Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 4 septembrie 2006
Stirile TVA aici
  • Bisericile ortodoxe aradene - vechi de peste trei secole

Biserica din curtea Spitalului Judetean este cel mai vechi lacas de cult din orasBiserica, numita inca din stramosi, Casa Domnului este cea mai sacra institutie pentru toti crestinii pamantului. 
Ce inseamna totusi o Biserica? 
O incapere sfintita, plina de picturi ale marilor sfinti, un loc unde credinciosii vin sa se inchine marii puteri divine, Dumnezeu, si sa se roage  ca viata lor sa ia numai intorsuri pozitive? 
Biserica este predestinata oamenilor care cred intr-o putere divina, facatoare de minuni, si pentru unii dintre noi este singurul loc in care ne putem regasi linistea si pacea sufleteasca. 
In Arad , s-au construit de-a lungul anilor nu mai mult si nici mai putin de 12 Biserici Ortodoxe, una mai frumoasa ca alta. 
Pe langa acestea, inca aproximativ 50 de Case ale Domnului apartin celorlalte religii: Baptisti, Penticostali, Reformati, Greco - Catolici si Romano - Catolici. 
Cea mai veche constructie crestina din Arad, este Biserica din Curtea Spitalului Clinic Judetean, ale carei baze s-au pus in urma cu mai bine de 300 de ani de zile. 
Asadar, putem marturisi faptul ca Aradul a reusit sa fie inzestrat cu monumente vechi si importante pentru istoria orasului. 
Cat despre Biserici, unele dintre ele s-au evidentiat printr-o structura atat de interesanta incat, cu siguranta ca poarta in spatele lor valori istorice si arhitecturale. 
Pe de alta parte, orasul nostru mai gazduieste si doua catedrale, prima dintre ele, cea din Piata Mare, fiind construita inca din anul 1862 in stil baroc.
Lucrarile au inceput in anul 1861 pe un teren mlastinos nu tocmai prielnic pentru o zidire monumentala, fapt ce a necesitat construirea bisericii pe piloni. 
In scurt timp dupa darea ei in folosinta, datorita structurii terenului, au aparut crapaturi in zidire, ce necesitau reparatii urgente. 
In 1905-1906 se efectueaza prima mare restaurare a exteriorului si o serie de lucrari in interior. 
Catedrala noua la un pas de finalizare Cu trecerea timpului, pentru comunitatea ortodoxa, biserica a devenit de dimensiuni modeste si probabil ca finalizarea constructiei celei de-a doua catedrale ortodoxe din Podgoria va incununa visele tuturor credinciosilor aradeni. 
Astfel ca, de-a lungul anilor si a generatilor, Bisericile au luat viata una cate una. 
Inca din anul 1845, cand a fost construita biserica de pe Strada Renasterii, din Micalaca, credinciosii micalaceni au un loc de refugiu, in care pot uita de greutatile cotidiene, de realitatea dura care ne inconjoara.
Problema este insa urmatoarea: cat de des mai merg aradenii la Biserica? Sa fie macar de doua ori pe an? De Marea Sarbatoarea a Invierii Domnului si de Craciun? 
Din pacate, majoritatea dintre noi, in special tinerii, uitam ca din cand in cand mai avem nevoie si de o binecuvantare din partea lui Dumnezeu. 
Iar acest lucru se poate face cel mai bine, unde altundeva decat intr-o Biserica? 
De cate ori nu ni s-a intamplat sa trecem pe langa o Biserica si  sa uitam sa ne facem semnul sfintei cruci? 
Cate duminici au trecut la rand fara insa sa ne treaca prin cap ca ar trebui sa mergem la Biserica macar pentru cateva minute?  
Din pacate, pe zi ce trece tot mai putini oameni ajung la Biserica. 
Motivul este simplu: oboseala si stresul de la serviciu de-a lungul unei saptamani isi spune cuvantul in week-end. 
In orice Biserica Ortodoxa am pasi intr-o duminica, majoritatea celor prezenti sunt varstnici. 
Biserica va ramane insa intotdeauna cu portile deschise pentru oricine vrea sa intre in ea, fie ca e crestin fie ca nu. 
Cert este faptul ca, orasul nostru gazduieste multe astfel de constructii care prin splendoarea lor te linistesc sufleteste si care intr-adevar merita vazute…

Ana-Maria Stoica - Informatia Aradului

  • Bani pentru scoli

Primarul Falca anunta urgentarea reparatiilor la scoliPeste 34 de miliarde de lei au fost investiti din bugetul local si din fondul de rulment anul acesta in scoli sau gradinte. 
O parte din lucrari vor fi gata pana la inceperea anului scolar. Altele insa continua si dupa aceea. 
Reprezentantii primariei spun ca suma este considerabila fata de cea alocata anul trecut sau in alti ani. 
Pe langa investitiile propriu zise de la o serie de scoli si gradinite, o parte din bani au fost folositi pentru lucrari de reparatii la mai multe terenuri de baschet sau handbal din cadrul institutiilor de invatamant. 
Suma totala de 34 de miliarde de lei reprezinta aproape dublul celei alocate anul trecut pentru scoli si triplu fata de anul 2004. 
Primarul Gheorghe Falca spune ca o parte din lucrari vor fi finalizate pana la mijlocul lunii, altele urmand a se finaliza pe parcurs. 
Gheorghe falca a mai declarat ca inainte de inceperea noului an scolar o echipa a primariei va merge in control la scolile unde se efectueaza lucrari, pentru a verifica stadiul acestora.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • Elena Udrea o compara pe Mona Musca cu Titus Gheorghiof

