Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 28 ianuarie 2005

Stirile TVA aici

  • Cinci proiecte se bat pentru 40 de milioane de euro

Muzeul Vinului si Viei de la Ghioroc - Virtual Arad News (c)2005Sperante pentru reabilitarea cladirilor vechi, drumurilor, pietelor
Includerea Aradului in proiecte mari de dezvoltare a turismului, unul dintre obiectivele primordiale avute in vedere de subprefectul Levente Horvath si punctate de acesta la investirea lui in functie, pare sa se concretizeze. 
Subprefectul a punctat ieri faptul ca Aradul are depuse cinci proiecte pe infrastructura mare, care ar putea avea sanse (mai toate) sa ajunga la banii europenilor.
Este vorba de reabilitarea unui drum care face legatura intre trei judete (Arad, Timis, Caras Severin, care trece prin Lipova) si care are, dupa parerea noastra, cele mai mari sanse de a ajunge in posesia fondurilor Phare, de proiectul privind reabilitarea centrului vechi al Aradului si de proiectul privind "Drumul vinului" (care a trecut miercuri de votul de principiu al consilierilor locali), de proiectul privind realizarea Incubatorului de afaceri de la Pecica si de cel privind realizarea unei centuri ocolitoare pentru orasul Ineu
Este vorba, in toate aceste cazuri, de proiecte care depasesc 2 milioane de euro si unde contributia locala este de 10%.
Subprefectul Levente Horvath sustine ca toate aceste proiecte vor fi transmise, prin intermediul ADAR, Regiunii de Dezvoitare V Vest. 
"Cel mai probabil, selectia va avea loc in mai, asa ca vom afla care proiecte au castigat prin iunie. Noi vom incerca sa facem un lobby puternic pentru proiectele noastre", a punctat acesta. 
Concurenta va fi una acerba, in conditiile in care si celelalte judete din regiune vor sa se aleaga cu banii europenilor. 
La nivelul regiunii, sunt pusi la bataie 40 de milioane de euro.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Dezvaluiri Socante ! - Criminalul de la Seitin s-a inspirat dintr-un film politist

Criminalul de la Seitin a fost prins de politieAutorul crimei de la Seitin a fost prins la nici 24 de ore de la comiterea faptei. Oamenii legii au gasit in casa unui vecin televizorul care apartinea victimei. Barbatul, un tanar de 28 de ani, si-a recunoscut imediat fapta.
Imediat dupa ce politia a fost anuntata, la fata locului s-au deplasat reprezentantii Serviciului de Investigatii Criminale si cei ai Serviciului Criminalistic.
Barbatul a fost gasit decedat in pat, cu mainile legate la spate cu un cablu electric, iar pe cap avea trasa o punga din plastic legata cu un fular. 
Prezenta leziuni la nivelul capului si al corpului iar usa de la curte si cea de la locuinta aveau urme de fortare la nivelul incuietorilor.
Autopsia a scos la iveala faptul ca moartea victimei a fost violenta si s-a datorat traumatismului cranio-cerebral acut deschis cu hemoragie si contuzie. Oamenii legii spun ca din locuinta decedatului a fost furat un televizor marca Telefunken si un aragaz de voiaj pe care a incercat sa le vanda. 
In doar patru ore de la sesizarea politiei, autorul a fost prins, televizorul furat fiind gasit in casa unei vecine care a declarat ca avea aparatul de la Gheorghe P., un tanar de 28 de ani si ca nu stia ca fusese furat. 
"Mi-a zis ca l-a primit de la o pocaita si ca vrea sa-l vanda cu cinci milioane de lei", afirma femeia. 
Acesta si-a recunoscut imediat fapta. 
"Luni seara, in jurul orei 22, acuzatul s-a deplasat la locuinta barbatului de 54 de ani, crezand ca acesta este plecat din localitate. A fortat usile cu intentia de a fura. In camera, insa, a fost surprins de proprietar, caruia i-a aplicat mai multe lovituri cu o bata, dupa care l-a legat. Autorul a fost retinut de procurorul criminalist iar astazi a fost prezentat instantei cu propunere de arestare preventiva pentru comiterea infractiunii de omor deosebit de grav", declara Camelia Tuduce – Berar, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie.
Declaratii socante
Criminalul a declarat ca nu isi regreta fapta. 
Acesta a mai spus ca atunci cand si-a omorat vecinul s-a inspirat dintr-un film politist difuzat de un post de televiziune national. 
"L-am snopit in bataie, apoi i-am legat mainile si picioarele si i-am tras o punga pe cap, asa ca-n filme. Ce am facut acum este nimic in comparatie cu ce voi face in puscarie daca se va lua cineva de mine. Nu imi place sa fiu bruscat sau injurat, si toata lumea stie cam ce se intampla prin inchisori...", aceasta este declaratia senina a unui tanar care a torturat si a ucis cu sange rece, doar pentru faptul ca victima refuzase sa-i dea o tigara.
Ca sa amane gasirea cadavrului, criminalul a lasat pe usa casei victimei un bilet in care scria ca omul este plecat la Timisoara si ca lipseste cateva zile.
La nici 24 de ore de la cumplita crima, politistii  au reusit sa-l prinda pe faptas. Cei care il cunosc spun ca nu se gandeau ca ar fi capabil sa comita o crima.

