Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 4 februarie 2006
Stirile TVA aici
  • Primarul a inaugurat o investitie de 66 de miliarde lei: Cartierul Aurel Vlaicu are un prim modul termic

Directorul Lucian Barniciu si primarul Gheorghe Falca au inaugurat primul modul termicTema conferintei de pres anuntate ieri dimineata de seful de cabinet al primarului Gheorghe Falca s-a modificat, ieri, cu cateva clipe inainte de ora inceperii acesteia, adica 13,00. 
Primarul ar fi trebuit, conform anuntului facut, sa faca declaratii de presa cu privire la articolul de presa aparut in "Adevarul" de vineri, sub titlul "Teren de 7 milioane de euro cedat in conditii suspecte". 
In fine..., pana la urma a invitat toata presa sa urce in microbuze si ne-a transportat pe toti pana in cartierul Aurel Vlaicu. 
Acolo, primarul a prezentat investitia de 66 de miliarde de lei a Primariei din Arad. 
Este vorba de primul modul termic - PT 2V din Aurel Vlaicu - care va usura, alaturi de altele, furnizarea agentului termic in acest cartier. 
Primarul, vorbind in numele Primariei Arad, s-a aratat foarte incantat ca lucrarile (executate de catre SC Amarad SA) avanseaza intr-un ritm alert, ajungandu-se in stadiul in care locatarii dintr-un bloc (cu doua scari) pot beneficia, la aceasta ora, de incalzire.
In total, in Cartierul Aurel Vlaicu vor functiona, la incheierea lucrarilor, 36 de module, care vor deservi apartamentele din 33 de blocuri. 
Gheorghe Falca, alaturi de Lucian Barniciu, au precizat ca datorita acestei noi investitii vor fi eliminate costul personalului si pierderile datorate retelelor de conducte, aflate in stare jalnica.
Nu in ultimul rand, trebuie subliniat faptul ca, prin introducerea acestei noi tehnologii - in Arad, nu in Europa - caldura apei care va circula in apartamentele oamenilor se va regla functie de vremea de afara.

Alin Olteanu - Adevarul

  • Incepe trierea scolilor

Inspectoratul Scolar Judetean Arad anunta inceperea trierii scolilorUn sfert din unitatile de invatamant din judetul Arad isi vor pierde personalitatea juridica. 
Descentralizarea invatamantului preuniversitar si crearea autonomiei institutionale a inspectoratelor scolare, scolilor si liceelor este o masura ce face parte din strategia Ministerului Educatiei si Cercetarii
Ea a fost anticipata cu cativa ani in urma, dar iata ca sta sa se materializeze, in viitorul foarte apropiat. 
"Vor fi comasari administrative, nu fizice. 70 la suta din unitatile de invatamant din judetul Arad isi vor pastra personalitatea juridica. Desigur ca exista niste norme pe care trebuie sa le luam in seama. Pot sa-si piarda personalitatea juridica, scolile care au mai putin de 200 de elevi inscrisi sau sub o suta de prescolari, pentru gradinite. Desigur ca toate acestea sunt in dezbatere publica.Vor exista si exceptii, aceasta in cazul in care comunitatea locala isi da acceptul de pastrare a personalitatii juridice" - a declarat Marius Gondor, inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Arad.
Un lucru este insa clar, prin descentralizarea invatamantului elevii vor avea de castigat. 
In acest sens, va fi eliminata predarea simultana la clasa, cum din pacate se mai intampla in judet. 
Mai mult, vor fi reduse cadrele didactice necalificate, tocmai pentru ca elevii vor fi transferati sa invete in centrele de comuna, acolo unde vor avea parte de un sistem instructiv-educativ la fel ca si cel din municipiu. 
Copiii vor fi transportati la scoala, in centrele de comuna, cu microbuze.

