Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 29 septembrie 2005
Stirile TVA aici
  • Caminele UAV, pregatite sa primeasca studentii

Caminele studentesti UAV asteapta studentiiUn miliard de lei pentru confortul viitorilor absolventi
Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad s-a pregatit serios pentru inceperea noului an universitar. Ambele camine ale universitatii sunt pregatite sa primeasca studentii. Datorita strategiei adoptate de conducerea universitatii, prin care studentii sunt direct implicati in repartizarea locurilor in camin, toti solicitantii beneficiaza si in acest an de locuri de cazare.
Universitatea "Aurel Vlaicu" (UAV) a investit serios in reno-varea celor doua camine, de pe strada Ursului si de pe strada Labirint, pentru ca acestea sa fie pregatite sa primeasca studentii. 
Caminul de pe strada Ursului, langa care se afla si cantina studenteasca, a fost dotat cu geamuri termopan. 
In aceste zile se fac ultimele lucrari de amenajare si se monteaza mobilier nou in camere. 
Totodata, cantina este in curs de amenajare, astfel incat de duminica noii locatari se put muta in propriile camere. 
La randul sau, caminul de pe strada Labirint, care gazduieste studente, este pregatit pentru noul an universitar. 
Si aici s-a investit in amenajarea camerelor si renovarea grupurilor sanitare, iar conditiile de cazare sunt deosebite.
"Suntem pregatiti pentru inceperea noului an universitar. Conducerea universitatii a facut eforturi financiare deosebite pentru a pregati caminele pentru a primi studenti. La ora actuala, peste 98 la suta din cererile de cazare in camin au fost satisfacute. La noi nu au existat probleme legate de modul de repartizare deoarece studentii, prin regulament, ca si la burse, repartizeaza si locurile in camine", explica rectorul UAV, prof. univ. dr. Lizica Mihut. 
Pentru ca studentii sa fie primiti asa cum se cuvine, UAV a cheltuit 720 de milioane lei pentru reparatii capitale la exteriorul caminelor si 250 milioane pentru procurarea de mobilier. 
In cele doua locatii s-au facut reparatii curente pentru instalatii electrice, tamplarii, igienizari, etc.
Pentru rezolvarea cererilor de cazare, un cuvant hotarator il au studentii, prin reprezentantii alesi de Liga Studentilor in Comitetul de camin. 
Comisia de dialog social din care fac parte reprezentanti ai conducerii universitatii, alaturi de reprezentanti ai studentilor, a analizat fiecare cerere de cazare in parte. 
In total, au existat 300 de locuri in caminul de pe Ursului si 120 in caminul de pe strada Labirint, alte 180 fiind in caminele unor grupuri scolare (licee).

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • La Colegiul Medicilor: Comisia de disciplina si-a inceput activitatea

Presedintele Colegiului Judetean al Medicilor - Titus Ududec anunta inmultirea sesizarilorComisia de disciplina de pe langa Colegiul Medicilor si-a inceput activitatea. 
Infiintata de curand, cu un mandat de sase ani, noua structura se ocupa de judecarea cazurilor de culpa medicala, eventuale abuzuri ale medicilor precum si de diferitele neintelegeri aparute intre pacienti si cei care ii trateaza.
Intr-o conferinta de presa organizata ieri, dr. Eugen Selegean, presedintele acestei comisii, sustine ca in ultimul an au fost inregistrate un numar de 16 sesizari, dintre care trei sunt in curs de anchetare, una singura solutionandu-se cu o sanctiune. 
Ce-i drept, una usoara. 
"E vorba despre medicul din Varsand, care, dupa cum insusi a recunoscut, a eliberat mai multe concedii medicale fara un suport foarte serios. I s-a dat o mustrare, sanctiune ce il afecteaza doar profesional , medicul in cauza nemaiavand dreptul de a participa la anumite concursuri pentru o perioada limitata", sustine dr. Titus Ududec, presedintele Colegiului judetean al Medicilor.
In ceea ce priveste numarul sesizarilor, dr. Ududec considera ca acesta se afla intr-un proces de crestere, odata cu infiintarea acestei comisii de disciplina fiind convins ca tot mai multi aradeni isi vor exprima, oficial, nemultumirile legate de modul in care au fost tratati de catre un medic.
Sesizarile pacientilor adresate celor sase membri ai Comisiei de disciplina pot fi depuse la sediul Colegiului Medicilor, din str. Vasile Goldis nr. 3.

