Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 26 martie 2005

Tuturor celor care sarbatoresc in aceste zile Sfintele Pasti, le dorim din inima fericire, multumire sufleteasca si implinirea celor mai frumoase nazuinte.    Hristos a Inviat !            Redactia Virtual Arad

Stirile TVA aici

  • Nou presedinte la Consiliul Judetean Arad

Iosif Matula este noul presedinte al CJAIosif Matula a fost ales ieri presedinte al Consiliului Judetean Arad, functie ramasa vacanta dupa numirea lui Gheorghe Seculici ca vicepremier. Candidatul oficial al Aliantei DA a avut insa surpriza sa aiba un contracandidat in persoana vicepresedintelui liberal Gavril Popescu. Acesta a fost propus de catre un consilier independent, ales pe listele PSD. 
Spre stupoarea asistentei, Gavril Popescu a acceptat propunerea spunand ca i se pare “moral“ sa candideze si ca trebuie “sa castige cel mai bun”. El a pierdut insa obtinand mai putin de jumatate din voturile reprezentantului PD. Vicepremierul Seculici, prezent la sedinta de ieri, s-a aratat extrem de iritat de gestul liberalului, spunand ca „interesele Aliantei au fost grav lezate” si ca „se va lua in discutie la nivel central acest comportament”. La randul lor, liderii PNL au declarat ca nu l-au sustinut pe colegul lor care ar putea fi exclus din partid. Noul presedinte al Consiliului Judetean Arad a fost consilier local in Chisineu-Cris, dar a candidat si pentru un mandat de consilier judetean. Totodata, el a fost candidatul PD pentru Primaria orasului.

S. O. Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Ziua Politiei Romane

Ziua Politiei RomaneZiua Politiei Romane a fost sarbatorita si de politistii aradeni.
Conducerea Inspectoratului de politie al judetului Arad a profitat de aceasta sarbatoare pentru a face o serie de avansari in grad pentru cei mai merituosi agenti si ofiteri de politie in cadrul unei festivitati oficiale.
175 de agenti au fost avansati la termen.
Dintre acestia doar unul a fost promovat inainte de termen la exceptional.
Dintre ofiterii de politie aradeni, 54 au fost avansati in grad.
Si dintre acestia doar unul singur a avut merite deosebite pentru a fi promovat exceptional, inainte de termen.
Subinspectorul de politie Ghita Marian si seful postului de politie din Bocsig, agent sef Vasile Sorin Ochis au primit distinctia de cei mai buni politisti ai judetului arad pentru anul 2004.
Cu ocazia zilei politiei romane, inspectoratul de politie aradean a fost gazda unei delegatii a inspectoratului de politie al judetului Bekes din Ungaria.
Colaborarea dintre cele doua inspectorate, cel aradean si cel maghiar, dureaza de mai multi ani si a fost benefica pentru ambele institutii.

Camelia Catean - Televiziunea Arad

  • Printr-un proiect PHARE, Centrul vechi al Aradului va iesi din mizerie si intuneric

