Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 1 noiembrie 2006
Stirile TVA aici
  • Ziua Mortilor - Pensionarii au invadat cimitirele cu buchete modeste de crizanteme si... lacrimi

De Ziua Mortilor cimitirele au imbracat haine de sarbatoareDupa atatea sarbatori, zile festive, festivaluri - exista si o zi a mortilor. 
O zi in care cei ce si-au incheiat viata pamanteasca au intrat in cea etetna. 
Daca pana mai ieri, cimitirele erau vizitate duminical, poate chiar mai rar - apropierea acestei zile aduce aminte tuturor ;ca in spatiul etern exista un mormant, o fiinta draga - pentru care singurul omagiu este floarea pusa pe mormant, lacrima care acazut.
Cimitirele au fost curatate de gunoaie, aleile maturate, gardienii si-au intrat in functie, asigurand paza si linistea, iar vanzatorii de crizanteme si ferigi au flancat intrarile in spatiul eternitatii.
Cimitirul "Eternitatea" se scalda in lumina, flori, ferigi, lumanari, vizitatori. 
Se fac pregatiri intense pentru Ziua Mortilor - singura zi in care cei trecuti in lumea dreptilor au parte de coroana regala a toamnei, crizantema. 
Mirosul unic al florilor legate in buchete, alaturi de ferigi se simte inca din tramvai. 
La UTA, lumea coboara si se indreapta spre vanzatorii de flori care nu mai vand altceva decat crizanteme si ferigi. 
Unii cumpara, altii se indreapta spre vanzatorii de la poarta cimitirului. 
Oferta de crizanteme este un miraj al culorilor: crizanteme purpurii, roz, lila, mov, crizanteme uriase, albe si galben-intens, pastrand acel miros unic, sfant.
Sunt florile in fata carora nu se mai zgarceste nimeni la bani (doar pensionarii...) nimic nu mai conteaza azi, decat floarea pufoasa si durabila care se aseaza proaspata si brumata pe mormantul celui pierdut. 
Intrebam vanzatorii de flori cu cat isi vand marfa. 
Crizantemele mici si mijlocii "cu 30.000 lei / buchetul la care se adauga legatura de ferigi, 5 bucati la 10.000. 
In urma cu o saptamana era invers, 10 ferigi la 5000 lei legatura, iar florile mult mai ieftine. 
Crizantemele mari, albe si galbene, niste sori in miniatura -sunt scumpe: 25000 lei firul. 
Toata lumea se uita cu coada ochiului spre buchetele mari, superbe, dar nimeni nu isi permite sa dea 100-150.000 lei pe aceste minunatii. 
Cu regret, se aleg buchetele mai mici si mai ieftine, dupa care lumea se indreapta agale spre morminte.
Mormintele au fost curatate si ornate cu flori de cgtre pensionari
Cimitirul "Eternitatea", de altfel si cel de la "Pomenirea" s-a umplut de lume, toti dornici sa-si curete si sa pregateasca mormintele celor dragi cu flori si lumanari. 
La Ziua Mortilor pensionarii sunt cel mai adesea vazuti prin cimitire Se curata mormintele, se matura, se arunca florile vechi, gunoaiele, se smulg ierburile, se desteleneste pamantul. 
Toti sunt pensionari, singurii care (mai) au timp si pentru cei plecati din lume. 
Oamenii, sot/ sotie sau numai bunici cu nepotei se apleaca incet deasupra mormintelor cu gesturi blande. 
Copiii se duc dupa apa. 
Sapaliga improspateaza pamantul impietrit de caldura verii; se matura, se spala marmura, si, dupa ce mormantul a fost curatat si udat, un superb buchet de crizanteme albe, galbene, roz, rosii, mov se aseaza langa cruce, apoi se aprinde lumanarea. 
Toti lucreaza in liniste. 
Privim in tacere batranii care vin agale cu buchetele plapande, precum insasi fiinta lor. Par atat de ai casei... 
Toate gunoaiele vegetale sunt stranse in saci de plastic mari, negri. 
Ingrijitorii incarca din greu tractorul cu remorca sosit special pentru ca ziua mortilor sa fie curata, luminoasa, inmiresmata. 
Gardienii si-au inceput paza pentru asigurarea linistii si ordinii in cimitire, dar si pentru a impiedica furtul de flori, atat de tentant in aceasta zi (ieri) premergatoare zilei mortilor.
Administratia celor doua mari locuri de odihna vesnica ale Aradului s-a mobilizat pentru ca ziua celor dragi, plecati pentru totdeauna de langa noi sa se bucure de curatenie, flori, lumina si lacrimi de dor. 
Mai sunt multe de facut pentru ca cimitirele sa arate asa cum ar trebui, asta insemnand o paza stricta a locului in care sa fie interzisa intrarea boschetarilor, a biciclistilor si motociclistilor care-si fac "mana" pe aleile cimitirului "Eternitatea" sau a celor care-si plimba cainii in scop fiziologic. 
"Valoarea unui Om, a unei societati consta nu doar in importanta pe care o dau vietii, ci si a respectului fata de memoria celor care nu mai sunt. 
Felul cum este ingrijit un spatiu al eternitatii spune mult despre familia celui disparut, si, implicit,despre societatea in care traim!"
- ne-a spus un pensionar.

