Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 28 septembrie 2005
Stirile TVA aici
  • Chemati la datorie!

Recrutare la Centrul Militar JudeteanCentrul Militar Judetean incorporeaza recrutii pentru seria octombrie
In aceste zile, Comisia de specialitate din cadrul Centrului Militar Judetean Arad (CMJ) executa procedurile de incorporare a recrutilor din contingentele 1970-1986 in vederea indeplinirii obligatiilor militare.
Actiunea este in plina desfasurare si se va incheia la mijlocul lunii viitoare, in data de 14 octombrie.
In acest context, comanda Centrului Militar invita si tinerii care nu au primit Ordine de chemare, nascuti intre anii 1970 si 1986, sa se prezinte la sediul institutiei pentru clarificarea situatiei medico-militare.
Viitori militari vor fi repartizati, conform aptitudinilor, in unitati ale Ministerului Apararii Nationale (MApN) si ale Ministerului Administratiei si Internelor (M.A.I.)
Astfel, tinerii din judetul Arad au sanse sa prinda locuri in unitatea de artilerie de la Floresti, judetul Cluj, cea de geniu din Ramnicu Valcea - ambele in cadrul MApN, sau sa se alature trupelor de jandarmi ale M.A.I., la unitatile din Tasnad (judetul Satu Mare), Orastie (judetul Hunedoara) si Lugoj (judetul Timis).
Pe raza judetului Arad, singura unitate militara care va incorpora recruti in luna octombrie este Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta "Vasile Goldis", acestia urmand sa se alature efectivelor de pompieri militari de la cele cinci subunitati ale Inspectoratului: Ineu, Barzava, Sebis, Gurahont si Arad.
Foarte important de retinut este faptul ca posesorii ordinelor de chemare care nu onoreaza invitatia Centrului Militar de a se prezenta la data si ora comunicate, pot fi sanctionati contraventional cu amenda de la 500.000 la 3 milioane de lei, serviciul militar fiind inca obligatoriu.

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Ziua contabilului roman

Si contabili aradeni si-au sarbatorit ziuaContabilii aradeni s-au intalnit in cadru festiv pentru a-si sarbatori ziua. 
Manifestarea este la prima editie, si a reunit pe langa expertii contabili si cei autorizati, reprezentanti ai unor firme si institutii si oficialitati. 
Intalnirea a avut loc in sala mica a casei de cultura a sindicatelor. 
Prima lege care viza activitatea contabililor a fost promulgata in anul 1921 de catre regele Ferdinand. 
Cu ocazia Zilei nationale a contabilului roman membrii ai corpului expertilor contabili si ai contabililor autorizati din Arad au sustinut scurte prezentari profesionale pe diverse teme – rolul contabilului in secolul 21, importanta eticii si calitatii in derularea acestei activitati si rolul corpului expertilor contabili in gestionarea profesiei. 
Ziua contabilului roman a fost sarbatorita in toate municipiile resedinta de judet din tara.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • Masa rotunda pe problema femeii de etnie rroma

Femeile de etnie rroma s-au intalnit cu autoritatile localePeste 27.000 de rromi traiesc in judetul nostru, dintre care peste 60 la suta sunt femei
Un procent de peste 17 la suta din populatia judetului nostru il reprezinta etnia rroma, adica, in cifre mai exacte, din peste 460.000 de aradeni, in jur de 27.000 sunt rromi, peste 60 la suta fiind femei. 
Aceste cifre sunt cele, practic, neoficiale, deoarece la ultimul recensamant s-au declarat rromi doar un numar de 17.664 de persoane. 
Tocmai din aceste considerente, conducerea AJOFM s-a gandit sa organizeze o masa rotunda, axata pe problematica accesului pe piata muncii a femeii de etnie rroma. 
La discutii au fost invitate si autoritatile locale din diverse primarii, mai ales din zonele cu preponderenta rroma, dar si din orasul nostru, din municipiul nostru neparticipand nimeni. 
A fost prezent, insa, reprezentantul Prefecturii, consilier pe probleme de rromi, Ştefan Sentici, care a fost concis si direct in declaratii, iar impreuna cu directorul executiv al AJOFM, Stefan Pascu, au pus bazele organizarii unui prim curs de calificare. 
Urmeaza sa se identifice viitorii cursanti, doi dintre acestia, de 17 ani ambii, fiind prezenti la discutii si dornici de a invata o meserie. 
Chiar daca tema intrunirii a fost cea legata de femeia din aceasta categorie sociala, s-a discutat foarte putin despre acest subiect, asta pentru ca, lucru recunoscut si de reprezentantii rromilor, exista o mentalitate foarte invechita, aceea ca doar barbatii trebuie sa aduca banul in casa, iar femeile sa stea la cratita si sa aiba grija de copii.
O alta problema ridicata este cea referitoare la discriminarea venita din partea angajatorilor. 
Chiar daca AJOFM se implica in atragerea acestei categorii sociale in a veni la cursuri si a invata o meserie, patronii trimit ofertele de locuri de munca la agentie si meseriile cerute, iar cand rromul se duce la interviu, acesta este respins, elegant si diplomatic.
Una dintre principalele conditii ca orice roman, indiferent de nationalitate, sa poata participa la cursuri de pregatire profesionala, trebuie sa fie inclus in baza de date a AJOFM, de facilitatile Legii pentru asigurarile de somaj beneficiind orice persoana, neexistand diferentieri.
Chiar daca problematica femeii de etnie rroma nu a fost atinsa decat foarte putin, asta desi la discutii a participat si o domnisoara, se poate spune ca s-a facut un prim pas: s-au intalnit la o masa rotunda, atat reprezentanti ai Prefecturii, cat si ai rromilor, astfel de intrunirii nemaiavand loc de foarte multi ani, dupa cum preciza si directorul executiv AJOFM, Ştefan Pascu. 
Cert este faptul ca unii dintre rromi doresc sa invete o meserie, vor sa vina la cursurile organizate de agentie, spre deosebire de altii care se complac in a primi banii de ajutor social, fiind prea comozi sa se deplaseze la diferite societati pentru a munci, unul dintre principalele motive invocate de aceasta ultima categorie fiind: "Ce, pentru salariul minim, de 3,1 milioane, eu nu muncesc".

