Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 27 august 2005
Stirile TVA aici
  • "Am citit pe Internet ca am fost destituit"

Gheorghe Seculici a aflat prin Internet vestea destituiriiInterviu cu Gheorghe Seculici, simplu cetatean dupa demiterea din executiv
Numit in functia de vicepremier in 20 martie, aradeanul Gheorghe Seculici a fost destituit la inceputul acestei saptamani dupa doar cinci luni de activitate. A lasat in urma mai multe scandaluri si o notorietae legata de faptul ca este cumatrul lui Traian Basescu. A plecat din guvern, asa cum a venit. Discret. Nici macar nu a fost anuntat de destituiere afland de acest lucru de pe Internet. Asta si fiindca era plecat in concediu in Japonia. Seculici sugereaza ca nu ar fi straine de plecarea sa grupurile de interese din sectorul energetic
- Dezamagit?
-
Da, sigur, nu pot sa spun ca nu sunt dezamagit. Sunt dezamagit in primul rand fiindca nu am avut sansa sa arat ce pot sa fac. Am acceptat aceasta oferta din dorinta de-a arata ca experienta mea din administratie poate fi folositoare.
- Colegul de parti Ionel Olteanu spunea ca sunteti prea fin si ca trebuia sa bateti cu pumnul in masa. Va pare rau ca nu ati facut acest lucru?
- Posibil. Fiecare dintre noi avem stilul propriu de manifestare. Probabil ca acest lucru era o varianta care se dorea din partea unor colegi de partid, dar nu era modul meu de a ma manifesta. Cand am fost numit se stia insa acest mod al meu de comportament si competenta mea. Eu am fost promovat si numirea mea a fost facuta pe criterii politice datorita rezultatelor politice la nivelul PD Arad si datorita rezultatelor profesionale pe care le-am avut pana in momentul in care am fost pus aici. Si pentru ca m-ati intrebat la inceput, sunt dezamagit fiindca sunt convins ca puteam sa fac foarte mult daca aveam si timpul necesar…
-… Ati si sesizat destul de tarziu ca nu prea ati avut obiectul muncii. Ati facut de altfel o declaratie in acest sens.
-
Bine, obiectul muncii nu l-am avut pentru tot ceea ce doream sa fac. La mine a fost mai mult o activitate politica la nivelul guvernului si sigur ca ea are o alta anvergura si un alt mod de a se manifesta
- Care au fost relatiile dvs. cu premierul Tariceanu?
-
(face o pauzadestul de lunga) Am avut doar niste relatii de colaboare.
- Erati in strainatate in momentul demiterii. Ati fost anuntat in prealabil?
-
Nu, nu am stiut nimic si nici nu as vrea sa comentez aceasta eliberare din functie. In conditiile in care eram plecat in concediu legal, sapte zile, cu o cerere facuta scrisa si aprobata, iar demiterea s-a facut in aceasta perioada in care eram in concediu, nu cred ca sunt multe de comentat.
-Asadar nu ati stiut absolut nimic, n-ati fost avertizat de nimeni, de colegi de partid?
-
Nu, nu. Am citit pe Internet ca am fost destituit, citind ziarele in strainatate.
- Ati fost in Statele Unite? (fostul vicepremier are o propietate peste Ocean – n.n.)
-
Nu, am fost in Japonia unde chiar daca am fost intr-o deplasare privata am reprezentat Romania prin mai multe intalniri pe care le-am avut acolo la expozitia mondiala.
- Ati facut deplsarea pe banii dvs?
-
Da, sigur. si am avut intalniri cu delegatii economice din China, Statele Unite si alte tari.
- Nici macar presedintele Basescu nu va anuntat ca urmeaza sa fiti schimbat?
-
Nu
- Fiindca se spune ca ati fost sacrificat de el pe o tabla de sah in negocierile cu PNL. Ori in acest caz era normal sa va spuna.
-
Nu, nu comentez aceste lucruri, am fost numit politic si am fost eliberat politic. Iar atunci cand aceste actiuni se realizeaza astfel, n-are roast sa mai fac comentarii
"Mi s-a parut suspecta aceasta eliberare din functie"
- Ati ramas in istorie ca vicepremierul ruda cu Basescu. Mai putin s-a spus Gheorghe Seculici si mai mult "cumatrul lui Basescu".
