Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 2 iunie 2006
Stirile TVA aici
  • De "Ziua Eroilor"- Edili Aradului au cinstit memoria celor cazuti la datorie

Si edili Aradului au sarbatorit "Ziua Eroilor"Reprezentantii administratiei Aradului au organizat ieri, cu ocazia zilei de 1 iunie, Ziua Eroilor, o serie de manifestari in memoria ostasilor cazuti la datorie pe campul de lupta, pentru a-si apara tara.
Inca de dimineata la Catedrala Episcopala Ortodoxa din Arad a avut loc Sfanta Liturghie Arhiereasca de pomenire, dupa care a urmat parastas in cinstea eroilor neamului. 
Dupa slujba in jurul orelor 12.00, toti cei prezenti la Catedrala au pornit in procesiune religioasa spre Piata Avram Iancu, cu oprire la Troita Eroilor din curtea catedralei, unde au depus jerbe.
A urmat ceremonialul militar si religios cu depuneri de coroane la Monumentul Ostasului Roman din Piata Avram Iancu. 
Nu au lipsit nici discursurile personalitatilor judetului si municipiului Arad. 
Preasfintia sa Timotei Seviciu - episcopul Aradului, Hunedoarei, Ienopolei si Halmagiului, prefectul - Cristian Stragea, presedinte CJA - Iosif Matula, primarul municipiului Arad - Gheorghe Falca si comandantul Garnizoanei Arad - col. Moise ercosan au vorbit despre semnificatia zilei de 1 iunie si despre eroii care s-au jertfit pentru patrie. 
In jurul orelor 13,00, toti s-au deplasat spre Monumentul Revolutionarilor si Crucea Martirilor din Parcul Eminescu, locatie in care s-a desfasurat un ceremonial religios si au avut loc depuneri de jerbe la Monumentul Revolutionarilor. 
Un alt ceremonial militar si religios a fost sustinut la Crucea Martirilor, unde, de asemenea au fost depuse coroane.
Manifestarile organizate de "Ziua Eroilor" s-au incheiat cu "Cimitirul Pomenirea" unde reprezentantii administratiei locale au depus coroane la Monumentul Ostasului Roman si la Monumentul Ostasului Sovietic.

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • De 1 Iunie copiii aradenilor au fost in centrul atentiei