Felicia R.Gheorahe - Observator

  • Episcopia Aradului - 300 de ani de la infiintare

Ieri s-a desfasurat conferinta anuala a preotilor - Virtual Arad News (c)2006Episcopia Aradului a organizat, ieri conferinta anuala de toamna a preotilor. 
Aceasta conferinta a incheiat sirul manifestarilor ce s-au derulat cu prilejul implinirii in acest an, a celor 300 de ani de la Infiintarea Episcopiei Aradului.
Sala mare a teatrului "Ioan Slavici", a fost gazda pentru cateva ore a preotilor din intreg judetul. 
Tema conferintei a fost ."Episcopia Aradului - 300 de ani de la infiintare. - Istorie, Spiritualitate, Cultura". 
Deschiderea conferintei a fost facuta de catre PS. Episcop Timotei Seviciu. 
A urmat apoi prezentarea prezidiului din care a facut parte primarul Municipiului Arad, ing. Gheorghe Falca, vicepresedintele Consiliului Judetean, Ioan Cristina, prof.univ.dr. Aurel Ardelean, Rectorul Universitatii "Vasile Goldis", prof. univ. dr. Lizica Mihut, Rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu" si prof. Marius Gondor, Inspector General Scolar. 
Dupa prezentarea referatului principal, Parintii Protopopi au luat cuvantul. 
Dupa aceea a avut loc prezentarea cartii "Episcopia Aradului" Tn vremuri de rascruce istorica 1918 - 1948. 
TotuI s-a incheiat cu un concert coral sustinut de Gorurile Scolilor teologice. 
De organizarea acestei conferinte s-a ocupat Pr. Vasile Pop, consilier cultural care a declarat: "Momentul de astazi incheie un ciclu de evenimente care s-au desfasurat pe intreg anul, constand din simpozioane, lansari de carte si expozitii".