Anca R. Badila - Observator

  • Se maresc taxele pentru iaht

S-au marit si taxele pentru podurile plutitoareDesi nici un aradean nu detine vreun iaht, alesii locali au hotarat sa mareasca taxele pentru acest tip de ambarcatiuni, de la 30 la 38 de milioane de lei vechi pe an.
De asemenea, s-au majorat impozitele si pentru alte mijloace de transport nautic.
De exemplu, pentru barci fara motor se va plati intre 212.000 si 636.000 lei, pentru barci cu motor peste un milion, pentru salupe sase milioane, iar pentru bacuri si poduri plutitoare 9,5 milioane.
Acestea nu sunt insa singurele majorari de taxe locale la Arad.
Astfel s-au scumpit tarifele si pentru distribuirea de fluturasi si materiale promotionale.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • In judetul Arad: Efectivele de animale - la jumatate din potentialul furajer al suprafetelor agricole

Efectivele de animale mari din judetul Arad ar putea fi dublateLa consfatuirea din 9-10 septembrie, desfasurata la Arad, care a avut ca subiect ferma de taurine, secretarul general al Ministerului Agriculturii, ing. Dumitru Cosmescu, a furnizat o informatie deosebit de relevanta pentru starea agriculturii romanesti. 
Am aflat astfel ca decalajul dintre sectorul vegetal si zootehnie este de trei la unu. 
Adica productia zootehnica absoarbe doar o treime din cea vegetala. 
Aceasta proportie este total inacceptabila, s-a spus atunci, pentru ca provoaca distorsiuni de preturi pe piata agricola, fiind totodata una din cauzele majore pentru care producatorii de cereale raman cu recolta in hambare.
Nici in judetul Arad situatia nu este cu mult diferita. 
"Dupa 1990 zootehnia a scazut mult ca pondere, nereusind sa consume intreaga productie vegetala, de aceea fermierii se plang mereu ca n-au cui vinde, ca le-a ramas porumbul si graul in hambare. Unele efective de animale au scazut la jumatate, astfel acum porcinele numara numai 290 mii capete, de la peste 400 mii in 1990, la bovine efectivul total este de 66 mii capete, din care 32 mii vaci cu lapte, ovinele sunt in numar de 332 mii, iar pasarile numara 2 milioane 200 mii bucati. Sigur, exista si scaderi cauzate de progresul tehnologic, asa ca numarul cailor a ajuns la 18 mii, de la peste 80 mii in urma cu mai multi ani" - ne-a informat ing Ioan Hondea, director executiv la Directia Agricola Arad. 
Tot el ne-a facut si un calcul interesant, transformand totalul efectivelor din zootehnie, deci din toate speciile de animale, in "unitati de vita mare", cu consumurile vegetale specifice. 
De exemplu un porc consuma productia de pe 0,3 hectare, un cal de pe un hectar, iar o vaca de pe 0,9 hectare. 
In felul acesta a reiesit ca in judetul Arad exista 495.929 "unitati de vita mare" care consuma productia de pe 247.965 hectare. 
Adica de pe jumatate din cele 511 mii hectare suprafata agricola, din care 348 de mii pamant arabil, 128 mii hectare cu pasuni si 25 mii cu fanete. 
Prin urmare efectivele de animale ar trebui sa se dubleze pentru a absorbi intreaga productie vegetala posibila. 
Iar daca luam in calcul si eventuala crestere a productiei pe hectar ne dam si mai bine seama de necesitatea cresterii numarului de ferme zootehnice.
De altfel Ministerul Agriculturii a hotarat ca incepand de anul viitor ajutoarele financiare sa se indrepte cu predilectie spre productia zootehnica si, pe cale de conscinta, spre unitatile de procesare a materiei prime rezultata. 
Prin urmare fermierii trebuie sa se orienteze si ei, iar planurile pe care si le fac sa cuprinda si un sector de crestere a animalelor, in felul acesta cerealele si plantele furajere avand desfacere asigurata.

Ioan Tuleu - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]