Copiii de la gradinite si-au sarbatorit ziuaZiua Copilului a fost sarbatorita ieri la Arad prin concursuri, distractie si desene pe asfalt. 
Copiii au pregatit pentru manifestarile care au avut loc pe parcursul intregii zile, cantece si poezii, fiind ulterior rasplatiti cu o multime de cadouri de reprezentantii mai multor institutii, partide politice si societati private.
Liberalii au vizitat Gradinita nr. 12
Biroul Permanent Municipal PNL Arad, impreuna cu Organizatia Municipala a Femeilor Liberale (OMFL) aradene, a continuat sirul actiunilor caritabile prin impartirea a 35 de pachete la copiii de la Gradinita PP 12 din Gradiste. 
Viceprimarul Tiberiu Dekany, presedintele organizatiei municipale, si Mioara Barbu, presedintele OMFL, impreuna cu Lavinia Popa, secretarul organizatiei, au impartit copiilor prezenti cadouri care au constat in jucarii, hainute, carti de colorat, CD-uri cu muzica si dulciuri.
"Organizatia Municipala a PNL Arad a fost si astazi prezenta la Gradinita PP 12 din Gradiste si spun aceasta deoarece noi am mai fost aici in urma cu sase ani cand gradinita nu avea autorizatie de functionare, iar prin implicarea consilierilor nostri am alocat fonduri necesare pentru refacerea ei. Am tinut sa fim impreuna cu acesti copii aducandu-le o raza de bucurie", a punctat viceprimarul Tiberiu Dekany.
Copilul - o valoare a social-democratiei
Inca de la primele ore ale diminetii, Organizatia Municipala a Partidului Social Democrat si parlamentarii sociali democrati Dan Ungureanu si Gheorghe Chiper au fost prezenti la mai multe gradinite de pe raza municipiului Arad, unde au impartit cadouri si dulciuri celor mici. 
Ziua Copiilor la prescolari De asemenea, membrii PSD au participat la actiunea organizata la Cartodromul de la Padurice, unde au premiat castigatorii concursurilor de triciclete, role si desene pe asfalt, oferind dulciuri tuturor copiilor prezenti. 
"Intotdeauna am considerat copiii ca fiind una din valorile societatii si am incercat sa ne indreptam atentia catre ei, nu doar cu prilejul sarbatorilor care le sunt dedicate. Totusi, prezenta noastra a fost simtita mai cu seama in preajma Craciunului, a Sfintelor Pasti si acum, cand cei mici isi sarbatoresc ziua" a declarat Teodora Hotaran, secretarul executiv al PSD Arad.
Micul... conservator
Nici Partidul Conservator nu a uitat de micii aradeni, sponsorizand participarea a peste 200 de micuti de la gradinitele din municipiu la un spectacol special organizat in acest sens de catre Teatrului de Marionete. 
Copiii s-au aratat entuziasmati, iar actorii le-au oferit la plecare cate un balon. 
PC a omagiat ieri si celelalte sarbatori - sarbatoarea "Inaltarii Domnului" prin participarea la liturghie, iar Ziua Eroilor prin depuneri de coroane. 
"Copiii sunt cea mai important! valoare a unei comunitati. Ei reprezinta viitorul, speranta, ziua de maine. Bucuria lor lumineaza sufletele oamenilor, aduce speranta, liniste si seninatate. De aceea, ziua de 1 Iunie. Ziua Copilului, este pehtru noi, Partidul Conservator, un eveniment important, o sarbatoare de referinta. Nu intamplator, ziua Partidului Conservator coincide cu Ziua Familiei, exprimand astfel atasamentul nostru fata de familie, fata de grija pentru copii. Astazi am dorit sa oferim clipe de bucurie copiilor din cateva gradinite aradene", ne-a declarat Cornelia Ardelean, presedintele PC Arad.
Aurel Ardelean, in vizita la Centrul HIV
La Cartodrom a avut loc un concurs de bicicleteClipe de bucurie au trait si copii de la centru HIV - SIDA din cartierul Bujac care, cu ocazia zilei copilului, au primit sucuri si dulciuri din partea senatorului Aurel Ardelean, presedinte al PRM Arad. 
Actiunile de binefacere a senatorului se incadreaza intr-un program de ajutorare a celor nevoiasi. Programul va continna si in viitor
Concursuri pentru "juniorii" politistilor
Ziua Internationala a Copilului a fost sarbatorita si de Inspectoratul Judetean de Politie Arad, care a organizat ieri, la Cartodromul Las Vegas, un concurs dc biciclete destinat copiilor ai caror parinti sunt angajatii IPJ. 
La concurs au fost inscrisi peste 50 de copii, organizatorii pregatindu-le mai multe surprize, diplome si premii. 
Nici parintii lor nu au fost uitati, astfel incat dupa competitia celor mici si acestia au participat la un concurs de karturi.
"Gradinarii poznasi", la PP 20
Gradinita PP 20 Arad a fost gazda Concursului Judetean "Gradinarii poznasi", care a reunit 15 gradinite din judet. 
Fiecare copil a participat la una dintre cele trei probe ale concursului, bazate pe desen, intreceri sportive, si cea mai distractiva - parada costumelor, unde s-au intrecut printese, animalute si personaje din povesti. 
Premiile au constat in jucarii, rechizite, trei biciclete si un telefon mobil si au fost oferite cu ajutorul finantarii venite din partea unei societati de asigurari. La sfarsit a fost organizata o tombola cu premii atat pentru copii cat si pentru parinti.

I.. R.& S.R.& C.V. - Agenda zilei

  • Isteria a intrat in istoria vilei de pe Milea 15 si nu mai vrea sa iasa de acolo