Claudia Untaru - Informatia Aradului

  • Din amanare in amanare

Consiliul Local nu s-a pus de acord cu locul unde va fi montat Monumentul Marii UniriConsilierii municipali n-au ajuns la un acord privind amplasarea Monumentului Marii Uniri.
Consilierii municipali, adunati ieri in sedinta ordinara, au luat din nou in discutie stabilirea amplasamentului Monumentului Marii Uniri. 
Desi de mai bine de doi ani exista stabilit un amplasament, consilierii locali inca se mai gandesc daca sa mentina acel loc ca viitoare destinatie a monumentului sau sa gaseasca un altul, intr-o alta zona a municipiului. 
Nici ieri, consilierii municipali n-au reusit sa ia o decizie: va fi ridicat monumentul in Piata Drapelului (Podgoria) sau in alta parte.
Un nou studiu
Prezent la sedinta CLM, senatorul Aurel Ardelean a tinut sa ia cuvantul in fata alesilor locali, in speranta ca, pana la urma, se va rezolva situatia amplasamentului si proiectul va putea trece intr-o alta faza. 
Ardelean a tinut sa-si precizeze optiunea pentru ca acest monument simbol sa fie amplasat in Piata Drapelului, in fata Catedralei Otodoxe. 
"Am face un sacrilegiu daca un loc sfiintit de Episcopul Timotei Seviciu nu l-am respecta. Noi am fi de acord sa gasim si o amplasare cu 20-30 de metri mai spre interior pe aleea principala. Chiar in cursul acestei zile am avut o intalnire cu domnul primar, la care am discutat despre amplasarea monumentului in dreapta Catedralei", a spus Ardelean, care a propus realizarea unui studiu in maxim doua saptamani si, totodata, a tinut sa precizeze ca Asociatia pentru ridicarea Monumentului Marii Uniri se opune mutarii Statuii Ostasului Roman din Piata Avram Iancu.
Nu banii sunt problema
Fostul primar Dorel Popa, sub al carui mandat s-a decis ca monumentul sa fie amplasat in Piata Drapelului, a tinut sa precizeze la randul sau, ca ar fi o mare greseala sa se schimbe amplasamentul. 
"Nu am putut sa nu tin cont, atunci cand am hotarat amplasamentul, ca multi dintre corifeii Marii Uniri au fost apropiati de religia ortodoxa. Eu am venit cu acest proiect si cred ca am facut bine. Putem lua miliarde de ici, de colo si sa dam bani pentru un lucru ce va ramane. Nu sunt de acord cu schimbarea amplasamentului. Nu putem trece peste slujba de sfiintire a Episcopului Timotei Seviciu. Eu nu imi voi schimba votul", a spus Popa
O noua amanare
Dupa mai multe luari de cuvant, liberalii au cerut o pauza pentru discutii, luandu-se decizia ca timp de 20-25 de minute consilierii sa dezbata problema departe de publicul prezent. 
Intalnirea s-a desfasurat, de fapt, intre mai toti consilierii Puterii, participand si primarul Gheorghe Falca si viceprimarul Tiberiu Dekany. 
Chiar si senatorul Aurel Ardelean s-a aflat pentru o buna bucata din timp, la negocieri. 
Consilierii s-au intors in sala si prin vocea lui Corneliu Padureanu s-a cerut amanarea proiectului fiind vorba de "o hotarare extrem de importanta".
Cum consilierii au fost de acord, ramane ca peste maxim doua saptamani sa se intruneasca CLM special pe acest subiect.

