Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti,  4 iulie 2006
Stirile TVA aici
  • TOP-ul pierde Piata Mica

Piata "Mihai Viteazul" a ajuns in proces la StrasbourgLiderul pietarilor, Adrian Simandan, sustine ca piata a fost castigata la Strasbourg si se asteapta confirmarea oficiala.
Presedintele Sindicatului Solidaritatea 2002, Adrian Simandan, sustine ca SC Armido a castigat piata in instanta, in Romania, prin Decizia Civila nr. 913, din data de 30 octombrie 2001 a Curtii de Apel Timisoara, care "Obliga pe parati sa incheie cu reclamanta (SC Armido Com SRL) contract de transmitere a dreptului de proprietate pentru spatiul in cauza sub conditia rezolutorie a pastrarii destinatiei spatiului, cu negocierea pretului vanzarii in conditiile HG nr. 389/1996, republicata, sub sanctiunea unor daune cominatorii de cate un milion de lei pe zi de intarziere de la data pronuntarii prezentei hotarari".
Numai ca, surpriza vine de la Strasbourg, unde s-a adresat SC Armido, vzand ca in Romania legea nu este pus in aplicare, in ciuda unei sentinte definitive.
Conform declaratiilor lui Adrian Simandan, "avem vesti de la Strasbourg, ni s-a spus ca decizia este in favoarea noastra, asteptandu-se o validare, dup care sentinta va fi trimis Ministerului Justitiei".
"De la parc nu ies comisioane"
Primaria nu pare afectata de procesul de la Strasbourg, in ultima sedinta CLM alocandu-se alte 300 de milioane de lei, pentru a se realiza un nou PUD.
Cum construirea unui Mall pe actuala piata n-a fost posibil, proprietarii de spatii solicitand sume imense, acum se incearca intocmirea acestui PUD, prin care urmeaza sa se realizeze o piata agroalimentara si un parc.
Numai ca, pietarii sustin ca e vorba doar de o nada, pentru ca primarul incearca sa-i exproprieze, dupa care, tot un Mall se va ridica pe acel loc.
"Nu suntem de acord cu acest nou PUD. Falca sa demoleze in Brad, nu la Arad. Asta cu parcul e o nada, ca sa poata expropria. El tot Mall vrea sa faca. De la parc nu iese nici un comision, doar de la Mall", sustine Adrian Simandan, liderul Sindicatului Solidaritatea 2002.
"Primaria nu e in proces"
Primarul Gheorghe Falca, insa, e linistit in ceea ce priveste procesul de la Strasbourg, proces anuntat de Adrian Simandan.
"Noi nu suntem cu nimeni in proces la Strasbourg. Omul are un alt interes", a sustinut Falca.
Primarul municipiului a afirmat, de asemenea, ca eroarea prin care i s-a atribuit intreaga piata firmei SC Armido a fost remediata.
Ramane de vazut cum se va rezolva aceasta disputa, mai ales ca totul a pornit de la o greseala, SC Armido solicitand sa cumpere un spatiu comercial si primind, in schimb, printr-o eroare de dactilografiere, toata piata.

Cosmin Mihuta - Adevarul

  • GCA nu si-a indeplinit obligatiile contractuale fata de Primarie. - Vinovatii vor fi sanctionati

Viceprimarul Dekany nu e multumit de curatenia din Parcul "Eminescu" - Virtual Arad News (c)2006In calitate de coordonator al institutiilor din subordinea Consiliului Local, vice-primarul Tiberiu Dekany a efectuat, impreuna cu personalul tehnic al Primariei Arad, o serie de controale prin parcurile din rnunicipiu, pe malul Muresului si la Strandul Neptun.
Actiunea a avut rolul de a verifica modul in care sunt ingrijite spatiile verzi de catre institutia abilitata sa se ocupe de
acestea, prin comanda Primariei, in speta Gospodarirea Comunala.
Astfel, echipa de control care s-a deplasat la fata locului a constatat ca angajatii Gospodaririi Comunale nu isi indeplinesc atributiile, fiind depistate o serie de nereguli destul de grave,
Iata cateva dintre acestea...
Pe malul Muresului si in Parcul Mihai Eminescu nu au fost adunate crengile rupte in urma furtunilor, care au avut loc in ultimele zile, iar arbustii si arborii nu au fost toaletati.
De asemenea, in parcul Mihai Eminescu, la intrarea la Strandul Neptun, pe ambele parti ale podului de pontoane, gunoiul este la el acasa.
Si curatenia pe strand poate fi mai buna In ceea ce priveste spatiile verzi din municipiu, doar 10 la suta din iarba a fost cosita.
La intrarea la strand, dinspre cartierul Micalaca, este dezastru, o mizerie de nedescris.
Cat despre trandafirii de pe malul Muresului, acestia sunt inghititi de iarba, iar podurile de pontoane sunt neintretinute.
Nici in incinta Strandului Neptun, echipa tehnica a Primariei nu a gasit o curatenie desavarsita.
Rampa de gunoi din spatele toaletelor "beneficiaza" de un singur container si acesta este tot timpul arhiplin, prin urmare in jurul lui este plin de gunoaie, iar mirosul este infernal.
Viceprimarul Tiberiu Dekany ne-a declarat ca, in urma deficientelor constatate, a dispus o serie de masuri.
"Lucrarile neefectuate la comanda Primariei se vor deduce din plati, iar conducerea Gospodaririi Comunale Arad va trebui sa prezinte un grafic de lucrari pentru remedierea deficientelor. De asemenea, persoanelor responsabile de neindeplinirea prevederilor contractuale dintre Primarie si Gospodarirea Comunala li se va cere nota explicativa si vor fi sanctionate", ne-a mai infonnat Tiberiu Dekany.

