Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 28 iulie 2005
Stirile TVA aici
  • "Calin Popescu Tariceanu si-a pierdut credibilitatea"

Ministrul Culturii - Mona Musca isi inainteaza astazi demisiaAfirma ministrul culturii, Mona Musca, vicepresedinte al PNL
- Intentionati sa va dati demisia atat din functia de vicepresedinte al PNL, cat si din cea de ministru al culturii. Ce va determinat sa faceti acest gest?
- Demisia mea nu este decat o consecinta a votului pe care l-am dat in Delegatia Permanenta, unde pe buletinul de vot erau "da" si "nu", in legatura cu sustinerea lui Calin Popescu Tariceanu ca premier si presedinte al partidului. Am incercuit un "nu" pentru ca un om politic, cu atat mai mult un premier, sau un presedinte de partid, nu poate sa spuna una si sa faca alta. Sa spuna ca demisioneaza, ca demisia este irevocabila dupa care sa intoarca macazul.
Cred ca un om politic nu are voie sa faca asa ceva, pentru ca ii scade credibilitatea ceea ce, din pacate, a patit si Calin Popescu Tariceanu, iar aceasta lipsa de credibilitate se resfrange atat asupra PNL, cat si asupra guvernului. Din pacate, nu am reusit sa ajung la un compromis cu propria mea persoana pentru a trece peste acest principiu si odata ce am votat „pentru” nesustinerea lui Calin Popescu Tariceanu, ca premier si presedinte, trebuie sa pun in acord pozitia mea din partid si din guvern cu acel vot. Drept urmare, alta solutie nu am, decat sa-mi dau demisia din echipa pe care o conduce in cadrul PNL, adica din pozitia de vicepresedinte al partidului si demisia din guvern, deoarece Calin Popescu Tariceanu a fost sustinut cu un vot pozitiv pentru functia de premier. Drept urmare nu mai am ce cauta in echipa guvernamentala. Cred ca asa este corect si onorabil din partea mea.
- Prin actiunile pe care le-ati intreprins este clar ca sunteti o sustinatoare a lui Theodor Stolojan.
- Nu are absolut nici o legatura persoana lui Theodor Stolojan cu demisia mea si cu votul meu. Nu are nici o legatura nici cu persoana Calin Popescu Tariceanu cu care m-am inteles foarte bine si nu am avut o vorba intoarsa, nici ca presedinte de partid, nici ca prim-ministru. Din punctul meu de vedere, Calin Popescu Tariceanu este chiar un premier bun, dar din pacate, eu nu pot sa trec peste acest principiu pe care trebuie sa-l respecte un om politic. Ce spune trebuie sa si faca, pentru ca altfel s-ar putea, ca la un moment dat, sa existe asemenea patinaje si derapaje si pe alte teme, nu numai pe tema demisiei.
- Mai are Theodor Stolojan credit in fata oamenilor dupa retragerea sa din cursa politica in toamna anului 2004?
- Dati-mi voie sa nu-l amestec pe Theodor Stolojan in aceasta chestiune a mea, care este una personala.
Preferintele in PNL Arad sunt impartite intre Tariceanu si Stolojan- Nu va este frica de eventuale represalii din partea lui Tariceanu pentru pozitia pe care ati avut-o la Delegatia Permanenta si prin anuntarea demisiei atat din guvern, cat si din calitatea de vicepresedinte al PNL?
- Nu vad ce represalii ar putea sa fie atata vreme cat eu renunt la functia de vicepresedinte si de ministru, cu atat mai mult cu cat domnia sa m-a rugat sa nu demisionez. Voi fi un simplu membru al partidului si un simplu parlamentar. Nu vad unde pot fi represalii.
- PNL este impartit in doua tabere, pro-Stolojan si pro-Tariceanu. Cum vedeti rezolvarea acestei situatii?
- Imi pare rau ca va dezamagesc, dar nu cred ca PNL este impartit la ora actuala. Eu nu pot sa judec PNL decat dupa votul pe care l-a primit Calin Popescu Tariceanu in cadrul Delegatiei Permanente. Votul a fost covarsitor in favoarea sustinerii domniei sale si pentru functia de presedinte, si pentru cea de prim-ministru. Practic au fost saizeci si ceva de voturi "pentru" si doar sapte "impotriva" si doua abtineri. In situatia aceasta, PNL este foarte unit si nu este deloc divizat.
- Si in filiala PNL din Arad exista doua grupari. Unii il sustin pe Calin Popescu Tariceanu, iar altii il prefera pe Theodor Stolojan. Problemele de la centru nu vor lua amploare si in alte filiale?
- Nu stiu care este situatia in filiala din Arad si cat de mult este impartita sau nu. D-voastra puteti discuta cu toti cei de acolo si sa vedeti cum stau lucrurile, dar va spun inca o data ca cei care au fost in Delegatia Permanenta au fost reprezentantii filialelor din toata tara. Drept urmare, dati-mi voie sa ma refer la acest vot, care este o chestiune oficiala si de responsabilitate. Asa cum vad eu acest vot si il vedeti si d-voastra, inseamna, in primul rand, o unitate in PNL, iar in al doilea rand o sustinere a lui Calin Popescu Tariceanu, de catre PNL.
- Nu ar trebui convocat un Congres Extraordinar?
- Pentru ce? Cand are toata sustinerea. Ar fi absurd. Ne apucam de congrese in loc sa ne ocupam de inundatii si de alte lucruri. Categoric nu. Nu se justifica in nici un caz un congres atata vreme cat toata lumea il sustine. Imi pare rau ca nu fac parte si eu din aceasta majoritate, dar nu am putut sa trec peste faptul ca un om politic, presedinte de partid, un premier cum este Calin Popescu Tariceanu a putut sa spuna una si sa faca alta.
***
Mona Musca a mai precizat ca in sedinta de guvern de astazi isi va inainta demisia din functia de ministru al culturii, iar in cadrul primei sedinte de Birou National, care va avea loc saptamana viitoare isi va prezenta demisia si din functia de vicepresedinte al PNL.

