Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 25 iunie 2005

Stirile TVA aici

  • Presedintele CJA participa la intalniri de afaceri, in Germania

Presedintele CJA - Iosif Matula la intalniri de afaceri cu reprezentanti din GermaniaPresedintele Consiliului Judetean, Iosif Matula, participa in perioada 27 -28 iunie la Mainz (Germania) la o serie de intalniri de afaceri cu reprezentanti ai Ministerului Economiei si ai Aeroportului Frankfurt Hahn in vederea stabilirii de noi relatii de colaborare. 
De asemenea, presedintele CJA are in program si participarea la prezentarea Centrului pentru Europa Centrala si de Est, a activitatii cargo desfasurata pe Aeroportul Frankfurt Hahn, precum si a Consiliului Economic Regional al judetului Rhein-Hunsruck. 
Din delegatia aradeana mai fac parte managerul Cargo Arad, Adrian Nasui, si Lucian Palcau, din partea Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Arad.
Consiliul Judetean Arad a initiat relatii de colaborare cu landuri germane din anul 1992. 
Cele doua landuri care au contribuit substantial la dezvoltarea judetului Arad sunt Landul Renania de Nord Westfalia si Landul Baden-Wurtenberg.
"Din anul 1990 pana in 2000 Germania a alocat Romaniei sume consistente sub forma de credite si subventii, participari directe, contributii pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. 
In mod constant, s-a aratat ca judetul Arad trebuie sa-si valorifice avantajele oferite de pozitia geografica, deoarece pe aici trece asa-numitul «drum mare>> de la Munchen catre sud-estul Europei. De altfel, Landul Baden-Wurtenberg a sprijinit judetul nostru pentru a participa la proiectul viitoarei infrastructuri care leaga Europa de sud-vest de Europa de sud-est in cadrul organizajiei Arcul Sud-European"
, a declarat presedintele Iosif Matula.

Agenda zilei

  • Consiliul Judetean se desparte de opt imobile cu greutate!

Castelul de la Capalnas va fi retrocedat proprietarilor de drept - Virtual Arad News (c)2005Desi sunt infime fata de cele la care este supusa Primaria Arad, retrocedarile fac ravagii si printre bunurile imobile ale Consiliului Judetean
Consiliul Judetean are pe lista neagra a imobilelor de care s-a despartit de curand sau se va desparti in scurt timp (imediat dupa ce instanta va da o sentinta definitiva) opt cladiri situate in municipiu si judet. 
Este vorba, in municipiu, de Casa de Oaspeti, deja retrocedata mostenitorului baronului Neumann, de Scoala Populara de Arte, retrocedata si ea fostului proprietar (tot mostenitorul baronului aradean), de cladirea de pe Oituz, care apartine Directiei de protectia a copilului si de cladirea cu dispensarele medicale de pe Calea Timisoarei. 
Unele negocieri cu proprietarii au adus, ce-i drept, cateva castiguri Consiliului Judetean: pentru Casa de Oaspeti s-au primit aproape 3 miliarde de lei in contul investitiilor facute de institutie, iar pentru Scoala Populara de Arte, CJA a reusit sa obtina o pasuire din partea proprietarului. 
Acesta a lasat unitatii sansa de a continua activitatea acolo timp de trei ani pe gratis, iar, mai apoi, pana la gasirea unui nou sediu, inca doi ani in contul unei sume de bani. 
La toate aceste retrocedari la care CJA este supus in municipiu se adauga si Casa Hirschl, insa aici problemele sunt mult mai complicate si nu vizeaza doar posibilul proprietar, ci si institutiile statului (Primaria si Consiliul Judetean). 
Cat priveste judetul, institutiile subordonate Consiliului Judetean vor trebui sa paraseasca imobilele din Capalnas, Petris si Buteni (destinate, in mare, asistentei medico-sociale). 

