Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 31 martie 2005

Stirile TVA aici

  • Regia de Apa Canal s-a transformat in societate comerciala

Gheorghe Banatean este directorul nou infiintatei societati comerciale - Compania de Apa AradSchimbarea a fost impusa de participarea la un program european
Primarul Falca - membru al Autoritatii de Ordine Publica
Consilierii judeteni s-au intainit, ieri, in prima sedinta ordinara desfasurata sub coordonarea noului presedinte Iosif Matula, care a condus impecabil micile dezbateri pe marginea proiectelor de hotarari.
Schimbare de statut
Incepand de ieri, Regia de Apa Canal a devenit societate comerciala, transformare impusa de participarea judetului la programul Samtid, care impune existenta unui operator unic. Noua societate se va numi Compania de Apa Arad si va avea ca actionari Consiliul Judetean si consiliile locale din orasele Curtici, Lipova, Nadlac, Pecica, Pancota, Santana -.cuprinse in programul Samtid, care aduce investitii de peste 6 miliarde de lei in retelele de apa.
La data crearii noii societati, CJA si consiliile locale vor concesiona domeniul public aferent activitatii de apa canal, reactualizat cu noile puneri in functiune de retele si bransamente.
Pentru transformarea RAAC exista acordul Ministerului de Finante, care impune respectarea acordurilor de imprumut cu BERD pentru programul MUDP II si a contractului incheiat cu BERD pentru programul ISPA. 
Personalul regiei va fi pastrat, iar indeplinirea formalitatilor va fi urmarita de directorul Gheorghe Banatean.
Pro si contra West Petrom
Consilierul Aniela Faciu a cerut sprijin financiar pentru clubul de baschet West PetromAniela Faciu, consilier PNL, a revenit cu solicitarea de a sprijini cu 300 de milioane de lei clubul de baschet West Petrom, ajuns intr-o situatie delicata prin plecarea investitorului principal. Secretarul CJA a declarat ca proiectul a fost amanat pentru ca nu s-a gasit calea legala prin care sa se faca transferul de bani. In sprijinul Anielei Faciu au sarit si consilierii PSD, Attila Duka si Caius Parpala, ultimul sustinand ca pe vremea mandatului sau s-au gasit fonduri, inclusiv din bugetul aflat la dispozitia presedintelui.
Zoea Rotaru a intervenit la randul sau pe acest subiect, inca suparata pentru deciza autoritatilor judetene de a nu promova activitatile scolare.
In cele din urma, presedintele Iosif Matula a precizat ca va analiza situatia si in functie de posibilitati se va lua o decizie, pana la sedinta urmatoare.
Printre alte proiecte votate, se mai numara si desemnarea primarului Gheorghe Falca - membru in Autoritatea Teritoriala de Ordine de Publica, in comisia pentru probleme sociale, standarde profesionale, consultanta si drepturile omului, spre nemultumirea opozitiei.

Sorina Ambrus - Adevarul

  • Activitate la Inspectoratul Scolar 

Noul inspector general Marius Gondor si-a inceput activitateaChiar daca este vacanta la Inspectoratul Scolar activitatea este in toi. Noul inspector general a facut cunostinta cu problemele institutiei, si cu echipa pe care o coordoneaza. Primele probleme intalnite au fost de ordin administrativ, dar au fost rezolvate rapid. Marius Gondor a fost numit in functie pe data de 2 martie. El spune ca era la curent, in mare, cu problemele invatamantului aradean, in calitatea de lider sindical pe care a avut-o anterior. 
In plina desfasurare este acum la inspectorat procesul de pretransferare si transferare pentru restringere de activitate a personalului didactic. Sedinta publica pentru rezolvarea acestor situatii are loc la sfirsitul lunii aprilie. 
O alta prioritate este proiectul prin care elevii cu posibilitati financiare reduse primesc 200 de euro pentru achizitionarea unui calculator. Este vorba de etapa a doua, iar familiile care se incadreaza in baremul stabilit de minister sunt asteptate sa depuna cereri la unitatile scolare unde invata elevul. 
Totodata, conducerea inspectoratului are in vedere o colaborare mai stransa cu cele doua universitati din oras. 
In vizorul noii conduceri a inspectoratului sunt si lucrarile de reabilitare a scolilor atat in municipiu cat si in judet.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • De cinci ori mai multi bolnavi de gripa