Daniel Albu - Adevarul

  • O noua tantariada

O noua actiune de deainsectie a demarat zilele acestea in AradAutoritatile locale declansaza o noua etapa de dezinsectie. 
Cu ajutorul aviatiei utilitare vor fi stropite impotriva tantarilor peste 300 de hectare de teren din municipiul Arad. 
Sunt vizate in special malurile muresului, strandul Neptun dar si zonele care au avut de suferit de pe urma inundatiilor. 
Actiunea este demarata e Primaria Muncipiului Arad impreuna cu societatea de gospodarire Comunala iar solutiile folosite nu afecteaza oamenii sau animalele si au efect strict asupra tantarilor. 
Actiunea se va desfasura in perioada 27-31 iulie.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • In acest week-end: Moneasa da, din nou, liber la clatite

O noua editie a Festivalului Clatitelor se va desfasura si anul acesta la MoneasaRespectand traditia ultimilor patru ani, luna iulie se va incheia cu Festivalul Clatitelor de la Moneasa
Sambata si duminica, statiunea aradeana este pregatita sa primeasca mii de turisti, fini degustatori, dar si specialisti in prepararea clatitelor. 
Si de aceasta data, organizatorii (SC Moneasa SA, Hotel "Moneasa", SC Gastrotour SRL, Casa Paulik, Primaria Moneasa si Centrul Cultural Judetean Arad) pregatesc doua zile pline de distractie, in ritmuri de muzica folclorica, band si pop.
Cea de-a cincea editie a Festivalului se va deschide, sambata dimineata, cu concursul de clatite rezervat reprezentantiilor mass-media. 
In aceeasi zi, dar dupa-amiaza, odata cu intrarea pe scena a Ansamblului Doina Muresului si a Grupului Vocal Sanzienele, vor debuta concertele. Seara, atmosfera va fi incalzita de catre cei de la Daniell’s Band, insa punctul culminant al manifestarii se va desfasura duminica dimineata. 
La ora 11,00, politicienii sunt chemati sa-si demonstreze abilitatile in coacerea clatitelor, premiul cel mare fiind si de aceasta data foarte ravnit. 
De la ora 16,00 vor performa Junii Podgoriei din Cuvin si Ansamblul Folcloric din Dieci, pentru ca, seara, scena sa apartina lui Mihai si restului formatiei "Bere Gratis".
Actorul Zoltan Lovas, unul dintre principalii organizatori ai Festivalului Clatitelor, spune ca va fi greu, dar nu imposibil, ca sambata si duminica, sa cada recordul de 10 mii de clatite preparate si consumate anul trecut la Moneasa.

