Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 25 noiembrie 2005
Stirile TVA aici
  • Proprietari pe istorie

Piata Avram Iancu la inceputul secolului trecutZona veche a Aradului s-a constituit in jurul strazilor Avram Iancu, Metianu, fostei Piete a Pompierilor (actualul Parc al Reconcilierii si are statutul de zona protejata, dominata de cladiri monumente istorice. In Arad sunt aproximativ 100 de cladiri inregistrate oficial ca monumente istorice, fiind o reala mandrie a urbei noastre. Dupa cum se exprima raposatul arhitect Milos Cristea, "orasul are caracter prin aceste cladiri vechi".
Problema grava care apare in cazul acestora e faptul ca se afla intr-o stare avansata de degradare, unele dintre ele fiind chiar periculoase pentru trecatori. 
Prioritara ar fi, deci, renovarea cat mai urgenta a acestora.  Insa aceasta renovare, oricat ar fi de stringenta, nu trebuie realizata intr-un mod "barbar", ci trebuie indeplinite anumite norme arhitecturale. 
In mod normal, lumea presupune ca aceasta sarcina ar intra integral in atributiile Primariei. 
Situatia e insa alta... Luand ca exemplu orasul aproape vecin Szeged, unde mai mult de 80% dintre cladirile monument istoric apartin primariei localitatii, unde aceasta poate interveni, in Arad majoritatea apartin proprietarilor. Care cetateni inca asteapta sa se aplice legea retrocedarilor...
Pana ce aceasta lege nu se aplica integral, Primaria nu poate interveni. Si chiar daca ar avea mana libera sa faca aceasta, nu exista fonduri.
Imaginea contreaza
Conform legii monumentelor nr. 422/2001, exista anumite obligatii ale persoanelor care locuiesc in aceste cladiri monument, care trebuie sa gaseasca resurse de finantare, pentru ca ele sa fie intretinute in stare adecvata. Caracterul unui oras e dat de vestigiile sale istorice, si intr-o lume in care imaginea conteaza aceasta trebuie intretinuta cu fonduri serioase. 
Imagine veche a Bulevardului si a Catedralei Catolice Aradul are potential turistic, cu toate ca nu are un specific medieval, ca Sighisoara, de exemplu. 
De aceea e prioritara renovarea "inimii Aradului" care pulseaza istorie. 
Exista trei mari problematici care trebuie analizate, prima dintre ele, dar si cea mai importanta, referindu-se la "relatia" proprietarilor cu cladirile-monument. Caracterul unui oras e dat de vestigiile sale istorice, si intr-o lume in care imaginea conteaza aceasta trebuie intrefinuta cu fonduri serioase. 
Aradul are potential turistic, cu toate ca nu are un specific medieval, ca Sighisoara, de exemplu. 
De aceea e prioritara renovarea "inimii Aradului" care pulseaza istorie. 
Exista trei mari problematici care trebuie analizate, prima dintre ele, dar si cea mai importanta, referindu-se la "relaria" propritrarilor cu cladirile-monument in care locuiesc. 
Apoi, ar mai proiectarea, obligatoriu facuta de specialisti in domeniu, certificati de catre Ministerul Culturii si Cultelor, iar a treia tine de executarea propriu-zisa a lucrarii. 
Evident ca toate acestea trebuie sa se conformeze unei viziuni unitare.
Ce poate face comunitatea locala?
Unul dintre specialistii Aradului in materie de arhitectura, Sorin Ciurariu, nimeni altul decat arhitectul sef al Aradului, ne-a declarat: "Comunitatea locala poate oferi solutii de finantare, urmarind identificarea unor cladiri reprezentative pentru anumite stiluri (Art Nouveau etc.) si incercand atragerea a 20 de parteneri europeni care urmeaza sa lucreze in echipa. De asemenea, formarea de specialisti in anumite stiluri arhitectonice, cu care sa se intreprinda schimburi de experienta, pentru ca in final, dupa doi ani, sa se poata obtine aceste fonduri. In cladirile administrate de catre Primarie se intervine deja. Rezultate concrete se Turnul de apa - constructie reprezentativa a Araduluivad in ceea ce priveste Teatrul sau cladirea Primariei, ale caror lucrari de renovare si toaletare sunt finalizate sau pe cale sa fie finalizate. Pentru a plati studiul pentru renovarea zonei vechi, trebuie efectuata lansarea unui studiu pentru identificarea zonei protejate (in acest sens nu avem reglementari precise). Pana acum, s-a organizat un concurs de idei urbanistice in scopul revitalizarii perimetrului constituit de strazile Avram Iancu, Metianu, Piata Catedralei, care oricum e nodul cel mai important al Aradului vechi".
Viitorul suna bine
Pentru fluidizarea traficului in centru s-a propus construirea unei parcari subterane, cuprinzand sute de locuri in zona pietei Avram Iancu, motiv pentru care s-a si organizat un proiect in acest sens (una dintre idei viza construirea unei astfel de parcari pe trei nivele). 
Materializarea acestei idei depinde insa de gasirea de resurse financiare pentru efectuarea unui studiu de fezabilitate.
O alta mare mandrie a Aradului ar fi zona cuprinsa intre Teatru si Podgoria, de nivel european, care urmeaza a fi transformata in zona preponderent pietonala, din motive atat de agrement, cat si pentru protejarea trecatorilor.
Cetatea Aradului este cea mai valoroasa achizitie a Aradului, deocamdata adapostind o initate militara, dar urmand a fi redata cirvuitului turistic sau pentru construirea unui campus universitar. 
Terenul viran care il inconjoara urmeaza a fi transformat intr-un imens parc.