-
Da, da, e un lucru care cel putin la nivelul presei m-a costat enorm de mult pentru ca in foarte putine ocazii am fost etichetat ca persoana apreciata pentru o anumita activitate, ci am fost etichetat drept ruda lui Basescu.
- Regretati acum ca ati acceptat functia de vicepremier?
-
(Din nou o pauza lunga) Regret dintr-un singur motiv, ca nu am apucat sa duc la capat tot ce mi-am propus in momentul in care am acceptat functia. Inca o data spun ca nu vreau sa comentez modul in care s-a produs eliberarea mea din functie, dar mi s-a parut suspecta aceasta eliberare la putin timp dupa ce am sesizat cateva lucruri legate de neregulile din sistemul energetic. Nu poate sa nu ma puna pe ganduri, macar asa trecator, acest lucru.
Relatiile Gheorghe Seculici cu primarul Falca se desfasoara normal - Cumatrul dvs., ca sa ramanem in acelasi registru, sesiza faptul ca in spatele unor ministri stau grupuri de interese. Le-ati sesizat, mai ales ca ati adus vorba de sistemul eneregetic? Doar ati fost acolo.
-
Acesta este si lucrul pe care l-am comentat in guvern. Si nu vreau sa ma refer doar la grupurile de interese, ci la promovarea unor acte normative care pot afecta mult. Nu vreau sa spun mai multe, dar este un punct de vedere pe care l-am prezentat in guvern.
- S-a spus si despre dvs, in timpul scandalului cu pompele maghiare, ca ati face unele servicii pentru Petrom Service.
-
Este absurd, eu nici macar nu l-am cunoscut pe dl Luca. L-am vazut doar la televizor si nu cunosc pe nimeni din conducerea Petrom Service. Au fost comentarii de presa fara nici un suport real
-Va imputati ceva din activitatea pe care ati avut-o in guvern?
-
Da, sigur, faptul ca am neglijat relatia cu presa. Trebuia sa comunic mai multe din activitatea mea. Nu am apucat sa citesc ultimele comentarii ale presei, dar chiar si Evenimentul Zilei am inteles ca a comentat eliberarea mea din functie din considerente de competenta. Asta dovedeste ca, imi pare rau s-o spun, colegii dvs au fost dezinformati…
- … sau ca dvs nu ati fost un bun communicator, nimeni nu prea a stiut ce faceti acolo, nu v-ati prezentat activitatea.
-
Bun, ca nu am stiut sa-mi prezint activitatea este foarte adevarat, dar a spune despre cineva ca este incompetent e mult. Trebuie sa ai niste dovezi. As dori sa stiu si eu ce dovada a stat la baza unor astfel de declaratii.
- Ati tot vorbit de proiectele demarcate pe care nu ati reusit sa le finalizati. Pe scurt care sunt acestea?
-
In primul rand e vorba de proiecte de promovare a Romaniei in randul investitorilor straini pe care le-am inceput si dezvoltat. Apoi era vorba de definitivarea planului unic de actiuni pentru imbunatatirea managementului fondurilor europene, pentru care am luptat foarte mult fiindca stiu ca e un plan foarte important, cu repercusiuni extrem de mari pana la nivelul admnistratiei locale. Pe urma ar fi bursa petrolului pentru care am pregatit o lege. Mai erau proiecte care le-am inceput la reglementarea ajutoarelor de stat pentru a ne pune in acord cu normele europene. Sustinerea investitiilor straine este o alta chestiune foarte importanta ca actiune la nivelul guvernului. Singurul regret a fost timpul foarte scurt. Toate acte lucruri le-am facut pe langa activitatea zilnica, fiindca nu faceau parte din prerogativele mele. Am dorit ca ele sa fie un plus la activitatea de zi cu zi.
Relatiile cu ginerele Falca
-
La final de mandat ati ramas pe cap cu cateva scandaluri, legate de afaceri Primaria Arad condusa de ginerele Ghita Falca.
-
Au fost niste informatii nedovedite, nefondate si ma asteptam ca oricand sa am o confruntare cu cele prezentate de dl Ciuvica. Toate au ramas doar scandaluri de presa nedovedite niciodata.
- Credeti ca daca nu erati vicepremier si cumatrul lui Basescu nu apareau aceste scandaluri?
-
Categoric nu. E un lucru care mi-a adus o foarte mare dezamagire si peste care am trecut insa.