Diana Rotar - Observator
  • Prioritati la Grupul Scolar Industrial "Ioan Buteanu"

Liceul "Ioan Buteanu" din Gurahont este pregatit pentru instruirea noilor specialisti - Virtual Arad News (c)2005Grupul Scolar Industrial "Ioan Buteanu" este una din cele mai vechi institutii de invatamant din Valea Crisului Alb, functioneaza avand toate ciclurile si nivelele de invatamant preuniversitar cu o oferta care porneste de la viziunea "O scoala pentru toti locuitorii tinutului Gurahontului".
Am solicitat zilele acestea domnului director prof. Gheorghe Teodor Paiusan, cateva detalii:
- Domeniile prioritare de formare profesionala ale scolii sunt cu pondere de cate 50% fiecare, liceul teoretic, curs cu doua clase de filologie si matematica-informatica in vederea pregatirii viitorilor specialisti din zona; scoala de arte si meserii cu specializari specifice zonei.
- Care sunt preocuparile pentru aceasta perioada?
- Ca sa le detaliam in mod mai concret, vom incepe cu reabilitarea atelierului pentru scoala de arte si meserii, reabilitarea cladirii, reabilitarea internatului, reabilitarea fostei scoli din satul Zimbru, dorind ca sa o transformam intr-o gospodarie agroturistica necesara asigurarii practicii elevilor de la specialitatea agroturism, pentru a avea toate anexele necesare unei desfasurari a activitatii, si in sfarsit mai avem partea de perfectionare a managerilor scolari, pentru aplicarea metodologiilor specifice unui profil UE, ultima parte va fi partea de dotari cu mobilier modern si economic pentru spatiile destinate invatamantului, tehnologie aparate si instalatii de laborator etc.

Alexandru Herlau - Adevarul

  • Bursa locurilor de munca

Prima bursa a locurilor de munca din acest an este destinata femeilorAradenii isi vor putea gasi locuri de munca prin intermediul burselor incepand din luna martie. 
Aproape in fiecare luna, agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca organizeaza o astfel de manifestare. 
Anul trecut peste 850 de persoane si-au gasit de lucru la bursa.
Prima bursa a locurilor de munca de anul acesta are loc in data de 4 martie si este destinata femeilor. 
In aprilie au loc doua astfel de actiuni una destinata tuturor solicitantilor, cealalta persoanelor de etnie rroma.  
Vor mai fi burse ale locurilor de munca in mai, iunie, septembrie si octombrie. 
O noutate este anul acesta bursa specializata pe anumite domenii de activitate, in functie de meseriile care se cer mai mult pe piata aradeana. 
Aceasta va avea loc in luna iunie. 
Pentru angajatorii care incadreaza anumite categorii de persoane, statul acorda subventii .  
Este vorba de persoanele cu handicap, absolventi sau cu varsta peste 45 de ani. 
Anul trecut si-au gasit de lucru prin intermediul burselor organizate de agentie 888 de persoane.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • Casa de Oaspeti de pe strada Horea nr. 6 este revendicata de mostenitori