Ioana Reghis - Saptamana aradeana

  • Sindicalistii din invatamant - indignati de atitudinea guvernului

Greva cu peste 9 milioane de victime"Biroul Operativ al S.D.I. Arad isi exprima indignarea fata de modul in care reprezentantii guvernului inteleg sa dezamorseze conflictul din sectorul educational", se arata intr-un comunicat remis ieri de catre Biroul operativ al SDI Arad, lider prof. Danut Ienesescu. 
Sindicalistii din invatamant precizeaza urmatoarele: "Dezaprobam maniera prin care se incearca invrajbirea dintre celelalte categorii bugetare si personalul din invatamant prin crearea unor diversiuni pentru inducerea in eroare a opiniei publice, in sensul ca in educatie salariatii beneficiaza de venituri salariale foarte mari, precum si prin prezentarea unor date eronate referitoare la sistemul de salarizare din invatamant".
Reprezentantii sindicatelor au formulat urmatoarele amendamente la proiectul de Acord propus de guvern:
*Majorarea salariala pe anul 2006 pentru intreg personalul din invatamant, personal didactic, didactic auxiliar si nedidactic sa fie de 10% de la 1 ianuarie 2006 fata de 31 decembrie 2005 si de inca 8% de la 1 septembrie 2006 fata de 31 august 2006. 
Distribuirea majorarilor pe grila de salarizare sa fie stabilita de comun acord de federatiile semnatare si de Ministerul Educatiei si Cercetarii;
*In viitoarele proiecte de acte normative, precum si in cele ce se vor legifera se va mentine pentru personalul din invatamant statutul de "titular al invatamantului";
*Nu se vor retine banii pe perioada grevei, asumandu-se responsabilitatea de recuperare a materiei in conditii optime;
*Art. 1 punctul 6 se modifica astfel "Ministerul Finantelor Publice va emite actele normative necesare indeplinirii acestui acord pana la sfarsitul anului 2006".
Aceste propuneri au fost analizate in sedinta de guvern de ieri, 24 noiembrie 2005.
"Greva generala continua pana la rezolvarea favorabila a amendamentelor", se mai arata in comunicat.