- V-au afectat aceste scandaluri relatiile cu primarul Falca
-
(Din nou o pauza destul de lunga). Nu le-au afectat fiindca noi nu am avut nici un fel de colaborare de genul care au fost prezentate in presa. Nici inainte nici astazi. Eu am fost doar actioanr la acea firma.
- Se spune in Arad ca aveti relatii reci cu ginerele.
-
Este o relatie normala spun eu.
- De colegi de partid sau de familie?
-
Vreau sa spun ca am avut o relatie cu el inainte de-a aparea acest grad de rudenie. Nu pot sa spun ca acest grad de rudenie a primat in relatia noastra. Dl Falca a fost membru al Partidului Democrat, a fost vicepresedinte cu probleme de organizare, deci l-am cunoscut de pe aceasta functie si cred ca s-a instaurat un respect intre noi doi si cred ca acelasi lucru se va intampla si in viitor
- Viitorul? Ati plecat de pe pozitia de presedinte al CJ Arad unde nu va mai puteti intoarce.
-
Eu nu traiesc si nu am trait din politica. Activitatea pe care am desfasurat-o mi-a creat un statut care mi-a permis sa intru in politica. Iar politica am sustinut-o din activitatea economica pe care am desfasurat-o, iar nu invers. Nu am castigat material din politica, a fost exact invers. Patru ani cat am fost in opozitie am avut o activitate economica si toata lupta cu PSD-ul la nivelul judetului Arad am desfasurat-o in mare parte bazandu-ma pe relatiile pe care le-am avut in judet si cu rezervele materiale personale. Nu am profitat si nu am avut cum sa profit, dimpotriva am avut doar de pierdut. Iar pe viitor nu mi-e teama de munca. Am tot timpul sa fiu util.
- V-ati intalnit cu succesorul dvs, Victor Pogea?
-
Nu, abia ieri m-am intors in tara. Ma vad maine cu el.
- Il veti avertiza despre acele probleme din sectorul eneregetic si din cauza carora sugerati ca v-ati pierdut scaunul?
-
Eu am anuntat la vremea respectiva toate aspectele astea si mai mult de atat nu cred ca pot face. Sper ca dl. Pogea sa continue proiectele demarate de mine si ii doresc mult succes.
- Candidati in toamna la presedintia PD Arad?
-
Da.

Ino Ardelean - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Palatul Administrativ intra in circuitul turistic!

Primaria Aradului va putea fi vizitata de turistiVizitatorii vor avea acces chiar si in biroul primarului
O noua initiativa locala are sansa sa se contureze in aceasta perioada. 
Proiectul isi plaseaza tinta pe turistii care calca Aradul si care vor sa viziteze cat mai multe obiective turistice. 
Primarul Gheorghe Falca a declarat, de curand, ca se gandeste, la modul foarte serios, sa introduca Palatul Administrativ (Primaria)  printre punctele de vizitare turistica. 
Motivul e cat se poate de simplu: mare parte dintre cei care viziteaza municipiului se opresc in fata Primariei si, deseori, isi manifesta dorinta de a vedea ce se ascunde in spatele uneia dintre cele mai impunatoare constructii din Arad. 
Potrivit edilului local, aceasta noua ofera va deveni valabila imediat dupa ce lucrarile de reamenajare din Palatul Administrativ vor fi finalizate (aici inca se lucreaza la o serie de birouri din latura nordica a imobilului). 
Cladirea va putea fi vizitata de doritori, dupa cum ne-a declarat ieri primarul, dupa orele de program (ora 17), cand turistii vor fi insotiti de un ghid care sa le redea povestea celui mai de pret imobil administrativ din municipiu. 
Ghidul Primariei va fi ales dintre angajatii care lucreaza de dupa-masa (in institutie, programul cu publicul e pana la ora 20.00). 
Turistii vor avea in plus acces mai peste tot adica, dupa cum sustine Gheorghe Falca, chiar si in biroul primarului!

Adriana Barbu - Observator

  • Manastirea Bizere, comoara aradenilor

La Manastirea Bizere au fost facute descoperiri arheologice valoroaseCinci ani de la inceputurile cercetarii sistematice
In urma cu cinci ani, Complexul Muzeal Arad deschidea investigatiile de teren pe locul ocupat odinioara de Manastirea Bizere (Frumuseni). Prin colaborare cu InstitutuI de Arheologie si Istoria Artei Cluj-Napoca (responsabil de santier cercet. pr. I dr. Adrian Andrei Rusu), institutia de cultura aradeana si-a implicat nu doar arheologii (George Pascu Hurezan si Florin Marginean), ci si intreaga sa logistica. De-a lungul celor cinci ani, arheologii au scos la lumina zilei mai multe vestigii de exceptie, unice in Romania si poate chiar in lume.