Liberalul Titus Ghiorghiof a promis clarificarea situatieiElena Udrea a criticat dur, ieri, atitudinea "ipocrita" a PNL de a-i exclude din partid pe deputatii Mona Musca si Ioan Ghise, suspectati ca au colaborat cu fosta securitate.
"Ca sa poata fi exclusa Mona Musca a trebuit sacrificat si Ioan Ghise. Nu sunt de acord sa sanctionezi un om doar pentru ca asa poti inlatura un adversar politic, sa faci curatenie in partid, sa scapi de cei care iti pot fi opozanti. (...) Trebuiau judecati cu onestitate", a spus Elena Udrea.
Ea a comparat cazul celor doi deputati liberali proaspat exclusi din PNL cu cele ale lui Titus Gheorghiof si Mircea Ionescu Quintus, despre care Udrea spune ca au angajamente cu fosta securitate si nu au fost sanctionati de partid.
Elena Udrea a afirmat ca actiunile liberalilor urmaresc interese meschine.
"Aceasta reforma morala care ar trebui sa fie deconspirarea celor care au colaborat cu fosta securitate este folosita de PNL in interese politice meschine, de imagine, pentru a-si inlatura adversarii politici", a adaugat Udrea.
Pe de alta parte, la o emisiune televizata sambata, de postul local Info TV, unul dintre liderii de opinie ai PSD Arad, Ioan Cuzman, a precizat ca a fost coleg de scoala cu Titus Gheorghiof si nu crede ca ar fi colaborat cu Securitatea, in sensul de a fi facut politie politica.
"Stiu cand a fost arestat, si stiu pentru ce; el avea 17 ani, iar alti doi colegi de-ai nostri au avut 16. Cine stie ce li s-a spus, ce li s-a facut acolo. Cred ca ar trebui clarificat daca cei care au semnat angajamente cu fosta Securitate chiar au facut rau cuiva, sau numai au avut angajament semnat. Sa vii acum, la 17 ani de la Revolutie, si sa acuzi, sa faci astfel de dezvaluiri, mi se pare nepotrivit. Bine ca nu se porneste o prigoana referitoare la pacatul originar! Au fost alte vremuri, oamenii au gandit si au actionat altfel; cred insa ca ar trebui sa tinem cont de ceea ce spune Biblia – numai cei fara de pacat sa ridice piatra. Ori, exista astfel de persoane?"
La solicitarea ziarului nostru, Titus Gheorghiof a precizat inca in urma cu o saptamana ca va comenta situatia in care se afla si va clarifica daca a colaborat sau nu cu Securitatea.
Insa pana astazi acest lucru nu s-a intamplat, iar Cornel Haristiade, "aghiotantul" sau de la Arad, sustine ca nu poate face precizari, pentru ca deputatul vrea sa se exprime personal.

Andrei Ando - Observator

  • Biserica romano-catolica din Neudorf, loc de veci pentru o printesa austriaca

Arhiducesa a fost inmormantata la Neudorf in biserica catolica - Virtual Arad News (c)2006Dupa moarte, arhiducesa a devenit un simbol al satului la care se inchinau toti.
Neudorf
- La biserica romano-catolica din Neudorf este inmormantata una dintre descendentele familiei imperiale austriece.
Legenda care circula prin sat spune ca, dorind sa se refugieze in Transilvania pentru a scapa de un sot impus de parinti, arhiducesa Maria Ana Ferdinanda de Habsburg s-a imbolnavit de plamani si a murit pe cand se gasea la castelul grofului Zelenski.
Din cauza vremurilor tulburi, cadavrul nu a putut fi transportat la Viena, printesa fund inhumata in cavoul familiei nobilului care i-a oferit un ultim adapost, inainte de a-si da obstescul sfarsit.
A fugit de un barbat nedorit
Localnicii povestesc ca arhiducesa, fiica a imparatului Leopold al II-lea, se indrepta spre un oras din Ardeal dorind sa scape, fie de un sot nedorit, fie de o casatorie impusa de familia imperiala.
Legenda spune ca, indreptandu-se spre unul din marile orase din Transilvania, aflata atunci sub dominatie habsburgica, s-a imbolnavit de pneumonie si a murit in castelul grofului Zelenski de la Neudorf, castel distrus mai apoi in perioada comunista.
Toate acestea se intamplau la inceputul secolului XIX, mai exact in 1809.
Abia 32 de ani mai tarziu, in 1841, imparatul Ferdinand I a comandat o piatra funerara in amintirea rudei sale neascultatoare.
Profanatorii rusi
In anul 1945, trupele sovietice care au participat la "eliberarea" Romaniei au ajuns si la Neudorf, unde si-au stabilit pentru o vreme cartierul general.
Aici au descoperit mormantul arhiducesei, pe care l-au deschis si l-au jefuit.
Batranii povestesc ca rusii au furat atunci toate obiectele de valoare cu care Maria Ana Ferdinanda de Habsburg a fost inmormantata.
"Avea pantofi auriti, lantisoare, diadema si multe inele de aur. Toate au fost furate de soldatii sovietici", ne povesteste un batran.
In conditiile in care, satul Neudorf a fost populat pe vremuri, in cea mai mare parte din etnici germani, pompierii din localitate se intalneau an de an la statuia sfantului Florian, patronul lor spiritual, statuie situata in biserica, dupa care mergeau la cripta printesei, ii deschideau sicriul, i se mchinau si incingeau o petrecere de pomina.
Obiceiul a durat pana in urma cu cativa ani cand, persoanele care se ocupau de biserica si de cripta nobiliara au decis sa-i puna capat, dupa ce au observat ca deschiderea periodica a sicriului impiedica buna conservare a trupului neinsufletit inhumat acolo.