Simona Valan - Agenda zilei

  • Valentin Codos s-a autorapit pentru a-si proteja familia

Valentin Codos a facut declaratii ziarului aradean ObservatorCorespondentul nostru special la Bucuresti, Felicia R. Gheorghe, si-a petrecut intreaga zi de ieri in preajma adolescentului disparut din 9 ianuarie.
Va prezentam o exclusivitate tulburatoare si, in aceeasi masura, incredibila, a disparitiei, timp de 25 de zile, a tanarului de 17 ani, Valentin Codos, elev stralucit, in an terminal, la Liceul "Dimitrie Tichindeal"
Acesta contine elemente care ar face invidios orice autor de romane politiste! 
Adolescentul a stat ieri, toata ziua, in preajma fratelui sau, a celor doi politisti desemnati de IPJ Arad sa se ocupe de ancheta si a colegei noastre.
Astfel, Valentin a dezvaluit, in exclusivitate pentru Observator aradean, detalii ale disparitiei sale care, din dupa-amiaza zilei de luni, 9 ianuarie (prima zi de scoala de dupa vacanta de sarbatori), a tinut prima pagina a cotidianelor locale, poza sa fiind afisata pe sute de pereti si stalpi din judet si municipiu.
In acelasi timp, IPJ Arad a sustinut, ieri, o conferinta de presa extraordinara, in care a prezentat ceea ce, deocamdata, se poate proba, din povestea tanarului - mai precis, ceea ce s-a intamplat din 13 ianuarie incoace, primele 4 zile ramanand surclasabile misterului.
In aceeasi masura tulburatoare si incredibila, povestea disparitiei, timp de 25 de zile, a tanarului de 17 ani, Valentin Codos, elev stralucit, in an terminal, la Liceul "Dimitrie Tichindeal", contine elemente care ar face invidios orice autor de romane politiste! 
Adolescentul a stat ieri, toata ziua, in preajma fratelui sau si a celor doi politisti, desemnati de IPJ Arad sa se, ocupe de ancheta. 
Observator aradean a fost singurul ziar prezent, ieri dimineata, la Bucuresti, alaturi de protagonist. 
Astfel, Valentin ne-a dezvaluit, in exclusivitate, detalii ale disparitiei sale care, din dupa-amiaza zilei de luni, 9 ianuarie (prima zi de scoala de dupa vacanta de sarbatori), a tinut prima pagina a cotidianelor locale, poza sa fiind afisata pe sute de pereti si stalpi din judet si municipiu. 
Valentin povesteste ca a fost acostat, pentru prima data, pe strada Lucian Blaga, in fata alimentarei Padis, de catre doua persoane in varsta. 
Aceasta s-a intamplat intre orele 15 si 16, vineri, 6 ianuarie. 
Nu poate da nici un semnalment despre infatisarea acestora, intrucat atat atunci, cat si ulterior, nu i-a vazut in fata, necunoscutii abordandu-l exclusiv din spate. 
A simtit lama ascutita a unui cutit in spate si
a auzit o voce groasa care il ameninta ca daca nu-si paraseste casa timp de o luna incheiata, ducandu-se unde vede cu ochii, imobilul in care locuieste cu parintii sai va fi incendiat, dimpreuna cu chioscul de ziare la care acestia lucreaza. 
I s-a fixat o a doua intalnire si duminica, 8 ianuarie, la 9.30, s-a prezentat in fata garii, tinand un ziar sub brat. La aceasta intalnire
a trebuit sa spuna ce traseu si ce destinatie isi va alege, loc unde-si va petrece luna respectiva. 
A ales Brasovul, iar luni, conform consemnului, s-a prezentat la gara, fara nici un bagaj. 
Mama tanarului disparut isi exprima recunostinta pentru ajutor Cei doi i-au inmanat o bancnota de 1 milion de lei. 
Intre 9 si 13 ianuarie a stat, pe rand, in Brasov, Constanta si Calarasi. 
In gara din Calarasi, pe fondul unor spaime cumplite, a facut o cadere nervoasa si a spart geamul unui ghiseu de casierie. 
Cand
a fost luat de Politia TF, a spus ca se numeste Razvan Hevan, este din Constanta, are 2 clase primare si a facut pe retardatul mintal.
Tot asta a spus si cadrelor medicale care l-au preinvestigat si care au incredintat Clinicii neuropsihiatrice "Alexandru Obregia" cazul sau.
Din 13 ianuarie a stat internat acolo si supus mai multor investigatii. 
Sefa clinicii bucurestene a citit in presa despre cazul sau si a chemat politistii de la IGP, acestia trimitand, ulterior, poza sa xeroxata tuturor inspectoratelor de politie din tara. 
Joi seara, dupa cum stiti, au fost instiintati parintii, care au contactat redactia noastra solicitandu-i implicarea, si mai departe, in acest caz. Important de retinut este inclusiv faptul ca sefa clinicii, totodata medicul curant al baiatului, s-a lasat cu greu convinsa
sa aprobe externarea lui Valentin, cazul parandu-i-se extrem de complex. 
A fost nevoie de aprobari speciale si de semnatura politistilor, cum ca-si asuma responsabilitatea scoaterii lui din spital, pentru ca Valentin sa poata veni ieri, cu trenul, spre Arad, la parintii lui, de care ii e foarte dor. 
Ii e frica, dincolo de orice asigurari, insa, ca, luna consemnata in intelegerea dintre el si cele doua persoane neincheindu-se, i se poate intampla cine stie ce grozavie. Mai multe amanunte, puteti citi intr-un numar viitor al ziarului nostru.
Trenul dinspre Bucuresti a sosit la Arad in aceasta noapte, la ora 1.00. 
Valentin este emotionat si trece prin momente pe care - indiferent de cum am privi cazul, vizavi de veridicitatea... amintirilor adolescentului - nimeni nu ar dori sa le traverseze...