Anul 2005 a insemnat un pas fundamental in reconstituirea complexului care a detinut ceea ce este deja destul de bine cunoscut ca fiind "Mozaicurile de la Bizere (Frumuseni)"
Cu largul sprijin financiar al Consiliului Judetean Arad, au fost deschise nu mai putin de 20 de sectiuni si casete care, in termeni strict tehnici, insumeaza o suprafata de circa 450 m2. 
Acelasi bilant tehnic marturiseste ca au fost creionate, in liniile cele mai generale, contururile claustrului de la sud de biserica, fazele impresionantului complex al refectoriului si al vecinatatilor sale, sacristia si o parte a cimitirului dedicat probabil elitelor. 
Pentru istoria arhitecturii locului, arheologii pot vorbi acum, cu multa fermitate, despre structuri de zidarie bine diferentiate, elevatii incluzand etajari, boltiri, scari de acces, schele de reparatii, ca si de podele cu ambitia imitarii unor mozaicuri, tencuieli cu fresca, ancadramente de intrari, amenajari pentru sobe, mobile, altare secundare, canale de drenaj si utilitati gospodaresti ori chiar ateliere (unul de sticla-smalt, altul de mecanica-fierarie). 
Datele au contribuit la luminarea unor parti din istoria manastirii, dar pe de alta parte, au semnalat existenta unor elemente care constituie asteptarile anilor viitori.
Uluitoare ramane, chiar si dupa consumarea unor mari surprize din anii precedenti, formidabila zestre artistica a locului (compartiment "administrat" de un alt membru al colectivului, Ileana Burnichioiu, asistent univ. la Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia). 
Ca urmare a cercetarilor din acest an s-au pus in valoare si date din anii anteriori. 
S-a estimat ca porticul a dispus de aproximativ 80 de colonete care sustineau arcade si erau insotite de elemente sculptate (capiteluri si imposte) cu un bogat repertoriu decorativ. 
Formele lor au fost reconstitute nu doar individual, ci si pe aliniamente ale porticului. 
De la vechile module alcatuite din baza -coloneta - capitel - imposta, au fost recuperate, identificate si catalogate circa 45 de imposte bine individualizate din punct de vedere ornamental.
Anul 2005 a fost anul inventarului "marunt" in care recunoastem ca usurinta cele mai diverse piese: varfuri de sageti, pinteni si rotite de pinteni, cutite, brice, ace de par, feronerie de la inchizatori si grilaje, alte unelte sau componente de harnasament. 
La Manastirea Bizere a fost descoperit si un valoros mozaic Chiar si o singura piesa face o buna demonstrate legata de ceea ce ofera situl la categoria "exceptii" pentru spatiul nostru: a fost regasit un picior de bronz, cantarind aproape 2 kg, de la un vas cu o capacitate estimata la circa 50 de kg.
Sapaturile efectuate in situl arheologie "Fantana Turcului -Manastirea Bizere", din apropierea localitatii Frumuseni au scos la iveala, asa cum spuneam, vestigii de exceptie, unice. 
Este vorba de descoperirea mai multor suprafete pavate cu superbe mozaicuri policrome, realizate intr-o maniera artistica remarcabila si cuprinzand reprezentari de animate reale si fantastice, florale si geometrice. 
Specialistii apreciaza ca mozaicurile sunt o parte din pardoseala unei biserici care a existat aici in secolul al XI-lea. 
In mod evident de influenta bizantina, mozaicurile reprezinta un unicat absolut pentru arheologia medievala romaneasca, si nu numai, deschizand un nou capitol din istoria artei medievale de pe teritoriul tarii noastre.
Mozaicurile de la Frumuseni reprezinta una dintre cele mai importante descoperiri arheologice ale ultimelor decenii. 
Prin amploare, ele deruleaza niste imagini cromatice si de desen de o unicitate, de o maiestrie artistica care nu pot fi regasite decat in ambianta artei bizantine. 
