Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 28 noiembrie 2005
Stirile TVA aici
  • Daca ar fi sa se inceteze greva, scolile s-ar deschide, cel mai devreme, miercuri

Greva din Invatamant se afla inca sub semnul incertitudiniiNegocierile dintre liderii sindicali din invatamant si Guvern au fost reluate, presedintele Traian Basescu asumandu-si rolul de mediator
La finele saptamanii trecute, aceste negocieri l-au determinat pe premierul Tariceanu sa anunte ca Guvernul este dispus sa aloce o crestere salariala pentru salariatii din Invatamant de 11,5 la suta, ce se va putea acorda in doua transe: 5 la suta de la 1 ianuarie 2006 si 6,5 la suta de la 1 septembrie.
Potrivit protocolului, ofertele primite de la Guvern vor fi transmise in teritoriu, la nivelul fiecarei organizatii judetene urmand a fi consultati toti membrii de sindicat.
Liderul Sindicatului Liber invatamant Arad, prof. Maria Buruc, ne-a declarat, ieri, ca nici astazi scolile nu isi vor deschide portile. 
"Intrucat negocierile continua, asteptam mesajele din partea reprezentantilor nostri de la Bucuresti. Probabil ca marti ne vom reuni, din nou, in Capitala, in Colegiul Liderilor, unde fiecare dintre noi va prezenta care este optiunea membrilor nostri de sindicat: acceptam sau nu oferta Guvernului.".
Chiar daca ultima oferta a Guvernului va fi acceptata de cadrele didactice aflate in greva, scolile isi vor deschide portile pentru elevi cel mai devreme miercuri dimineata. 
Deocamdata, orice verdict este prematur, asteptandu-se rezultatele negocierilor purtate de liderii celor patru federatii sindicale din invatamant cu reprezentantii Executivului.

Mihaela Cerna - Observator

  • Desi cele patru etape s-au incheiat; Inca 30.000 de pensionari aradeni vor beneficia, in 2006, de recalculare

Directorul executiv Maria Gozman anunta Presa despre recalcularea pensiilorRecalcularea nu inseamna marire
In cadrul Casei Judetene de Pensii Arad au fost supuse procesului de recalculare, in decursul acestui an, 97.451 de dosare, din care 82.704 dosare de pensii sector de stat si 14.747 dosare sector agricol. 
Recalcularea s-a facut dupa principiile Legii 19/2000, indiferent de legislatia sub care au fost stabilite initial.
Masura s-a impus pentru inlaturarea inechitatilor create in sistem prin unele acte normative din perioada 1990-2001.
"Prin aplicarea HG 1550/2004 privind recalcularea pensiilor, cuantumul pensiilor se stabileste prin determinarea punctajului mediu anual pentru fiecare pensionar care a fost inscris la pensie inainte de 1 aprilie 2001. Acesta este si motivul pentru care acest proces de recalculare nu conduce in toate cazurile la o majorare de pensie, ci la stabilirea punctajului mediu anual in functie de contributia fiecaruia la bugetul asigurarilor sociale pe intreaga ruta profesionala" - precizeaza Marioara Gozman, director executiv adjunct al Casei Judetene de Pensii Arad.
Pensie mai mare cu 12 milioane pentru un profesor nevazator
Operatiunea de recalculare s-a derulat in patru etape, pensiile recalculate fiind comunicate la plata in lunile: martie, iulie, septembrie si decembrie 2005. 
Din cele 82.704 dosare pensii stat, au fost evaluate 80.139 dosare. 
Dintre acestea, doar 37.640 de dosare au inregistrat crestere, adica cca 47%. 
Cresterea medie este de 488.552 lei vechi. Cea mai mare crestere a pensiei ii revine unui fost profesor nevazator, care are o vechime de 37 de ani; veniturile sale au crescut cu 200%, pensia pe care o va primi el incepand din decembrie 2005 fiind mai mare cu peste 12 milioane de lei.
Date fiind cresterile rezultate in urma recalcularii, cheltuiala lunara cu plata pensiilor creste si ea. 
Tinand cont ca valoarea actuala a unui punct de pensie este de 295,56 RON, suma necesara pentru plata pensiilor care au inregistrat crestere se ridica la 1.839.000 RON (18 miliarde de lei vechi).
Zilnic, zeci de cereri
Cu toate ca cele patru transe de recalculare s-au incheiat, actiunea de recalculare nu se opreste aici. 
Pe langa dosarele care nu au fost evaluate si recalculate din diverse cauze (s-a solicitat recalcularea unor stagii nevalorificate initial, s-a modificat data inscrierii initiale in baza de date, s-a solicitat inscrierea la pensie de limita de varsta inainte de transa de evaluare etc.) zilnic, la Casa de Pensii se inregistreaza zeci de cereri de recalculare cu dovezi ale salariilor neoperate in carnetele de munca, cereri care urmeaza sa fie solutionate printr-o decizie de recalculare. 
"Estimam pentru anul 2006 un numar de peste 30.000 de astfel de cereri, avand in vedere ca deja sunt inregistrate si nesolutionate peste 9.000 de cereri" - subliniaza Marioara Gozman.
Este stiut ca pentru recalculari, Casa de Pensii si-a suplimentat personalul cu 100 de oameni, angajati pe perioada determinata. 
Contractul lor expira la 31 decembrie 2005. 
Dupa aceasta data ritmul de lucru in interiorul Casei de Pensii nu va mai fi la fel de rapid ca si pana acum. 
Cele 30.000 de cereri de recalculare urmeaza a fi solutionate doar de personalul care lucreaza pentru activitatea curenta. 
"De aceea, rugam pensionarii in cauza sa inteleaga ca facem fata foarte greu volumului de lucrari cu care ne confruntam si ca este nevoie de multa rabdare din partea lor" - conchide directorul adjunct al Casei de Pensii.

