Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei adresam tuturor vizitatorilor nostrii calduroase urari de bine!

Vineri, 1 decembrie 2006

Stirile TVA aici
  • LA MULTI ANI ROMANIA! - Unirea Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania

Sala Unirii de la Alba Iulia locul unde a fost semnat documentulMarea Adunare Nationala de la Alba Iulia convocata pentru data de 1 decembrie 1918, a fost considerata de contemporani decisiva pentru "unitatea nationala a tuturor romanilor". 
Toate apelurile au subliniat importanta istorica a actului ce urma sa se decida la Alba Iulia: "Veniti cu miile, cu zecile de mii - se scria in apelul Consiliului national din Blaj. E ziua cand se va hotara asupra sortii noastre pentru o vesnicie. Veniti si jurat ca nedespartiti vom fi si uniti ramanem de aici inainte cu fratii nostri de pe cuprinsul pamantului romanesc, sub una si nedespartita carmuire".
Si intr-adevar, la Alba Iulia, atmosfera zilei de 1 decembrie a fost una cu totul deosebita.
Pe langa cei 1228 de delegati, la Alba, au venit, dupa cum mentioneaza contemporanii, peste 100 000 de romani din toate colturile Transilvaniei: 
"cat cuprindea ochiul numai om si om in continua miscare, producand un vuiet de parc-ar fi fost talazurile marii in vreme de furtuna".
In timp ce, pe campul lui Horea, multimea astepta cu infrigurare, in sala cazinoului ofiterilor din Alba Iulia, delegatii se adunasera.
Lucrarile sedintei au inceput la ora 10,30. 
Dintr-un colt al salii izbucneste cu energie vechiul cantec patriotic "Pe-al nostru steag e scris unire". 
Intreaga asistenta il canta cu o insufletire deosebita. 
El este practic lozinca sub care se va desfasura intreaga zi. 
Rand pe rand, isi fac aparitia membrii Consiliului National Roman Central primiti cu ropote de aplauze.
Ultimul soseste George Pop de Basesti- presedintele CNRC, ultimul dintre memorandisti.
In sala se aflau 680 de delegati alesi in cele 130 de circumscriptii electorate ale Transilvaniei, Banatului, Crisanei, Maramuresului si Satmarului. 
Alaturi de ei participau repre-zentantii episcopiilor romanesti, societatilor culturale, institutelor de invatamant superior si scolilor medii, reuniunilor invatatoresti, reuniunilor de meseriasi si femei, delegatii Partidului Social Democrat Roman, garzilor nationale si ai societatilor studentesti; in total 1228 de delegati.
In discursul sau, George Pop de Basesti a amintit marile momente ale luptei nationale a romanilor conchizand:
"Vrem sa zdrobim lanturile robiei noastre sufletesti prin realizarea marelui vis al lui Mihai Viteazul: Unirea tuturor celor de o limba si de o lege, intr-un singur si nedespartit stat romanesc".
A urmat la cuvant Vasile Goldis care a spus: 
"Natiunile trebuiesc eliberate. Intre aceste natiuni se afla si natiunea romana din Ungaria, Banat, Transilvania. Dreptul natiunii romane de a fi eliberata il recunoaste lumea intreaga, il recunosc acum si dusmanii nostri de veacuri. Dar odata scapata din robie, ea alearga in bratele dulcei sale mame. Nimic mai firesc in lumea aceasta. Libertatea acestei natiuni inseamna: Unirea ei cu Tara Romaneasca".
In finalul discursului sau Vasile Goldis a dat citire textului Rezolutiei Marii Adunari Nationale:
" I. Adunarea Nationala a tuturor romanilor din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca adunati prin reprezentantii lor indreptatiti la Alba Iulia in ziua de 18 noiembrie /1 decembrie 1918, decreteaza unirea acestor romani si a tuturor teritoriilor locuite de dansii cu Romania. Adunarea Nationala proclama indeosebi dreptul inalienabil al natiunii romane la intreg Banatul, cuprins intre raurile Mums, Tisa si Dunare.
II. Adunarea Nationala rezerva teritoriilor sus-indicate autonomie provizorie pana la intrunirea Constituantei aleasa pe baza votului universal.
III. In legatura cu aceasta, ca principii fundamentale la alcatuirea noului stat roman, Adunarea Nationala proclama urmatoarele:
