Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 30 septembrie 2005
Stirile TVA aici
  • Primarul Gheorghe Falca: "Punem accent pe investitii si pe reducerea cheltuielilor care nu sunt necesare pentru municipiu"

Interviu cu primarul Gheorghe Falca- Domnule primar Gheorghe Falca, ce functie tintiti la viitoarele alegeri din Partidul Democrat si cu ce argumente?
- Sunt vicepresedinte al PD, conducand departamentul organizare, cel mai important departament din cadrul partidului. Se poate spune ca sunt primul om dupa presedinte si, creandu-se functia de presedinte executiv, voi candida la aceasta functie. Argumentele sunt rezultatele obtinute pana acum, atat cele organizatorice cat si cele politice. Pentru prima data PD a reusit sa obtina functia de primar al municipiului Arad si detine in acelasi timp presedintia Consiliului Judetean.
- Unde vedeti Partidul Democrat la finalul mandatului de presedinte executiv, in ipoteza in care obtineti functia?
- Nu pot sa estimez in acest moment. Depinde de activitatea primarilor nostri, cum vor reusi sa gestioneze activitatea administrativa in localitatile lor, conteaza foarte mult cum va reusi guvernul sa administreze treburile tarii. Rezultatele or sa ne afecteze sau or sa ne ajute la alegerile din anul 2008.
"Nu sunt tensiuni intre PNL si PD din punctul de vedere al programului de guvernare"
- Se vorbea intens despre o fuziune dintre PNL si PD, cum vedeti acest proiect acum, cand relatiile dintre cele doua partide par mai tensionate?
- Pentru aceasta este nevoie de vointa politica la nivel national. In acest moment constatam ca altele sunt prioritatile pe care trebuie sa le aiba cele doua partide. Alianta va functiona in continuare si, dupa parerea mea, in 2008 va fi impreuna atat in alegerile locale cat si in alegerile generale.
-Domnul Gheorghe Seculici, in momentul in care a fost schimbat din functia de vicepremier, dadea vina in mare masura si pe conducerea PNL. Exista tensiuni intre cele doua partide?
- Din cate stiu eu nu sunt tensiuni intre PD si PNL din punctul de vedere al programului de guvernare. Sunt opinii diferite fata de alte teme politice, dar pe noi ne intereseaza punerea in practica a programului de guvernare. Din punct de vedere statistic, guvernul a obtinut cateva mari realizari. Pentru prima data am avut inflatie 0,1%, in luna iulie, pentru prima data in termen de sase luni s-au angajat 159.000 de oameni, pentru prima data avem un excedent bugetar, care ne arata ca aceasta cota unica de impozitare de 16% a fost o masura foarte buna pentru economie. Pot sa continui si cu alte efecte pozitive ale guvernarii in termen de sase luni, si acest lucru este important.
- Cum vedeti colaborarea cu PNL la Arad?
- Exista o colaborare buna, aproape saptamanal vorbesc cu cei doi parlamentari PNL la telefon, evident si cu cei ai PD, la fel si cu domnul Kiraly si obiectivele noastre sunt sprijinite de intreg spectrul politic al Aliantei.
"Simt opozitia prin declaratiile mincinoase!"
- Simtiti in acest moment forta opozitiei din Arad?
- Da, o simt prin declaratii mincinoase. Cei de la PSD au uitat de sistemul de parcare Parktronic, care a fost inventat de dansii, pentru a-si satisface propriile interese, nu pentru a fluidiza traficul in Arad. Constat ca cei care au fost inlaturati de la guvernare pentru ca sunt hoti acum se dau sfinti. Constat ca domnul Ungureanu, care a fost trei ani prefect si nu poate bifa doua-trei realizari, nu vede investitiile din Arad. Vreau sa spun ca, intr-un an de cand sunt primar, s-au realizat 4500 de locuri de munca noi, iar estimarile noastre sunt ca la sfarsitul anului vom avea 6000 de locuri de munca noi. Poate domnul Ungureanu traieste in alta lume si nu vede ce se intampla in municipiul nostru. Sa nu uitam de doamna Rodica Borza, care crede ca atunci cand se fac investitii in Arad seamana cu Casarom. Dansii cred ca atunci cand luam imprumut de la BERD semanam cu ei care au dat domnului Luca 300 de hectare de teren. Cand vad ca se construieste Kaufland ei cred ca este ca si cand au respins dansii anumite supermarketuri care au spus apoi ca la Arad se lasa impresia ca se cere si altceva decat investitii.