Casa de Oaspeti a fost resedinta preferata a dictatorului - Virtual Arad News (c)2005Casa baronului Neuman a fost preferata lui Ceausescu
Actuala Casa de Oaspeti din Arad de pe  strada Horea nr.6 a apartinut baronului Francisc Neuman (1911-1997). 
Dupa nationalizare, vila a fost gazda comandamentului sovietic, iar din 1958 a  devenit cresa pentru copiii celor din aparatul de stat. 
Dupa zece ani, casa se transforma in depozit si abia in 1974 va incepe renovarea vilei respectandu-se modelul initial. 
Dupa doi ani, vila devine resedinta preferata a fostului dictator in vizitele sale in Arad. 
In aceasta casa, Ceausestii au venit de opt ori, spre deosebire de castelul din Savarsin, unde nu au tras decat o singura data.
Baronul Francisc Neuman a copilarit in Arad. La varsta de 33 de ani a inceput sa conduca numeroasele firme ale tatalui sau. 
Avand studii politehnice in Anglia, s-a specializat in domeniul textil, astfel ca in 1945 a infiintat ITA (Intreprinderea Textila Arad) al carei stadion a fost inaugurat doi ani mai tarziu. 
In anul nationalizarii, 1948 a trecut in Ungaria de jos, apoi a emigrat in SUA unde se stinge in 1997. 
Averea familiei Neuman este imensa: Fabrica UTA, Scoala de Arte, cladirea ACR, cladirea Finantelor Publice, constructia de pe strada O. Goga nr. 1, cladirea unde se afla "Mc Donald’s", "Spring Time", zeci de terenuri  pe care se afla constructii civile din zona Vlaicu si bineinteles, cladirea de pe strada Horea numarul 6, unde baronul a locuit pana in anul nationalizarii, cand a fost silit de comunisti sa paraseasca tara. 
In prezent, urmasii baronului au depus cereri de revendicare asupra tuturor proprietatilor, pe lista aflandu-se si actuala Casa de Oaspeti.
Salonul rosu de la Casa de OaspetiCeausestii dormeau separat
Dupa renovare, Ceausestii au fost deosebit de incantati de vila lui Neuman, astfel ca, de cate ori ramaneau in Arad, innoptau in acest loc deosebit de placut.
Teodor Gabor, fostul sef al serviciului administratiei gospodariei de partid isi aduce aminte ca arhitectii care au renovat vila au respectat planul initial al casei lui Neuman cu o precizie de ceasornic. 
Vila este protejata de pereti foarte inalti, tocmai pentru a nu se vedea si auzi nimic. 
Intram cu un sentiment straniu, nu neaparat legat de vizitele fostului dictator, ci fascinati  de frumusetea interiorului, fata de care baronul a dat dovada de cel mai bun gust: frumusete sobra, lipsita de acel fast al opulentei dezgustatoare. 
Holul este simplu, fin marcat de o mini fantana arteziana incastrata in pereti. 
Urmam administratoarea, care ne duce, inainte de toate, in dormitorul…prezidential. 
Un frumos salon cu mobila originala precede dormitorul, de asemenea, original, in care Ceausescu…visa la Arad, pazit cu strasnicie de  garzi de corp de care nu puteai trece decat peste cadavrul lor. 
Tapetul este auriu, patul larg, cu mobila fina. 
Baia lui Ceausescu era cu totul speciala. Vana aflata in baia principala este zidita si are o inaltime de max 10 cm de la pardosea. Asta pentru ca Ceausescu se lovise la picior intr-una dintre vilele de protocol, atunci cand a incercat sa intre in vana. 
De atunci s-a dat dispozitie ca in bai, vana sa fie foarte joasa. 
O atmosfera de calm…marmorat. Sotii Ceausescu dormeau separat. 
Intram in apartamentul Elenei, parca mai mare decat cel al lui Nicolae. Un birou imens precede dormitorul cu tapet oliv pal, iar baia pastreaza aceeasi nota de distinctie sobra, deosebit de placuta si linistita, iar vana are inaltimea…normala, originala, pastrand urmele vechimii.
Sufrageria Casei de Oaspeti este unanim apreciataSufrageria este bijuteria casei Neuman