1. Deplina libertate nationala pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra si judeca in limba sa proprie prin indivizi din sanul sau si fiecare popor va primi drept de reprezentare in corpurile legiuitoare si la guvemarea tarii in proportie cu numarul indivizilor a ce-l alcatuiesc.
2. Egala indreptatire si deplina libertate confesionala pentru toate confesiunile din stat.
Unirea sarbatorita si de copii Aradului 3. Infaptuirea desavarsita a unui regim curat democratic pe toate taramurile vietii publice. Votul obstesc, direct, egal, secret, pe comune, in mod proportional, pentru ambe / sexe, in varsta de 21 ani la reprezentarea in comune, judete ori parlament.
4. Desavarsita libertate de presa, asociere si intrunire, libera propaganda a tuturor gandurilor omenesti.
5. Reforma agrara radicala. Se va face conscrierea tuturor proprietatilor, in special a proprietatilor mari. In baza acestei conscrieri, desfiintand fidei-comisele si in temeiul dreptului de a micsora dupa trebuinta latifundiile, se va face posibil taranului sa-si creeze o proprietate (arator, pasune, padure) cel putin atat cat o sa poata muncii el si familia lui. Principiul conducator al acestei politici agrare pe de o parte promovarea nivelarii sociale, pe de alta parte, potentarea productiunii.
6. Muncitorimii industriale i se asigura aceleasi drepturi si avantagii, care sunt legiferate in cele mai avansate state industriale din Apus.
IV. Adunarea Nationala da expresie dorintei sale, ca congresul de pace sa infaptuiasca comuniunea natiunilor libere in asa chip, ca dreptatea si libertatea sa fie asigurate pentru toate natiunile mari si mici, deopotriva, iar in viitor sa se elimine razboiul ca mijloc pentru regularea raporturilor internationale.
V. Romanii adunati in aceasta Adunare Nationala saluta pe fratii lor din Bucovina scapati din jugul Monarhiei austro-ungare si uniti cu tara- mama Romania.
VI. Adunarea Nationala saluta cu iubire si entuziasm liberarea natiunilor subjugate pana aici in Monamia austro-ungara, anume natiunile: ceho-slovaca, austro-germana, iugoslava, polona si ruteana si hotaraste ca acest salut al sau sa se aduca la cunostinta tuturor acestor natiuni.
VII. Adunarea Nationala cu smerenie se inchina inaintea memoriei acelor bravi romani, care in acest razboi si-au varsat sangele pentru infaptuirea idealului nostru murind pentru libertatea si unitatea natiunii romane.
VIII. Adunarea Nationala da expresiune multumitei si admiratiunei sale tuturor Puterilor Aliate, care prin stralucitele lupte purtate cu cerbicie impotriva unui dusman pregatit de multe decenii pentru razboi au scapat civilizatiunea de ghiarele barbariei.
IX. Pentru conducerea mai departe a afacerilor natiunii romane din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca, Adunarea Nationala hotaraste instituirea unui Mare Sfat National Roman, care va avea toata indreptatirea sa reprezinte natiunea romana oricand si pretutindeni fata de toate natiunile lumii si sa ia toate dispozitiunile pe care le va afla necesare in interesul natiunii".
Votata, intr-o atmosfera de un entuziasm de nedescris in cuvinte, Rezolutia a devenit, astfel, documentul istoric prin care se infaptuia visul de veacuri al poporului roman: Romania Mare.
Pentru ca multimea sa poata fi informata simultan de hotararea luata s-au inaltat, ca si la 1848, in cele patru puncte cardinale ale platoului lui Horea, patru tribune. 
De aici au vorbit multimii liderii miscarii nationale.
"In ziua aceasta poporul roman din tot cuprinsul plaiurilor de dincoace de Carpati si-a rostit vointa nestramutata de a se uni cu fratii lui de un sange din Romania. Prin aceasta rostire inteleapta unitatea neamului nostru e desavarsita. Dacia lui Traian si Romania unita pe timp scurt de Mihai Viteazul si-a luat fiinta pentru toate timpurile cat va trai neamul romanesc pe pamant", scria ziarul "Libertatea"