Cosmin Mihuta - Adevarul

  • Autostrada, prioritate zero pentru banateni

Oficialii aradeni sunt optimisti in legatura cu autostradaCel mai important castig este, in opinia presedintilor consiliilor judetene si a primarilor din regiune, conectarea la Europa.
Coridorul IV european rutier, care in Romania se va materializa in autostrada Arad - Timisoara – Lugoj – Deva - Bucuresti - Constanta este considerat prioritate zero pentru autoritatile din Regiunea de Vest.
Miza este legatura rapida cu Occidentul si mai putin legatura cu Capitala. 
Parerile sunt impartite in privinta modului in care e gestionata faza premergatoare construirii autostrazii. 
Legatura cu Europa in prim-plan
Pentru primarul municipiului Deva, cel mai important lucru este faptul ca orasul va fi legat pe relatie rapida cu Europa.
"Acesta este aspectul cel mai important al proiectului. Nu m-am asteptat ca impactul construirii autostrazii sa fie atat de pozitiv asupra orasului. Investitiile aproape s-au triplat in ultima perioada. De la aproape 50 de milioane de euro investite acum doi ani, s-a ajuns la peste o suta de milioane in ultimul an. Faptul ca Deva, peste doi ani, se va afla la distanta de patru ore de Viena e foarte important pentru orice investitor", declara Mircia Muntean, primarul Devei.
Legatura cu Europa este considerata principalul beneficiu al autostrazii si pentru singurul judet al regiunii prin care aceasta nu trece, Caras-Severin.
Ar lega indirect si judetul Caras de traseele europene. 
"Noi am facut un parteneriat cu Timisul si Aradul pentru un drum rapid prin Berzovia, Buzias, Lipova, care sa faca legatura cu autostrada. 
Avem multi investitori care fac import-export si pentru care infrastructura aceasta e foarte importanta"
, a declarat Horia Irimia, vicepresedintele Consiliului Judetean Caras-Severin.
Nemultumire la Timisoara
Autostrada este de importanta zero si pentru autoritatile din Timisoara, care insa se declara nemultumite de ce s-a facut pana acum. 
Cel mai interesat de acest proiect, primarul Gheorghe Ciuhandu, s-a rezumat sa declare doar ca nu e multumit de cum merg lucrurile, fara sa ofere alte explicatii. 
"Nu sunt deloc multumit de cum merge proiectul dar nu am altceva de declarat", a spus Ciuhandu.
Presedintele Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc, spune ca exista informatii ca se incearca proiectarea unui traseu prea apropiat de Timisoara, ce va afecta dezvoltarea orasului: 
"Inca nu sunt multumit pentru ca este o intarziere nejustificata. In plus, Consiliul Tehnic al Ministerului Transporturilor a propus un traseu de autostrada cu care noi nu suntem de acord. Se incearca a se aduce intre aeroport si oras. Noi am cerut proiectantului francez sa treaca dincolo de aeroport, ca sa nu se creeze o bariera in dezvoltarea orasului. Neoficial, am aflat ca s-ar fi decis acest traseu si nu am fost consultati", a declarat Ostaficiuc. 
Optimism la Arad
Oficialii din judetul Arad sunt insa foarte optimisti cu privire la acest proiect. 
Presedintele Consiliului Judetean, Iosif Matula, spune ca este convins ca lucrarile vor demara in graficul stabilit initial si ca sumele alocate pana acum din bugetul de stat, chiar daca reprezinta numai unu la suta din valoarea proiectului, sunt suficiente. 
"I-as ruga pe cei care au aruncat o privire la bugetul pe 2007 sa se uite si pe 2008. Intr-adevar, cei 20 de milioane de euro pe 2007 nu sunt mult, dar acesta este startul. E perioada de proiectare si demarare a lucrarilor. Se incepe cu Arad - Timisoara. Sper ca graficele sa fie respectate cu finalizarea proiectului in 2007. Apoi, urmeaza licitatia care poate dura", a declarat Matula.
Primarul Devei, Mircia Muntean, a declarat ca in zona Deva este finalizat procesul de preluare a terenului necesar constructiei si ca are convingerea ca lucrarile vor fi demarate cat mai repede.
Intalnire
Proiectantul, chemat la Timisoara

Constantin Ostaficiuc a solicitat o intalnire cu proiectantul autostrazii pentru a discuta problema distantei fata de Timisoara la care va trece aceasta. 
"Si Primaria Timisoara vrea sa treaca dincolo de aeroport. Sper sa fim intelesi pentru ca nu ne putem permite sa creem un baraj intre aeroport si oras.
O solutie propusa a fost largirea centurii care sa preia autostrada. De preferat sa se mearga dincolo de aeroport pentru ca va aparea si centura feroviara", a declarat Ostaficiuc. 
Acesta a specificat ca, daca modificarea traseului ar afecta finantarea, este posibil sa aiba o pozitie mai "flexibila".
Acuza
Intarzieri

Mircea Molot, seful CJ Hunedoara, critica intarzierea in demararea constructiei. 
"Foarte multi investitori ne arata obrazul pentru ca am promis ca vor demara rapid lucrarile. Se tergiverseaza cumpararea terenurilor. Societatea de consultanta nu isi face treaba", a declarat Molot.

Malin Bot - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Masina de vot a functionat: Proiectul Casarom a trecut prin CLM!