Conform arheologilor, in aceasta zona a fiintat, intre secolele XII -XVI, un complex monastic numit Manastirea Bizere, prima atestare documentara datand din anul 1183. Potrivit datelor existente, in anul 1253, aici exista o viata prospera, comunitatea monastica numarand intre 20 si 30 de calugari.
Manastirea facea parte dintr-o salba de asezaminte monahale construite pe malurile Muresului, fiind una dintre cele mai prospere si avand statuat dreptul de a vamui transporturile de sare facute pe Mures. 
La inceput a fost o manastire de rit ortodox (greceasca), ulterior fiind preluata de catolici. 
Pana catre sfarsitul sec. al XVI-lea a fost manastire bencdictina, dupa care nu a mai fost locuita.
De mentionat ca arheologii au identificat, in cadrul complexului, patru obiective, un turn cu fantana, numita de localnici "Fantana Turcului", unde apa a fost regasita la o adancime de 2,70 m fata de limita superioara a ghizdului actual de piatra, o cladire civila situata in nordul complexului monastic, fost palat sau cladire portuara, avand dimensiunile de circa 23 m x 8 m. cimitirul manastirii, unde au fost cercetate 40 din cele aproximativ 300 de morminte cat se estimeaza ca s-ar gasi aici - doua biserici aflate la sud de cladirea civila mai sus amintita. 
Prima biserica, - o bazilica cu stalp central si cu nave laterale foarte inguste, a fost construita la sfarsitul sec. XI - inceputul sec. XII, fiind inzestrata cu pavimente de mozaic, coloane si colonete din marmura alba, traverin si gresie galbena si rosie, componente din marmura rosie, pavimente de caramida, cea de a doua biserica, ridicata din cate se pare dupa 1150, avand componente similare, dar cu o valoare constructiva mai saraca. 
In ceea ce priveste "Fantana Turcului", se apreciaza ca ea a fost construita in secolul al XIII-lea (s-ar putea insa ca ea sa aiba o vechime mai mare), fiind cea mai veche fantana din Transilvania.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Catlane, tocane, intorsuri si varzare in statiunea Moneasa

La Moneasa incepe editia a II-a a Festivalului CatlanelorSe spune ca un actor autentic poate sa faca si din citirea unei liste de bucate un spectacol fascinant.
Nu imi dau seama daca aceasta a si fost intentia lui Zoltan Lovas, de la Teatrul "Ion Slavici", insa ieri, la "International Forum" - de pe Marasesti, nr. 4 - tanarul maestru in arta elocintei a tinut o conferinta de presa plina de farmec si picanterii, povestindu-ne despre un concurs de arta... culinara.
E drept ca si subiectul era generos (pardon, savuros).
Salivand (personal) precum celebrul patruped, am aflat astfel ca statiunea Moneasa va gazdui in perioada 27 -28 august o noua editie (a doua) a "Festivalului international al catlanelor".
Sub deviza "La tocana afumata" vor participa 8 echipe din cinci tari de pe doua continente, Asia si Europa.
Orientul va fi reprezentat de China iar Occidentul de Ungaria, Germania, Slovacia si Romania.
La concursul de preparat tocana (intins pe toata durata zilei de duminica) organizatorii se obliga sa puna la dispozitie materia prima (carnea), participantii aducand de acasa condimentele si eventualele mirodenii.
Care, de altfel, si constituie arma secreta ce va determina juriul sa incline balanta in favoarea unui anumit echpaj.
Atmosfera va fi "condimentata" de formatia Daniel' Band iar calfele si ucenicii bucatari vor ispiti intre timp asistenta cu demonstratii de virtuozitate in preparatul placintelor traditionale: intorsuri, retesuri, placinte intinse ori varzare.
Inghitind deocamdata in sec, nu-mi ramane decat sa va dau intalnire la Moneasa si sa va doresc anticipat "Pofta buna"!

Vasile Sarandan - Adevarul

  • Impresiile unui aradean (Canadian) in Mexic

Cancun - puncte de plecare pentru vizitarea unor obiective importanteLa noi e cam frig acum in aprilie. Ma gandesc la Mexic unde era asa cald.
Am plecat in Mexic pe ultima suta de metri. Am luat biletele pe internet cu o zi inainte la un pret foarte bun. 
La acest hotel de 2 stele nu prea se gaseau amatori si de aceea in ultima zi dadeau foarte ieftin. 
Era inclus totul: avionul, masa, baut cat vrei si ce vrei, sporturi fara motor, cazarea pe 7 zile.