Informatia Aradului

  • Sediu nou

Casa de Pensii se va muta intr-o locatie nouaCasa judeteana de pensii se muta in cartierul functionarilor. 
Noul sediu a fost cumparat de catre casa de pensii in urma cu o zi iar amenajarea cladirii unde initial fostii proprietari  intentionau sa deschida un hotel va incepe anul viitor. 
Noul sediu al Casei judetene de pensii este situat pe strada Voluntarilor la nr 2 A. 
Cladirea are aproape 2.000 de metri patrati si a costat 37 de miliarde de lei vechi. 
Cladirea actuala a casei judetene de pensii a fost revendicata si trebuia evacuata in decurs de 2 ani. 
Noua cladire din cartierul functionarilor va fi astfel structurata incat intregul parter sa fie destinat deaprtamentului de relatii cu publicul. 
La casa de pensii lucreaza 82 de functionari publici si 11 experti in cadrul celor 10 departamente. 
Licitatile de proiectare si constructie incep in luna ianuarie, iar cele de constructii si amenajare ale noului sediu vor incepe in primavara anului viitor. 

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Festival folcloric international de Ziua Romaniei

Si la Casa Armatei a fost sarbatorita Ziua de 1 DecembrieAstazi, 1 decembrie, de la ora 14, la sediul Cercului Militar Arad se va desfasura Festivalul Folcloric International "Asa-i jocul pe la noi".
In aceeasi zi, de la ora 20, in sala festiva a Palatului Copiilor Arad, se va desfasura un program artistic intitulat "Dansul Natiunilor".
Ziua de sambata, tot la Cercul Militar Arad, va aduce mult asteptata gala a Festivalului si decernarea premiilor, intre orele 10 si 12.
Participantii din toate colturile tarii si de peste hotare se vor aduna, la Arad, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, pentru a oferi publicului un spectacol de neuitat, in aceasta zi atat de importanta pentru toti romanii.
Vor incanta prin cantec, joc, autenticitate si puritate: Formatia de dansuri populare "Kalaris", a Scolii de Muzica din Oroshaza (Ungaria), Ansamblul "Doina" de la Scoala Sfantul Gheorghe din Uzdin (Serbia), Ansamblul "Porumbita" din Ialoveni (Republica Moldova), Ansamblul "Balada Dornelor" de la Clubul Copiilor Vatra Dornei, Ansamblul Scolii Generale din Oncesti, Maramures, Ansamblul "Doruletul" de la Clubul Copiilor Sangeorz Bai, Bistrita, Ansamblul "Florile Bihorului" de la Palatul Copiilor Oradea, Ansamblul "Brauletul" de la Palatul Copiilor din Alexandria, Ansamblul "Vidreana" de la Palatul Copiilor din Arad, Ansamblul "Doina Muresului" de la Scoala Generala Nr. 1, Ansamblul "Mugurasii Gorjului" de la Palatul Copiilor Targu Jiu.

D.M. - Adevarul

  • Opozitia si Puterea se bat pe saracie

In zona balastierei au inceput demolarileSaracii de la marginea Aradului au devenit camp de batalie intre Putere si Opozitie.
Primaria a demarat o actiune de daramare a constructiilor ridicate ilegal in albia Muresului, in zona Renasterii, pe motiv ca o eventuala viitura i-ar omori pe oamenii care si-au construit, ilegal, adaposturi acolo.
Primele demolari au si inceput.
In aceasta situatie, PSD Arad si-a adus aminte ca e partid social-democrat si a luat la picior albia Muresului, unde traiesc peste 300 de oameni, dintre care aproape 70 sunt copii.
Filiala locala a PSD le plateste nevoiasilor de la marginea orasului si avocati sa-i reprezinte in procesul cu Primaria, prin care oamenii de acolo incearca sa intre in legalitate.

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Hasmas, o comuna mica dar cu oameni de nadejde