Adriana Barbu - Observator

  • Gunoi reciclat dupa standarde ISO

Deponeul ecologic functioneaza dupa standarde ISONoul deponeu de la Arad, administrat de firma austriaca ASA Servicii Ecologice, a consemnat o premiera in domeniu. 
Tehnologia folosita asigura practic neutralizarea totala a deseurilor. 
In locul fostei rampe de gunoi, care a functionat timp de peste doua decenii fara nici o autorizatie de mediu, reprezentand un adevarat pericol pentru locuitorii din vecinatate, deponeul amplasat acum in spatele CET Arad lucreaza la standarde europene.
La baza platformei unde se deverseaza deseurile exista un strat de argila cu geosenzori, acoperit in ordine de inca unul din bentonita, altul de folie, material geotextil si pietros. 
Practic, orice eventuala scurgere care depaseste primele straturi si ajunge pana la cel de argila, este sesizata de senzorii care transmit informatia catre un computer care monitorizeaza activitatea. 
Pana acum, nu a fost semnalat nici un incident de acest gen.
Austriecii care gestioneaza deponeul ecologic au solicitat si obtinut certificatele ISO 9001 si ISO 14001 de calitate si mediu, primele de acest fel din zona de vest a tarii. 
In perimetrul rampei de gunoi, a fost amenajat chiar si un mic lac, populat cu pesti si broaste, pentru a dovedi faptul ca apa este intr-adevar nepoluata. 
Totodata, incinta este izolata printr-o imprejmuire pazita, astfel ca aici nu mai au acces cautatorii prin gunoaie.
In viitor, pentru ca intreaga activitate de colectare si depozitare a deseurilor sa se desfasoare la standarde occidentale, va fi demarat si un program de educatie a populatiei. 
Proiectul urmareste convingerea locuitorilor de a depune resturile menajere pe categorii, la fel cum se intampla in tarile civilizate. 
Deponeul de la Arad reprezinta un exemplu in perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, care presupune si progrese insemnate la capitolul "Mediu".

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • 95 de ani de la nasterea lui Nicolae Chirilovici