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • UE forteaza vacile sa produca lapte la norma: Baltatele romanesti sunt puse la "cota"

Si vacile romanesti trebuie sa se alinieze normelor UECrescatorii de vaci vor putea vinde lapte si produse lactate doar daca vor solicita - si obtine, implicit - o "cota". Daca animalele pe care le au vor produce sub 70% din productia estimata, proprietarii vor pierde cu totul cota, adica nu vor mai avea voie sa vanda nimic.
Daca insa animalele vor fi mai productive si vor da lapte mai mult, per ansamblu, Romania - si implicit producatorii - va fi penalizata, pentru ca si-a depasit, ca tara, cota alocata de UE.
De la 1 aprilie 2007, livrarea sau vanzarea directa a laptelui si a produselor lactate - se face numai de catre detinatorii de cota, in limita cantitatilor de referinta disponibile.
Cota de lapte reprezinta dreptul producatorilor de lapte de vaca de a-si vinde productia pe piata.
Guvernul a stabilit modul in care Romania va gestiona cota de lapte de 3,057 milioane tone, pe care a obtinut-o in urma negocierilor cu Uniunea Europeana.
Hotararea ministrilor prevede metodologia acordarii cotelor de lapte, modul de alocare si reconstituire a rezervei nationale de lapte.
Se asigura astfel controlul cantitativ al celor care participa la aprovizionarea pietei laptelui si al produselor lactate.
Fiecare proprietar de vaci de lapte, indiferent de numarul vacilor detinute, poate solicita cota de lapte.
Numarul estimat al celor care au dreptul de a solicita cota de lapte este de circa 1,2 milioane persoane fizice sau juridice.
In lipsa unei cote alocate, producatorii nu-si pot vinde laptele pe piata.
Cum se obtine cota de lapte
Actul normativ nou adoptat prevede ca solicitarile se depun la filialele judetene ale Departamentului de Administrare a Cotelor de Lapte (DACL), care functioneaza in cadrul Agentiei Nationale de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie, institutie aflata in subordinea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
In piata Mihai Viteazul informatia lansata de guvernantii romani nu ajunsese ieri dimineata.
Ne indreptam spre intrarea in hala, acolo unde laptele, branza si untul proaspat abunda, iti fac cu ochiul, si nu se lasa pana nu te fac sa cumperi macar un pic din fiecare.
O intrebam pe tanti Ana daca a auzit vreo data de un asemenea departament si spune ca nu.
"De unde sa aud? Eu stiu doar ca daca vreau sa vand lapte sa ma duc la medicul veterinar, am certificat de sanatate la vaca, il am la mine cand vin cu laptele la piata, sunt la zi cu toate taxele pe care trebuie sa le platesc... Lucrez cinstit, mai fac si eu un ban, ca daca stau sa socotesc nu scot cat bag. Ca si cu vacile sa stiti ca este de lucru... si ce lucru... Dimineata trezeste-te la sase, da-i la animal sa manance, mulge, apoi trimite-o la pasune. Platesc si taxele de pasunat, apoi cat ii grajdul gol curat, ca vaca e animal sensibil, nu sta in mizerie. Seara o iau de la capat, nu e usor..."
Ramane mirata cand afla ca trebuie sa faca cererea de alocatie a cotei pana cel tarziu in 31 octombrie.
"Daca trebuie, trebuie, ca sa facem, ne punem noi contra? Om face si noi ce fac toti, ca nu avem nimic de ascuns, numai de nu ar mai trebui sa mai dam bani in plus, ca parca vad: taxa pentru nu stiu ce certificat, taxa pentru nu stiu ce analiza, taxa de inscriere nu stiu unde.. .Mai bine ne-ar zice direct, o data pentru totdeauna ca nu mai avem voi sa crestem animale in gospodarie si cu asta basta..."
Intelegem supararea femeii, dar nu ne putem abtine sa  nu continuam discutia, pentru ca, spune legea, incepand cu 1 aprilie 2007, in conditiile in care producatorii nu vand pe piata 100% din cota solicitata, aceasta li se diminueaza corespunzator cu cantitatea nevanduta.
Producatorii care realizeaza sub 70% din cota solicitata o vor pierde integral, in plus, daca intentioneaza sa mai cumpere cateva vaci, trebuie sa se inregistreze in Registrul Investitiilor, infiintat de DACL.
Iar daca vacile sunt hranite mai bine si dau mai mult lapte, deci depasesc cota, proprietarii sunt amendati, obligati sa plateasca o taxa de depasire pentru cantitatea suplimentara.
"E... n-o fi chiar asa, om mai vedea noi..." incearca sa scurteze sa scurteze discutia tanti Ana, ingrozita probabil de ce aude.
Ne retragem si noi, nu inainte de a cumpara o sticla de lapte proaspat, cu continut ridicat dc grasime si smantana de un deget.
"E ieftin maica, 20.000 de lei, ca in magazine ii cu 25 si nici nu-i asa de bun..."
O mai fi si dupa 1 aprilie 2007?