Diana Dutu - Adevarul

  • Masina de judecator, incendiata

Masina incendiata a ars in intregimeAutoturismul unui judecator de la Tribunalul Arad a fost incendiat, in noaptea de sambata spre duminica, in fata hotelului unde se afla la o petrecere impreuna cu familia.
Martorii au declarat politistilor ca au vazut un barbat care se plimba in jurul masinii si care, dupa izbucnirea flacarilor, a demarat in tromba.
Potrivit anchetatorilor, autoturismul magistratului, un Audi A6, a fost incendiat cu intentie, fiind stropit cu o substanta inflamabila.
Focul a fost stins de proprietari inainte de sosirea pompierilor, dar masina era distrusa aproape in intregime.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Ioan Covaci, directorul Gospodaririi Comunale, contraataca!

Directorul GCA - Ioan Covaci dezminte acuzatiile aduse"Edeleni Coloman a incheiat mai multe contracte dubioase, defavorabile societatii"
"Referitor la afirmatiile fostului director, domnul Edeleni Coloman, conform carora a fost data o gaura in banii publici, de opt miliarde de lei, il rog foarte frumos, chiar m-ar bucura ca acei care au facut asemenea lucruri sa fie depistati si trasi la raspundere" - cu aceste cuvinte si-a inceput, ieri, conferinta de presa Ioan Covaci, directorul general al SC Gospodarire Comunala SA Arad (GCA).
Pe la mijlocul saptamanii trecute, Edeleni Coloman, in prezent consilier municipal independent (fost PSD), in cadrul unei intalniri cu ziaristii a adus unele acuzatii actualei conducei a GCA (printre care si cea cu "disparitia" a opt miliarde de lei).
Dumnealui a facut aprecierile respective (le-ati putut citi pe larg in ziarul nostru), ca fost director al GCA Arad, pana in 2004, dupa alegerile locale.
Revenind la conferinta de presa de ieri, desfasurata la "locul incriminat", adica la strandul Neptun, Ioan Covaci a prezentat reprezentantilor mass-media documente concrete din care sa rezulte ca afirmatiile tendentioase ale fostului director Edeleni nu au "suport" si au "alt substrat".
Au fost aduse precizari referitoare la investitiile facute post "era" Edeleni, despre datoriile mostenite de actuala conducere (peste 16 miliarde de lei), s-a mai discutat despre sistemul de monitorizare de la strand, despre apa termala, despre bilete si abonamente si, nu in ultimul rand, despre controalele pe care GCA le-a avut dupa plecarea lui Edeleni Coloman.
Insa, toate aceste lucruri, plus altele pe care le-am solicitat noi (stadiul concesionarii spatiilor comerciale etc.), foarte interesante si obligatoriu de prezentat opiniei publice aradene, pentru ca GCA este o societate comerciala (nu o institutie, cum eronat a numit-o Edeleni Coloman) in care actionarul majoritar este Consiliul Local Arad (adica fiecare dintre noi), le veti putea citi in curand, intr-un articol mai amplu.
Pana atunci va mai spunem ca, in curand, directorul Ioan Covaci va supune atentiei aradenilor unele contracte "cel putin dubioase" incheiate de catre Edeleni Coloman, si care au fost "defavorabile societatii".
Este vorba, dupa cum ne-a spus noul director (nou este impropriu spus, pentru ca Ioan Covaci a preluat destinele GCA la inceputul acestui an, in 27 ianuarie), despre 5 - 6 contracte, unul dintre acestea fiind cel privitor la achizitionarea "masinariilor" de monitorizat intrarea in strand.
In paranteza fie spus, s-au incercat doua sisteme, unul pe baza de cartele, iar celalalt pe baza de monede, ambele dovedindu-se ineficiente, cu toate ca au costat peste doua miliarde de lei.