Casa cu iedera starneste isterie - Virtual Arad News (c)2006Primul prefect roman al Aradului se rasuceste in mormant, contempland cu tristete cum o bucata de istorie este lasata balta: Radu si Elena Balta!
Dr. Iustin Marsieu a fost prefectul Aradului in prima legislatura romaneasca de dupa Marea Unire, are strada care-i poarta numele (fosta Busteni), cele doua mandate onorate ca sef al judetului figureaza la loc de cinste pe placa comemorativa din interiorul Palatului administrativ, o alta placa o puteti gasi pe peretele exterior al casei de pe Decebal, 5, unde a locuit o vreme... 
Mai multe date, daca va intereseaza, le puteti culege de la cativa (din ce in ce mai putini) batrani din Socodor, sau de la scoala din comuna a carui fiu este, asezamant care, de asemenea, ii poarta numele. 
Cei care, propriu zis, ii poarta numele se impart in doua mari categorii: una pentru care conteaza doar memoria marelui om de stat - si cealalta pentru care conteaza doar mostenirea mai ales funciar-imobiliara a marelui gospodar care a fost.
Cum nu personalitatea inaintasului nostru ne intereseaza in acest articol, ne vom limita la a decupa din vasta sa bogatie biografica pasajul care se refera la mostenirea imobilului situat pe Bulevardul "Vasile Milea", nr. 15, celebra pentru aradeni "casa cu iedera" de vizavi de Palatul de Justitie. 
Iustin Marsieu a intrat in posesia acestei case pe 23 martie, 1928, cumparand-o, cu suma de 1.800.000 de lei de la "Victoria – institut de credit si economii din Arad". 
Bineinteles ca, in baza Decretului nr.92/1950, a fost expropriat si bineinteles ca statul s-a intabulat pe el, desi de-abia in 1967. 
Tot "bineinteles", dupa 1990 au aparut mostenitorii (desigur, cei reali:) care au revendicat bijuteria arhitectonica, si bineinteles ca au dobandit-o, in baza unei sentinte civile, invocand un testament al fostului prefect, datat 14 aprilie 1954 si redactat la Sibiu, in exil, "pentru cazul ca ni se vor restitui casele din Arad."
Dupa moartea lui Iustin Marsieu, Hortensia Raicu, cu care marele jurist si-a impartit ultimii ani din viata, s-a recasatorit cu Ioan Marza. 
Fiul acestuia, Tudor Marza si cu Radu Balta sunt verisori si sunt un fel de nepoti, mai mult sau mai putin adoptivi, ai prefectului. 
Cand s-a facut partajul pentru mostenire, imediat dupa ce actul de CF a restabilit situatia anterioara nationalizarii, adica in 1995, lui Marza i-au revenit patru apartamente, iar lui Balta, trei. 
Unul dintre cele patru (ap.5), compus din trei camere, situat la nivelul doi al cladirii, a fost atribuit prin donatie lui Marza Marsieu Virgil-Romulus-Iustin, rezident in Israel, fratele sotului vaduvei Hortensia... pe care nu ne intrebati de ce il cheama asa. 
Israelianul l-a vandut, insa, in anul 2000, familiei care-l ocupa de circa 50 de ani, respectiv sotilor Constantin si Mia Carpineanu. 
Asa stand lucrurile, in casa cu iedera, din 7 apartamente sunt locuite trei: cel al lui Carpineanu, unul in care stau sotii Elena si Radu Balta si unul in care sta Virginica Marza, vaduva lui Tudor Marza, care a murit anul trecut.
Nici pana atunci nu domnea ordinea si linistea in casa cu iedera. 
"Pe 31 ianuarie 2003 a inceput sirul proceselor penale pe care ni le tot intenteaza sotii Balta, mai precis doamna Elena Balta, pentru ca ea e cea care umbla mereu pe la avocati... ma rog, pe oriunde poate sa ne faca rau. A reusit, prin diverse tertipuri, sa il pacaleasca pe defunctul meu sot de restul de doua apartamente ce i se cuveneau, incepand o adevarata campanie de deposedare indata dupa dobandirea mostenirii. Dupa ce ca ne-a furat semnalul de la cablul de atena parabolica, ne-a dat in judecata, si pe mine, si pe fetele mele din prima casatorie, pentru calomnie si insulta, ca i-am prins si am protestat; ne-a imputat 63 de milioane de lei pentru ca am tuns iedera de pe peretele ce da in curtea interioara; mi-au imbolnavit sotul de diabet si l-au facut sa moara cu zile... Bineinteles ca toata aceasta hartuiala psihica, dusa pana la teroare, e menita sa duca la deposedarea noastra – de altfel, si eu, si sotii Carpineanu, am primit fel si fel de «oferte de impacare», care de care mai sugestive in acest sens!" – spune Virginica Marza. 
Povestea lui Constantin Carpineanu este, inca, si mai spectaculos-isterica! 
Nu avem noi spatiu cat pot vecinii sa redea, dar cred ca va e suficient daca citam doar urmatorul pasaj din ultima intampinare pe care omul de 89 de ani a depus-o la ultimul dosar de instanta: 
"Domnule presedinte, de ce nu se ia in considerare ca el (Balta – n.n.) a venit la mine in apartament si a inceput scandalul tabarand cu pumnii si picioarele peste mine si sotia mea, in locuinta mea (violare de domiciliu) cu intentia de a ma omora si pe sotie sa o interneze la casa de nebuni?... Diferenta fizica dintre mine si el: eu un om batran, de 89 de ani, 1,55 m inaltime si o greutate de 56 de kilograme, iar el, peste 1,80 inaltime, 120 de kilograme si cu 20 de ani mai tanar – si el ma reclama ca l-am agresat!"
Amuzant – daca n-ar fi naspa!...
Nu va indoiti vreun moment ca n-am facut tot posibilul sa luam legatura si cu sotii Balta. 
Au aflat, desigur, ca intentionam s-o facem si... ne-au lasat balta – ca, de altfel, toata mostenirea (si, in primul rand, ne intereseaza cea morala) lui Iustin Marsieu.
Ca intr-un film postmodern de groaza, cu stafii plictisite si personaje in viata care nu mai au energie decat pentru a-si otravi unele altora existenta ajunsa la crepuscul – asa arata decorul interior al "casei cu iedera"
Cine a admirat-o vreodata doar din exterior, n-are decat sa se bucure ca nu i-a trecut pragul. 
Cine i-a invidiat... imobiliar pe chiriasi sau pe proprietari, visand sa ocupe un apartament in splendida, de afara vila, n-are decat sa multumeasca cerului ca nu i s-a indeplinit dorinta...

