Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 26 noiembrie 2005
Stirile TVA aici
  • CNSLR – FRATIA sare in ajutorul sindicatelor din invatamant

Liderii sindicatelor din invatamantul aradean Maria Buruc si Danut Ienesescu anunta continuarea greveiIeri dimineata, profesorii din scolile aflate in greva generala erau in expectativa, nestiind sa dea informatii legate de data reinceperii cursurilor. 
Cadrele didactice din cele mai importante scoli si licee aradene si-au exprimat si ieri dorinta de a duce pana la capat lupta sindicala, simtindu-se ofensate de atitudinea Guvernului fata de problemele angajatilor din invatamant. 
Sfatul primit, aproape invariabil, de cei care au sunat la secretariatele scolilor pentru a intreba daca luni se reiau cursurile suna asa: 
"Nu stim sa va spunem, deocamdata, nimic. Urmariti ziarele si stirile de la radio si televiziune. Daca se vor relua cursurile, veti afla duminica din presa".
Presedintele Sindicatului Liber din Invatamantul Aradean, prof. Maria Buruc, ne-a precizat ca la nivelul conducerii centrale a celor patru mari federatii din invatamant se discuta chiar si posibilitatea organizarii unui miting de amploare in Capitala. 
Acest miting ar urma sa aiba loc doar in cazul in care guvernantii isi vor mentine aceeasi atitudine rigida fata de revendicarile salariatilor din invatamant, data exacta a lui urmand a fi stabilita de luni incolo. 
La randul lor, membrii sindicatelor aradene din scoli isi vor trimite o delegatie la Bucuresti, dar exista si posibilitatea sprijinirii pe plan local a manifestatiei din Capitala, prin organizarea unui miting in Arad. 
Si liderul Sindicatului Democratic Invatamant Arad, prof. Danut Ienesescu, anunta continuarea grevei generale si preconizarea unui miting de mare amploare la Bucuresti. 
Prof. Ienesescu mai face cunoscut si faptul ca si-au exprimat optiunea de a reintra in greva, incepand cu ziua de luni, 28 noiembrie, urmatoarele unitati: Scoala Generala Nr. 13 "Aron Cotrus" si scolile din localitatile Nadab, Sintea Mare si Tipari. 
Totodata, liderii sindicali relanseaza apelul catre cadrele didactice care au reluat cursurile sa revina alaturi de colegii lor care continua greva.
Greva generala si atitudinea Guvernului au atras, ieri, si reactiile altor sindicate. 
Uniunea Judeteana CNSLR Fratia Arad anunta ca "in perioada imediat urmatoare analizeaza oportunitatea organizarii unor actiuni de sprijin, in semn de solidaritate fata de colegii sindicalisti din invatamant.". 
Aceasta analiza apare din cauza "situatiei critice" in care au ajuns negocierile dintre Guvern si sindicatele din invatamant, ca urmare a "refuzului Guvernului de a purta un dialog sincer si real"
Uniunea Judeteana CNSLR Fratia, desi nu are afiliate organizatii sindicale din invatamant, precizeaza, prin intermediul presedintelui sau, Lacsan Bedelean Stefan: "este o datorie morala de a sprijini prin toate mijloacele de care dispunem revendicarile si protestul sindicatelor din sistemul educational".