- A fost depusa o plangere la PNA impotriva dumneavoastra...
Primarul Falca explica schimbarile care se vor produce in Arad- A fost o sesizare trimisa de doamna Rodica Borza, care nefiind plangere a fost transmisa mai jos, la organele din Arad. Ceea ce nu am inteles este de ce nu a sesizat doamna Borza PNA cand s-au vandut Casarom 16 hectare de teren cu 16 000 de euro? De ce nu s-a sesizat cand actualul consilier municipal Dorel Popa s-a dus la ambasada SUA impreuna cu reprezentantii Casarom, fara sa spuna in ce interes si pe cine reprezinta, sa se planga?
- Este adevarat ca au fost cei de la Ambasada SUA sa discute cu dumneavoastra pe tema Casarom?
- Da, au fost si am discutat despre proiectul Casarom.
- Puteti sa ne dati niste detalii...
- Nu.
"Taxele si impozitele cresc doar cu rata inflatiei, 6%"
- Haideti sa trecem si la partea administrativa. Puteti sa ne spuneti care sunt principalele directii pe care s-a construit bugetul pe anul viitor?
- In continuare, punem accent pe investitii si pe reducerea cheltuielilor care nu sunt necesare pentru municipiu.
- Pe cetateni ii intereseaza ce inseamna acest lucru pentru ei. Va creste impozitul in zonele care intereseaza omul de rand?
- Vreau sa va spun ca pentru opozitie, care inseamna fosta putere, cresterea de anul trecut cu 12,6% a fost considerata foarte mare, desi in 2001, 2002 si 2003 a fost o crestere mult mai mare. In anul 2006 vom avea o crestere de 6%, exact estimarile inflatiei pe 2006.
- Care sunt cele mai importante investitii pe care le veti derula?
- Derulam in acest moment investitii in zona industriala vest, care in acest moment este inchisa. Cea mai mare investitie este Kofikab. Zona comerciala est, o zona de 30 de hectare, astazi este in plina dezvoltare. In zona sud-vest deschidem o noua locatie de 80 de hectare iar ca investitii importante acum se finalizeaza lucrarea de pe strada Voinicilor de peste 100 de miliarde de lei. Avem deja un hiper-market realizat, urmeaza in luna octombrie deschiderea Metro, in luna decembrie Praktiker, anul viitor Kaufland iar pentru noi, ca administratie, avem doua proiecte foarte mari. Cel cu BERD, care va aduce orasului 24 de milioane de euro, investitii in modernizarea drumului – 20 imprumut de la BERD si 4 de la municipalitate. Relatia cu banca mondiala va aduce, intr-o cifra foarte mare, investitii in canalizare, noi speram in toate trei cartierele – Bujac, Gai si Sanicolau iar in toamna vom finaliza proiectul tehnic de modernizare a drumurilor din Alfa, care se cifreaza la 80 de miliarde de lei, ce va fi finalizata in 2006.
"Piata agro-alimentara din Mihai Viteazul va functiona si pe perioada constructiei centrului comercial"
- Exista mai multe discutii cu privire la modul in care vor arata pietele in viitor...
- Noi suntem interesati sa modernizam pietele, pentru ca sunt locuri publice, care arata implicarea administratiei. Cred ca astazi orice cetatean care merge in piata Mihai Viteazul sau in Piata Fortuna este nemultumit de modul in care arata. Dorim sa facem investitii si, pentru a nu folosi banul public, dorim sa atragem investitii private care o sa ne aduca in Piata Mihai Viteazul, pe o suprafata de 3000 de metri patrati o noua locatie moderna pentru piata agro-alimentara.
- Cand isi va inceta activitatea piata Mihai Viteazul, asa cum o stim acum?
- Piata propriu-zis agro-alimentara nu isi va opri activitatea niciodata. Ea va functiona si pe parcursul constructiei centrului comercial.
