Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 27 iulie 2007
Stirile TVA aici
  • Americanii investesc 250.000 de dolari in santierul arheologic de la Pecica

Profesorul dr. John O'Shea este interesat in studierea arheologica a vaii inferioare a MuresuluiDintre cele 180 de proiecte prezentate, anul trecut, Fundatiei Nationale de Stiinta din SUA spre finantare, cel legat de cercetarile de Pecica s-a clasat in "top trei", ceea ce subliniaza din nou importanta sitului. 
Campania de la Pecica din acest an este initiata de experti americani din cadrul Universitatii din Michigan si National Science Foundation carora li s-au alarurat specialisti romani de la Muzeul Banatului din Timisoara si Complexul Muzeal Arad. 
Valoarea proiectului este de 250.000 dolari americani si este unul dintre cele mai ambitioase proiecte arheologice care se desfasoara in prezent pe teritoriul Romaniei. 
Cercetarea vizeaza recuperarea tuturor detaliilor, datarea lor pe baza de radio-carbon, determinarea lor tipologica exacta si introducerea intr-un sistem de date integrat de tip GIS care poate fi actualizat instantaneu cu ultimele rezultate ale cercetarilor. 
Profesorul dr. John O'Shea are in vedere aplicarea pentru un grant National Geographic Society dedicat studierii mediului din epoca in regiunea vaii inferioare a Muresului. 
Pe de alta parte, profesorul dr. Alex Barker, intentioneaza sa realizeze o expozitie virtuala, accesibila pe internet, care reflecte stadiul actual al cercetarilor de la Pecica.
Istoria sapaturilor arheologice in acest areal incepe prin campaniile lui Laszlo Domotor din anii 1898 si 1900 - 1902, continuate de Imre Haller, in 1904, Marton Roska 1910-1911, 1923-1924 si Dorin Popescu in 1943. 
Toate actiunile au vizat mai ales stratigrafia de epoca bronzului conducand la definirea culturii arheologice Periam-Pecica. 
De-a lungul timpului, au fost deseoperite vase ceramice, tipare din piatra, varfuri de lance, topoare si dalti din bronz, toate apartinatoare culturii Periam - Pecica, locuinte, ateliere, un sanctuar, vase ceramice, arme si unelte din fier, o stanta monetara, monete apartinatoare locuirii dacice si accesorii vestimentare specifice gepizilor, longobarzilor si maghiarilor. 
In 1960 - 1962 si 1964 Ion Horatiu Crisan a studiat stratigrafia dacica (Latene) si permis localizarea ipotetica a cetatii dacice Ziridava in acest loc.
De mentionat ca intregul material arheologic precum si documentatia stiintifica obtinute in cadrul proiectului vor ajunge la muzeul din Arad.

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Ajutoare din Italia pentru sinistrati

Italienii au adus ajutoare pentru sinistratii din MoldovaAutoritatile italiene sprijina sinistratii din Moldova. 
Un transport cu ajutoare, in valoare de 300.000 de EURO a ajuns la sfirsitul saptaminii in vama Nadlac. 
Containerele cu ajutoare au fost aduse, la Arad, de o delegatie condusa chiar de subprefectul Romei. 
Transportul cu ajutoare vine din partea ministerului italian de interne. 
Acesta contine 6 containere pline cu corturi militare, care au o suprafata de 25 mp  si pot gazdui 8 persoane. 
Incarcatura a fost depozitata la Inspectoratul pentru situatii de urgenta de unde a fost trimisa in Moldova. 
Delegatia italiana a fost primita de prefectul Cristian Stragea si de  reprezentatii Inspectoratului pentru situatii de urgenta, ai pompierilor, politiei de frontiera, politiei rutiere si primariei Nadlac. 
Italienii sunt hotarati sa trimita si in continuare ajutoare.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Partidul lui Gigi, pe picior de evacuare