Mihaela Cerna - Observator

  • Cura de slabire cu iz penal

Au fost descoperite substante halucinogene eliberate fara retetaO farmacista din Arad si doi tineri, dintre care unul minor, sunt cercetati de politistii de la Crima Organizata pentru trafic de droguri usoare.
Cei trei au fost descoperiti in timpul unei actiuni de rutina, in care oamenii legii au verificat daca farmaciile din Arad respecta regimul de eliberare a medicamentelor care au in compozitie substante interzise.
Timp de cateva zile, toate farmaciile din oras au fost verificate amanuntit de politistii antidrog.
In cele din urma, in una dintre unitati a fost gasita o farmacista, in timp ce vindea unor tineri medicamente halucinogene fara a le cere reteta.
"Medicamentele contin substante stupefiante si nu pot fi vandute la liber, doar pe baza unei retete, pentru ca produc dependenta", a declarat un ofiter antidrog din cadral IPJ Arad.
In mod obisnuit, acest medicament este folosit in curele de slabire, doar la recomandarea medicului.
De altfel, pe cutia de medicamente este specificat faptul ca se elibereaza doar pe baza de prescriptie medicala.
Daca citesti prospectul, contraindicatiile si precautiile pentru acest medicament sunt impresionant de multe.
Asta nu i-a impiedicat insa pe Daniel G. si Marius G. sa solicite si sa obtina de la farmacista Constantina D. o cutie cu 30 de astfel de tablete, fara a poseda prescriptie medicala.
Acum cazul este cercetat de politistii de la Crima Organizata si de Colegiul farmacistilor din Arad.
Farmacista este cercetata in stare de libertate pentru vanzarea fara drept de medicamente cu continut stupefiant.
"Este o culpa daca a eliberat acest medicament fara reteta. Daca bolnavul a luat o cantitate mica de Regenon, efectele nu pot fi devastatoare, daca insa bolnavul a inghitit pastiie pe o perioada de luni de zile sau mai mult timp, atunci intr-adevar nu e o treaba buna", a declarat Daniela Barbu, presedintele Colegiului Farmacistilor din Arad.
Cei doi tineri sunt cercetati si pentru detinere de droguri in vederea consumului.
Toti trei risca pedepse de pana la 15 ani de inchisoare.

Florin Marusca & Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Raul de pacura s-a oprit la Arad

Au fost facute eforturi ca pacura sa nu se deverseze in MureselAccidentul ecologic care a avut loc joi la Arad putea avea consecinte grave, daca pacura scursa in Canalul Muresel ar fi ajuns pe teritoriul Ungariei.
Garda de Mediu a decis imediat oprirea statiilor de pompare si intreruperea legaturii cu Canalul Ier care trece in tara vecina. 
Astfel, au fost amenajate zece baraje din baloti de paie, pentru a opri raspandirea substantei deversate in urma incidentului.
Alerta a fost declansata imediat dupa ce o vana de absorbtie a rezervorului de pacura nr. 5 de la CET Hidrocarburi Arad s-a fisurat. 
Peste 400 de tone din totalul de 1700 s-au scurs, in cea mai mare parte, in subsolurile societatii si ale sucursalei Electrica. 
Angajatii din zece birouri, care nu au mai putut suporta mirosul intepator de sulf, au fost evacuati. 
Un transformator din apropiere a fost scos din functiune, de teama sa nu se produca o catastrofa, fiind necesara scoaterea lui de sub tensiune.
Catastrofa sub control
Aproximativ 50 de tone din pacura scursa a ajuns in Canalul Muresel. Dupa ce unda poluanta a fost stopata, ieri au fost aduse utilaje pentru vidanjare. De asemenea, s-a actionat pentru curatarea zonei afectate cu abur de apa fierbinte. Pentru a preveni o posibila aprindere a pacurii, la fata locului au fost aduse si doua autospeciale de pompieri.
"A fost eliminat pericolul unui incendiu si au fost reduse pagubele la minimul posibil. Situatia a fost permanent sub control si nu a fost nevoie de intrunirea Comitetului pentru Situatii de Urgenta. Nici un moment nu a fost pusa in discutie capacitatea de asigurare a apei calde si agentului de incalzire pentru populatia Aradului", a declarat primarul aradean Gheorghe Falca.
"De acum, este vorba doar despre o procedura de rutina, care va dura un timp, dar unda poluanta nu va ajunge in Ungaria. Efectele scurgerii de pacura au fost stopate din primul moment si se lucreaza la inlaturarea efectelor", a declarat un reprezentant al Garzii de Mediu. Institutia a amendat CET Hidrocarburi Arad cu 250 milioane lei vechi si a supervizat toate actiunile de prevenire a unei catastrofe ecologice.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei

  • Veni, vidi... dar cu mai pitine vicii

Cazanele particulare de fiert tuica vor fi la mare trecereMinisterul Sanatatii a facut ce a facut si ne-a mai dat un "bobarnac" peste figura, propunand spre aprobare Parlamentului "taxa pe viciu", o struto-camila care nu va face altceva decat sa incurajeze si mai mult contrabanda, care va deveni, astfel, parte componenta a economiei ... substatale. Pentru ca, fara nici un dubiu, bautorii de alcoolice si fumatorii nu vor renunta, cu una, cu doua, la micile placeri nocive.
Nu mai putin de patru categorii socio-profesionale vor fi direct afectate de aceasta masura. 
Dar, inainte de a despica firul in patru, sa vedem cam care ar fi litera legii, ca despre spiritul ei, tabaco-bahic, ce sa mai vorbim: legea, care intra in vigoare cu data de 1 ianuarie 2006, vine sa aduca noi bugetului sanatatii, vizand introducerea asa-numitelor taxe pe viciu. 
Astfel, producatorii si importatorii de tutun vor fi obligati sa plateasca in plus, pentru acest fond, 15 eurocenti pe pachetul de tigari. 
Dar nu au fost uitati nici cei din domeniul alcoolului, care vor scoate din pusculita 25 de eurocenti pe sticla de o jumatate de litru de bautura spirtoasa. Urmarile sunt usor de prevazut, fumatorii si consumatorii de alcool trebuind sa scoata din buzunar de doua ori mai multi bani pentru a-si satisface nevoia de nicotina si de alcool.
Consecinta directa - cresterea evaziunii fiscale
Producatorii de alcool considera ca pretul tigarilor si al bauturilor alcoolice va exploda cu siguranta. 
Si asta desi, pe piata neagra exista peste 120 de milioane de tone de tuica si rachiu pentru care nu s-a platit nici un leu acciza. 
Daca se va adopta aceasta masura neconstitutionala, evident ca se va mari evaziunea. 
Parerea unanima este aceea ca "nimeni nu e prost sa plateasca 200 de mii de lei pe o sticla de vodca, de la o suta si ceva cat e in prezent, cand poate sa-si cumpere tuica si rachiu la maximum 70.000 de lei vechi"
De aceeasi parere sunt si producatorii de produse din tutun, precizand faptul ca singura taxa aplicabila in materie de tutun in Uniunea Europeana este TVA-ul aplicat la acciza.
Bunul consumator, cel mai lovit de soarta
In primul rand, aceasta masura ii loveste pe marii producatori. 
In al doilea rand, pe distribuitori, iar in al treilea rand pe patronii localurilor de profil, carora scazandu-le rulajul, vor avea initiativa sa scumpeasca preturile dupa bunul lor plac pentru a nu intra in faliment. Ca sa nu mai vorbim de consumatori. 
Produsele pe baza de alcool se vor scumpi substantial Practic, acest cerc vicios il va strange cel mai tare pe consumator, care nu va gasi o alta alternativa decat consumul produselor de contrabanda. 
In conditiile in care puterea de cumparare a romanului oricum este scazuta, alinierea din acest punct de vedere la standardele Uniunii Europene este de nedorit. 
Si asta in conditiile in care tara noastra concureaza si chiar devanseaza ca si consum de alcool si tutun multe din suratele sale europene. 
Traficul cu tigari se va muta inspre granita cu Moldova, iar achizitionarea de alcool probabil inspre micii producatori din zonele rurale.
Scumpiri drastice
Daca noua formula se va adopta, orice pachet de tigari ar avea o taxa de un euro, pentru bauturile alcoolice sub 250 de mililitri ar urma sa se perceapa o taxa de 0,5 euro pe sticla, pentru cele pana in 500 de mililitri - un euro, iar pentru bauturile ambalate in sticle de 750 de mililitri - 1,5 euro.
Sticlele de alcool de un litru vor fi taxate cu doi euro in plus, iar cele de peste un litru cu 2,5 euro. 
Unde vor merge acesti bani, dar mai ales cati se vor strange? 
Conform calculelor, in 2006 se estimeaza ca se vor colecta in acest fond 200 de milioane de euro. 
Banii vor intra la Fondul National de Sanatate, urmand sa fie folositi 75 la suta in sectorul investitii, in infrastructura unitatilor sanitare, 20 la suta pentru programele nationale de sanatate, in timp ce alte cinci procente vor fi destinate interventiilor in caz de necesitate.
Evidenta productiei de alcool
Aceasta masura tinde sa descurajeze si o buna parte a economiei aradene, si anume aceea a producatorilor de alcool. 
Conform datelor preluate de la Directia Judeteana de Statistica Arad, se poate remarca o crestere spectaculoasa la nivelul nivelului anului 2004, mai ales in perioada premergatoare sarbatorilor de iarna. 
Dar, la o adica, glumind, nici nu poate fi chiar asa de rau pentru cei din sistemul sanitar. 
Omul, daca tot nu va mai avea suficiente resurse financiare pentru a-si cumpara licoarea bahica de cea mai buna calitate, va recurge la posirca si, evident, dupa cativa "deti", va ajunge in...spital. 
Ceea ce, la o adica, nu poate fi chiar asa de rau. 
Pentru ei, nu pentru bietul om care s-a ales cu o frumoasa intoxicatie (m)etilica.