Cosmin Lungu - Adevarul

  • "Hilfsproject Arad", sau cum ne doteaza elvetienii spitalele

Elvetienii ajuta spitalele aradeneDe nu mai putin de zece ani de zile, sistemul sanitar aradean a gasit un sprijin neasteptat, venit tocmai de peste hotare
O comunitate cu inima mare din Tara Cantoanelor a auzit de problemele spitalelor din Arad si s-a decis sa se implice. 
Asa s-a nascut un proiect al carui denumire spune totul: "Hilfsproject Arad", adica Proiectul de ajutorare Arad.
In aceste zile unul dintre reprezentantii comunitatii elvetiene s-a aflat la Arad, ocazie cu care a povestit pentru Observator istoria colaborarii. Paul Stücheli a venit in numele intregii comunitati din oraselul Will, cantonul St. Gallen. 
El ne-a relatat ca totul a inceput cu zece ani in urma. 
"Preotul romano-catolic Ando Attila, din Arad, venea la noi in fiecare vara pentru a tine liturghii. Am stat de vorba de multe ori, iar domnia sa ne-a povestit de situatia grea in care se aflau spitalele din acest oras. Atunci ne-am hotarat sa ne implicam. Asa s-a nascut "Hilfsproject Arad", care functioneaza de atunci fara intrerupere si va ajuta si in continuare unitatile medicale din Arad".
Norocul aradenilor a fost ca presedintele comunitatii catolice din Will, Iosef Fässler, este si directorul Serviciului Cantonal de Psihiatrie. 
Asa ca primele ajutoare au venit pentru Spitalul de Psihiatrie din municipiul nostru, dar, cu timpul, acestea s-au extins si la alte unitati medicale. 
In cursul ultimilor ani au beneficiat de ajutor din partea elvetienilor atat Psihiatria, cat si Spitalul Municipal, iar acum a venit randul Spitalului de Obstetrica-ginecologie "Dr. Salvator Vuia". 
Elvetienii au finantat in ultima perioada mai multe reparatii la imobilul Spitalului Matern de pe strada Episcopiei. 
Directorul medical al unitatii, dr. Lucian Paiusan, ne-a declarat ca suma de circa un miliard de lei, primita prin "Hilfsproject Arad" a fost cheltuita cu modernizarea mai multor sectii. 
Astfel, s-au creat conditii mai bune la Obstetrica Fiziologica, la Ginecologie si la sectia pentru copii nascuti prematur. 
O alta noutate este ca, tot din finantari de la elvetieni, unitatea medicala s-a dotat cu o centrala telefonica noua, in valoare de 40.000 de euro, sponsorii straini donand pana si aparate telefonice noi si platind costul lucrarilor de instalare. 
Tot comunitatea din Will, impreuna cu reprezentantii Toyota Elvetia, au finantat ambulanta ultramoderna Toyota Raf, 4x4, in valoare de 32.000 de euro, dotata si cu un incubator, pe care a primit-o recent unitatea, si despre care ziarul nostru v-a relatat la momentul respectiv.
Dl. Stücheli ne-a spus ca ajutoarele oferite Aradului nu se opresc aici. "Vom sprijini la reorganizarea Spitalului de Psihiatrie," spune reprezentantul oraselului elvetian care a adus deja beneficii uriase sistemului sanitar aradean in ultimii zece ani.

Pavel Sinka - Observator

  • Poluare cu pacura

Pacura scursa din conductele deteriorateCurtea societatii Electrica si CET Arad a fost inundata cu pacura, joi dupa-amiaza, dupa ce robinetul unui bazin a cedat.
Scurgerile provin dintr-o vana cu 15.000 de litri de combustibil. In urma defectiunii, o treime din aceasta cantitate s-a scurs, inundand birourile si subsolurile cladirilor.
Arhiva de la Electrica a fost compromisa aproape in totalitate.
Angajatii celor doua societati au facut baraje din paie si lemne pentru a limita catastrofa ecologica, dar pacura a ajuns pana in canalul Muresel care trece in Ungaria.
Garda de Mediu a amendat CET Arad cu 250 milioane ROL.

Sorin Trocan - Evenimentul zilei (Editia de vest)

  • Comert cu porci, in plina carantina

Comertul cu porci se desfasoara in mod ilegalInspectorii sanitari veterinari au interceptat un transport ilegal de animale in plina carantina. 
Medicii sanitar-veterinari au gasit intr-o masina apartinand unor cetateni din Sibiu, sapte porci. Masina a fost descoperita in localitatea Horia dupa ce comerciantii cumparasera porcii de la niste tarani din Simand.
Medicii sanitar-veterinari sunt in alerta deoarece in judetul Arad sunt in acest moment nu mai putin de cinci focare active de pesta porcina si spun ca transportul ilegal de animale echivaleaza cu raspandirea imbolnavirii si in alte judete. 
"Odata cu comertul ilicit de animale exista pericolul raspandirii mai multor boli. La ora actuala comertul cu porci este interzis ca urmare a deciziei Comandamentului antiepizotic central pentru prevenirea difuzarii gripei aviare. In cazul in care un comerciant vrea sa cumpere porci este obligatoriu sa detina o aprobare din judetul din care provine si o aprobare din judetul din care cumpara porcii plus aprobarea Autoritatii Nationale Sanitar - Veterinare", a declarat doctorul Dumitru Nisulescu, seful serviciului de sanitate a animalelor din cadrul Directiei Sanitar-Veterinare Arad.
Pentru ca in Arad sunt foarte multi crescatori de porci, de aici vin sa cumpere din toate judetele invecinate. 
"Vin foarte des comercianti din judetele Dambovita, Sibiu, Hunedoara si Alba. 
Acestia vin cu masini neautorizate, fara aprobari, cumpara fara acte si vin aici pentru ca este o zona in care se cresc porci si exista un excedent in gospodaria taraneasca pentru comert"
, a declarat doctorul Dumitru Nisulescu.
Pentru ca nu aveau avize veterinare si acte de provenienta pentru porci, sibienii au fost amendati cu suma de zece milioane de lei. 
Medicii au fost socati dupa ce au gasit doi porci care nu erau in evidenta Directiei Sanitar Veterinare Arad. 
In targurile din intreaga tara, vanzarea porcilor si a pasarilor este total interzisa.

Florin Marusca - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]