Primaria comunei Hasmas are in administrare sase localitati - Virtual Arad News (c)2006Comuna Hasmas are in administrare sase localitati: Hasmas, Clit, Urvis de Beliu, Comanesti, Agrisu-Mic si Botfei.
Ea este populata de peste 1400 de locuitori, si este asezata la poalele Muntilor Zarandului, in N-V judetului Arad.
Oameni gospodari, obisnuiti cu munca grea, specifica zonei de deal, hasmasenii au tinut intotdeauna sa dovedeasca celor ce se interesau de viata lor ca nu sunt mai prejos decat multe alte comunitati, cu potential economico-social mai puternic.
Locuitorii din Hasmas, care au ca principala preocupare cresterea animalelor, au raspuns in mod pozitiv noilor cerinte impuse de modernizarea satelor, odata cu integrarea Romaniei in marea familie a Europei.
Dar, acest lucru nu se putea (nu se poate) face fara ca la conducerea administrativa a comuna sa fie niste oameni ambitiosi, capabili sa transpuna in fapte aceste idei.
Cum, de altfel este cazul acum si aici, unde Primaria si Consiliul Local Hasmas au cu ce se lauda in realizari.
Aflat la al II-lea sau mandat, primarul Cornel Popa, de formatie invatator, tine inca de la inceputul discutiei noastre sa ne spuna ca anul ce tocmai este pe incheiate, a fost un an bun pentru Hasmas din punct de vedereal administratiei locale.
Astfel, impreuna cu cei noua consilieri locali, si-a propus inca de la inceputul anului, ca prioritate zero, imbunatatirea calitatii vietii locuitorilor comunei si sporirii confortului si civilizatiei.
Cel mai important proiect, in acest sens a fost introducerea apei curente in localitatile Hasmas si Comanesti, care este o investitie dorita de multa vreme de catre oamenii locului.
Proiectul, care a fost depus la Cancelaria Prim-ministrului, prevedea lungirea retelei de apa cu peste 9 km, in valoare de 14 miliarde de lei, Hasmas obtinand prima transa, de 14 miliarde de lei privind demararea lucrarilor.
Primarul din Hasmas este mandru de realizariA urmat imbunatatirea infrastructurii rutiere pe raza comunei, care este strabatuta de DJ 793 pe ruta Beliu-Hasmas-Archis-Carand, urmate de lucrari de tratamente bituminoase intre satele Hasmas si Comanesti.
Una dintre cele mai importante realizari ale anului a fost si finalizarea primei etape a modernizarii drumului ce leaga Hasmasul de Groseni, lucrare ce s-a executat pe o portiune de 2,1 km, care face parte din sectorul drumului judetean dintre Hasmas-Archis, cu mentiunea ca aceasta s-a efectuat cu fonduri de la Consiliul Judetean Arad, cu sprijinul nemijlocit al lui Iosif Matula, presedintele institutiei.
Pavel Pantea.. numele dat unei scoli locale
Primarul comunei, Cornel Popa tine sa ne spuna:
"Legat de drumuri, nu pot sa nu scot in evidenta reabilitarea drumului comunal DC 10, Hasmas-Clit pe o portiune de 2,2 km, in valoare de 1,5 miliarde de lei, din bugetul Consiliului Local Hasmas. S-au incheiat lucrarile de intretinere la alte dona drumuri comunale, DC 11, Comanesti-Botfei pe o lungime de 1,2 km si DC 12, Hasmas-Urvis de Beliu de 800 de metri. Sunt ele mai multe realizari in acest domeniu al drumurilor, dar ma opresc aici, le-am spus doar pe cele ce mi s-au parut mai importante."
Locuitorii comunei Hasmas sunt foarte mandri ca in perioada 19-20 august a anului curent au reusit sa organizeze "Zilele satului Agrisu-Mic", unde s-au adunat fiii acestei localitati iinprastiati in toata lumea.
Cu acest prilej, la manifestare s-a adunat toata suflarea satului, care a tinut sa-l omagiczc pe invatatorul Pavel Pantea, cel care a profesat in aceasta localitate timp de 42 de ani, invatand carte generatii si generatii de copii.
Standarde ridicate pentru locuitorii din Hasmas - Virtual Arad News (c)2006 Cu acest prilej, comunitatea a tinut sa-i respecte memoria, montandu-se cu acest prilej o placa comemorativa, luandu-se totodata decizia ca Scoala la care a predat, cea din Agrisu-Mic, sa-i poarte numele.
Evident, aceasta manifestare a fost prilejul cu care atat Scoala generala cat si caminul cultural din localitate au fost renovate, institutiile culturale si de invatamant stand permanent in atentia primariei si a consiliului local.
Un american la Hasmas
"Imi place sa spun ca eu lucrez foarte bine cu cei noua membri ai consiliului local, fara aportul carora nu am fi realizat atatea lucrari in acest an, in comuna. Nu se putea renova Caminul Cultural din Botfei, cel din Hasmas, unde s-a inaugurat Clubul Eurotinet;. nu am fi reusit ca somajul in Hasmas sa fie foarte mic; nu am fi reusit sa angajam 17 tineri pe o perioada determinata pentru serviciile de salubritate ale comunei. Dar nu pot sa nu spun ca incepand cu luna august, la Primaria Hasmas lucreaza un voluntar din cadrul "Corpul Pacii Romania" care va locui la noi doi ani. El este consilier al primarului in probleme de dezvoltare agrara, este triplu licentiat in management agricol. Il cheama Dunn Keneth si este de loc din statul Kansas-SUA. De asemenea vom dezvolta agroturismul, avand un proiect de amenajarea mini sat de vacanta pe Valea Botfei. Ma simt mandru ca sunt fiul acestor meleaguri, ca am o familie unita, care ma intelege. Regretul este ca ii acord putin timp, functia de primar cerand multe sacrificii," tine sa mai spuna primarul comunei Hasmas, Cornel Popa.

Petre Don - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]