Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 4 august 2006
Stirile TVA aici
  • Vom plati cu 20% mai mult pentru caldura, iar debransarea ne va costa dublul rebransarii!

Caldura la CET se va scumpii cu 20% - Virtual Arad News (c)2006Din toamna, ce castigam din virtuala ordonanta privind pretul local de referinta la energia termica, dam inapoi ca urmare a scumpirilor - dar macar vom sti, cu adevarat, ce fel de consumatori suntem…
Asistam la o veritabila revolutie in privinta distributiei si, mai ales, a consumului individual de energie termica. 
Asa cum v-am mai informat acum circa o luna, din iulie, anul viitor, va constitui, pur si simplu, contraventie, lipsa contorului individual de masurare a energiei termice distribuita in fiecare dintre caloriferele patriei! 
E ca la apa calda sau rece: poti sa nu dai drumul robinetului, dar esti obligat sa ai robinet! 
Rebransarea la caldura, pentru cei ce au optat sa se debranseze, va fi aproape o formalitate, consumatorii fiind incurajati si acordandu-li-se credite cat se poate de avantajoase pentru a-si monta robineti termostatati, iar concurenta firmelor producatoare de asemenea contoare va duce la un pret acceptabil, platibil in rate lunare si inclus in cheltuielile comune – conform opiniei specialistilor. 
Unul dintre acestia, care, de altfel, anticipau aceste masuri, este ing. Rudolf Munteanu, presedintele Uniunii Locale a Asociatiei de Locatari Arad (ULALA).
El spune ca "masura e buna, desi, la prima vedere, pare exclusiv coercitiva – baiul e ca, in tara asta, daca nu stabilesti masuri punitive pentru aplicarea unei legi, n-ai nici o sansa ca ea sa fie aplicata de toata lumea! –, pentru ca, in primul rand, rezolva problema contorizarii reale a consumului de energie termica (la nivel global, e un dezastru din acest punct de vedere!) si, in al doilea rand, aliniaza consumatorii la acelasi nivel. E mult mai normal sa ai un robinet, fie el si inchis in permanenta, decat sa platesti un consum care nu e al tau!"
Preconizata masura a stabilirii unui pret local de referinta la energia termica este, din nou, salutara – cel putin la nivelul municipiului nostru, a carui Centrala Energo – Termica (CET) este, prin comparatie cu suratele ei din restul tarii... "ceas"! 
Despre foarte probabil imediata ordonanta aflata pe lista de prioritati a Guvernului, directorul CET Arad, ing. Lucian Barniciu nu poate spune inca decat ca "o vom lectura cu atentie si, in functie de cele prevazute in ea, vom avea o dezbatere cu factorii responsabili din Primaria Municipiului Arad. Pana atunci, ne hazardam daca facem anticipari."
O noutate absoluta si... aproape imprevizibila este urmatoarea: ne va costa mai mult (dublu!) debransarea decat (re)bransarea! 1000 de RON va trebui sa platim daca ne (re)bransam si 2000 daca ne debransam! 
Pe de o parte, e normal ca statul, prin legile pe care le da cel putin, sa descurajeze renuntarea la statutul de consumator de energie termica a cetatenilor sai – pe de alta, e nitel... pervers sa pui un amarat sa plateasca 20 de... ajutoare sociale ca sa iasa din retea – dar... asta e!
Mai mult – si asta este partea cea mai dureroasa a informatiilor continute in acest articol! – din toamna, pretul de referinta al gigacaloriei va creste cu 20%!
Masura eu una justificata cu argumente pe care le-am mai auzit, cu totii, de sute de ori: alinierea la preturile UE si, mai ales, imposibilitatea statului de a face fata, din punct de vedere al bugetului calculat, la subventii de felul acesta. 
Viceprimarul municipiului, Tiberiu Dekany este adeptul alinierii... cu orice pret: 
"Orice scumpire a energiei termice, care, la randul sau, genereaza alte scumpiri, este o povara in plus pentru cetatean – de acord! 
In schimb, stradaniile noastre de integrare presupun si anumite costuri – pe care trebuie sa ni le asumam cu totii, pentru ca UE nu face discriminari, nici macar pozitive. Taxa pe care executivul o stabileste la debransare dublu fata de rebransare vine sa completeze, la nivel legislativ national, hotarari de consiliu local mai greu aplicabile si sa legifereze ceea ce era, oricum, necesar. Si Aradul trebuie sa-si defineasca clar statutul de consumator si cel de utilizator de agent termic, iar in aceste calcule, atat Primaria cat si CET-ul vor juca un rol foarte important! Limitarea debransarilor printr-o masura de introducere a unui cost suplimentar este, poate, pentru multi, dureroasa, dar pentru bunul mers al lucrurilor e binevenita. Ceea ce anticipez eu pentru Arad este, insa, pozitiv fata de calculul pretului local de referinta – pentru ca indicii de performanta ai CET-ului nostru sunt net superiori majoritatii centralelor din alte locuri!"
– spune, cu un optimist rezervat, viceprimarul.

