Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 3 februarie 2006
Stirile TVA aici
  • Fortuna da lectii de noroc restului pietelor!

Piata Fortuna va deveni una din cele mai moderne piete din municipiuIn vreo doi ani de acum incolo, Piata Fortuna "va da clasa" restului zonelor comerciale: 1,4 hectare de hala comerciala; o jumatate de hectar de piata agroalimentara; peste 750 de locuri de parcare sub si supraterane; esplanada; club pentru pensionari si loc de joaca pentru copii - toate acestea vor face din "Ferentari"-ul Aradului o zona rezidentiala mai mult decat respectabila.
Pana la proba contrarie, asa suna promisiunile Primariei, continute deja in acte aprobate si cu putere de lege!
Asa cum arata acuma - si de vreo 20 de ani incoace! - Piata Fortuna e o veritabila bomba sociala. Fara ghilimele, fara nici o exagerare!
Cuib de cersetori, de comercianti de tigari netimbrate (pe care pirandele ti le vara sub nas dupa ce au stat cu fundul pe ele ore intregi, mimand in fata politistilor ca... stau, pur si simplu, pe galeata!), de vanzatori de carne, probabil expirata, luata, aproape gratis, de prin en-gros - urile din Szeged si Bekescsaba (Ungaria), de petarde (indiferent de sezon!), de... tot ce (nu) vrei!
Fara nici o noima, construita parca in ciuda arhitecturii urbane, piata cu cel mai mare vad comercial din judet (avand in vedere ca "Mihai Viteazul" e, deja, amintire!) condamna, implicit, prin haosul (si ala) primitiv, toata zona, de la Lebada la Fat Frumos si din Bujac in Gai si Poltura, la derizoriu!
In asa-zisele garaje dimprejur (sortite, desigur, demolarii), se depoziteaza – o stie tot prostul, o stiu si autoritatile, dar pana acum... ori nu s-a vrut, ori nu s-a stiut, ori nu s-a putut! – de la zarzavaturi expirate pana la tigari "de vapor" si de la masini furate pana la haine mucegaite!
Platoul din fata pietei e o "zona a nimanui": se vand pe domeniul public fara taxe, in conditii execrabile, produse ce nu au nimic de a face cu comertul civilizat!
Iarna, numai trecand pe acolo, ti se sparg timpanele de bubuituri; vara, iti cade nasul de la mirosuri putrefacte.
Noaptea e un curaj sa te avanti prin zona - nici macar toti taximetristii nu risca sa intre pe Luchian, iar daca-i chemi in fata la A 10, ti se tranteste receptorul!
Din fericire, lucrarile de resistematizare a zonei au inceput.
De la inceputul iernii, de pe Calea Aurel Vlaicu si pana pe Poetului, intre A 9 si A 22, in special, se sapa la greu.
Se monteaza microcentrale de bloc, se inlocuiesc conductele de apa compromise.
Deocamdata Piata Fortuna este o adevarata bomba socialaLucrarea este efectuata de firma Amarad sub supravegherea specialistilor de la CET si, desigur, a Primariei - fondurile fiind suportate exclusiv de aceasta, din bani publici.
Microcentralele sunt menite sa suplineasca rolul centralei termice din stanga actualului areal pe care se intinde piata, iar fosta centrala termica va fi "borna zero" in jurul caruia se va construi noul complex.
Catva timp de acum incolo, probabil vreo doi ani, zona e... nefrecventabila, dar, cu siguranta, atunci cand va fi gata, conform cu planurile pe care Primaria, deja, le stie pe de rost, statia Fortuna va fi una de referinta pentru Arad.
Speram si noi, la un loc cu zecile de mii de locuitori ai zonei, ca totul sa nu fie... vorba-n vant!
Deci, conform planurilor despre care va vorbim, Piata Fortuna se va transforma radical inca din acest an.
Ea va fi inlocuita cu un modern complex comercial, cu piata agroalimentara si magazine, cu o "esplanada", o terasa verde si cu peste 700 de locuri de parcare.
Planul urbanistic de detaliu, care cuprinde datele acestei lucrari (ce presupune demolarea pietei actuale, in faza terminala a lucrarii), a fost votat de consilierii locali la inceputul acestui an.
Primarul Gheorghe Falca ne-a destainuit ca lucrarile vor demara tot in anul acesta si ca in aceasta perioada se lucreaza la caietul de sarcini care va sta la baza licitatiei pentru viitorul complex.
Va urma, pe undeva prin primavara (probabil), licitatia, semnarea contractului cu firma desemnata castigatoare, avizele pentru investitie, cele pentru demolare iar, mai apoi, inceperea lucrarilor.
Potrivit PUZ-ului aprobat deja, piata agroalimentara de la Fortuna isi va gasi loc in viitoarea hala industriala; in vecinatatea acesteia ar urma sa se realizeze locuri de parcare pentru locuinte, pentru spatiile comerciale, pentru pietari, cumparatori si vizitatori (cei de la blocurile de locuinte din jur), dar si parcaje colective supraterane, o sumedenie de spatii verzi, platforme gospodaresti, mobilier urban si o terasa deasupra complexului (esplanada).
Hotararea face referire si la faptul ca accesul rutier spre piata este aproape inexistent, datorita masinilor parcate in zona si a pietarilor, care isi expun marfa peste tot, la faptul ca circulatia e ingreunata pana la blocare, la garajele din vecinatatea pietei (ce vor fi demolate), la rezolvarea acestor probleme prin viitoarele strazi si accese pietonale.
Viitoarea hala comerciala ar urma sa aiba circa 13.800 mp, iar piata agroalimentara din interiorul halei 4.480 mp.
Cladirea va avea subsol (destinat depozitarii, dar si spatiilor de inchiriat), parterul liber - cu spatii libere si acoperite, unde isi va gasi loc piata agroalimentara si parter inchis.
Este prevazut accesul la 112 locuri de parcare, destinate locatarilor blocurilor din vecini (care pot parca pe gratis aici) si clientilor pietei agroalimentare, care vor avea acces in parcare daca vor plati un tarif ce urmeaza a fi stabilit.
In zona mai sunt prevazute 52 de locuri de parcare la subsol.
Hala va avea un nivel (nivelul 1) deasupra parterului liber, care va servi unui club pentru persoanele de varsta a treia, si un alt nivel (nivelul 2) deasupra parterului inchis, care va fi in fapt o terasa (cu locuri de odihna si spatii destinate jocului pentru copii).
Va urma apoi parcajul suprateran, cu 380 de locuri de parcare. Per total, sunt prevazute 755 de locuri de parcare.
"Cum sa nu te bucuri cand ai ocazia sa vezi ca se face asa ceva?! De datoria mea e ca, de acum incolo, sa-i informez pe toti comerciantii despre lucrarile ce se vor derula - asta ca sa nu mai existe confuzii si sa nu ne mai luam dupa tot felul de zvonuri, sa confundam reconstructia cu demolarea. De zilele urmatoare incepand, vom afisa un banner, in fata intrarii, infatisand cum va arata noul complex." ne spune Nicolae Ostaficiuc – seful Pietei Fortuna