Romulus Dubat - Adevarul

  • Distractie cu politie si mascati

Politia a organizat razii la discotecile din judetSute de tineri din judetul Arad care au ales sa-si petreaca seara de sambata la discoteca au avut parte de mascati in locul distractiei pe care o asteptau.
Pentru ca in ultima vreme politistii au primit mai multe plangeri privitoare la savarsirea unor infractiuni, nici un club si nici o discoteca n-au scapat fara sa fie calcate de oamenii legii.
Prima oprire a fost la discoteca din localitatea Simand unde in fiecare weekend se aduna sute de tineri.
La intrarea oamenilor legii in discoteca, dj-ul deja fredona "Vinee Politia!".
Cand li s-a cerut sa se legitimeze, putini din cei prezenti in discoteca au avut buletinele la ei.
Cel mai suparat ca este deranjat de politisti a fost chiar dj-ul discotecii.
"Sunt niste actiuni penale, foarte penale, pentru ca la tara nu se consuma droguri. Mie mascatii astia sau cum ii cheama imi strica publicul. Pai aici, ce stiu baietii? Doar vin sa bea o bere, doua, unii se imbata", ne-a declarat suparat dj-ul.
In timpul raziei, un politist a fost injurat de unul din cheflii.
Dupa ce persoanele suspecte au fost fotografiate si amprentate, distractia a continuat pana in zori.
O razie ceva mai mica a avut loc si la Lipova, unde politistii locali au fost atrasi la discoteca de numarul impresionant al tinerilor care au ales acest loc pentru a petrece seara de sambata.
Daca, de regula, in localul situat la parterul Hotelului se aduna cam aceleasi persoane din Lipova si imprejurimi, acest sfarsit de saptamana a intrecut orice asteptari: printre clientii fideli, costumati in... treninguri si incaltati cu bocanci, s-au destrabalat cucoane proaspat iesite din saloanele de infrumusetare aradene, care se fofilau in tinute de seara extravagante, lasand in urma lor dulci miresme de Chanell cu efect afrodiziac pentru bastinasi.
Prezenta "strainilor" a fost insa perfect justificata: la Siria este razie - o justificare ce ne-a pus pe ganduri dat fiind faptul ca, la acea ora, politistii erau inca la sediul Inspectoratului, studiind "planul de lupta".
Cert e ca de politic tot nu au scapat, oamenii legii facandu-si aparitia in urma unui scandal izbucnit in discoteca si continuat in parcare, pe care acestia l-au aplanat cum au stiut mai bine: in forta (!), scurt si la obiect, fara a strica disstractia celor din local.

Florin Marusca & Cristian Videscu - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]