Lucian Valeriu - Observator

  • Se redeschide cinematograful ARTA

Cinema Arta isi deschide portile complet renovatIn conditiile in care mai mult de jumatate din cinematografele din tara s-au inchis, aradenii il redeschid pe al doilea, iar DACIA este in topul primelor 10 din Romania. 
La acest capitol Aradul surclaseaza orase de doua ori mai mari ca numar de locuitori. 
Primul film ce va rula la cinematograful ARTA dupa o pauza de 2 ani este unul de OSCAR- "Memoriile unei geise". 
Aradul se putea lauda pana nu demult cu 7 cinematografe - DACIA, STUDIO, MURESUL, ARTA, PROGRESUL din Aradul – NOU si Gai. 
Rand pe rand toate s-au inchis din 2003 incoace. 
Primul redeschis a fost Dacia, iar de ieri a functionat din nou si cinematograful ARTA.
Renovat cu toate grupurile sanitare refacute, "Arta" are aparate de proiectie si instalatii de sunet dolby- sorround.
Sala de cinematograf are 250 de locuri si va gazdui 3 proiectii in fiecare zi,de la orele 14, 17 si 20, inclusiv sambata si duminica. 
Biletul de intrare costa 60.000 de lei, iar la prima reprezentatie, in fiecare zi acesta este redus la 40.000 de lei.
Cea de a doua sala a cinematografului Arta are doar 50 de locuri si va deschisa pe 15 septembrie. 
Aceasta va rula numai desene animate si se va adresa doar prescolarilor. 
De la aceasta data se va relua si colaborarea cu Liceul de Arte care vor organiza, lunar, expozitii in holul cinematografului. 
In ce prieveste gradina de vara a cinematografului "Arta" aceasta ramane inchisa. 
S-a incercat, in urma cu doi redeschiderea ei, insa concurenta strandului si-a spus cuvantul.
O perspectiva pe care au incercat sa o puna in practica anii trecuti ramane si in continuare, in opinia directorului cinematografului rularea de filme pe un ecran special amenajat in incinta strandului. 
In acest moment, dupa restructurarea domeniului, jumatate din cinematografele din tara au fost inchise, o parte au fost inchise si li s-a schimbat profilul. Aradul se numara printre putinele orase din tara care din cele 7 cinematografe cate a avut, a ramas cu 2 functionale.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Cu dragoste si pasiune primarul din comuna Brazii creste... caprioare

Cresterea caprioarelor se poate face doar cu daruire si pasiuneIntamplator, primarul Vasile Maris din Brazii a intrat in posesia unui pui de caprioara acum patru ani de zile. 
Inainte mai avusese un astfel de exemplar in curte, dar a disparut si nu a mai vrut sa se implice in cresterea altuia. 
Se pare ca nu prea a avut de ales si a luat puiul acasa la el. 
Familia primarului a indragit caprioara de la inceput si cu timpul a devenit ca un membru de familie, de care nu se mai pot desparti. 
Acum caprioara pe nume Bambi a fatat doi pui. 
Un lucru foarte intersant este faptul ca inca de la inceput caprioarei i se da drumul sa mearga pe unde vrea.
Asa ca pleaca si vine acasa cand vrea. 
De cand are si ieduti vine de cateva ori pe zi ca sa le dea sa suga. 
Casa primarului este in Secas, iar pentru sotia dansului, Voichita Maris, Bambi este o adevarata comoara. "Ne este foarte drag de caprioara, am crescut-o ca pe un copil. Am avut grija de ea. Acum este la a treia nastere. Anul acesta a venit sa fete acasa, data trecuta a fatat in padure, iezii de atunci nu stim ce au patit, ca nu i-am mai vazut de mult. Ma bucur ca a ales sa fete la noi. Inainte nu mai venise demult acasa, ca eu ma duceam si ii duceam mancare in padure, o strigam si venea in fuga mare la mine. Cand am vazut ca i se aproprie sorocul, am stat cu ea in padure dupa care am plecat spre casa. La inceput nu a vrut sa vina cu mine, dupa care am observat ca era in urma mea. A mirosit toate locurile pana sa se hotarasca unde sa fete. Pana la urma a fatat doi pui de toata frumusetea in coridorul casei. De atunci au ramas la noi in curte. Le vom da si lor drumul, dar, deocamdata, sunt mici. In fiecare zi caprioara vine la ei sa ii hraneasca si pleaca inapoi in padure", a declarat Voichita Maris. 
Prea multe cuvinte despre aceste trei fapturi frumoase nu a trebuit sa ne zica, deoarece cum am dat cu ochii de ele ne-am dat seama cat de mult isi iubesc stapanii care au grija de ele. 
Cu ochii negri si mari, cu boticul catifelat, zburdand inspre noi, cei doi ieduti au iesit de unde se adapostesc ziua de caldura, undeva in curte, la strigatul doamnei Voichita "Fetele lui mama, unde sunteti?!". 
Am ramas impresionati cat de mult o pot; iubi pe mama lor adoptiva cum ii place sa i se zica sotiei primarului. 
Dupa o perioada, a venit si mama lor naturala, caprioara Bambi, care le-a primit pe cele doua iedute ale ei cu caldura cu care o mama isi primeste copiii.
Imaginea in care caprioara isi alapta puii este impresionanta. 
Cine vede o data o astfel de imagine ii ramane mult in minte. 
Grija cu care un animal salbatic isi ingrijeste puii este impresionanta. 
Ce mai, pentru familia Maris, caprioarele sunt un dar de la Dumnezeu. 
Desi au o familie destul de numeroasa, caprioarele au partea lor de dragoste. 
Oricat ar fi de mare efortul de a creste caprioare, familia nu va renunta la ele. Chiar daca le da drumul in libertate, ele se intorc tot la cei care le-au ingrijit.
Tanti Voichita ne-a mai declarat ca are cateva probleme cu unii vecini din cauza lui Bambi, deoarece le mai mananca bucatele, dar de fiecare data plateste pagubele. 
Bambi are la gat o zgarda fosforescenta, ca sa fie cunoscuta, sa nu cumva sa pice in bataia pustii. 
Acum ea este o caprioara care are stapan. 
Mancarea preferata a celor trei caprioare sunt salatini. 
Asta pe langa alte bunatati cu care sunt obisnuite. 
Desi nu le este frica de om, ele mananca doar de la tanti Voichita. 
Desi Bambi este de patru ani in gospodaria familiei si acum mai vin vecinii sa o vada.