Felicia R. Gheorghe - Observator
Varianta oficiala
In data de 13 ianuarie, la Spitalul de neuropsihiatrie "prof. Dr.Alexandru Obredjia" din Bucuresti a fost internat un tanar care s-a prezentat ca fiind Razvan Hevan, din Constanta. 
In urma evaluarii medicale efectuate de catre medicii acestui spital, tanarului i-a fost stabilit diagnosticul de episod psihotic-acutic. 
Ulterior, directoarea acestei unitati medicale a ajuns la concluzia ca, pe fondul afectiunii cu care tanarul a fost diagnosticat, ar fi putut sa-si fi declinat o identitate falsa, asa incat pe fondul mediatizarii intense si in mass-media centrale a disparitiei minoralui Codos Valentin, din Arad, a anuntat organele de politie. 
Din primele declaratii oferite politistilor, baiatul sustine ca in data de 9.01 2006, la orele 12,00 a plecat cu trenul, din statia CFR Arad spre Bucuresti, dar a coborat in statia Brasov. 
Ulterior a ajuns si la Constanta si Calarasi. 
In gara din Calarasi, conform declaratiilor oficiale, baiatul, "intr-un acces de furie, a spart toate geamurile din statia CFR, moment in care au intervenit politistii, ajungand apoi la spitalul din capitala".

A.R.B. -Observator

  • Ionut Angheluta: "UTA este o echipa cu perspective"

Indiferent de anotimp antrenamentele echipei UTA sunt urmarite de microbistiFundasul central in varsta de 28 de ani este, din aceasta iarna, compeonent al "Batranei Doamne". 
Angheluta nu este complet refacut dupa o accidentare suferita in toamna, dar spera sa puna umarul la clasarea ros-albilor pe un loc superior in ierarhie.

- Ionut, de ce ai venit la UTA, care este la "–8" in clasamentul adevarului, de la Juventus Bucuresti, formatie aflata in aceeasi situatie?
-
UTA inseamna ceva in fotbalul romanesc. Aceasta echipa iti ofera alte perspective, mult mai avantajoase. Juventus este o echipa fara niciun obiectiv, pe cand UTA isi propune mult mai mult, daca nu in acest sezon, in cel care urmeaza. Acesta a fost motivul pentru care am dat curs ofertei de la Arad.
- Cum ai regasit partea de vest a tarii?
-
Placut, ca si data trecuta. Este ceva deosebit fata de Bucuresti, iar acest stil de viata cred ca mi se potriveste. Oamenii de aici sunt foarte primitori.
- Inseamna ca te-ai acomodat la Arad...
-
Da, nu am avut niciun fel de probleme. Ma inteleg foarte bine cu baietii si sper ca in curand sa formam o echipa in adevaratul sens al cuvantului.
- Tu ai venit la UTA accidentat. Care este situatia ta in acest moment?
-
In ultima etapa din tur, la Juventus, am suferit o accidentare aproape de tendon. M-am refacut, insa o portiune din muschi s-a calcifiat si imi da dureri atunci cand lovesc mingea. Dar, in proportie de saptezeci la suta sunt recuperat.
- In cat timp au spus medicii ca vei fi apt de joc?
-
Ma simt mult mai bine decat saptamana trecuta. Am facut niste tratamente cu laser, am folosit antiinflamatoare locale si intr-o luna, pana la reluarea campionatului, sper sa fiu refacut complet.
- La UTA au venit o serie de fundasi in aceasta iarna. Te sperie concurenta?
-
Concurenta este benefica la orice echipa. Trebuie sa formam un lot puternic, pentru ca nu este suficient sa ai unsprezece jucatori valorosi. Este nevoie cam de douazeci de fotbalisti de valori apropiate. Oricand pot surveni suspendari, accidentari, iar o echipa cu obiectiv ca si noi trebuie sa beneficieze de aportul tuturor jucatorilor.
- Va fi greu de atins obiectivul clubului, evitarea retrogradarii?
-
Nu cred, pentru ca avem o echipa destul de buna pentru Divizia B. Suntem pe locul zece, de unde cu un punctaj bun putem scapa. Deocamdata, obiectivul este trei sferturi indeplinit, noi va trebui sa il ducem la bun sfarsit.
- Cum crezi ca te vor primi suporterii, pentru ca ai jucat si la Poli?
-
Eu am venit la Timisoara odata cu echipa de la Bucuresti, asa ca nu vad de ce ar trebui sa ma accepte in mod special. Cred ca ma vor primi bine si sper ca prin joc sa nu dezamagesc. Dar, deocamdata, este mai bine sa nu le promit nimic.

