Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 3 octombrie 2006
Stirile TVA aici
  • Aradenii vor beneficia de energie termica de calitate

O noua strategie energetica la CET Arad pentru perioada urmatoare - Virtual Arad News (c)2006Consilierii locali vor aproba in urmatoarea sedinta de consiliu noua strategie energetica a S.C. CET Arad S.A, pentru perioada 2006 – 2020, in vederea incadrarii in programul "Termoficare 2006 – 2009 calitate si eficienta". 
Aceasta presupune aplicarea unor solutii tehnice performante capabile sa asigure satisfacerea nevoilor sociale ale comunitatii locale in conditii de rentabilitate economica si eficienta energetica si conservarea resurselor primare privind protectia si conservarea mediului, fara a afecta echilibrul ecosferei.
Strategia locala a municipiului prevede pastrarea conceptiei de alimentare centralizata cu caldura a consumatorilor si acoperirea necesarului de energie termica – apa fierbinte prin marirea capacitatilor de productie in centralele existente.
Conform situatiei actuale prin reteaua de distributie sunt alimentate cu agent termic un numar de aproximativ 1250 blocuri cu aproximativ 2.800 bransamente, ceea ce presupune un numar de 2.800 module ce urmeaza a fi montate la scarile de blocuri pentru incalzire si apa calda de consum. 
In aceasta varianta instalatiile schimbatoare de caldura si retelele secundare apartin consumatorilor, iar decontarea se va face la interfata dintre reteaua de transport si aceste instalatii.
Avand in vedere faptul ca pentru accesarea si implementarea programului trebuie respectate conditii obligatorii referitoare la necesarul de energie termica, capacitatea de productie, randamentul energetic anual al unitatii de productie, reducerea pierderilor, cresterea eficientei energetice, utilizarea de module termice, contorizarea si obligativitatea autoritatilor locale de a evalua situatia si de a identifica solutii tehnico-economice optime si de a elabora strategii de alimentare cu energie termica si studii de fezabilitate necesare investitiilor.
Si punctele termice vor fi modernizate Pana in prezent municipiului Arad i-au fost alocate fonduri de stat astfel: 6.760 mii RON pentru Modernizare PT IV si PT 2V din Calea Aurel Vlaicu – conform HG nr. 433/2006; 60 miliarde de lei pentru Modernizare PT IV si PT 2V Calea Aurel Vlaicu – conform HG nr. 326/2005; 7.680 mii RON pentru modernizarea retelelor termice secundare, modernizarea puncte termice, modernizarea retelelor termice subtraversari sistem rutier pe arterele Calea Aurel Vlaicu – Bulevardul Revolutiei – Calea Timisorii.
Finantarea Programului  "Termoficare 2006 - 2009 calitate si eficienta" se va face prin contractarea de catre Ministerul Finantelor Publice a unor imprumuturi, pentru minim 15 ani. 
Valoarea de investitii estimata a programului este de 13.419,4 milioane de lei (inclusiv taxele si impozitele platite pe teritoriul Romaniei), iar valoarea imprumuturilor este de aproximativ 12,172,3 milioane de lei esalonat, prin care se va asigura finantarea programului in perioada 2006 - 2009, in functie de rezultatele din strategiile de alimentare cu energie termica si a studiilor de fezabilitate realizate de catre autoritatile locale. 
Diferenta de 1.247,1 milioane de lei va fi asigurata ca surse proprii pentru anul 2006 si 2007 pentru adoptarea unor masuri privind furnizarea energiei termice populatiei, pentru incalzirea locuintei si prepararea apei calde de consum, prin sisteme publice centralizate de alimentare cu energie termica, cu modificarile si completarile ulterioare. 
Rambursarea imprumutului din structura sistemului centralizat de producere si distributie energie termica se va suporta de catre Bugetul Ministerului Administratiei si Internelor va rambursa in procent de 50 la suta (aproximativ 4.011,7 milioane de lei), la care se adauga dobanzile, comisioanele si alte costuri aferente imprumutului iar Consiliile Locale care beneficiaza de acest program vor rambursa 50 la suta (aproximativ 4.011,7 milioane de lei), corespunzator investitiilor realizate, la care se adauga dobanzile, comisioanele si alte costuri aferente imprumutului.