D. Don - Saptamana aradeana

  • Reportaj liric: Pe urmele de aer ale unor pastori de albine

Produsele apicole izvor de sanatate - Virtual Arad News (c)2005In copilaria fiecaruia dintre noi exista momente luminoase, de "vara de neuitat", in care parca o miere translucida s-a scurs in atmosfera, inmiresmand-o, dar si prinzandu-ne si imobilizandu-ne totodata, impreuna cu timpul nostru cu tot, intr-o inchisoare de chihlimbar. 
Sau traieste amintirea unor livezi de pomi fructiferi, a unor gradini presarate din loc in loc cu stupi de albine. 
Livezi de meri, adapostind ocrotitor si cite o prisaca iar in amiezile binecuvintate, ochii inocenti ai copilariei puteau deslusi vag in fundul livezii silueta Apicultorului, cu fata acoperita de masca de protectie ("Cine vede chipul meu moare") si trebaluind la un stup.
"Nunta in cer"
Dupa cum ne povesteste etnologul Mircea Olinescu in a sa "Mitologie romaneasca", "...cand Dumnezeu a facut albinele si furnicile cele harnice, dracul a nascocit huhurezii si cucuvaile de noapte, ulii si eretii, mustele si toate goangele cele rele, viermii si omizile."
Iata, deci, cum albinele au intrat in hora existentei inca din zilele "Facerii", fiind percepute ca si aliate ale binelui si inzestrate cu insusiri sufletesti apreciate in toate culturile lumii: harnicie, tenacitate, disciplina si perseverenta. 
Coborind acum la o altitudine mai mica, adica pe Pamantul nostru cel de toate zilele, se pare ca albinele erau cunoscute atat in Egiptul vetero testamentar, cat si in Babilon. 
Oricum, in Grecia antica, istoricul Herodot le mentioneaza in scrierile sale, pomenind despre ocupatia stuparitului si pe meleagurile vechii Dacii. 
Ca si romanii erau prisacari destoinici, ne dam seama din faptul ca poetul latin Vergilius, in celebrele "Georgicele", le-a dedicat pagini inspirare. "Citindu-le, ai impresia unui cantec dulce si adormitor, ca zumzetul de albine, ce umple prisaca in noaptea calda de vara, cind mireasma pamintului se imfrateste cu seninul cerului si parfumul florilor."
Dar canturile lui Vergilius nu sunt numai pline de efuziuni lirice la adresa "bautoarelor de roua", ci aici se gasesc si primele date "stiintifice" despre modul in care trebuie condusa o stupina, autorul detinand pe semne cunostinte uimitor de precise despre viata si obiceiurile acestor "gazzze", al caror nume este automat asociat cu vrednicia.
Ceva mai aproape de noi, in urgisitul Ev Mediu european, un calugar care a tinut sa ramana anonim, a alcatuit un scurt tratat despre albinarit. 
Produsele apicole nu sunt apreciate la justa valoare - Virtual Arad News (c)2005Apoi, abia in secolul al XVIII-lea, cand a fost inventat microscopul, albinele si casa lor au putut fi mai in amanunt studiate. 
Cu acest prilej s-au naruit o multime de mituri referitoare la viata albinelor, inclusiv acela ca sunt conduse de un rege si tot atunci s-a stabilit odata pentru totdeauna ca "matca", regina este cea care da identitate stupului, insusirile ei perpetuandu-se in urmasi (Exact cum astazi ingineria genetica a identificat in ADN o constanta care se transmite numai pe linie materna). 
Dintre pionierii apiculturii istoria a retinut nume ca: K. Berlsch si Mehring in Germania, Layens in Franta, Bertrand in Elvetia, Hensca in Cehoslovacia, Langstrath in America. 
Ei au fost cei care au inventat stupii sistematici, masinariile de extras mierea fara ca sa omoare albinele ori sa strice fagurii, au tiparit foile de ceara imprimate pentru a ghida albinele la construirea unor faguri in rame drepte ori trapezoidale. 
Atunci poate fi stabilit momentul cand stuparitul "a roit", imprastiindu-se pe intreaga planeta.