Piata Sarbeasca va intra in programul de reabilitare a Centrului vechi - Virtual Arad News (c)2005In ultimii ani, administratiile care s-au ocupat de bunul mers al municipiului Arad au cam uitat, fara exceptii, de problemele cartierelor, in general, si ale vechiului centru al orasului, in special. 
O zona cu o insemnatate deosebita pentru istoria municipiului a fost lasata de izbeliste, fara lumina, far apa, fara canalizare. 
Mai mult, in centrul istoric au fost "plantate", daca putem spune asa, familii nevoiase care, cu timpul, din lipsa banilor, au transformat orasul vechi intr-un cartier in care ti-e frica sa si intri, dar sa mai locuiesti acolo.
Cum spuneam, in ultimii ani, nimeni nu s-a preocupat de acei oameni care traiesc in conditii grele, fara infrastructura minima pentru secolul XXI. 
Asa cum nimeni nu s-a interesat de celelalte cartiere unde drumurile sunt de pamant, ca acum 2000 de ani, unde nu exista canalizare, apa se aduce de la pompa din colt, iar iluminatul public e o poveste din filmele de succes americane. 
Din fericire, noua administratie a inceput sa faca pasi, deocamdata timizi, pentru ca lucrurile sa se indrepte. 
Iar ca dovada sta un proiect de peste 8 milioane de euro, pe care Primaria l-a pregatit pentru zona istorica a orasului, zona care, in cazul in care intentiile se vor transforma in fapte, va fi de nerecunoscut peste maximum doi ani.
Ignorati de Primarie
Centrul vechi al Aradului, ce cuprinde strazile Preparandiei, Dornei, Pta Sarbeasca, Piata Veche etc., n-a prea atras, in ultimii ani, privirile edililor. Altfel nu se explica de ce, de atata timp, mizeria si degradarea in care se scalda aceasta zona istorica n-au putut fi inlaturate. 
Se stie bine ca drumurile sunt groaznice, lipseste canalizarea sau retelele de apa potabila, linia pe care circula tramvaiul numarul 2 creeaza probleme mari, in primul rand imobilelor, care crapa pe zi ce trece, sub privirile nepasatoare ale celor ce ar trebui sa intervina. 
Nimeni nu s-a gandit ca s-ar putea face ceva pentru ca oamenii din acel cartier, si asa napastuiti de soarta, cei mai multi dintre ei, sa fie ajutati, intr-un fel sau altul. 
Astazi, cu introducerea canalizarii, maine, cu retelele de apa si asa mai departe. 
In 15 ani, cati au trecut de la Revolutie, s-ar fi putut face multe, dar, nu-i asa, o lucrare intr-un cartier (mai ales la canalizare sau apa, care sunt sub pamant si nu la vedere) nu da atat de bine in ochii alegatorilor ca asfaltarea strazilor din centru, pavarea trotuarelor (tot din centru) sau reabilitarea de arteziene. 
Nu spune nimeni ca n-avem nevoie de astfel de lucruri, de infrumusetarea centrului. Dimpotriva. 
Dar, mai intai, ar trebui sa asiguram un confort cat de cat normal tuturor celor care platesc impozite in municipiu si abia apoi, dupa ce am rezolvat aceste probleme, sa ne apucam de cosmetizari, in scopuri electorale. 
Din pacate, nevoile oamenilor au fost puse in planul secund, si asta nu doar in vechiul centru al orasului (la un pas de noul centru, daca e sa vorbim deschis), ci si in Gradiste, in Bujac, in Confectii si asa mai departe.
Si Piata Veche face parte din programul de reabilitare - Virtual Arad News (c)2005Opt milioane de euro pentru istoria Aradului
Pentru ca, odata si-odata va trebui rezolvata si problema vechiului centru istoric, Primaria a demarat un proiect, sperand sa obtina o finantare frumusica din fonduri Phare. 
"Zona veche a municipiului Arad, care face obiectul acestui proiect, a fost neglijata in mandatele precedente. Gradul ridicat de uzura se datoreaza si faptului ca imobilele din acea zona au fost populate prin repartizarea de locuinte unor persoane cu probleme sociale, fara a se mai tine cont de imposibilitatea acestora de a le intretine corespunzator patrimoniul istoric al municipiului", sustine viceprimarul Tiberiu Dekany. 
Acesta ne-a declarat ca proiectul face parte dintr-un program mai amplu al Guvernului Romaniei in vederea aderarii la Uniunea Europeana, mai precis, din Planul National de Dezvoltare pentru perioada 2004-2006, anexa a Planului National pentru adaptarea Acquis-ului comunitar. "Una dintre prioritatile acestui Plan National de Dezvoltare este imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii locale si regionale, in vederea sprijinirii cresterii economice, prin crearea unui cadru favorabil atragerii investitiilor locale si straine si crearea unor locuri de munca durabile", spune Dekany. 
Proiectele de acest gen vor intra in finantarile acordate prin Programul Phare 2004-2006 – Coeziune Economica si Sociala – Dezvoltarea Infrastructurii Regionale, program a carui valoare se ridica la nu mai putin de 152 de milioane de euro, iar Regiunii V Vest (din care face parte si Aradul) ii revine 8,8 la suta. 
Pentru un proiect, finantarea se incadreaza intre 2 si 5 milioane de euro, fonduri nerambursabile, si va fi acoperita in proportie de 75 la suta din Programul Phare 2004-2006, iar Guvernul va acorda diferenta de 25 la suta. 