Ieri s-a votat in CLM noul proiect CasaromDoua proiecte amanate, doua retrase, si o masina de vot ce a functionat perfect in CLM.
Cam acesta ar fi rezumatul ultimei sedinte de Consiliu Municipal.
Unul dintre cele mai asteptate puncte de pe ordinea de zi a fost proiectul Casarom.
Dupa ce in urma cu o luna a picat la vot, de aceasta data masina de vot a functionat perfect, 19 consilieri votand pentru, doua voturi impotriva (Braica, Curta) si o abtinere (Valentin Paul Neamt), din 22 de consilieri prezenti. 
Bineinteles, ca au existat si opozanti si comentarii acide sau schimburi de replici dure intre opozitie si edilul sef. 
Dintre toate iesirile la rampa s-a remarcat cea a fostului primar, Dorel Popa: "Este un proiect super-criticat, pe nedrept, asta pentru ca pretul de cumparare al terenului nu a fost niciodata 16.000 dolari. Si, in ultima instanta, cel care a participat la negocieri, Casaromul, a fost de acord cu rezultatul lor. Nu vad de ce atatea polemici. La vremea respectiva, au existat mai multe cupluri care au fost de acord: Popa-Voicu, Popa-Seculici, Popa-Mariana Faur. Toti ceilalti erau democrati. Deci, PD-ul a votat pentru. Sa ne oprim aici cu polemica. Eu voi vota pentru".
A trecut de vot si proiectul de reabilitare a unui numar de 511 trotuare din municipiu, cu un amendament al consilierului Alexandra Braica, prin care au mai fost adaugate trei strazi, uitate: Campia Turzii, Piata Heim Domokos si Pictor Stefan Luchian.
Alesii au amanat restructurarea Municipalului
Unul dintre proiectele importante era cel prin care se cerea avizul asupra propunerii de restructurare a Spitalului Municipal. 
Consilierii au primit propunerile avizate de Autoritatea dc Sanatate Publica, dar au hotarat ca proiectul trebuie amanat, pentru ca nu au inteles despre ce este vorba. 
Pentru ca alesii nostri nu si-au dat avizul asupra acestui lucru, riscam ca Ministerul de resort sa faca restructurarea Municipalului dupa cum binevoieste, adica reducand mai multe paturi sau chiar sectii, fata de ce au propus autoritatile sanitare locale.
Consilierii au avut grija ca..."decedatii" sa nu circule gratuit cu tramvaiul
A fost votat si proiectul de trecere a terenului unde se va construi patinoarul in domeniul privat al municipiului. Se stie ca acest proiect a fost atacat in contencios de catre consilierul judetean Duka, dar reclamantul a pierdut la prima instanta, astfel ca proiectul nu se suspenda. 
Un moment hazliu (desi nu era cazul) l-a reprezentat un amendament adus de Gheorghe Schill la gratuitatile pe mijloacele de transport in comun. 
Acesta a propus ca in cazul decesului unui titlurar de abonament gratuit, ca abonamentul respectiv sa se retina la Serviciul de decedati, din cadrul primariei: "Pentru ca sa nu circule altcineva cu el,". 
A intervenit secretarul Doina Paul, spunand: "Este cam greu de aplicat, dar radierea se va face pe cale administrativa". 
S-au iscat discutii aprinse, dar cu zambetul pe buze, alimentate si de afirmatia presedintelui de sedinta, Emanoil Voicu, care le-a spus colegilor: "Vad ca aveti grija ca decedatii sa nu circule cu tramvaiul, gratuit,"
In cele din urma amendamentul a picat la vot.
In acest an, primaria, dupa aprobarea din cadrul sedintei CLM de ieri, va cumpara 20 de autobuze, in valoare de 1500 de mii lei noi, bani veniti de la Guvern, si introdusi in proiectul de rectificarea a bugetului local.
Sedinta s-a incheiat cu o cerere venita din partea lui Leontin Aslau, la punctul de diverse: "Solicit persoanei Gheorghe Falca sa ceara demisia primarului", moment in care edilul sef s-a ridicat si a parasit sala.

Anca Pascutiu - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]