Nicolae Chirilovici - CompozitieDespre pictorul Nicolae Chirilovici, unul dintre membrii fondatori al Filialei aradene ai Uniunii Artistilor Plastici (1951), scria Marcel Olinescu inca in 1936 in ziarul Stierea: ...Chirilovici este un colorist... La el primeaza nuanta, caldura, armonia culorii. Efectul de culoare e cautat cu minutiozitatea cautatorului de aur...
Viorica Guy Marica consemna in 1957 : "(Chirilovici)....a ajuns la o maturitatei in interpretarea culorii, ce ii ingaduie sa realizeze simfonizari profunde. Cromatica sa a devenit atat de complexa si de subtila, incat adesea ne uimeste ochiul”.
In anii 80, istoricul de arta Horia Medeleanu, care a scris cele mai consistente comentarii despre pictor, l-a categorisit drept "unul dintre cei mai mari pictori ai vestului tarii", subliniind: Nicolae Chirilovici a fost si a ramas un peisagist... Peisajele lui... sunt, de fapt, "bucati de suflet"...Rar a abordat portretul si mai rar compozitia, desi lucrarea de tinerete "Piata la Chisineu Cris" releva exceptionale calitati pentru acest gen...Opera lui N. Chirilovici apare ca o sinteza remarcabila a unor tendinte estetice ale Scolii de la Baia Mare...cu unele particularitati ale evolutiei picturii de dincoace de Carpati, dupa Marea Unire. Prin toate acestea, opera pictorului aradean constituie o contributie valoroasa a Ardealului la arta romaneasca moderna...In conceptia lui, lumina insasi este o functie a culorii. Ea pare ca vine din lucruri, nu de la o sursa exterioara...impresia de desfasurare in spatiu este data exclusiv de alternanta culorilor calde si reci. Nicolae Chirilovici - In fata domiciliului din AradDragostea sincera fata de natura si nevoia de contact direct cu frumusetile acesteia l-au apropiat de plein-air-ismul baimarean care la el a suferit un amendament datorat lectiei lui Cezanne, lectie pe care Chirilovici a inteles-o si a aplicat-o intr-un mod personal. Temele sale predilecte sunt privelisti de sat, cu case in planul secund si dealuri in fundal, ulite strajuite de arbori cu frunzis bogat, peisaje din podgoria Aradului si lunca Muresului...in peisajul citadin: strazi dosnice cu case, vechi piatete cu arbori si banci sunt pictate cu voluptatea celui indragostit de patina atat de bogata cromatic, depusa de vreme pe edificii si locuri.. ..In naturile statice, obiecte casnice banale, fructe, carti, flori, sunt tratate intr-o pasta savuroasa si intr-un aranjament decorativ din care se degaja bucuria franca in fata frumusetilor nebanuite ale universului intim al omului.
Artistul s-a nascut intamplator la Ungvar (azi Ujgorod in Ucraina) in 8 iulie 1910, unde tatal sau fusese numit diriginte de posta. Si-a inceput studiile cu pictorul academic Frederich Balla si Marcel Olinescu la Arad, continuandu-le in cadrul Scolii de Arte Frumoase de la Baia-Mare intre 1930 – 1932 cu Andras Mikola si Janos Krizsan, centru artistic denumit de unii Barbizonul Europei de Est.
A debutat la Arad, in 1932, intr-o expozitie organizata in comun cu Petru Feier, dupa care a participat la toate expozitiile aradene de grup.
Nicolae Chirilovici - Peisaj urban Dupa 1945 a fost prezent in expozitiile colective aradene, dar si la cele de la Timisoara, Bucuresti, Oradea, Baia-Mare, Odobesti, Petrosani, Alba-Iulia sau in Ungaria la Bekescsaba (1971) si Szarvas (1972), in Iugoslavia, la Subotica, Zrenianin (1974) si Ecka (1979).
Expozitii personale au avut loc in 1937, 1961, 1967, 1972, 1978, 1985 la Arad, in 1961 la Timisoara si retrospective in 1996 si 2000 la Arad, iar in 2001 la Oradea si Baia-Mare.
La ultima expozitie amintita, Tiberiu Alexa – muzeograf, critic si istoric de arta – categorisind actiunea drept "eveniment al anului", afirma:"Nicolae Chirilovici..... e un caz exemplar de identitate bine timbrata, cu un profil care se aseaza intr-o paradigma originala...... Eu l-as incadra alaturi de foarte multi , undeva in zona forjarii, a cristalizarii profilului artistului plastic transilvanean, care pe de o parte cocheteaza cu innoirea, cu schimbarea, dar totul grefat pe fondul unei nevoi de certitudine, de teren solid pe care sa paseasca...."
Negoita Laptoiu, in Enciclopedia artistilor romani contemporani vol III - Ed. ARC 2000, afirma: ....Operand cu lumini inventate si cromatism ardent, cu reflexe foviste, iscat din resurse afective....disciplinand in viziune cezanniana ritmica planurilor promotoare de senzatii colorate, cu limpezimi caracteristice, reconfortante, s-a pastrat intr-o fecunda zona a reprezentarilor semnificative pentru un anumit timp si spatiu din arta romanesca....
Desi inca nu exista o monografie Nicolae Chirilovici, el figureaza si in cartea lui Reti Istvan, A nagybanyai muvesztelep- (Colonia artistilor baimareni) Kulturtrade Kiado Budapest 1994 –, cel putin pe lunga lista a celor care au studiat la Baia Mare.
Lucrari semnate Nicolae Chirilovici se afla in colectii de stat sau private din tara si colectii particulare din: Italia, Germania, Ungaria, Elvetia, Austria, Olanda, Anglia, Israel, Canada, SUA.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad

  • Biserica Penticostala Betania, la 60 de ani

Biserica penticostala "Betania" din Cartierul Gradiste - Virtual Arad News (c)2005Interviu cu dr. Rivis Tipei Pavel, pastorul coordonator al Bisericii Penticostale Betania, presedintele Cultului Penticostal din Romania
- D-le pastor dr. Rivis Tipei Pavel va rapim cateva minute pentru un scurt interviu.
- Sunt bucuros si in acelasi timp onorat sa ma pot adresa aradenilor, si nu numai lor, prin intermediul ziarului dumneavoastra, mai ales acum cand Biserica « Betania » este la sarbatoare.
- Chiar acesta este scopul principal al interviului nostru, va rog sa detaliati despre aceasta sarbatoare.
- In luna aceasta se implinesc 60 de ani de la infiintarea Bisericii Penticostale « Betania » din Gradiste, cand la 26 iunie 1945 s-a oficiat primul serviciu religios in imobilul din strada Voievod Moga, nr. 52/A. Inainte de aceasta data s-au mai tinut adunari fara un caracter oficial la casele credinciosilor nostri :Mladin Moise ce avea locuinta in strada Oituz, nr. 178; Oala Petru ce avea locuinta pe strada Calugareni (Cocorilor), nr. 65; Mocanu Gheorghe ce avea locuinta pe strada Mierlei, nr. 20; Ardeu Petru ce avea locuinta pe strada Venetiei.,nr. 1. In casa familiei Mocanu Gheorghe, credinciosii s-au intalnit si pentru a organiza deschiderea in mod oficial a Casei de rugaciune in imobilul din strada Voievod Moga nr. 25/A.
- Sumar, puteti sa descrieti evolutia in timp a Bisericii Penti-costal
- La inceput, Biserica a avut in componenta ei si credinciosi din alte cartiere ale orasului. Acestia s-au grupat mai tarziu pe cartiere, tinand servicii divine acolo. In toamna anului 1945, credinciosii care aveau locuinta in cartierul Micalaca au deschis si ei o casa de rugaciune. Cei care locuiau in cartierul Bujac, s-au retras treptat tinand adunari acolo; la inceput numai serviciile din timpul saptamanii, iar mai tarziu si in zilele de duminica. In anii 1947-1948, un grup de 15 credinciosi de la "Oastea Domnului", din cartierul Micalaca Noua, au primit Cuvantul lui Dumnezeu si botezul cu Duhul Sfant, ulterior devenind membrii ai Bisericii Penticostale "Betania" din Arad. Dintre acestia amintim pe Achim Simion si Hutiu Dumitru impreuna cu familiile lor. In data de 13 mai 1951 Biserica Penticostala "Betania" s-a mutat in imobilul din strada Visinului, nr. 51. In acelasi an, in aceasta cladire a avut loc al II-lea Congres Penticostal din Romania. In luna martie 1962, Biserica Penticostala "Betania" a coborat drapelele in berna, gazduind pentru doua ziele corpul neinsufletit si serviciile legate de inmormantarea primului presedinte al Cultului Penticostal din Romania – Bradin Gheorghe.
- Care au fost pastorii Bisericii "Betania"?
- R: In intervalul cuprins intre anii 1945-1962 Biserica Penticostala "Betania" a fost pastorita de fratii: Urlea Gheorghe 2 ani, ajutat de fratele Olaru Mihai 1 an; Bradin Gheorghe 7 ani, ajutat de fratele Achim Simion 4 ani; Bochian Pavel 3 ani, ajutat de fratele Olaru Mihai 3 ani; Ardeu Petru 5 ani; Hutiu Dumitru 7 ani.
Din anul 1962 pana in anul 1969, Biserica a fost pastorita de fratele Hutiu Dumitru. Apoi, din anul 1969 pana in anul 1987 pastorul Bisericii a fost Maris Alexandru, ajutat timp de sase ani de fratele Achim Simion. Incepand cu luna decembrie a anului 1987, fratele Rivis Tipei Pavel este pastorul Bisericii « Betania ».