Dresori de albine pe plaiuri mioritice
Iata cum descrie specialistul in apicultura, Const. L. Hristea - o somitate din perioada interbelica in domeniu - arta stuparitului in Tarile romane: 
"De aici, de la noi, plecau corabii bardanoase pline cu ceara si mierea sesurilor si muntilor nostri si cu ele se plateau peschesele si birurile sultanilor, care-si indulceau mesele si isi luminau seraiurile acelei vieti largi si bogate de altadata. Pe atunci nu era satean care sa nu aiba o prisaca pe langa casa ori livada si chiar in paduri, in mijlocul poenilor cu flori la tot pasul, stateau stupii ascunsi in iarba pana la brau, strajuiti de vreun batran sfatos cu barba alba colilie, care de dimineata si pana-n noapte, isi gasea de treaba cu tovarasele sale dragi, albinele".
In acele vremuri, roii "zzzburdalnici", care paraseau inopinat stupul suprapopulat si se adaposteau in scorburile batrinilor arbori, aidoma suratelor lor, albinele salbatice, erau adusi inapoi "la bazzza" cu descintece si apa sfintita inmiresmata in busuioc. 
Toamna era anotimpul traditional al "batutului roilor" si cu acest prilej se alegeau cei mai buni roi, "de samanta" pentru anul urmator iar restul cosnitelor erau intoarse cu fundul in sus, albinele fiind ucise cu fum de pucioasa iar apoi, cu pretul vietii lor, se putea recolta mierea.
Domniile fanariote, prin politica unor impozite exorbitante, au descurajat stuparitul. 
Iar mai tarziu, tanarul stat roman, ambitionat sa devina o tara cu o agricultura cerealiera dezvoltata, padurile au fost defrisate pe suprafete tot mai intinse. 
Ovidiu Hatcu - vicepresedintele filialei Arad a "Asociatiei crescatorilor de albine"Si, la fel s-a intamplat si cu islazurile si cu finetele. 
Asa ca florile cele pline de nectar, abia de se mai gaseau pe pasuni si in santurile de pe marginile drumurilor. 
Nici in perioada comunista statul roman nu a incurajat albinaritul, iar astazi, desi nu sunt supusi impozitarii, stuparii romani sunt lasati la discretia unei concurente internationale nemiloase.
In acest an, de exemplu, apicultorilor li s-au oferit doar 28.000 lei pe kg de miere. 
Situatia creata se explica prin pretul de dumping cu care China a invadat piata de miere europeana, piata unde legea si pretul le face de ani de zile Germania. 
Or, si daca nu am avea decat argumentul ca 28.000 lei costa azi un kg de zahar - care stie toata lumea ca este un produs chimic si pentru procesarea caruia organismul uman trebuie sa se consume enzimal foarte mult - si tot ar trebui sa se inteleaga ridicolul pretului oferit apicultorilor pentru mierea produsa, miere ce este aliment si medicament totodata.
Din cate am aflat de la Ovidiu Hatcu, vicepresedintele filialei Arad a "Asociatiei crescatorilor de albine", (asociatie nonprofit), actualmente in judet sunt in jur de 800 de apicultori, cu aproximativ 30.000 de familii de albine. 
Media o constituie stuparii care detin cate 100 de familii, iar dintre acestia pastorala ("transhumanta pastoreasca") fac in jur de 200, multi dintre ei dotati cu pavilioane apicole. 
"La pascut" cu albinele se merge din mai, cand infloreste salcamul si pana in august, la culturile de floarea-soarelui, trecand desigur prin toiul verii cu inmiresmatii tei. 
Drumurile prisacarilor sunt aceleasi de sute de ani: Se urca vara devreme spre izvoare, pe Valea Crisului Alb si pe cea a Muresului si apoi, tarziu, la sfarsitul lui august, se coboara la campie, unde aceste "gazzze" mici dar "insetate de roua" au o contributie hotaratoare in polenizarea plantelor.

Vasile Sarandan - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]