PNG Arad va trebui sa restituie sediul vechilor proprietariCEDO le-a dat castig de cauza fostilor proprietari ai imobilului in care Helmut Duckadam a instalat filiala PNG Arad
Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis ieri retrocedarea unui imobil in care locuia celebrul fotbalist Helmut Duckadam. 
Instanta a obligat statul roman sa restituie in natura cladirea situata in Arad sau sa plateasca fostilor proprietari daune materiale de 80.000 de euro, la care se adauga 5.000 de euro ca daune morale.
Avocata reclamantilor, Alexandra Razvan – Mihalcea, de la Baroul Timisoara, a precizat ca sentinta este o premiera, fiind diferita de cele pronuntate pana acum in dosarele de retrocedare din Romania. 
Fostii proprietari incearca de 12 ani sa recupereze imobilul cu mai multe apartamente, in care locuia si celebrul fost fotbalist, alaturi de alti chiriasi.
Din punct de vedere juridic, situatia cladirii era destul de incurcata. 
Astfel, numai o parte dintre apartamente fusesera vandute chiriasilor. 
"Instantele din Romania au dispus doar restituirea parti nevandute", a explicat avocatul timisorean. 
Ea a mai spus ca acest caz ar putea constitui un precedent in jurisprudenta legata de restituirea proprietatilor confiscate abuziv de regimul comunist.
Pana acum, etalonul in acest domeniu era considerat cazul Brumarescu vs. Romania. 
Dosarul a ajuns la CEDO dupa ce fostul proprietar a castigat imobilul, conform deciziilor judecatorilor romani, dar procurorul general a declarat recurs in anulare. 
Astfel ca reclamantul s-a adresat instantei europene care i-a dat castig de cauza.
Avantajele celebritatii
In solutionarea cazului din Arad, judecatorii de la CEDO au retinut faptul ca a fost incalcat articolul 1 al Conventiei privind dreptul la proprietate, ca si articolul 6 privind dreptul la un proces echitabil. 
Potrivit avocatului timisorean, instanta europeana a apreciat ca fostii proprietari care revendicau imobilul nu au fost tratati cu impartialitate in judecarea dosarului.
Helmut Duckadam a ajuns presedintele PNG Arad"S-a aprecizat ca au existat influente de ordin politic asupra cazului, pentru ca domnul Duckadam, bucurandu-se de notoritate, a fost in audienta la Petre Roman, de exemplu. Ziarele au scris ca nu se poate ca eroul de la Sevilla sa fie aruncat din casa lui, iar apartamentul devenise sediul filialei partidului lui Gigi Becali in Arad. In plus, Duckadam a plecat in SUA si a facut o promisiune de vanzare pe apartament catre unui tert, de unde rezulta si faptul ca nu ii era absolut necesar", a explicat Alexandra Razvan – Mihalcea.
Totodata, spre deosebire de fostul fotbalist, celorlati chiriasi nu le-a fost permisa cumpararea locuintelor, pe motiv ca imobilul se afla in litigiu. 
De asemenea, CEDO a mai retinut ca procesul nu a fost judecat cu celeritate, dosarul fiind trimis de la o instanta la alta intre anii 1993 – 1999. 
Dupa sentinta de ieri, statul roman are la dispozitie trei luni in care sa restituie imobilul in natura sau sa plateasca 85.000 de euro, plus chetuielile de judecata.
CV"Eroul de la Sevilla"

Helmuth Duckadam s-a nascut pe data de 1 aprilie 1959, in comuna Semlac, judetul Arad. 
Dupa ce s-a remarcat ca portar la UTA, a ajuns la Steaua Bucuresti, cu care a castigat Cupa Campionilor in memorabila finala cu FC Barcelona din 7 mai 1986. 
In acea seara, Duckadam a capatat supranumele de "Eroul de la Sevilla", dupa ce a aparat patru lovituri de la 11 metri. 
Fostul mare portar a fost nevoit in acelasi an sa se retraga din fotbalul profesionist in urma unei probleme de sanatate. 
In 1988 a mai jucat totusi la Vagonul Arad, unde a fost si vicepresedinte, apoi si la CPL Arad in 1992, retragandu-se definitiv doi ani mai tarziu. 
A fost angajat in cadrul Politiei de Frontiera, de unde s-a pensionat. 
A devenit apoi consilier in Ministerul Tineretului si Sportului, pe vremea guvernarii PDSR. 
In urma cu doi ani a castigat Loteria Vizelor, putand emigra in SUA. 
In scurt timp s-a reintors insa in tara, dupa care a intrat in politica. 
S-a inscris in Partidul Noua Generatie, condus de Gigi Becali, fiind ales vicepresedinte la nivel national si presedinte al filialei Arad.