Cum era de asteptat, Consiliul Local Municipal Arad va trebui sa contribuie si el cu o suma la aceste lucrari, suma ce nu poate fi mai mica de 10 la suta din costurile eligibile. 
De asemenea, pentru orice proiect, autoritatile locale trebuie sa asigure si costurile neeligibile, cum ar fi taxe platite furnizorilor de utilitati, diferite studii, taxe pentru avize si acorduri etc. 
Cum programul se axeaza pe patru domenii, infrastructura de transport regional, reabilitarea zonelor industriale, infrastructura de afaceri si infrastructura de turism, Primaria Arad si-a canalizat proiectul pe ultimul domeniu, dat fiind faptul ca reabilitarea centrului istoric are o legatura nu numai cu confortul locuitorilor din zona, dar este si o posibila sursa de atragere a turistilor in municipiu. 
Apa, canalizare, iluminat public
Proiectul promovat de Primarie se ridica la 8.127.446 de euro, iar studiul de fezabilitate, aprobat prin HCLM 12/2005, a fost depus la Regiunea de Dezvoltare V Vest Timisoara. 
Din acesti bani, Uniunea Europeana, prin fondurile Phare, va aloca 5 milioane de euro, adica plafonul maxim ce poate fi acordat unui proiect, in timp ce Fondul National de Dezvoltare va contribui cu 1,66 milioane de euro, iar CLM Arad cu 1,4 milioane de euro. 
Turnul de Apa va fi restaurat - Virtual Arad News (c)2005 Proiectul prevede reabilitarea a 12 strazi din centrul vechi al municipiului Arad, cuprinse in zona protejata, si consolidarea Podului Traian. 
Este vorba de strazile Preparandiei, Dornei (intre Piata Sarbeasca si Piata Romana), M. Scaevola, Toth Sandor, Patriei, Olimp, Cuza Voda, Florilor, Hein Domokos, Tribunul Dobra, Cozia si Paul Chinezul. 
Cine citeste lista lucrarilor ce urmeaza a fi efectuate in centrul vechi isi poate da seama cu usurinta cum au trait, zeci de ani, locuitorii acelei zone.
Astfel, un scop principal il reprezinta reabilitarea liniei de tramvai pe strazile Preparandiei si Dornei, pe o lungime de 1,90 kilometri, intre Piata Sarbeasca si Piata Romana; va fi reabilitat carosabilul strazilor, pe o suprafata de 26.550 mp; trotuarele vor fi reabilitate pe o suprafata de 10.254 mp; reabilitare retele de apa, pe o lungime de 1,71 kilometri; refaceri bransamente existente - 1,2 kilometri; retele de canalizare pluviala – 4,35 km; retele de canalizare menajera – 4,39 km; retele de iluminat public – 1,90 km; retea de alimentare linii de tramvai si iluminat public – 1,90 km; retele de telefonie; refacerea capacelor pentru rasuflatori la retele de gaze naturale si, nu in ultimul rand, un obiectiv extrem de important, consolidarea suprastructurii Podului Traian. 
"Prin reabilitarea infrastructurii consideram ca va creste foarte mult valoarea, atat a imobilelor din acea zona, cat si a patrimoniului municipiului Arad, avand posibilitatea astfel sa scoatem in evidenta aspectul placut pe care ni-l da vechiul centru al orasului", sustine Tiberiu Dekany.
Aradul - oras turistic
Planurile Primariei cu privire la vechiul centru al Aradului nu se opresc aici, pentru ca, dupa realizarea acestui proiect (care va dura 18 luni), se va demara un alt program de reabilitare a unor cladiri cu semnificatie istorica pentru municipiu. 
"Dupa obtinerea finantarii si realizarea proiectului, administratia locala intentioneaza sa deruleze si alte proiecte privind vechiul centru, incercandu-se refacerea fatadelor imobilelor aflate in zona protejata a municipiului Arad. Daca finantarea va fi aprobata in zilele urmatoare, cum speram cu totii, lucrarile vor putea incepe pana la finele acestui an si se vor termina in 2007. Suntem convinsi ca acest proiect va schimba complet imaginea municipiului Arad", este de parere viceprimarul Tiberiu Dekany. 
Dupa cum ati observat, proiectul merge pe "infrastructura de turism" si nu intamplator, pentru ca Primaria are un plan mai amplu de a transforma Aradul intr-un oras turistic. 
"Refacerea centrului istoric, coroborat cu intentia de a repune Cetatea Aradului in circuitul civil, avand in vedere si celelalte cladiri monument istoric (Turnul de apa sau Vama de la Podul Traian, ca sa amintesc doua dintre ele), de ce nu Parcul Reconcilierii si cladirile din jur, Piata Avram Iancu, toate aceste argumente vor ajuta la dezvoltarea turismului in municipiu si, automat, la strangerea de fonduri la bugetul local si o dezvoltare mai buna a celor care actioneaza in acest domeniu" mai sustine Dekany.
Sa speram ca acest proiect va fi dus la bun sfarsit, iar cele 5 milioane de euro din fonduri PHARE si 1,6 milioane din Fondul National de Dezvoltare vor ajunge la Arad. 
Avem toate motivele sa credem ca se vor obtine banii necesari refacerii centrului istoric, mai ales ca, acum, suntem bine reprezentati la Bucuresti, iar lobby-ul unui vicepremier poate cantari greu in acceptarea acestui proiect.