- Cu cei din bazar v-ati inteles, ce se intampla cu ei si cu mitingurile saptamanale?
- Singurii care au de suferit datorita acestei modernizari sunt comerciantii din bazar, pentru care am propus mai multe locatii din august si pana acum. Dar, dansii de atunci si pana acum o saptamana au avut alt gen de atitudine. Am avut din nou negocieri cu ei si le-am propus o noua locatie, care la prima vedere este buna pentru ei, in zona Confectii. Ramane ca ei sa discute in cadrul asociatiei.
- In piata Fortuna cand vor incepe lucrarile de modernizare?
Modernizarea pietelor - o prioritate pentru edilul sef- Suntem intr-un grafic intarziat, pentru ca am primit de la guvern 60 de miliarde de lei pentru modernizarea retelelor termice. In acea zona, blocurile vor avea incalzitoare proprii. Planul urbanistic de detaliu va fi mult mai amplu pentru acea zona, va fi aprobat in toamna iar punerea lui in aplicare se va face in primavara lui 2006. Vom schimba toate conductele de termoficare, vom moderniza drumurile si vom moderniza si piata agro-alimentara, care va ramane piata dar va fi mai moderna.
- Se apropie iarna, este CET pregatit sa faca fata cerintelor?
- Aproape am finalizat aprovizionarea cu carbune, totul depinde de ce se intampla la nivel national cu cotele de gaz. Evident ca noi avem si alternativa pe pacura, dar din punct de vedere al CET-ului nu sunt probleme.
- Revenind la buget, care sunt sectoarele care vor avea de suferit?
- In acest moment nici un sector nu va avea de suferit, pentru ca bugetul are aceleasi coordonate ca si cel din acest an. In 2005 am redus cheltuieli care, din punctul meu de vedere, nu-si aveau sensul. Cu acest buget am reusit sa luam cateva imprumuturi importante.
"Am constatat ca unii tin mai mult la fiare decat la spatiile verzi si locurile de joaca pentru copii"
- Sunt suparati locuitorii din Alfa si Micalaca pentru ca le daramati garajele...
- Nu trebuie sa fie nimeni suparat. Sunt constructii pe domeniul public si, atunci cand administratia doreste sa construiasca ceva, contractul prevede ca trebuie ridicate in 30 de zile. Traim intr-un stat democrat si civilizat, unde contractele trebuie respectate. Asa cum cetatenii imi cer sa modernizez orasul, asa si administratia solicita cetatenilor sa respecte contractul cu primaria. In Alfa construim rampe ecologice, astfel incat toate acele containere de gunoi sa nu mai fie la vedere, sa fie protejate. Asa cum v-am spus, urmeaza in Alfa modernizarea tuturor drumurilor, o investitie de 80 de miliarde de lei. In Micalaca am ridicat doar acele garaje pentru a ajunge la sala de sport a primariei, care este data in folosinta Universitatii Aurel Vlaicu, unde trebuie sa asiguram accesibilitatea cu mijloace de transport mari, gen autocare.
- Veti mai demola si alte garaje?
- Am constatat ca unii tin mai mult la fiare decat la spatiile verzi si locurile de joaca pentru copii. Orasul are cele mai putine locuri de joaca si foarte putine spatii verzi, pentru ca le-am calcat in picioare, punand garaje peste tot. Cred ca strategia de a crea locuri de joaca si spatii verzi este pentru toti cetatenii din municipiu. Masinile, care au rolul lor in viata de zi cu zi, pot fi parcate pe locurile de parcare bine definite.
- A fost prins, iata, dupa mult timp, primul functionar al primariei luand spaga. Urmeaza si altii?
- La aceasta intrebare trebuie sa va raspunda politia, noi transmitem toate informatiile pe aceasta tema politiei. Functionarii trebuie sa stie acest lucru foarte clar, politia va face ce a facut si in acel caz.
- Cand va intrebam daca urmeaza si altii ma refeream la semnalele pe care le primiti. Ce semnale aveti?
- Ca sunt si unii functionari care pretind foloase pentru a ascunde neglijenta unor oameni care fac anumite lucruri nelegale pe domeniul public, care incalca anumite legi, in special cele de ocupare a domeniului public.