Am ajuns la aeroportul din Cancun seara pe la ora 9. 
La iesirea din terminal ne izbeste o caldura inabusitoare. Geamantanul meu rupt complet. Pur si simplu complet desfacut, smuls langa fermoar paralel cu fermoarul, dar… tot inventarul complet! Am pierdut o gramada de vreme cu reclamatia si raportul.
La hotelul Dos Playas din Cancun am ajuns in jur de ora 11. Ne-am cazat am mincat ceva rapid la restaurant si am adormit. De dimineata Dana s-a dus sa filmeze cu video hotelul si plaja. 
Dupa aceea cand m-am sculat am bagat un tenis de camp. La micul dejun am mancat miere de albine facuta din flori tropicale. Va dati seama ce buna era, facuta din acele flori tropicale. 
Aveau de mancare fasole batuta, taco (o clatita in care se pune carne si branza topita), apoi ca salate aveau avocado care este o vegetala care e inauntru ca un unt verde. De fapt se foloseste ca unt pe paine si se mananca cu rosii si ceapa. Fructe am mancat mereu la fiecare masa: papaya care era un dovlecel mic lung si rosu inauntru si f. dulce si costa scump la noi la Toronto(4 dolari), ananas, pepene verde si pepene galben.
Prima zi am stat la plaja. Apa era calda si de culoare turcoaz, nisipul alb. In apa o sumedenie de pesti colorati ca intr-un acvariu imens. Era aglomeratie pentru ca era duminica si toti localnicii erau pe plaja. Plaja este proprietatea statului mexican chiar daca hotelurile au proprietatea lor la plaja. Accesul la plaja este garantat pentru toti.
Am stat in statiunea Cancun din provincia Quintana Roo din peninsula Yucatan din Mexico. Zona a inceput sa fie dezvoltata prima data in 1976 de un inginer constructor mexican care a primit bani de la mama lui si si-a cumparat pamant aici. Locul a devenit faimoas de cand Jean Jacque Cousteau a descoperit coralii de langa insula Cozumel care este la 50 km sud de Cancun.
Impreuna pe plaja mexicana Vazut din autobus Cancun pare un oras american cu magazine de lux, hoteluri, restaurante, Las Vegas style, dar e mult mai mult. 
Las Vegasul este aruncat in mijlocul unui desert pustiu. Cancun este o fisie de nisip intre o imensa laguna de apa dulce cu izvoare subterane, cu pesti si pasari de Delta si Marea Caraibelor cu apa sarata cu pesti si pasari de Ocean.
Prima zi a fost o zi de recunoastere. Seara am facut o plimbare pe malul marii sa vedem si alte hoteluri. Intre hoteluri erau vile private, proprietatea mexicanilor si americanilor bogati. 
A doua zi am fost agatati de reprezentata hotelului nostru, o tipa nascuta in Canada. Zice:  "daca vreti sa mergeti la o prezentare, luati 50 dolari americani". 
Am acceptat. De fapt vroiam sa vedem oricum un hotel de 5 stele de pe malul lagunei si un altul pe malul marii. 
Cucoana care ne prezenta hotelurile (alta cucoana) in final ne vindea un pachet de vacanta. Trebuia sa investim 30,000 dolari pentru urmatorii 25 ani de vacanta. 
Daca au vazut ca nu ne intereseaza au scazut la 11,000 pentru 10 ani si apoi 3000 pentru urmatorii 3 ani. Noi am refuzat succesiv. 
In final ne-au dat cei 50 de dolari americani pentru ca de fapt ne-au luat din timpul nostru de vacanta cam 6 ore. 
Cand am ajuns acasa la hotel, canadianca ne-a mai dat un bonus. A scris pe biletelul de oferta ca putem cumpara orice excursie - doua pentru una. Adica daca voiam sa mergem undeva intr-o excursie nu plateam decat un bilet in loc de doua. Asta a fost nemaipomenit pentru ca am putut sa facem doua excursii a cate 60 dolari fiecare. In loc de 240 dolari am platit 120 dolari americani.
Asa ne-am pierdut noi 6 ore. Am filmat totul pe video.
Am vrut sa inchiriez motocicleta Harley Davidson FatBoy de1200 centimetri cubi, imensa. Asa ca marti am mers in oras dupa motocicleta. Cand am aflat cat costa m-am lasat pagubas. Costa 250 pe zi. Ieseam mai bine cu masina Tzuru cu 40 dolari pe zi.