Nicole Pop - Agenda zilei

  • Vasile Ciceac: "Voi bloca soseaua din Nadlac"

Primarul Nadlacului - Vasile Ciceac vrea sa blocheze soseaua spre vamaSunt vorbele unui primar care nu mai suporta mizeria si blocajul facut de zecile de tiruri, ce merg sau vin dinspre vama
Primarul orasului Nadlac, Vasile Ciceac, i-a convocat pe mai-marii judetului la o discutie deschisa despre problema cea mai grava cu care se confrunta Nadlacul: traficul greu dinspre si inspre vama.
De mai multe zile, zeci, daca nu chiar sute de TIR-uri, stau la coada.
Asta pentru ca in Ungaria masinile de mare tonaj nu au voie sa circule sambata, de la ora 0, pana duminica, la ora 24.
Atunci, se formeaza aceste cozi imense, se blocheaza o banda de circulatie, soferii nu vor sa intre in parcari, pentru a nu-si pierde locul, si nici macar nu exista toalete ecologice, ca la vecinii maghiari, pe marginea drumului.
Problema este ca respectivul tronson apartine de Drumurile Nationale Timisoara, nu de Consiliul Judetean, nici de Prefectura.
Or, cei din Timisoara au prevazut construirea unei a treia benzi, care ar rezolva situatia cozilor imense, doar in bugetul pe 2007.
"De doi ani de zile ma zbat ca sa pot sa fac ceva. Nu se mai poate asa ceva. Sa vedeti cata mizerie ramane in urma TIR-urilor, parca am trai in secolul XV-lea, soferii merg sa-si faca nevoile in tufisuri, tufisuri nu prea sunt, iar nici porumbul nu e prea mare. In unele zile, toata strada Independentei, care strabate tot orasul, este plina de TIR-uri. Ca sa nu mai spun de galagie, de nelinistea si siguranta oamenilor. Stiu sigur ca la Drumurile Nationale din Timisoara exista proiectul gata facut de un an si jumatate pentru construirea unei a treia benzi, astfel incat masinile mari sa nu mai stationeze pe o banda de circulatie, sa fie practic un fel de refugiu sau parcare. Daca nici astazi (n.r.-ieri) noi, cei de aici nu vom gasi o solutie voi bloca soseaua", a spus Vasile Ciceac.
Conform statisticilor, in 48 de ore orasul este strabatut de 500 de autotrenuri spre Ungaria si alte 500 invers.
Este de neimaginat prin ce trec locuitorii de aici, si, mai ales, casele acestora.
Primarul a cerut chiar si gasirea unei variante ocolitoare a Nadlacului.
A fost chiar o firma din Bucuresti, anul trecut, care a facut masuratori si atat.
O alta solutie ar fi ca toti soferii sa fie obligati sa intre in parcarile cu plata, 100.000 lei/zi, doua la numar, de pe raza orasului, iar politistii de la circulatie sa aplice amenzi drastice pentru stationarea pe drumul public in locuri nepermise.
Dar si pentru acest lucru este nevoie tot de interventia Drumurilor Nationale care trebuie sa monteze indicatoarele rutiere respective.
Pana atunci, autoritatile locale se vor confrunta cu aceeasi problema, care persista de peste 15 ani: cozi de kilometri buni, zgomot, mizerie si, mai ales, pericol mare de accidente.
Chiar un localnic ne-a spus ca nu exista an in care sa nu fie un accident mortal, din cauza faptului ca o banda este ocupata si, practic, se circula pe contrasens.
Echipaje mixte: politist de frontiera, politist de circulatie si un politist localnic
Primarul Nadlacului are doua solutii de rezolvare a traficului greu.
Prima ar fi instituirea de echipaje mixte, permanente, formate din politisti de frontiera, politisti de la circulatie si unul de la Politia de Proximitate a orasului.
Numai ca aici au intervenit Politia de Frontiera si Politia Rutiera, spunand ca nu au oameni.
Atunci s-a incercat gasirea unei solutii prin care soferii sa nu mai stationeze pe carosabil, ci sa stationeze in parcari, mai ales in week-end-uri.
Numai ca soferii nu prea vor.
Dupa discutii aprinse de cateva ore bune, cei prezenti: presedintele CJA, Iosif Matula, subprefectul Levente Horvath, comisarul sef al IJPF, Ioan Handra, comisar sef Stelian Manciu, de la Politia Rutiera, primarul Vasile Ciceac, subcomisar Stefan Troiac, seful Politiei Nadlac si agentul superior Ioan Pop, seful Politiei de Proximitate Nadlac, nu au gasit o solutie rapida.
Dupa cum spunea si presedintele CJA: "Consiliul Judetean nu are nici o autoritate aici. Noi nu putem decat, impreuna cu Prefectura, sa inaintam o adresa comuna la Drumurile Nationale, sa verificam stadiul proiectului pentru a treia banda. Apoi sa inaintam alta adresa la conducerea IJP, pentru suplimentare de posturi la Nadlac. Acest tronson de drum nu apartine de autoritatile judetului". La final, primarul Vasile Ciceac a concluzionat: "Vom obliga soferii sa foloseasca parcarile, cu interdictii de stationare pe raza localitatii. Cei prinsi vor fi amendati, conform legii, cu amenzi de la 1 milion la doua milioane lei. Este singura solutie gasita acum, de noi toti cei prezenti la discutii. Daca nici asa nu se va rezolva aceasta groaznica aglomeratie din oras, ma repet: voi bloca soseaua“.
Acesta a precizat ca masura radicala ar fi un lucru benefic pentru Consiliul Local Nadlac, pentru ca banii de pe amenzi merg la bugetul sau.