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Coruri celebre din Opere

Repetitie la Filarmonica aradeana sub bagheta dirijorului Cristian George NeaguCorul, solistii si orchestra dirijate de Cristian George Neagu au sustinut un program de coruri si arii din opere, la sfarsit de ianuarie.
Publicul a fost introdus in lumea muzicii de scena cu Marsul nuptial din opera Lohengrin de Richard Wagner. Corul si orchestra au sugerat sperantele de viata fericita urate tinerulor casatoriti, stralucirea festivitatii, calitati ce au impus aceasta piesa muzicala ca simbol al ceremoniilor de acest gen in toata lumea.
Corul mut din opera Madame Butterfly de Giacomo Puccini a redat trairile sensibilei Cio-Cio-San, in asteptarea celui ce i-a cucerit inima.
Mihaela Ispan Mladin a interpretat cu naturalete si dezinvoltura Seguidilla din opera Carmen de Georges Bizet, celebra scena a seductiei, reusind sa cucereasca spectatorii.
Corul si orchestra dirijate de Cr.G. Neagu au dat stralucire si verva Marsului si corului ce anunta intrecerile cu taurii, in care cunoscatorii au putut recunoaste melodia ariei toareadorului.
Cu emotiile inerente debutului pe o scena profesionista, Daciana Gargari a talmacit temperamentala Habanera din aceeasi opera.
Pentru contrast, necesar dealtfel, Meditatia din Thais de Jules Massenet, cu solo-ul de vioara (Artemiu Simonca) si tesatura disccreta a corului, a indemnat la o reculegere binefacatoare.
Corul vrajitoarelor si Corul asasinilor din opera Macbeth de Giuseppe Verdi au dat prilej femeilor si respectiv corului barbatesc de a etala posibilitatile expresive ale fiecarei formatii in parte.
In corul final al actului I din opera Rigoletto, Ziti moviamo a vendetta, a aceluiasi Verdi, formatiile aradene au folosit o larga paleta dinamica reliefand fervoarea si dramatismul momentului.
Corul tiganilor din Trubadurul a dat satisfactie celor ce asteapta totdeauna cu interes deosebit aceasta piesa arhicunoscuta in randurile melomanilor.
Orchestra si corul au dat stralucire marsului si corului Triumfal Gloria all’Egitto din Aida prin exploatarea bogatiei timbrale a complexului sonor.
La randul sau, Corul sclavilor din opera Nabucco, a carui melodie o fredonau toti patriotii italieni, contemporani ai lui Verdi, ca simbol al nazuintei de libertate si unitate, a starnit si de aceasta data vii aplauze.
Sirul de coruri din opere verdiene a continuat cu Corul tigancilor, Corul matadorilor si Corul oaspetilor din Traviatta, care au incantat auditorii prin atmosfera sarbatoreasca ce au degajat-o.
Mihaela Ispan Mladin si Ioan Motiu, acompniati orchestra lui C.G.Neagu au reusit cu Brindisi a aceleiasi Traviatta un final de-a dreptul triumfal. Aprecierea, in primul rand a publicului ce a fost entuziasmat de aceasta prestatie de zile mari, este subliniata si de precizarea ca toti solistii serii s-au desprins din randurile corului.
Desi orchestra Filarmonicii aradene, avandu-l in frunte pe dr. Dorin Frandes, face un lung turneu in SUA, publicul aradean va avea parte in acest rastimp de manifestari muzicale interesante: pian solo cu Sorin Petrescu, un program Haydn cu Andrei Deleanu, pian la patru maini cu Manuela si Dragos Mihailescu (Mozart), Sorin si Adriana Dogariu la doua piane, program corale cu S.J.Foissard din Anglia, apoi cu Damian Vulpe, concerte si recitaluri de chitara, flaut, vioara.
Intre timp (3 - 9 feb.) orchestra aradeana va concerta la Atlanta, Aiken, Williamsburg, Lexington, Lancaster, avand ca solista pe pianista japoneza Makkiko in Concertul nr. 2 de Ludwig van Beethoven.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]