Numarul epidemiilor de gripa este de cinci ori mai mare decat in ultimii aniMedicii aradeni se declara ingrijorati fata de evolutia gripei in saptamana trecuta. Astfel, ei au anuntat ca numarul cazurilor inregistrate este de cinci ori mai mare fata de aceeasi perioada a ultimilor cinci ani.
Potrivit specialistilor, in aceste zile s-au semnalat peste 250 de cazuri noi de gripa, fata de o medie de 50 pana acum. "In mod normal, evolutia este fireasca pentru inceputul lunii ianuarie, dar datorita conditiilor meteo, varful epidemic s-a decalat. Sunt oricum mai multe cazuri decat prevedeam", a declarat Gabriela Tarle, directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica Arad.
Medicii spun ca o treime din numarul bolnavilor de gripa sunt copii de pana la cinci ani. Din aceleasi date rezulta ca, in ultima saptamana, s-au inregistrat si peste 3.500 de viroze, de trei ori mai mult fata de asteptari. Totodata, numarul cazurilor de pneunomii a crescut cu 1.800, de patru ori mai mult decat in aceeasi perioada a anilor precedenti. Din acest motiv, reprezentantii DSP Arad au decis pastrarea carantinei in toate spitalele din judet.

S.O. - Evenimentul zilei

  • Peste 70 de jandarmi au devenit politisti

Numarul agentilor de politie din Judetul Arad s-a marit cu inca 75O parte din jandarmii care au participat in urma cu doua saptamani la concursul organizat de Inspectoratul Judetean de Politie au depus ieri juramantul devenind astfel agenti de politie.
Ceremonia a avut loc de la ora 12 in sala de festivitati a Inspectoratului.
Cei 75 de jandarmi care au reusit sa treaca peste probele practice si teoretice vor fi incadrati in structurile de ordine publica ale Inspectoratului
de Politie. Acestia vor patrula prin cartierele municipiului, precum si in localitatile judetului in vederea cresterii ordinii si sigurantei publice.
La ceremonia de depunere a juramantului a participat si comisarul sef Teodor Pantea care le-a urat fostilor jandarmi cat mai multe succese in noile functii.
Camelia Tuduce-Berar, purtatorul de cuvant al unitatii, ne-a declarat ca in cursul acestui an alte cateva zeci de jandarmi vor deveni agenti in cadrul politiei.

Diana Rotar - Observator

  • Inundatiile au lasat in urma pagube de 25 de miliarde

Pagubele produse de inundatii in judet sunt de ordinul zecilor de miliardePrefectura Arad a primit de curand un raport "negru": evaluarea pagubelor produse de inundatiile din luna martie, pagube care au fost evaluate la aproximativ 25 de miliarde de lei.
Apele au afectat puternic zece locuinte (9 gospodarii din Nadab si una din Pescari), suma necesara reabilitarii acestora fiind de 520 de milioane de lei. Inundatiile au facut ca pentru drumurile comunale de la Bata, Petris, Savarsin, Gurahont si Barsa, dar si pentru o serie de poduri si podete, sa se caute acum suma de 1,3 miliarde, pentru ca acestea sa se poata prezenta macar asa cum erau inainte de a veni peste ele apele. Nici drumurile judetene nu au avut o soarta rnai buna: drumul judetean Capruta - Gurahont - Dieci - Buteni a avut nevoie de 403,4 milioane de lei pentru reabilitare, cel care face legatura intre Paulis - Ghioroc-Siria de 120 de milioane, iar cel dintre Almas - Dieci - Dezna de nu mai putin de 1,3 miliarde(!). Pagube de sute si sute de milioane au fost inregistrate pe drumurile judetene cum sunt: limita jud.Timis-Birchis -Secusigiu, limita jud. Timis - Lipova, drumul Sintea Mare - Chisindia, cel de la Arad prin Pancota pana la Bihor. In total, pagubele de pe drumurile judetene se cifreaza la 3,2 miliarde de lei. Drumul national 79 A avut si el nevoie de 40,7 milioane pentru remedierea problemelor cauzate de inundatiile din martie.
Societatea Electrica a fost si ea nevoita sa efectueze reperatii la retelele avariate, in valoare de 1,1 miliarde, in tirnp ce valoarea energiei consumate pentru evacuarea apelor prin pompare a depasit suma de 5,5 miliarde de lei. La toate acestea se adauga miliardele ce trebuie cheltuite pentru lucrarile hidrotehnice din bazinele hidrografice de pe Mures si Crisuri. 
Ca de final de statistica, raportul mentioneaza faptul ca apele au afectat 3.800 de hectare de teren agricol. Cu alte cuvinte, inundatiile din martie au reprezentat pentru Arad un tsunami in miniatura.

Adriana Barbu - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]