Spre seara hotaram sa mergem a doua zi la Chichen Itza, o ruina Mayasa la 200 km de Cancun, capitala imperiului Mayas. 
Dimineata plecam cu un autobuz cu ghid mexican. Plecam cu o ora intarziere. Ora Mexicana are 90 de minute… . 
Dupa drumul lung de 3 ore ghidul ne duce printr-un sat Mayas ca sa le faca vanzare la un magazin cu tot felul de produse autohtone si ne mai fura un pic din timpul nostru pretios. 
Nu am cumparat nimic pentru ca era extrem de scump. Ajungem in sfarsit la zona arheologica. 
Un tip incrusta in argint sau aur numele tau scris cu litere maya. In total ne mai raman numai 2 ore de investigat zeci de ruine imense. 
Pe meleagurile incasilor Chichen Itza Alergam sa filmam si sa fotografiem: piramida cea mare, observatorul astronomic, templurile pictate, stadionul de pelota. Vrem sa ne urcam pe piramida mare care are o scara cu 91 de trepte pe fiecare latura si o facem foarte repede pentru ca ne grabim. Inima bate ca o pompa electrica. 
Ne tot miram cat de destepti erau piticii de Mayasi de un metru inaltime cu mainile ridicate. 
Patru scari a cate 91 trepte plus platforma de sus egal 365, adica numarul de zile dintr-un an obisnuit. 
Sapte era numarul jucatorilor dintr-o echipa de pelota . 
Daca pocnesti din palme pe stadionul de pelota ecoul rasuna de sapte ori, adica numarul de zile dintr-o saptamana. Simple coincidene sau stiinta? Cine oare i-a invatat pe ei toate astea?
Ajungem la restaurantul "La Fiesta" unde sintem tratati cu mancare mexicana. Aceiasi figura.Totul este inclus mai putin bauturile. 
Iti este asa de sete incat ai da oricit sa bei ceva rece. Dau un regat pentu un cal a spus cineva. Din cauza efortului, a caldurii si a lipsei de apa i se umfla picioarele Danei. 
O familie mexicana in costume Mayase cu flori puternic colorate, mama cu copii, danseaza dansuri mexicane. Vreau sa fac o poza cu ei dar mi se termina filmul. Pun ochelarii pe masa si ii uit acolo la restaurant in timp ce schimbam filmul in aparat.
In autobus la intors acasa ma uit la pozele facute cu digitalu si la jumatatea drumului inapoi imi dau seama ca nu am ochelarii. 
Mai am o pereche dar acestia nu sunt asa buni. Il rog pe ghid sa mi-i aduca cand merge din nou la Chichen Itza.
Ne inscriem la o excursie la Insula Mujeres (insula muierilor) care nu e departe de Cancun. Trebuia sa facem snorkeling (cu masca pe fata sa ne uitam la pesti de la suprafata). 
Parasail pe deasupra valurilor Pe vasul care ne duce la insula este un rus care ne ofera sa ne scufundam scafandru-scuba diving at extra cost. Ne instruiesc cum sa facem. 
Cand intru in apa sunt nemaipomenit de incantat. Puteam sa vad cu fata in apa ditamai haul. Incepem sa ne scufundam incet incet tinandu-ne de o franghie. Ajungem la 10 m adancime. Vizibilitatea este foarte buna. Vedem mii de pesti colorati in toate culorile, galbeni si unii pesti mici albastrii, inotam cu ei ca intr-un imens acvariu. 
Pun mana pe corali care sunt ca niste pietre si din care polipii se retrag cu mare viteza. Un tip ne filmeaza subacvatic. 
Am stat 20 minute sub apa la 10 m adancime. Atat ne permite o butelie de oxigen. Se poate cobori cu doua butelii daca vrei dar… la extra cost. Venim la suprafata incantati. Suntem din nou pe malul insulei muierilor.
Dupa amiaza facem PARA-SAIL. Adica o barca cu motor te trage cu viteza si parasuta te inalta ca un zmeu. Plutesti lin la 200 m inaltime si vezi de sus toata intinderea. Sunt atat de incantat incat ma mir mereu si asta se vede si pe video fiindca am filmat tot timpul. 
Am fost pasare si am fost peste. Ce mai urmeaza?