Adriana Barbu & Lucian Valeriu - Observator

  • La Expo Arad International va ateriza un avion

Expo Arad International va fi mai activ in 2006 - Virtual Arad News (c)2006Anul 2006 aduce aradenilor 15 targuri
Aradenii vor avea ocazia sa vada in acest an targuri la care nici nu au visat.
Expo Arad International din cadrul Camerei de Comert, Industrie si Agriculture Arad a pregatit un an expozitional mai activ decat cel precedent.
"Obiectivele noastre pentru anul 2006 sunt in linii mari sintetizate prin doua formule. Pe de o parte, continuarea dezvoltarii evenimentelor cu traditie, dar si propunerea unor evenimente inedite" -a declarat - a declarat Nicolae Grosan, directorul Expo Arad International.
Anul acesta, aradenii sunt invitati sa participe la 15 targuri.
Primul va avea loc chiar luna viitoare in perioada 9-12 martie, fiind vorba despre Confort Construct.
Urmeaza Targul de Paste programat pe parcursul a patru zile, 12-16 aprilie.
In luna mai in perioada 4 -7 mai vor avea loc doua targuri, fiind vorba despre Gardenia si Estival.
Luna mai, Expo Arad International va gazdui trei targuri: MobilAR 18 - 21 mai, Confort Instal 25 - 28 mai si Protect 25 - 28 mai.
Din calendarul expozitiilor mai fac parte urmatoarele targuri: Transport-Ar 8 -11 iunie, Agromalim 7-10 septembrie, Smart Pack 7-10 septembrie, Multimedia 22-24 septembrie, Targ Erotic 26-28 octombrie, Ar-Medica 2 - 4 noiembrie, Ecomediu 22 - 24 noiembrie si Daruri de Craciun 13 - 17 decembrie.
"Cel putin opt dintre targuri se vor desfasura in ambele pavilioane expozitionale, astfel incat cresterea acestora in amploare va fi spectaculoasa. Patru dintre aceste evenimente expozitionale vor folosi si spatiul de expunere exterior care este de trei ori mai mare decat cel folosit anul trecut" - a declarat Nicolae Grosan, directorul Expo International Arad.
Conducerea Expo International anunta vizitatorii ca anul acesta vor avea ocazia sa participe ori sa admire evenimente inedite.
Astfel, pentru prima data, la Expo Arad va fi expus un avion si va fi organizat un concurs de viteza pentru soferii amatori.