Cosmin Mihuta - Adevarul

  • Comision - surpriza !

Unele case de schimb valutar percep comision in mod ilegalCentrul Aradului este intesat de vreo 26 de case de schimb valutar, O singura firma "SC Exchange Group" percepe 9 la suta comision... fara ca acesta sa fie expus la vedere, conform legii.
Revoltat, suparat, intrigat, asa s-a prezentat aradeanul Ioan Hulbar, in sediul redactiei. 
Omul a vrut sa schimbe suma de 100 euro si iata ce-a patit: 
"Aveam nevoie urgenta de bani si m-am gandit, aflandu-ma langa Biserica Rosie, sa-i schimb la cea mai apropiata casa de schimb valutar. Era cam pe la pranz si mai eram cu cateva cunostinte".
Cetateanul spune ca a intrat la SC Exchange Group SRL (langa Biserica Rosie) si a intrebat, de cateva ori, daca se percepe comision. 
Casiera i-a spus sa se uite afara, in timp ce i-a cerut banii si buletinul. 
Cetateanul a privit peste tot: usa deschisa era flancata de paznic, asa ca nu a vazut nimic. 
Tabla pe care era afisat cursul valutar, de asemenea, nu indica nimic in legatura cu comisionul. 
Cand s-a reintors, banii i-au fost schimbati, minus 9 la suta comisionul.
A urmat scandalul. Omul a vazut ca exista camera de luat vederi, deci poate face dovada ca tot ceea ce a relatat corespunde adevarului. 
In timpul certurilor, casiera i-a spus sa se uite mai bine dupa... usa, pentru ca "acolo este afisat comisionul sau pe peretele din stanga" - aproape de tavan!...
Curiosi, am luat la rand toate casele de schimb valutar din centru, vreo 25! 
Iata doar cateva firme serioase: "Val Mac Exchange, SC Angelia, Miky, SC Dumaris Exchange SRL, SC Alicante Office, SC Luxor SRL, SC CassVal '99, SC Oscar '91, SC Flaviu Exchange SRL, Gold - peste tot se percepe zero la suta comision. 
Am discutat cu persoanele care opereaza schimbul valutar iar raspunsul primit este acelasi: "afisul trebuie sa fie standard, format A3, afisat atat pe tabela cursului valutar cat si pe geamul din interiorul firmei, unde se efectueaza schimbul". 
Toate aceste firme respecta intru totul legea privind activitatea de schimb valutar. 
Comisionul este pus la vedere, afara, pe tabela, pe usa de la intrare si deasupra geamului unde se efectueaza schimbul.
Ne oprim la OJPC, impreuna cu pagubasul.
Inspectorul sef Gheorghe Iancu ne pune la dispozitie Ordinul nr. 12 (14.02.2003) privind unele masuri de informare a consumatorilor de catre agentii economici care desfasoara activitati de schimb valutar.
"Agentii economici care desfasoara activitati de schimb valutar au obligatia de informare a consumatorilor prin afisare la LOC VIZIBIL, atat in interiorul cat si in exteriorul casei de schimb valutar a unei plachete de format minim A3 de culoare alba, pe care sa fie inscris cu caractere de culoare rosie, comisionul perceput de acestia, in mod distinct, atat pentru vanzare cat si pentru cumparare" - se arata in Art.l.
"Avem foarte multe reclamatii privind casele de schimb valutar legate de aceasta firma "SC Exchange Group", tocmai datorita acestei cauze!" spune Iancu.
Vizita noastra, alaturi de un inspector al OJPC la firma amintita s-a lovit de adevarul relatat de aradeanul tepuit. 
Un afis era ascuns dupa usa, mascat, celalalt, pe perete, coborat ulterior scandalului. 
Cu mare greutate am aflat ca patronul este un bulgar, Filipov, care a dat si da in continuare tepe de acest gen celor care schimba valuta in firmele sale. (Ultima reclamatie vizeaza o suma imensa in euro, schimbata fara ca persoana sa stie de comision!).
Vorba pagubasului: "Daca ar afisa corect acel comision de 9 la suta, cine si-ar mai schimba valuta aici, cand sunt alte 20 de firme in centru, toate cu zero lei comision?!"
Casiera mi-a spus sa-i dau banii si vada data nu sunt falsi, cerandu-mi si buletinul. Eu am intrebat-o de doua ori daca se percepe comision, iar ea mi-a spus "uitati-va afara"! M-am uitat si pe tabla unde e afisat cursul valutar si nu era trecut comisionul.
Am avut surpriza si vad banii pe tava, schimbati, cu 320.000 lei mai putin!
-
Ioan Hulbar, pagubas.