Lucian Valeriu - Observator

  • Terminalul Cargo - pe butuci

Situatia Terminalului Cargo este criticaO investitie de peste doua milioane de euro se dovedeste ineficienta si produce pierderi de miliarde de lei.
Situatia Terminalului Cargo este cat se poate de dezastruoasa, asa cum reiese din raportul de activitate pe perioada 1 martie 2005 - 31 martie 2006. Desi acest obiectiv a fost finantat cu doua milioane de euro printr-un program Phare, iar alte 500 de mii de euro au fost scosi din "buzunarul" Consiliului Judetean, din cate s-a vazut in ultimii ani, banii au cam fost cheltuiti degeaba.
Terminalul Cargo, din cauze mai mult sau mai putin obiective, reuseste "performanta" de a inregistra pierderi destul de mari, an de an.
Astfel, pe perioada amintita mai sus, Cargo a pierdut nu mai putin de 5,7 miliarde de lei, o suma nu tocmai mica, chiar si pentru bugetul CJA. Terminalul Cargo, in perioada martie 2005-martie 2006, a reusit sa stranga doar 3,69 miliarde de lei, in timp ce cheltuielile totale au fost de nu mai putin de 9,4 miliarde de lei.
Asa cum reiese din raportul prezentat Consiliului Judetean de directorul Cargo, Adrian Nasui, in acest moment, capacitatea de depozitare este acoperita in proportie de doar 15 la suta, iar suprafata birourilor inchiriate este de 30 la suta din capacitate.
Promovarea externa n-a dat roade
Cei de la Cargo au cheltuit sume importante pentru deplasari in strainatate, in scopul unei mai bune promovari a Terminalului, insa, pana in acest moment, rezultatele intarzie sa apara. Conform raportului, s-a participat la Air Cargo Europe - Targul de transport aerian de la Munchen, cel mai mare din lume, unde au avut loc intalniri cu peste 100 de companii de transport aerian, s-au facut vizite la aeroportul Frankfurt-Hahn si la Koln-Bonn, locul patru, respectiv trei in Europa. Au avut loc intalniri, la Arad, cu managerii unor companii straine, din Italia, Olanda, Germania, Japonia, Suedia etc. Adica, o groaza de cheltuieli pentru promovarea Cargo, care, asa cum spuneam, s-au lasat cu rezultate extrem de modeste. Dovada este si pierderea de peste cinci miliarde de lei, suferita anul trecut de Cargo.
Iar pe langa gaurile din bugetul societatii, Cargo a mai pierdut si din putinii clienti pe care-i avea, firme ca Mesager Express, Phoenix Global Cargo sau Romania Combi hotarand sa rupa colaborarea.
Din pacate, situatia nu este noua, ci persista inca de la darea in folosinta a Terminalului Cargo. Ar fi, totusi, timpul ca cei de la CJA, actionarii majoritari ai societatii, sa faca ceva pentru viabilizarea activitatii Cargo, altfel, riscam sa ne trezim cu inca un proiect Phare esuat. Ar fi al doilea in decurs de doi-trei ani, dupa proiectul ce a vizat extinderea liniei de tramvai in zona industriala.

Cosmin Mihuta - Adevarul

  • Simpozion radioamatori

Radioamatorii s-au intalnit din nou la PecicaLa sfarsitul saptamanii sala sporturilor din orasul Pecica a gazduit cel de al III - lea simpozion si intalnire transfrontaliera a radioamatorilor. 
La acest eveniment au participat peste 200 de radioamatori din tara si din Ungaria. 
Organizatorii principali ai simpozionului au fost radiocluburile si autoritatile locale din orasul Pecica, precum si radioclubul judetean Arad. 
In cadrul simpozionului s-au prezentat realizarile radioamatorilor precum si ultimile noutati in domeniu. 
Targul organizat cu acest prilej a avut un real succes find expuse spre vanzare diverse aparaturi de emisie-receptie si antene specifice. 
Nu a lipsit nici traditionala tombola la care toti participanti au primit componente si aparatura specifica radioamatorilor.

Liviu Dugheniuc - Televiziunea Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]