Simona Valan - Agenda zilei

  • Bilete de avion pentru contrabas si violoncel

Filarmonica Arad va cumpara bilete de avion si pentru violonceleFilarmonica aradeana a fost nevoita sa plateasca bilete de avion pentru contrabas si violoncele, pentru a putea ajunge la primul sau turneu peste ocean.
Turneul va dura 50 de zile si va cuprinde 26 de concerte in tot atatea de orase americane.
Costurile sunt acoperite de o firma de impresariat artistic din SUA.
Pentru ca instrumentele de gabarit mare sa fie transportate in buna stare, s-a decis ca ele sa nu fie introduse in cala avionului.
Astfel ca a fost nevoie de plata unor bilete pentru a putea ocupa scaune de calatori.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Modernizari de doua miliarde la tabara din Moneasa

Tabara Moneasa va intra intr-un amplu proces de modernizareAproximativ doua miliarde de lei vor fi investiti, anul acesta in tabara de la Moneasa.
Banii vin de la Autoritatea Nationala pentru Tineret si vor fi folositi pentru modernizarea nou-intitulatului Centru de vacanta.
"Intentia noastra este de a aduce acest centru la standarde cat mai bune, chiar daca nu europene, astfel incat copiii nostri sa desfasoare aici activitati intr-un mod cat mai agreabil. Ne vom ocupa de modernizarea bailor, iar in camere vom schimba mobilierul - paturi, dulapuri, saltele - si in locul cimentului acoperit de covoare vom pune parchet laminat. Dorim ca prin aceasta modernizare sa marim capacitatea taberei pe timp de iarna de la 54 la 80 de locuri, atat cat este si pe timp de vara. Urmeaza ca anul viitor sa ne ocupam si de extindere, prin constructia unor noi casute si bungalow-uri"
- spune Cristian Dragan, director al Directiei Judetene pentru Tineret Arad.
Lucrarile cuprinse in planul de modernizare a taberei de la Moneasa vor incepe in luna martie.
Timp de trei sau patru saptamani, centrul de vacanta va fi inchis.
O zi de tabara la Moneasa costa acum 320.000 de lei, pret in care sunt incluse cazarea si trei mese.
In urma modernizarii, tariful va creste la 350.000 de lei/zi.
Oferta turistica se adreseaza elevilor, studentilor, cadrelor didactice, sportivilor si altor persoane.
Este o oferta pentru petrecerea vacantei, dar si pentru week-end-uri. Ea include cazare in camere cu 3-7 locuri, apa calda curenta, meniu diversificat, discoteca, foc de tabara.
Rezervarile se fac cu un avans de 30% din costul serviciilor.

Diana Dutu - Adevarul

  • Castelul de la Odvos - intre camin de batrani si hotel

Castelul de la Odvos ar putea deveni camin pentru varstnici - Virtual Arad News (c)2006Aliniat la sosea, castelul de la Odvos a devenit, in ultima perioada, un obiectiv cautat.
Aflat acum in administrarea Directiei Judetene pentru Tineret, imobilul a fost revendicat in baza Legii 10 de familia Colompari.
Pe cand autoritatile locale si judetene si-au luat gandul de la cladirea cu pricina, Prefectura a venit cu un raspuns cat se poate de optimist pentru oficiali: notificarea facuta pe Legea 10 (adica revendicarea castelului) nu a fost depusa in termenul stabilit de actul normativ.
Cu alte cuvinte, imobilul nu va mai trebui retrocedat, iar planurile de reamenajare pot incepe.
Investitorii italieni au luat-o, se pare, inaintea autoritatilor locale, manifestandu-si intentia de a investi in castel si de a-l transforma intr-un camin de batrani. Administratorul imobilului - Directia pentru tineret - nu pare incantat de propunerea occidentalilor.
La o intrunire a managerilor directiilor de tineret, de la Sinaia, aradeanul Cristian Dragan a punctat faptul ca doreste ca imobilul-castel de la Otvos sa-si pastreze regimul din trecut.
Adica sa ofere, pe viitor, locuri de cazare, in regim hotelier.
Idee generoasa, dar aproape imposibil de realizat.
Castelul este de 15 ani in conservare (adica nu a fost folosit) si este distrus in proportie de 60-70%.
Pana si administratorul imobilului stie ca pentru reabilitarea cladirii ("castelul trebuie refacut in totalitate") e nevoie de sume exorbitante, pe care directia nu le are si nici nu le va avea prea curand.
Singura varianta pentru a pune in practica ideea lansata este realizarea unui parteneriat public-privat, in care directia sa vina cu imobilul iar investitorii cu banii de reabilitare.
Identificarea unor investitori dornici sa transforme castelul darapanat in hotel incepe acum.

Adriana Barbu - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]