Felicia R. Gheorghe - Observator

  • Varsandul a "primit in dar" 100 de tone de reziduri

La Varsand din cauza deversarilor s-au adunat peste 100 tone de reziduuriAradul isi intampina vizitatorii cu mii de pet-uri
Inundatiile cu care judetul s-a confruntat in ultimele zile a lasat si alte urmari decat cele deja mediatizate de presa locala, iar - potrivit reprezentantului Guvernului in teritoriu - vina o poarta, in parte, si edilii locali, care nu inteleg sa comunice cu cetatenii pentru decolmatarea rigolelor sau pentru rezolvarea problemelor de mediu.
O informatie ajunsa la urechile prefectului ieri, la ora 12.00, indica faptul ca deversarile de apa pe bazinul Crisului au facut ca la Varsand (adica la intrarea in tara) sa se adune peste 100 de tone de reziduuri, situate care nu si-a gasit inca rezolvarea.
Comisia judeteana pentru situatii de urgenta va trebui, in atare conditii, sa identifice, in cel mai scurt timp, o solutie pentru depozitarea tonelor de reziduuri, pentru ca judetul sa nu se faca de ras in fata celor care ne calca tara.
De parca aceasta problema nu ar fi fost suficienta pentru Varsand, localitatea se confrunta si cu problema peturilor, in conditiile in care intr-o anumita zona de pe raza localitatii gasesti cel putin 10 pet-uri pe metru patrat.
Aproape 4 mii de hectare de teren inundate
Cat priveste inundatiile de care Aradul a avut parte in ultimele zile, intr-un raport intocmit in cursul zilei de ieri se arata faptul ca inundatiile au afectat pana acum nu mai putin de 3.892 hectare de teren agricol, dar si faptul ca apele se retrag totusi.
Cu toate acestea, specialistii nu exclud inca posibilitatea depasirii cotelor de aparare pe Crisuri sau pe Mures sau posibilitatea producerii unor fenomene hidrologice periculoase (in baza prognozelor meteorologice).

Adriana Barbu - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]