Vineri inchiriem masina Tzuru ca sa vedem renumita coasta mayasa. Totul ni se pare foarte secetos, caldura e inabusitoare, pomii pitici. Aerul este uscat, dar nu e umezeala din Toronto. Vizitam Playa del Carmen de unde se poate lua ferry boat-ul pentru insula Cozumel. Ajungem la Tulum care are ruine dar mai mici decat cele de la Chichen Itza . Era cel mai mare port Maya pe malul marii Caraibelor. A fost singurul oras care mai avea locuitori Maya cand spaniolii au ajuns pe malurile Mexicului in 1500.
Civilizatia Maya a fost blanda si infloritoare intre anii 200 si 900 ( era noastra). Apoi i-au cucerit Toltecii (o ramura a Aztecilor) care erau duri. 
Mexico are o istorie foarte framantata. Pana nu demult erau revolutii pe locurile unde ne plimbam noi acum. A fost mare coruptie - insusi presedintele vindea droguri. 
Acum s-a schimbat partidul si se pare ca e ceva mai bine. Oamenii sunt saraci dar foarte foarte amabili. Mi s-a parut mai bine ca in Republica Dominicana sau Cuba. Se pare ca dolarul American ajuta mult aici.
La restaurantul El Pescadoro de la hotelul Dos Playas din Cancun la care suntem cazati se organizeaza o seara mexicana. 
Ne servesc mancare mexicana. Printre altele era o mancare facuta din cactusi. Era extrem de gustoasa. Apoi intr-o ulcica mare de lut fierbea la foc mic cafea mexicana si o puteai bea in canute de lut. Ca prajituri erau un fel de gogosi sau scoverzi date prin zahar, banana coapta invelita in aluat care era deosebit de buna.
La restaurantul Mr. Frog se servesc mancaruri traditionale In alta seara ne-au dus la restaurantul Mister Frog din oras. Aceeasi figura, masa e inclusa dar bauturile nu. 
Ne servesc pe o plita din fonta o mancare traditionala. Intr-o clatita se pune puiul prajit, fasole batuta, ceapa coapta, ardei copt si se pune deasupra smantana si diferite sosuri iuti. Se numeste FAJITA cu pui. 
In restaurant cei care au baut mai mult se prostesc. Danseaza in linie si cand trec prin fata unui chelner acesta le toarna in gura cate o dusca direct din sticla. Peste tot sunt afise cu tot felul de poante. Insasi pe invitatia la restaurant scrie 
"Daca mancarea noastra nu este pe gustul dvs trebuie sa va scadeti pretentiile sau sa va schimati gustul". Totul e facut la misto pe gustul publicului american care e ca un copil mic.
Mexicanii beau TEQUILA care este facuta dintr-un cactus numit agave. Seamana cu tuica. Se bea cu lamaie si sare.
De asemeni au un lichior XTABENTUM (se pronunta shtabentum) care este facut din flori tropicale si din miere. Este deosebit de aromat. Am cumparat si noi de la DUTY FREE cu 10 dolari. 
Mai au un fel de tuica MEXCAL (meshcal) care are un vierme alb inauntru sticlei care ii da un gust afumat. Asta nu ne-a tentat sa bem.
Dana si-a cumparat un fel de ie de la ei frumos brodata cu flori rosii si albastre asa cum am vazut la dansatorii de la restaurant. Seamana cu iile noastre romanesti dar e mult mai puternic colorata.
In ultima zi mi-am recuperat ochelarii, am facut plaja si inot, am baut ultimul paharel de TEQUILLA. 
Am cantat " La revedere tabara draga", " Adios Mexico", dar… pe curand. 
Am jurat ca ne vom intoarce. Nu am vazut decat un sfert din ce era de vazut. O saptamana e mult prea putin pentru Cancun.
Ne pare rau ca plecam. Ne-am imprietenit cu multi oameni aici: doi belgieni, unul proprietar de restaurant, o familie din Quebec care isi cumparase un apartament la hotelul Dos Playas, o pereche de romani din Montreal, niste americani de origina japoneza din California, doi cehi din Praga si multi altii.
La decolare imi vin in minte cuvintele lui Mates, profesorul meu de fizica de la Liceul " Moise Nicoara" din Arad:
"Gandurile tale devin vorbe,
Vorbele tale devin fapte,
Faptele tale devin character,
Characterul tau devine Destinul tau"

de Sandu Iaschevici - corneliu11@yahoo.com


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]