Flavius Ghender - Observator

  • Intalnire romano-maghiara la Gyula

Ministrii de Externe se intalnesc astazi la GyulaMinistrii de Externe din Romania si Ungaria se intalnesc astazi la Gyula pentru a pune la punct agenda sedintei comune a guvernelor celor doua tari, care va avea loc in aceasta toamna. 
In afara discutiilor oficiale, Mihai Razvan Ungureanu se va intalni si cu reprezentantii romanilor de peste granita. 
Orasul gazda a fost ales tocmai pentru ca este considerat capitala lor neoficiala. 
La Gyula si au sediile Autoguvernarea pe tara a Romanilor din Ungaria (AtRU), Episcopia Ortodoxa Romana din Ungaria si Liceul "Nicolae Balcescu", singurul in care se preda in limba romana in aceasta tara, precum si principalele doua publicatii romanesti.
Printre problemele care vor fi ridicate in cursul discutiilor cu reprezentantul Guvernului de la Bucuresti, liderii AtRU vor cere sprijin din partea romana pentru ca aceasta minoritate sa fie reprezentata de drept in Parlamentul de la Budapesta. 
Alte solicitari vizeaza ajutorul pentru invatamantul in limba romana din Ungaria si pentru continuarea protocolului de colaborare cu Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad, iar Biserica Ortodoxa Romana din tara vecina cere sprijin financiar pentru renovarea unor biserici aflate in stare de degradare avansata, dar si pentru definitivarea lucrarilor la Capela din Complexul Gojdu din Budapesta.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Incepand de azi, pentru inspectii tehnice fictive: RAR poate aplica amenzi pana la 50 milioane lei

Inspectii periodice la Registrul Auto Roman din AradAgentii economici autorizati de Registrul Auto Roman sa efectueze inspectii tehnice periodice risca, incepand de astazi, amenzi de pana la 5000 lei noi daca sunt depistati ca fac fictiv inspectii tehnice periodice. In puls ei risca suspendarea sau anularea , de catre Registrul Auto Roman, a autorizatiei sau certificatului de atestare.
Astazi, 30 septembrie, intra in vigoare Ordonanta Guvernului nr.40 din 14 iulie 2005 privind modul in care se fac inspectiile tehnice periodice precum si sanctiunile aplicate in cazul incalcarii reglementarilor.
Inspectia tehnica periodica obligatorie, la sase luni sau doi ani
Potrivit ordonantei, in cazul autovehiculelor destinate transportului de persoane, care au in afara locului conducatorului, mai mult de opt locuri pe scaune- asadar maxi taxi - inspectia tehnica periodica se face o data la sase luni, iar in cazul celor ce au pana la opt locuri, o data la doi ani. 
Taxiurile trebuie sa faca inspectia tehnica o data la sase luni la fel ca si masinile scolilor de soferi iar ambulantele la doi ani. 
Cei care au motociclete vor face ITP la doi ani iar in cazul tractoarelor de peste 3,5 tone la un an.
Marca RAR poate fi folosita doar de agentii economici autorizati
Inspectia tehnica periodica se efectueaza de catre RAR prin reprezentantele sale judetene sau prin operatori economici autorizati si monitorizati.
Acestia nu au dreptul sa cesioneze la randul lor activitatea de ITP. 
Abaterea este sanctionata cu amenda de la 2 la 5000 lei noi si cu suspendarea autorizatiei.
Operatorii economici autorizati si institutiile publice autorizate sa efectueze ITP-uri vor putea fi sanctionati cu amenzi substantiale de la 2000 la 5000 lei noi, daca verificarea este facuta de inspectori tehnici cu autorizatia expirata ori anulata, daca dau bun de circulatie unui vehicul rutier care nu indeplineste conditiile ori daca nici macar nu vad vehicolul prin statia de verificare. 
Pentru celelalte contraventii prevazute in ordonanta (utilizare de aparatura necorespunzatoare, efectuarea inspectiei pentru alte vehicule decat cele pentru care are autorizare, nerespectarea metodologiei, etc) amenzile sunt la fel de usturatoare: intre 500 si 1000 lei noi. 
Mai mult in unele cazuri RAR poate dispune suspendarea ori anularea autorizatiei tehnice a unitatii ori a certificatului de atestare al inspectorului tehnic.
Monitorizare
Registrul Auto Roman va monitoriza toate statiile autorizate sa efectueze inspectii tehnice periodice. 
Personalul institutiei va avea dreptul sa controleze orice vehicul caruia i s-a facut verificarea, atat in statia de inspectie cat si in trafic.
Activitatea de inspectie tenica se efectueaza in Arad la 18 statii autorizate. 
Doua dintre ele au fost temporar suspendate pentru diverse nereguli.