Madiana Popescu - Adevarul

  • Casa lui Mateias rupe gura targului

Casa lui Adrian Mateias se apropie de finalizare - Virtual Arad News (c)2005In Micalaca, pe malul Muresului, se inalta una dintre cele mai impozante cladiri construite in ultimii ani la Arad
Casa lui Adrian Mateias, de pe malul Muresului, va fi in curand finalizata.
Pentru cei care nu il cunosc pe proprietar, trebuie sa spunem ca acesta a fost halterofil la clubul Steaua (inainte de revolutie) si membru al lotului olimpic de haltere al Romaniei.
Paradoxal, insa, nu prin asta a devenit celebru in Arad, ci prin scandalul mediatic in care a fost implicat atunci cand primarul Dumitru Branc a dispus evacuarea salii sale de bingo, din fosta locatie a Restaurantului Bulevard, si concesionarea spatiului catre Mc'Donalds.
La vremea respectiva, Mateias a contribuit la caderea lui Branc, inaintand plangere penala impotriva sa si facand public faptul ca a imprumutat primarului bani pe care acesta nu i-a restituit la termen.
Mai tarziu, a inchiriat sala cinematografului Muresul si a deschis acolo prima discoteca ultra-moderna a Aradului - Viva.
Acum, Adrian Mateias pare un familist linistit, si se pregateste sa isi largeasca familia, daca ar fi sa ne luam dupa faptul ca in casa imensa pe care si-o construieste, camera copilului, situata la etajul superior, ocupa un spatiu foarte important.
Imobilul, care prin dimensiuni si forma sa futurista seamana mai degraba a motel, este aproape de finalizare.
Este dotat cu garaj subteran si piscina interioara, iar camerele sunt spatioase.
In curand va sosi si acoperisul (potrivit informatiilor noastre va fi din structura metalica, montabil in doua-trei zile).
Casa a fost deja tencuita in interior, au fost montate tevile de incalzire si instalatiile electrice.
Urmeaza insa o parte foarte grea a constructiei: ridicarea nivelului malului Muresului cu cel putin doi metri, pentru a preveni inundarea imobilului. Pamantul necesar va fi adus cu camioanele; dupa cate am aflat ar putea fi vorba de peste o suta de transporturi!
Daca vremea insorita se prelungeste, casa ar putea fi locuibila deja la sfarsitul acestui an.
Va fi, fara indoiala, una dintre constructiile cele mai aspectuoase si impozante din municipiu.
Curiosii o pot vedea vis-a-vis de biserica "Maranata", de pe dig.
Aviz, insa, amatorilor! Santierul este pazit zi-lumina.

Andrei Ando - Observator

  • Lucrari de refacere

Monumentele eroilor din al II-lea razboi mondial vor fi refacuteMormintele eroilor vor fi refacute. 
Societatea de Gospodarire Comunala vrea sa inlocuiasca toate pietrele funerare din cimitirul Pomenirea, unde si-au gasit odihna de veci cateva sute de militari romani cazuti la datorie in cel de-al doilea razboi mondial. 
Majoritatea mormintelor sunt degradate iar pentru renovarea lor este nevoie de aproape un miliard si jumatate de lei. 
De ani de zile, acestea nu au mai fost ingrijite iar acum risca sa dispara. 
Si asta pentru ca, pietrele funerare sunt realizate din materiale care nu rezista intemperiilor. 
Cimitirul eroilor de la Pomenirea a revenit in atentia opiniei publice dupa ce veteranii de razboi din fosta Uniune Sovietica au finantat reabilitarea cimitirului in care isi gasesc odihna vesnica soldatii rusi. 
Lucrarile de reabilitare vor incepe in zilele urmatoarele si vor fi finalizate pana in 15 noiembrie.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Almas - primitor sat turistic