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • Festivalul minoritatilor

Festivalul minoritatilorIn Piata Avram Iancu, minoritatile etnice au prezentat dansuri specifice.
 De la teatru pana aproape de Podgoria, aradenii au avut prilejul unei splendide privelisti, sambata care tocmai a trecut: parada portului popular al minoritatilor etnice. 
Slovaci, maghiari, germani, rromi, sarbi, bulgari au defilat prin centrul orasului in porturile specifice etniei lor, atat de diverse. 
Asa a inceput Festivalul Minoritatilor, ajuns deja la cea de-a V-a editie. 
"Ideea organizarii unui asemenea festival s-a nascut cu cinci ani in urma, cand orasele cu traditie multietnica aveau deja festivaluri de acest gen. Ca in fiecare an, Primaria Arad ne-a sprijinit in organizare, la fel si Departamentul pentru Relatii Interetnice din Guvernul Romaniei", a spus Pompilia Szellner, presedinta Cercului Cultural Banat-JA, organizator al evenimentului.
Festivalul a continuat in Piata Avram Iancu, unde, pana seara, grupuri de dans apartinand etniilor participante, au prezentat un program. 
La aceasta editie nu a lipsit nici componenta culinara, cei mai bine reprezentati fiind "majoritarii" mici si bere. 
O zi in care s-a sarbatorit toleranta si buna intelegere.

C. L.- Adevarul

  • "Sageata verde" a implinit 100 de ani

Traseul primei cai ferate electrificate a cuprins podgoria AraduluiLinia, a opta din lume electrificata, pe care circula trenul electric numit de aradeni "Sageata verde", este, in prezent, dezafectata in cea mai mare parte.
Zilele trecute, la Depoul din Ghioroc al Companiei de Transport Public Arad, au fost marcati cei 100 de ani care au trecut de la darea in folosinta a primei lini ferate electrificate din Estul Europei, care unea la vremea respectiva localitati din Podgorie cu Aradul. 
Linia pe care circula "Sageata verde" este un monument important al istoriei meleagurilor aradene pe care responsabili de la conducerea CTP Arad si primarul Gheorghe Falca doresc sa-l conserve prin realizarea unui muzeu al cai ferate electrice la Ghioroc. 
In prezent, la depoul construit in 1905-1906 exista conservate vagoane de tramvai de epoca si elemente ale vechi linii ferate, inclusiv din statia de redresare, o adevarata minune tehnica in epoca.  
Prima linie ferata electrificata din Estul Europei  
Cu peste un veac in urma, in 1905, cetateni Peterfi Antal din Arad si Simon Steiner din Budapesta au primit, prin actul cu numarul 63611, eliberat de ministerul ungar al comertului din acea vreme, concesiunea pentru constructia si exploatarea unei lini ferate care urma sa uneasca Aradul cu localitatile din zona. 
In paranteza fie spus, localitatile respective reprezentau sursa de aprovizionare a aradenilor cu produse alimentare, ceea ce facea extrem de rentabila ideea unei lini ferate care sa-i aduca mai usor in orasul care la vremea respectiva era unul din principalele centre industriale din Transilvania. 
Pentru a aduna capitalul necesar inceperi lucrarilor, s-a format Societatea Anonima Calea Ferata Arad – Podgoria, cu sediul in Arad. 
Proiectul liniei ferate era o stea cu trei colturi, cu centrul in comuna Ghioroc. 
Au fost executate trei trasee. 
Primul, lung de 22,15 km, strabatea localitatile Ghioroc, Sambateni, Cicir, Mandruloc, Glogovat si cartierul Micalaca din Arad.
O calatorie cu Sageata Verde trezeste amintiri Traseul doi avea 22,35 km si trecea prin Ghioroc, Cuvin, Covasint, Siria, Galsa, Masca si Pancota. 
Al treilea traseu avea 13,086 km si mergea prin Ghioroc, Minis, Paulis, Baratca si Radna.  
In panta, trebuiau impinse de calatori
Inaugurarea liniei a avut loc in 1906, la inceput traficul feroviar find asigurat de automotoare cu tractiune mixta, benzo-electrica, fiecare vagon avand un grup motor alimentat cu benzina, care antrena un generator de 500 Vcc, acesta alimentand doua motoare electrice de tractiune, montate pe cele doua osii. Sistemul era similar cu al actualelor locomotive diesel-electric, vagoanele find produse de firma "Henning si Hartwich" din Berlin.
Sistemul nu s-a dovedit prea fericit, pentru ca puterea mica a automotoarelor a creat probleme la atacarea pantelor de pe dealurile din zona. 
Calatori trebuiau sa coboare si sa impinga efectiv garnitura pana in varful pantelor. 
Astfel ca s-a trecut la electrificarea liniei, inaugurata in noul sistem in 10 aprilie 1913.
De aceasta data au fost utilizate trenuri electromotoare ce serveau si ca vagoane de clasa I, fabricate de firma GANZ din Budapesta. 
Trenurile electrice tractau pana la zece vagoane de calatori. 
Vagoanele de marfa care circulau in Podgorie erau fabricate la uzinele Johann Weitzer din Arad, actualele ASTRA VAGOANE Arad.
Alimentarea cu energie electrica se facea de la uzina electrica din Arad, care livra curent alternativ ce era transformat in curent trifazat de 15 kV si 42 Hz care, la statia de tractiune din Ghioroc era transformat in curent continuu de 1,6 kV. 
In zilele de glorie din perioada interbelica, personalul de deservire al liniei atingea 325 de persoane, iar pe linie circulau 11 garnituri zilnic. 
Pentru penele de curent, la Ghioroc era o imensa statie de acumulatori care putea permite aducerea unei garnituri pana la depou de oriunde de pe traseu.  
A circulat pana in 1991
Dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, trenul electric a suferit cateva transformari organizatorice. 
Linia a trecut in 1983 din subordinea CFR in cea a administratiei locale. 
Pentru ca a aparut paralelismul cu calea ferata, pe linie au inceput sa circule tramvaie normale. 
Vechea "Sageata verde" a rezistat pe unele trasee pana in 1991, cand s-a renuntat la trenul electric.
O parte a liniei a fost dezafectata. 
A ramas in functiune doar tronsonul Arad, Vladimirescu, Mandruloc, Cicir, Sambateni, Ghioroc. 
Statia de transformare Ghioroc va gazdui o parte din muzeul transportului - Virtual Arad News (c)2006 Pe celelalte brate ale stelei circula doar autobuze. 
Linia lasata de izbeliste a fost vandalizata. 
Au fost furati chiar si stilpi de beton si traversele sau chiar bucati de cale ferata. 
La ora actuala, prin satele Podgoriei, unde pe vremuri circula maiestuos "Sageata verde", au ramas doar cladirile stinghere si odata cochete care marcau statile trenului electric. 
Pe traseul ramas functional circula tramvaie obisnuite, iar la Ghioroc si la Pancota, in fostele depouri, se afla o adevarata expozitie de ruine de vagoane si utilaje care au alcatuit parcul de vagoane.
De lux
"Sageata verde" reconditionata, circula la cerere