Anca Pascutiu - Observator

  • O iesire la Moneasa

Corul bisericii catolice din Micalaca a cantat la biserica din MoneasaDupa o pauza destul de lunga, corul Jubilate al Parohiei catolice Micalaca, si-a reluat activitatea.
O actiune mai deosebita a fost deplasarea formatiei condusa de prof. Ghizela Chirilovici, la Biserica catolica din Moneasa.
Aceasta este o cladire modesta, care a fost construita in 1760 de catre Emerich Bohus, fiind mai apoi renovata in 1903, ca si azi sa fie in stare de perfecta functionare.
Cum in Moneasa sunt foarte putini catolici, bisericuta nu are paroh oficial.
Dar daca luam in considerare faptul ca in statiune poposesc mereu destui credinciosi ai acestui rit, s-a considerat ca merita sa inceapa o activitate saptamanala, realizata prin rotatie.
Asadar, in ultima dumnica a lunii iunie, la orele 18, a inceput slujba oficiata in micul lacas de preotul paroh Laszlo Balogh de la Biserica romano - catolica Arad – Micalaca.
Corul aradean, avand la orga pe Olga Torz, cantor, a creat o atmosfera sarbatoreasca, dar totodata si de cucernicie in acest loc daruit de Dumnezeu cu frumuseti naturale si puteri tamaduitoare.
Formatia corala s-a deplasat la Moneasa mai devreme, pentru a imbina placutul cu utilul.
Poposind pe malul Paraului Moneasa, unii au pus in functie gratarele pentru mititei si alte preparate, luptand cu umezeala lemnisoarelor si cu fumul, ca altii sa se dedice culesului de plante medicinale, pietre si pietricele.
Un tinerel se necajea ca nu poate mentine mingea in aer si pe propriul bombeu decat pana la 25.
Aceasta deplasare a dat satisfactie credinciosilor care au participat la slujba, preotului care, cu daruire a mai facut al treilea serviciu religios in ziua aceea si coristilor care si-au verificat calitatile artistice, fie ele cat de modeste, mai ales ca formatia a primit in sanul ei elemente noi.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]