Biserica si fantana Iordanului din Almas - Virtual Arad News (c)2005Nascuti in acelasi an, colegi de scoala gimnaziala, ing. Teodor Avram - primar, Ioan Dascau - preot, Viorel Barbura - viceprimar, le-a fost randuit de Dumnezeu ca dupa studii si dupa lucrul implinit prin satele inconjuratoare, sa revina toti trei in satul natal.
"Almas, loc ocrotit si binecuvantat de Dumnezeu, asezare frumoasa, care dupa insasi denumirea sa latina - Almus inseamna loc binecuvantat, loc sacru, loc manos, vatra pamanteasca, locuit de oameni harnici, frumosi la suflet. Cu acesti locuitori am reusit sa facem lucruri frumoase, in folosul obstei - lucrari cu caracter spiritual, unde turistul admirator de frumos poate sa-si umple sufletul de alesele virtuti ce impodobesc pe romanul credincios, daruitor, bun, bland, ospitalier, harnic" - ne spune preotul paroh Ioan Dascau.
Inca de la intrarea in sat, dinspre Arad, pe DN 79, intampina, cu ospitalitate, pe toti trecatorii, o torita pe sub care curge apa dintr-un izvor, unde se poate poposi la o cabana din lemn si unde cetateanul poate citi: "Aici, la intrare in Tara Motilor criseni, sat ocrotit si binecuvantat de Dumnezeu, Duhul lui Iancu ne indeamna: "Bea, calatorule insetat, apa aceasta e ca anii, din ea beau bucurosi almasenii, din ea baura cu anii si dacii, si-romanii".
Sfintirea unei noi troite in localitatea Almas - Virtual Arad News (c)2005In centrul localitatii se afla trei biserici: ortodoxa, penticostala si baptista, care prin infatisarea lor, cu turla si cupole, sunt ca trei degete aratatoare catre cer, intelegandu-se bine, traind ca fratii, uniti fiind in diversitate.
Centrul civic este completat de o cladire noua - Primaria, dotata cu toate cele necesare unei activitati moderne, apoi scoala, gradinita cu o noua Infatisare, grupuri sociale de interior racordate la reteaua de canalizare.
Tot aici piata agroalimentara, cu program in fiecare luni dupa-amiaza si marti a fiecarei saptamani.
Teiul din curtea bisericii, monument al naturii, unicat pe Valea Crisului Alb, avand peste 250 de ani, pe care, intocmai ca si gorunul lui Horea de la Tebea, il pot cuprinde patru barbati cu bratele intinse, este o atractie turistica.
Langa tei, monumentul Eroilor, lucrare a ultimilor ani.
Biserica parohiala este imbracata in haina noua, cu pictura in fresca si interiorul innoit cu mobilier sculptat.
Aici, in semn de multa pretuire, dl. Traian Basescu, presedintele Romaniei, a daruit iconostasul (catapeteasma) sculptat in lemn de stejar - devenind ctitor al bisericii.
In fata bisericii este o lucrare a ultimilor ani, "Fantana Iordanului", unde cea mai puternica fantana din sat este pusa in functiune, amenajandu-se pentru sfintirea apei de Boboteaza, iar in bazinul de jos, unde curge apa permanent, vara se scalda copiii satului.
Almasenii sunt intotdeauna bucurosi de oaspeti -  Virtual Arad News (c)2005 La cota 450, pe dealul Magurea, cu sprijinul a 250 de tineri, s-a inaltat "Troita pacii", inalta de 1.2 m, unde floarea comunei se roaga lui Dumnezeu pentru pacea lumii si unde turistul poate citi: "Aici sfintii stau de straja, cu privirea orizontul cerceteaza, prin privirea lor parca vorbesc, ca rau fac oamenii cand se dusmanesc. Trecatorule, de ce ai face rau, oare? Noi in locul tau pentru pace, am depune o floare."
"Tn scurt timp, socotit ca un act de cultura, vom amenaja in imediata apropiere a primariei si a bisericii, un muzeu «Casa Almasanului», cladire din lemn, acoperita cu paie, ca sa putem arata nepotilor nostri cum arata casa romanului almasan cu 200 de ani in urma. Inca mai pastram valori patrimoniale ce sunt pe cale de disparitie"
, completeaza primarul Teodor Avram.
Nu este lipsita de interes infratirea comunei cu localitatea Pellouilles les Vignes, din Franta, unde va avea loc inaugurarea unei strazi ce va purta numele Almas, ocazie cu care o delegatie in frunte cu primarul va fi prezenta in perioada 25-30 octombrie 2005.
Tot in urma infratirii cu aceasta localitate franceza, s-a deschis in satul Cil un "Ciber club" dotat cu aparatura electronica si o biblioteca romano-franceza, dand posibilitatea tineretului la perfectionare informatica si petrecerea timpului liber in mod educativ.

V.F. - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]