Un grup de inimosi, in frunte cu actualul director tehnic al Companiei de Transport Public Arad, ing. Petru Cuvineanu, a incercat sa conserve ceva din istoria transportului electric din Podgorie. 
A fost reconditionat vagonul cu numarul de serie "1", produs in 1906 de uzinele Johann Weitzer din Arad. 
Un rol important l-au avut aici specialisti de la ASTRA VAGOANE, urmasa vechi uzine de la inceputul veacului trecut.
Automotorul nr. 2, GANZ, a fost reconstruit tot la ASTRA VAGOANE, cu sprijinul documentatiei tehnice originale care a fost gasita la Muzeul Transporturilor din Budapesta. 
Trenuletul renovat este perfect functional si face deliciul unor delegati oficiale straine carora autoritatile locale aradene le ofera cate o plimbare prin Podgorie cu vechiul tren.
Asociatile de Prieteni ai Tramvaielor din intreaga lume cunosc Aradul pentru ca aici au ocazia unica sa poata circula cu un tren renovat, identic cu cel original, pe cel mai mare tronson de linie electrica pastrat neschimbat de la inceputul veacului trecut. 
"Sageata verde" isi are locul ei in toate publicatile de profil ale iubitorilor tramvaielor din lume.
La un secol de existenta, "Sageata verde" mai ramane doar cu un rol decorativ insa intentia autoritatilor locale de a conserva istoria acestui unic mijloc de transport prin realizarea unui muzeu este ferma. 
Radu Torsin, directorul CTP Arad, spune ca la Ghioroc va fi conservat cate un vagon din fiecare tip de tramvai care a circulat pe linile aradene. 
Primarul Gheorghe Falca este decis sa sprijine acest proiect.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Edita de Vest)