Calin Mnerie - Adevarul

  • Olari - Un consiliu local framantat de ambitii tardive

Primarul din Olari - Stefan Musca este un om care vorbeste putin si face multComuna Olari e "aruncata" la peste 30 de kilometri de Arad, iar din Santana, sageata arata doar 6 km. 
Parcurgem cu entuziasm putina distanta care ne desparte de "conacul" lui Musca... Stefan, un primar ales pentru a treia oara! 
Cum intarzierea noastra a fost mare, depasind intelegerea intalnirii cu ore intregi - orele aspre ale arsitei ne-au gasit in fata unei primarii inchise si tacute.
Dezamagiti, ne-am priponit de masina si am privit spre varful unor frunze pleostite de caldura cotropitoare in valuri. 
Iata, insa, ca un cetatean onorabil ne intreaba ce dorim. 
Noi ii raspundem ca vrem la primarie. 
"Primarul a plecat! - ne spune cetateanul. Dar cine sunteti?" Aflandu-ne identitatea, omul il suna (sau se face) pe primarul Musca. 
" Nu raspunde! Cand imi vede numarul inchide telefonul!". 
-De ce? Sunteti in relatii atat de proaste cu primarul?  
"Da, si n-avem nici banii!"
- vine raspunsul. 
Ei, ce mai era de facut? Am trimis un mesaj scurt - iar minunea s-a produs in cateva minute: domnul Stefan Musca in persoana a si rasarit in fata noastra! Relatandu-i ce s-a intamplat, primarul zambeste pe sub mustata: 
"Nu dau importanta unor astfel de interpretari! Lumea ma stie bine, tocmai de aceea am si fost ales de atatea ori. Dar sa trecem la lucruri serioase!"
Traim cu picioarele pe pamant, dar vrem sa traim...bine!
Stefan Musca nu mai are nevoie de nici o prezentare. Este un om care vorbeste putin si face mult. Nu-i plac laudaroseniile, vorbele mestesugite - pentru ca, pana la urma, "fiecare pasare pe limba ei piere". 
Incepem cu memorabilul drum Santana-Olari, cei 6 km de hurducaiala de mare clasa. "Il vom face frumos!" - spune primarul si stim ca e de crezut.
Problemele primariei le deruleaza in viteza, fiind (si) din acest punct de vedere un primar deosebit. 
" Apa este in toata comuna, iar in privinta canalizarii, sperantele se leaga de frumosul an... 2016!"
Nu stim daca e de zambit sau de plans - asa ca scriem fara sa mai intrebam ce presupune aceasta tragica asteptare din partea localnicilor.
Gazul, deocamdata - este o problema iesita din sfera de preocupare a comunei. De ce, veti afla cu alta ocazie. Iluminatul este pus la punct, lumea nu se impiedica orbeste pe timp de noapte. Nici macar cei care intarzie prea mult la birt! Scolile - ca orice comuna care se respecta - au fost puse la punct, gata sa-si primeasca invataceii. La Sintea Mica se lucreaza la reparatia caminului cultural si la scoala. Lemnele sunt deja asigurate.
In consiliul comunal din Olari domneste intelegerea si colaborarea - Virtual Arad News (c)2005 Cazurile sociale bat la un numar de 90 de dosare, "numai tigani", evident! "Ceea ce as vrea sa realizez in mod deosebit este incalzirea centrala la gradinita din localitate" - ne spune primarul Musca.
"Populatia comunei este in scadere de vreo cinci ani. Daca atunci eram vreo 2065 locuitori, astazi am scazut la 1996..., in conditiile in care dupa opt luni de la inceputul anului avem doar... 3 nascuti!".
PSD local ajuta cu 3 milioane de lei sinistratii
"Prin teledon-ul de sambata/duminica, organizatia locala PSD a adunat suma de trei milioane de lei pe care am trimis-o sinistratilor dezastrelor produse de inundatii. Asta ar veni cam doi euro de persoana iar campania va dura atat cat va fi-nevoie. Suntem alaturi de familiile nenorocite" - conchide Musca.
Laptele cu apa s-a intors la... porci!
La Combinatul Agrozootehnic din Curtici, proprietarii de vaci au posibilitatea sa-si vanda laptele. Nu oricum, insa, cu atat mai mult cu cat acesta este platit lunar, fara restante si la un pret bun.
Detestabila a fost prestatia, cel putin in ultima luna - a unor cetateni din comuna Olari care au incercat sa insele vigilenta unui aparat ultra performant, aducand spre vanzare lapte indoit cu apa... 50 la suta! 
Oamenii, ale caror nume primarul a tinut sa le apara in ziar sunt: Tarle Petru, Dihel Nicolae, Naghiu Veturia si Cosmoi Emil.
Multumiri,  familiei Gyurkacza!
Printre altele, am aflat ca printre fidelii nostri cititori se afla si familia Gyurkacza, bineinteles, de etnie maghiara, ungurii fiind prezenti in proportie de 38 la suta in localitate. 
Musca ne-a spus ca familia ne citeste de multa vreme, desi limba romana nu le este chiar la indemana. 
Am ramas surprinsi de ravna si fidelitatea acestor cititori si le promitem o vizita cu surprize!
Consiliul Local din Olari este alcatuit din un amalgam de partide. 
Totusi, Stefan Musca incearca sa mentina balanta dreapta, chiar daca ambitiile si rautatile uneori, gratuite si jenante... "Sunt convins ca olarenii vad partea buna lucrurilor si ca, pana la urma - vom forma echipa care va aduce castig comunei, nicidecum ananghie si paguba".