Lucian Serban - Adevarul

  • UTA s-a impus fara probleme la Ineu

Echipa de fotbal UTA a sustinut un meci amical la IneuLa jumatatea stagiului de pregatire centralizata de la Moneasa, UTA a evoluat intr-o partida amicala cu CS Ineu
Trupa lui Lacatus s-a impus cu 4-0 (2-0), prin golurile marcate de Anca, Mara (11 m) si Apostu, de doua ori.
Din orasul aradean, fotbalistii au urcat din nou in statiunea de la poalele muntilor Codru Moma, unde vor sta pana miercuri, cand a fost anuntata revenirea la Arad si plecarea spre Bucuresti, in vederea meciului cu Dinamo. 
Mara, doua bare dintr-un sut
Partida a fost abordata de UTA cu cate o garnitura de start in fiecare dintre cele doua reprize, iar integralisti au fost doar Nadaban si Anca.
In prima parte au evoluat: Mirne – Balint, Rusu, Costisor, Anca – Nadaban, I. Stefan, Miloslavljevic, Cotan – Mara, Hora.
Perechea de fundasi centrali s-a sincronizat destul de bine, iar Miloslavljevic a fost mai sigur pe el decat in meciurile oficiale.
Ros-albii au deschis scorul prin Anca, sutul sau din interiorul careului fiind deviat in poarta de fundasii din Ineu.
In prelungirile primei reprize, Mara a majorat diferenta, din penalty, dupa ce Nadaban a fost faultat in  suprafata de pedeapsa.
Mara a avut o executie rar intalnita, cand mingea sutata de el a lovit ambele bare laterale ale portii gazdelor, fara sa intre in poarta.
Repriza lui Apostu
UTA a venit de la vestiare in componenta: D. Tudor – I. Balan, Tudose, D. Chirita, Anca – Nadaban, Oncica, Jankovic, Simion – Apostu, Danalache.
Aici carentele au fost mai mari, Tudose, Jankovic sau Danalache fiind absenti sau usor depasiti in dese randuri.
A fost repriza lui Apostu, care a realizat "dubla", dupa ce tot el a inscris din off-side si a ratat, de doua ori, din pozitii ideale.
Mai intai, "septarul" a reluat cu capul, din plonjon, centrarea lui Anca, in coltul lung, apoi a reluat acrobatic lobul lui Simion, de pe partea stanga.
Hidisan bolnav, Nabadan in forma
Florin Hidisan nu a facut deplasarea de la Moneasa, deoarece a avut febra si a fost scutit de la pregatire pana astazi.
"Am gasit o atmosfera foarte buna la lotul national, iar domnul Olaroiu a fost multumit de prestatia mea. Am jucat mijlocas central, alaturi de Lovin si Cristocea", a declarat Hidisan, titular in meciul dintre selectionata LPF si cea a stranierilor, incheiata cu scorul de 1-1.
Mijlocasul dreapta, ajuns de sambata in cantonament cu UTA, este suspendat pentru etapa urmatoare din Liga 1. 
Cornel Nadaban a revenit pe arena din Ineu, de unde a fost transferat la UTA, in toamna anului trecut.
Acesta a aratat o mare pofta de joc, inaintea meciului cu Dinamo, cand va avea posibilitatea sa isi etaleze calitatile ca titular in primul esalon. 
Antrenorul Marius Lacatus a fost primit cu caldura de cei 300 de spectatori de la Ineu, care i-au scandat numele, iar la sfarsit i-au cerut autografe. Dintre jucatori, Bogdan Mara a fost aclamat de tribune.
De la Arad au fost prezenti in jur de 50 de spectatori, veniti cu masinile personale.
Materialele promotionale au fost la mare cautare la Ineu.
Cel mai bine s-au vandut fularele si odorizantele pentru autoturisme.

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]