  • Invalidare de mandate

Presedintele PSD - Florin Remetan cere invalidarea mandatului primarilor plecatiConducerea filialei locale PSD face un apel catre prefect, pentru ca acesta sa decida ce se intampla cu primarii care au plecat din partid spre alte formatiuni politice. 
Presedintele interimar Florin Remetan spune ca prevederile legale trebuie respectate, si ca una din cauzele de incetare a mandatului de primar este si pierderea calitatii de membru al partidului pe lista caruia a fost ales. 
Conducerea partidului social democrat Arad a trimis in cursul saptaminii trecute prefectului Gavril Popescu solicitarea de a invalida mandatele a 12 primari care au plecat din PSD. 
Florin Remetan spune ca aproape sigur se va ajunge in instanta cu aceasta problema. 
Contactat telefonic, prefectul Gavril Popescu a precizat ca a luat la cunostinta de solicitarile liderilor PSD si ca in termenul legal de 30 de zile se va pronunta asupra acestora. 

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • De astazi pot fi procurate biletele si abonamentele pentru "Festivalul National de Teatru Clasic"

La spectacolul "Iubirea Fedrei" spectatorii isi vor cumpara separat bilete de intrareIeri, conducerea Teatrului Clasic "Ioan Slavici" Arad a prezentat ultimele noutati legate de cea de a XII-a editie a "Festivalului National de Teatru Clasic", care se va desfasura la Arad incepand de duminca (intre 8 si 15 octombrie).
Fiind una dintre cele mai importante manifestari culturale de peste an, publicul aradean asteapta cu interes data punerii in vanzare a biletelor si abonamentelor pentru festival.
Suntem in masura sa spunem ca acestea vor putea fi procurate de cei interesati incepand de astazi, de la Agentia teatrului.
Pretul unui bilet valabil pentru un spectacol este de 300.000 lei vechi (la parter), 200.000 lei (la etajul I si II) si 100.000 lei (la etajul III).
Pretul unui abonament este de 2.000.000 lei.
Trebuie facute insa cateva precizari: abonamentele sunt valabile pentru sapte dintre spectacolele ce vor fi prezentate in festival (inclusiv pentru recitalul de muzica si poezie ce va fi sustinut de Ion Caramitru si Johnny Raducanu vinerea viitoare, pe scena Palatului Cultural).
Cei care doresc sa vizioneze spectacolul "Iubirea Fedrei" al teatrului aradean (ce va fi prezentat tot vineri, 13 octombrie, de la ora 21,30), chiar daca au abonamente vor trebui sa isi cumpere bilete separate, pretul unuia fiind de 150.000 lei vechi.
Aceasta masura a fost luata din cauza faptului ca la acest spectacol sunt doar 55 de locuri, fapt care face imposibila intrarea in sala a tuturor celor care au abonamente.
Pe parcursul "Festivalului National de Teatru Clasic" vor avea loc si alte manifestari, care se vor desfasura in cursul diminetilor si care sunt deschise atat pentru profesionisti ai teatrului, cat si pentru public.
Astfel, luni, 9 octombrie, de la ora 10,00, actorul Dan Puric va sustine un workshop, in Sala "Studio", la care pot participa atat actori, cat si cei interesati de arta acestui actor.
Marti, 10 octombrie, in foaierul central, de la ora 11,00, va fi prezentata o monografie dedicata criticului de teatru Victor Parhon – o importanta apartie editoriala ingrijita de criticul Florica Ichim.
Un al doilea "workshop" va fi sustinut de actorul austriac Ip Wischi, de la Teatrul "Pygmalion" din Viena, atelierul de lucru desfasurandu-se tot in Sala "Studio", de la ora 11 a zilei de joi, 12 octombrie. In fine, pentru cei interesati, vineri, 13 octombrie, de la ora 11,00, in acelasi spatiu va avea loc o proiectie de filme documentare dedicate teatrului german din ultimul deceniu.
Publicul interesat sa participe la atelierele de lucru, trebuie sa stie ca va fi nevoit sa plateasca un bilet de intrare, a carui valoare urma sa fie stabilita de conducerea teatrului in cursul zilei de ieri.
Intrarea este libera doar la lansarea monografiei Victor Parhon si la proiectia de filme documentare.

Mihaela Cerna - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]