Stefan Both - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Sarbatoare de suflet la Buteni Pentru ca..."vesnicia s-a nascut la sat"

Spectacol folcloric la zilele Buteniului"Opreste trecerea. Stiu ca nu e nici moarte, nu e nici iubire- si totusi te rog, opreste, Doamne, ceasornicul cu care ne masori destramarea" (Lucian Blaga) 30 de ani. 
Au trecut 30 de ani de la prima sarbatoare dedicata "butincenilor". 
Dar vinerea trecuta, cu mic, cu mare, imbracati de sarbatoare, locuitorii comunei Buteni si-au dat intalnire la Caminul Cultural pentru a sarbatori cea de-a treia editie a Festivalului "Fiii Satului".
Laudat, supramediatizat, la vremea lui castigator de numeroase diplome si premii si, mai ales, dainuitor in timp, corul mixt din Buteni a cantat la deschiderea oficiala a evenimentului, vineri, incepand cu ora 18,30. 
Imbracati in costume populare, membrii corului ne-au incantat atat privirea, cat si sufletul.
"Suntem astazi, maine si poimaine in zi de sarbatoare", isi incepe incantat discursul primarului, Radu Lucian Blaga. 
Multe multumiri, o vadita apreciere si urari numai si numai de bine. 
L-au urmat pe scena Ioan Motrea, initiatorul "Fiilor satului", Ioan Perva si doamna profesoara, Lenuta Motica, toti cu discursuri de laude si multumiri.
Deputat Gheorghe Chiper a oferit o diploma de excelenta corului, o alta diploma a mai fost oferita de dl. Horvat ansamblului "Crescendo Minola" din Buteni.
"Hai, buna sara!" ne-a urat doamna Angela Aslau, cunoscuta cantareata de muzica populara si "fiica a satului".
Si, daca timp de o ora am ascultat muzica buna, am avut apoi parte de o minunata demonstratie a ceea ce inseamna folclorul coregrafic romanesc.
Exemple graitoare au fost ansamblul folcloric "Siriana" din Siria, ansamblul folcloric "Doina Muresului" si ansamblul folcloric de copii din Otlaca Pusta.
Desi a existat un scurt moment neprevazut, chiar umoristic, "s-a rupt bracinaru", butincenii au ramas in continuare la focurile de artificii care au incheiat prima seara de sarbatoare.

Catalina Muntean - Adevarul

  • Doua rase de caini romanesti, omologate international

Mioriticul romanesc a primit atestare internationalaDupa 40 de ani in care nici o rasa de caini din Romania nu a mai avut recunoastere internationala, intr-un final au fost omologate doua rase de caini autentici romanesti: ciobanescul romanesc mioritic si cel carpatin, in data de 7 iulie 2005, la Buenos Aires, la intrunirea Federatiei Chinologice Internationale.
"Cele doua rase reprezinta exclusiv un succes al chinologiei romanesti. Ţara noastra nu avea omologare internationala pentru nici unul dintre animalele domestice. Dar din data de 7 iulie 2005, acest lucru s-a schimbat prin cele doua rase de ciobanesti", a spus dr. Robert Schill, membru in conducerea Asociatiei Chinologice Romane (AChR), filiala Arad.
Acest proces de omologare are mai multe etape care trebuie parcurse.
In primul rand, inca din momentul alegerii sale in data de 16 aprilie a.c., noul Consiliu director al AchR si-a stabilit ca prioritate absoluta, inceperea unei campanii diplomatice de remontare a procesului de recunoastere internationala a raselor nationale, proces care fusese blocat in luna noiembrie 2002, prin nerecunoasterea Ciobanestilor Romanesti ca rase distincte de catre Comitetul General al Federatiei Chinologice Internationale (FCI). Delegatia AChR s-a deplasat la Viena, in perioada 3-6 iunie, unde a prezentat membrilor FCI motivele intemeiate ale cererii de omologare.
Dupa omologarea internationala, urmeaza o recunoastere provizorie de 10 ani a celor doua rase, aceasta fiind modalitatea de standardizare a tuturor raselor de caini din lume.
"Ciobanestii omologati vor putea participa la expozitii internationale, vor putea obtine titluri, dar nu vor putea primi titlul CACIB, adica acel Certificat de Aptitudine pentru Campionatul International de Frumusete", a mai spus presedintele AChR Arad, Gheorghe Schill.

Anca R. Badila - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]