Claudia Untaru - Informatia Aradului

  • Localitatea Vinga si-a sarbatorit ziua

A fost sarbatorita ziua localitatii Vinga - Virtual Arad News (c)2006Ziua localitatii Vinga s-a desfasurat in data de 1 august, eveniment la care au fost invitati muzeograful Dan Demsa, presedintele Uniunii Bulgare din Banat, Carol Matei Ivanciov, din partea Directiei Judetene Arad a Arhivelor Nationale, Ioan Popovici, precum si istoricii Eugen Padureanu si Ioan Hategan.
In cadrul evenimentului, organizat in incinta Caminului cultural din Vinga, primarul localitatii a declarat ca "1 august reprezinta data la care Vinga a devenit oras. In aceasta zi a anului 1744, localitatea a primit statutul de oras si privilegii din partea imparatesei Maria Tereza. Astazi, la mai bine de 250 de ani de atunci, am decis (alaturi de un grup de initiativa) sa organizam un simpozion, menit a aduce in atentia tuturor vinganilor (si nu numai) o pagina importanta din istoria localitatii pe care o conduc. Este prima manifestare de acest gen, dar in anii urmatori vom diversifica, cu siguranta, evenimentele ce vor fi dedicate zilei localitatii".

Corina Ponta - Adevarul

  • Lacatus isi cearta jucatorii pentru ca nu accepta conditiile

Jucatorii de la UTA nu vor sa accepte conditiile puse de LacatusIn avanpremiera meciului din etapa a doua din Liga 1, dintre FC Vaslui si UTA, jucatorii aradeni au gasit de cuviinta sa protesteze fata de o clauza contractuala, conform careia, la finalul sezonului, in caz de retrogradare, vor trebui sa returneze 40 la suta din salariile incasate pe durata actualei stagiuni.
"Sa dea si apoi sa ceara"
Marius Lacatus, tehnicianul echipei fanion de pe Mures, a spus ca se afla la mijloc in acest conflict, dar ca nu tolereaza pretentiile fara masura ale jucatorilor sai.
"Eu am antrenat si alte echipe si pot sa va spun ca la UTA sunt conditii foarte bune. L-am mania pe Dumnezeu daca nu am vedea asta. Jucatorii trebuie sa si dea, inainte sa ceara, deoarce pana acum au primit, fara sa ofere ceva in schimb. Ii asigur ca nimeni nu le vrea raul, ori sa le bage mana in buzunar, dar trebuie sa inteleaga ca au si obligatii", a declarat "Fiara".
Pana la urma, sapte fotbalisti au ajuns la un acord cu diriguitorii si au acceptat clauza din contracte.
Aradenii au ajuns aseara la Focsani si au sustinut primul antrenament, din cele doua programate pana la meciul de sambata.
Mai vine un sarb 
Dupa ce tratativele cu Miu, Osei, Munteanu sau Varga au cazut, ultimul si datorita zgarceniei patronilor de la UTA, carora li s-a parut mare suma de 100.000 de dolari pentru un an, pentru un jucator polivalent, saptamana viitoare vor sosi la Arad doi fotbalisti.
"Este vorba despre un fundas central si un mijlocas de acoperire. Pot sa va spun ca unul dintre ei este sarb", a spus directorul Adi Alexandrescu.
UTA mai are in lot trei jucatori din spatiul ex-iugoslav, pe Vasiljevic, Jankovic, Miloslavljevic.

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]