– « Betania » pentru aradeni nu inseamna numai Biserica Penticostala, ci si cel putin alte doua institutii : Liceul teologic Penticostal si Facultatea de Teologie Penticostala. Ce ne puteti spune despre aceasta?
- Intr-adevar, Biserica Penticostala «Betania» este implicata in organizarea administrativa si financiara a facultatii «Betania» si partial a Liceului Teologic Penticostal. In 1991 s-a infiintat Liceul Teologic Penticostal, sunt deja 11 promotii de absolventi ai acestui liceu. Suntem multumitori lui Dumnezeu ca putem sa oferim o educatie crestina in ritul Bisericii Penticostale tinerilor din bisericile noastre penticostale, si in procesul educativ sa implicam profesori si pastori din Bisericile penticostale.
- Se vorbeste in mediul penticostal ca Facultatea « Betania» din Arad este «facultatea fanion» a Cultului Penticostal.
- Ca si slujitor in cadrul Cultului Penticostal, ca presedinte al Cultului Penticostal, care constant am manifestat o pozitie echidistanta intre biserici si intre organizatii penticostale, nu e maniera mea sa fac clasamente. Sunt institutiile abilitate sa clasifice, apoi chiar daca ar fi asa, si posibil sa fie asa, din pacate sunt numai doua facultati penticostale in Romania, cea de la Arad si alta in Bucuresti. Rezultatele de la admitere, licenta, calitatea spirituala a celor inscrisi la « Betania », proportia de 100% de licentiati, justifica cele afirmate de dumneavostra. Eu repet, sunt ales de colegii mei pastori sa echilibram miscarea penticostala, sa veghem la unitatea doctrinara si de credinta, nu sa fac clasamente la facultati, biserici, pastori sau enoriasi.
- D-le pastor intelegem ca Biserica «Betania» este «imbracata» in haina noua.
- Da, prin efortul sustinut al membrilor bisericii noastre, a catorva patroni, dar si cu ajutorul bisericilor penticostale romane din diaspora si a altor organisme penticostale mondiale, am « ras » toata tencuila, si am pus o tencuiala noua, moderna. De asemenea, am schimbat culoarea tencuielii Bisericii si am facut si alte lucrari de amenajare. Invitam aradenii sa ne viziteze, nu neaparat sa vada exteriorul si interiorul Bisericii Penticostale, dar sa avem partasie la rugaciune, cantare si Cuvantul lui Dumnezeu.
- Cum va intelegeti cu celelalte denominatiuni crestine din Arad?
- Am afirmat si cu alte ocazii ca Aradul poate fi un model de toleranta si armonie religioasa interdenominationala. Suntem in relatii apropiate atat cu bisericile crestine baptiste, adventiste, crestine dupa evanghelie, insa avem relatii cu adevarat fratesti ci cu Bisericile ortodoxe si catolice.Conducatorii religiosi ai Bisericilor crestine aradene au militat si militeaza pentru o buna armonie intre biserici si credinciosi. Dialogul si buna convietuire etnico-religioasa sa fie premizele pentru o integrare euro-atlantica.
- In finalul interviului, ce adresati aradenilor?
- Acum pentru ca suntem in plina sarbatoare, va invitam sambata si duminica incepand cu orele 10 si dupa amiaza la orele 18 la Biserica « Betania », unde vom avea servicii divine speciale prilejuite de existenta a 60 de ani a Bisericii Penticostale. Pe langa fiii bisericii veniti din tara sau din strainatate, vom avea invitati si lideri mondiali penticostali din SUA, Germania, Austria etc. Dumnezeu sa binecuvinteze Aradul, Romania si lumea intreaga.

A consemnat V. Filip - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]