Doru Sava - Adevarul

  • Bani nerambursabili

IMM-urile pot obtine fonduri nerambursabileIntreprinderile Mici si Mijlocii pot obtine fonduri nerambursabile pentru promovarea exporturilor. 
Agentia Nationala a Intreprinderilor Mici si Mijlocii a deschis un program de finantare care incurajeaza exporturile romanesti. 
Banii pot fi folositi atat pentru pregatirea productiei cat si pentru promovarea produselor. 
Pentru a beneficia de fonduri nerambursabile, micile intreprinderi trebuie sa aiba intre 1 si 249 de angajati iar cifra de afaceri anuala sa nu depaseasca 8 milioane de euro. 
Fondurile acordate de Agentia Nationala a Intreprinderilor Mici si Mijlocii pot ajunge pana la 120 de milioane de lei. 
In schimbul acestor sume, micii intreprinzatori trebuie sa pregateasca productia pentru export, sa tipareasca brosuri in diferite limbi de circulatie internationala sau sa participe cu standuri la expozitii internationale organizate in tara sau strainatate. 
Pentru a beneficia de aceste fonduri nerambursabile, micii intreprinzatori pot depune dosare la agentia nationala pana cel mai tarziu in data de 15 octombrie.

Vasile Blidar  - Televiziunea Arad

  • Asociatia Chinologica Romana, laudata de Federatia Chinologica Internationala

Numeroase exponate canine au fost premiate la AradExpozitiile canine de la finele saptamanii trecute, un succes
Asociatia Chinologica Romana Arad a gazduit la finele saptamanii trecute o manifestare chinologica de marca.
De departe, expozitia s-a dovedit a fi o reusita, fapt apreciat si de presedintele Federatiei Chinologice Internationale (FCI), Hans Muller precum si de secretarul general al FCI, Yves de Clerk prezenti in Arad.
"Cei mai recunoscuti arbitri recunoscuti pe plan european au sosit la Arad din toate colturile Europei, chiar si din Israel" - a declarat Gheorghe Schill, presedintele Asociatiei Chinologice Romane Arad.
Peste 800 de exemplare canine au participat, sambata, la expozitia CACIB - Cupa Europei Centrale si de Est.
Cel mai frumos caine a fost desemnat un patruped din rasa Siberian Husky, al lui Elian Dicu din Timisoara.
Locul al doilea a fost luat de un caine din Ungaria din rasa Irish Wolfhound al crescatorilor Juhasz Tibor si Csilla.
In ziua de duminica s-a desfasurat expozitia CACIB -Cupa Romaniei, manifestare la care au participat si competitorii din ziua precedenta.
Titlul de Best in Show a fost atribuit unui exemplar din rasa Brac german cu par scurt, proprietatea Lorenei Ghija si Danielei Leonte din Bucuresti, in timp ce locul II a fost ocupat de un exemplar al rasei Siberian Husky ce apartine Danielei Epure din Timisoara.
"Punctul culminant al zilei de duminica a fost reprezentat de momentul alegerii castigatorului absolut al celor doua expozitii. Pe locul intai s-a clasat cainele din rasa Brac German cu par scurt ce apartine Danielei Ghija si Danielei Leonte din Bucuresti, iar locul al doilea a fost obtinut de Siberianul Husky, cainele lui Elian Dicu din Timisoara" - a declarat Gheorghe Schill.
Rezultate bune au obtinut si cainii chinologilor aradeni.

Simona Valan - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]