Sufrageria este locul in care oricine ar ramane interzis: o sala imensa, inalta, cu tavane lucrate, alaturi de mobilierul inchis, de epoca. O masa lunga, pentru 30 de persoane, strajuieste in mijloc; tapetul este original, cu ornamente crem-lucios pe un fond de castana coapta. 
Mobilierul este original, masa si candelabrele din bronz, de asemenea. Ferestrele sunt taiate in vitralii subtiri, in culori maslinii, aurii si mov. 
Administratoarea ne spune ca toti cei care au servit aici masa s-au simtit exceptional, fara…exceptii. 
"Ultima masa s-a dat de catre cei de la Consiliul Judetean care au venit aici cu o delegatie maghiara". 
Ramanem multe clipe, in liniste. Peste tot, domneste o liniste pe care n-am intalnit-o in alta parte, probabil, baronul vegheaza, de dincolo de lume, asupra casei sale de suflet. 
Vila o "coteste" spre Salonul Auriu, cu o masa rotunda, imensa, realizata de mesterii sculptori ai CPL-ului aradean. 
Ne inchipuim discutiile de acum…15 ani si ceva, intre tovarasul, tovarasa, alaturi de oamenii de baza ai familiei dictatorului…
Tavanul este sculptat in stil romantic la fiecare colt. Candelabrele, de asemenea, sunt aproape toate originale. 
Salonul Rosu este mai mic, tapetat in rosu, alaturi de tapiseria scaunelor si fotoliilor. Masa este inconjurata de 12 scaune. 
Se intra apoi, intr-un alt mic salonas, care a indeplinit pe vremea baronului  misiunea de Bar, utilizat in acest scop si in ziua de azi. 
Administratoarea ne spune ca Ion Iliescu a fost intervievat aici in decembrie 2003 cand se afla in vizita la Arad. 
Barul dispune de un splendid semineu original, marmorat. 
Inca un semineu cu totul special se afla chiar la intrarea in salonul principal, de asemenea, original. 
Vila este structurata pe patru apartamente si patru garsoniere, in afara bailor, saloanelor, holului principal, a bucatariei si a pivnitelor.
Intrarea din curtea interioara la Casa de OaspetiMeniul preferat al "odiosilor": galusti cehesti cu mac si nuca!
"Cu doua-trei zile inainte de vizitele in Arad, casa de oaspeti era verificata la sange de securisti. Intrau si in pivnita, peste tot!" - isi aduce aminte Tudor Gabor .
"Pentru ca nimeni sa nu vada in curte, s-a inaltat zidul care se invecineaza cu urmatoarea casa, cu cativa metri. La fiecare vizita, veneau containere cu mancare de la Bucuresti. Erau de toate: peste, carne, branzeturi. Fiecare meniu era verificat inainte de angajati ai Sanepidului. Ceausescu nu manca insa, mult…"  isi mai aduce aminte fostul sef al administratiei Gospodariei de partid. 
"Intr-o seara a mancat felii de vinete prajite in putin unt. Asta i-a prescris medicul si Ceausescu asta a mancat. Si eu m-am mirat!" 
Intr-o alta vizita, sefii locali de atunci au incercat sa gaseasca un meniu aparte. In cele din urma au adus un bucatar care le-a gatit galusti cehesti cu mac si nuca. Ceausestii au fost incantati si au luat cu ei la Bucuresti o oala cu galusti calde.
Curtea (acustica este perfecta!) este si ea deosebita, patrata, strajuita de doi pini imensi; locul central este ocupat de o fantana arteziana uriasa, incastrata in piatra. 
Peste tot, domina vegetatia bine ingrijita. Pe timp de vara, oaspetii de seama isi petrec ore intregi in aerul proaspat al curtii, la un pahar de voie buna.
In aceasta vila, pe care insusi Ceausescu a considerat-o preferata sa – Aradul a primit multi oaspeti de seama, toti deosebit de incantati de frumusetea, bunul gust si sobrietatea armonioasa a interiorului. 
Viitorul Casei de Oaspeti, revendicata  de fiii baronului Neuman, este, cu alte cuvinte, incert. 
A fost frumos, chiar minunat, dar adevarul istoric nu poate fi niciodata nedreptatit.

Observator Plus


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]