Felicia R.Gheorghe - Adevarul

  • Si-a vandut mobila pentru UTA

Consilierul Gheorghe Schill este actualul vicepresedinte al FCM UTAConsilierul municipal Gheorghe Schill este vicepresedintele FCM UTA, dupa numirea lui Dekany ca presedinte al clubului. 
"Nu ma inhamam la o treaba atat de grea, dar cu acest om cu trei facultati (n.r., Dekany) sunt convins ca voi face treaba. Echipa a avut valori si in sezonul trecut. Este de neconceput ca jucatorii cer bani, inainte sa arate ce pot. Ei trebuiau sa fie in fruntea clasamentului, chiar fara antrenor", apreciaza Schill, care este si presedintele Organizatiei Chinologice Romane si vicepresedintele PNL Arad.
Rezultate, in loc de vorbe
Crescut in cartierul Poltura, Schill a ajuns in conducerea de la UTA in '66, unde cu Nicolae Bretoteanu presedinte si cuplul Dumitrescu – Reinhardt antrenori a realizat performante deosebite. 
"Dupa doua titluri de campioana si eliminarea lui Feyenoord mi-am depus preaviz si am plecat dupa meciurile cu Steaua Rosie Belgrad. Motivul? Jucatorilor li s-au promis 10.000 de lei, dar banii nu au fost achitati. Doar Loteria Romana s-a tinut de cuvant si a dat fiecarui jucator cate un costum de haine", rememoreaza Schill, care vrea ca si in noua conducere, rezultatele sa vorbeasca inaintea oficialilor. 
"Asa cum am fost batut de Militie cand l-am adus pe Pojoni, voi incerca sa fac o echipa adevarata la UTA. Este bine ca se intorc aradenii si doresc sa ii cooptez si pe Domide, Biro sau Tisza langa noi. La Arad exista o pepiniera de fotbalisti care trebuie sa fie pregatiti de adevarati profesionisti", a spus apasat vicele "Batranei Doamne".
Lacatus, pe bani putini
Actuala conducere a Clubului UTA doreste sa aduca echipa la gloria de odinioaraInainte ca Dan Manaila sa fie instalat antrenor la UTA, conducerea a purtat discutii si cu Marius Lacatus. 
"Privind strict salariul, Lacatus era mai ieftin decat Manaila. Nu i-am putut promite un lot cu care sa promoveze, astfel ca nu a ramas. Dar, chiar si cu acest lot, eu daca as fi patron, presedinte si antrenor, as termina intre primele trei pozitii. Conditia este ca jucatorul sa se pregateasca si sa nu primeze banul, ci respectul pentru competitie", considera mana dreapta a lui Dekany, putin naiv fata de cerintele jucatorului din mileniul trei. 
"Cand UTA a trebuit sa joace la Petrosani, echipa a facut deplasarea cu banii de mobila ai familiei mele. I-am recuperat abia peste un an, dar numai cu sacrificii se poate", a exemplificat Schill un episod din '67, prea putin adaptabil zilelor noastre.
3 miliarde in "epoca Ion Sandu"
Implicarea pe linie politica in sport a fost diferita inainte si dupa '89. 
Acum, datoriile la stat sunt un motiv clasic pentru care un nou investitor este tinut deoparte, intrucat ar trebui sa plateasca si restantele altora, pentru a se implica imediat la un club sportiv. 
"Inainte, partidul a decis totul. Acum, incercam sa ne implicam, impreuna cu Primaria, intrucat echipa UTA este a municipalitatii. Din pacate, deocamdata ajutorul financiar se rezuma la administrarea stadionului. Nici nu se poate mai mult, cand datoriile vechii conduceri sunt de 3 miliarde de lei, din care 1,7 miliarde numai impozite catre stat. Din acest motiv ne-a avertizat Titus Ghiorghiof, sa nu actionam in necunostinta de cauza, urmand sa fim priviti noi, actuala conducere, drept vinovati", spune Schill, convins ca planurile si strategia sa si a lui Dekany vor fi castigatoare.

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]