Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 24 noiembrie 2005
Stirile TVA aici
  • "Pe viata si pe moarte" intre rectorul Lizica Mihut si ministrul Laszlo Borbely

Laszlo Borbely a prezentat punctul de vedere al ministerului legat de sala de sport a UAVDesi initial era doar "unul dintre punctele" care figurau in programul vizitei ministrului Laszlo Borbely la Arad, sala de sport a Universitatii "Aurel Vlaicu" a devenit cel mai fierbinte eveniment petrecut, ieri, in orasul nostru. Sa explicam. In conferinta de presa sustinuta inainte de vizitarea salii de sport, ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului din cadrul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Laszlo Borbely, a declarat ca "aceasta sala reprezinta o problema speciala deoarece, cu toate ca receptia ei s-a facut in iunie, ea nu a fost folosita in ultimele cinci luni. Trebuie sa vedem care e cauza pentru ca aceasta sala de sport este finantata 100% din bugetul central, Ministerul, prin Comisia Nationala de Investitii, investind aici 61 de miliarde de lei. Iar interesul Ministerului si al aradenilor este ca aceasta sala sa fie folosita cat mai eficient, de cat mai multe institutii, nu doar de una singura. Nu eu sunt cel care trebuie sa decida acest lucru, ci Consiliul Local, Consiliul Judetean si universitatea."
Antrenantul dialog...
Ulterior acestei declaratii, ministrul Laszlo Borbely si delegatia oficiala care l-a insotit au descins la... sala de sport a Universitatii "Aurel Vlaicu", situata in Micalaca. Trebuie precizat ca rectorul universitatii, prof. univ. dr. Lizica Mihut, a ratat primirea oficiala a demnitarului deoarece ea l-a asteptat la intrarea principala in Complexul M al universitatii, in timp ce ministrul, condus de autoritatile locale, a mers direct in sala de sport. Dupa doua-trei minute, cu pasi vioi, a aparut si rectorul Lizica Mihut. Si de aici...
Banalul "punct" din programul vizitei ministrului s-a transformat intr-un adevarat scandal! Va prezentam cateva din cele mai... interesante fragmente din conversatia purtata intre rectorul Lizica Mihut si ministrul Laszlo Borbely.
Lizica Mihut (L.M.): - Aceasta sala pe care o vedeti, nu este inca gata. Ieri am receptionat aparatele, in valoare de 400 de milioane de lei, din fondurile universitatii. De asemenea, este in curs racordarea la reteaua electrica, o investitie de inca 1,3 miliarde a universitatii noastre. Dotarea generala, doar in aceasta toamna, din banii proprii, doar ai institutiei noastre, a fost de patru miliarde si sase sute de milioane de lei. Urmeaza sa continue dotarea salii, pe care noi am primit-o fara nici un fel de aparatura de specialitate. Am primit sala in sine si pentru noi este o bucurie sa o avem. Suntem de-a dreptul socati, am si venit rapid si de-abia gafai, pentru ca v-am auzit... 
Laszlo Borbely (L.B.): - V-au dezinformat!
L.M.: - Dumneavoastra ati spus ca sala nu functioneaza. Pai cum sa functioneze, daca nu e gata?!
L.B.: - Din punctul nostru de vedere este gata.
L.M.: - Din punctul dumneavoastra este una, dar sala nu poate functiona doar ea in sine. Are nevoie de dotare. (...)
L.B.: - Eu am venit aici, am insistat sa vin aici...
L.M.: - Deci, domnule ministru, ieri am facut receptia...
L.B.: - Nu trebuie sa imi dati raportul!
L.M.: - Ba da, este foarte important! Nu sunt la raport, dar trebuie sa va spun, pentru ca sunt de-a dreptul socata sa... 
L.B.: - Am inteles. E vorba de un dialog...
L.M.: - ...sa veniti dumneavoastra, dupa ce un an ne-am straduit (ce un an, un an si nu stiu cat) sa avem sala de sport, si veniti dumneavoastra, ca ministru, sa declarati ca sala nu este a universitatii si nu este firesc sa stea neocupata. 
L.B.: - Eu nu asta am declarat, doamna, de ce spuneti asta?
L.M.: - Dar mi-a spus toata presa!
L.B.: - Nu asta am declarat!
L.M.: - Ati declarat ca nu este normal ca sala sa stea nefolosita. Este nefolosita pentru ca nu este gata!
L.B.: - Deci, doamna draga, sa ne retragem undeva si...
L.M.: - Nu...
L.B.: - Sau, atunci, putem sa ne certam aici, in fata presei...
L.M.: - Domnule ministru, nu ne certam, discutam. Purtam discutia in fata presei pentru ca noi nu avem nimic de ascuns. 
L.B.: - Bun, doamna draga, lasati-ma sa spun.
L.M.: - Va ascult cu placere! 
L.B.: - Linistiti-va!
L.M.: - N-am zis eu ca nu ma linistesc!
L.B.: - Linistiti-va, pentru ca nu aveti de ce sa fiti nervoasa. 
L.M.: - Puneti-va in situatia mea: un rector care are o sala de sport si vine un ministru sa ii spuna ca ii ia sala. 
L.B.: - Lasati-ma sa vorbesc ca un om care iubesc Aradul si care vin cu mare placere la Arad. Linistiti-va, va rog eu foarte mult...
L.M.: - N-am ce sa ma linistesc. Va ascult cu multa placere. Ma voi linisti cand imi veti spune ca ne lasati sala. 
L.B.: - Este o sala splendida si de aceea ar trebui sa se bucure cat mai multi de aceasta sala. Deci, eu am cerut sa vin aici. De ce? Pentru ca statul roman, din bugetul central, prin Compania Nationala de Investitii, a investit 61 de miliarde de lei. Receptia a fost facuta in iunie si am vrut sa aflu nu numai la sala aceasta, ci la toate salile de sport unde fac vizite si am unele surprize mai placute sau neplacute, daca o sala receptionata este folosita sau nu in beneficiul cetatenilor din acea comunitate. Vorbesc de Arad.
L.M.: - Corect!
L.B.: - In acest sens, am avut o prima discutie la Consiliul Judetean, unde am fost informat ca sunt unele probleme cu finalizarea. Atunci am spus...
L.M.: - Cine v-a informat, domnule ministru? Potrivit transparentei totale, va rog sa imi spuneti, fiindca este bine de stiut.
L.B.: - Au fost prezenti presedintele Consiliului Judetean, prefectul si primarul municipiului. 
L.M.: - Dansii au spus ca sala nu este finalizata?
L.B.: - Deci, doamna draga, lasati-ma sa termin!
L.M.: - Nu sunt "doamna draga"! Sunt profesoara Mihut, rectorul Universitatii Aurel Vlaicu din Arad. 
O fi de vina politicul?
Rectorul Lizica Mihut a mai facut referire si la unele elemente de ordin politic care au intervenit in aceasta chestiune, a salii de sport. "Noi, ca institutie, trebuie sa ne desfasuram activitatea intre ministri, intre partide si intre alegeri. Pentru ca iata, sala aceasta este o sala pentru universitatea noastra, va repet, ieri, s-au receptionat panourile de baschet, portile de handbal. Noi avem bani si nu pentru ca nu am avea bani s-a receptionat ieri. Vreau sa va spun ca nu ma mira declaratiile dumneavoastra, pentru ca domnul primar Falca a si spus ca ne va lua sala de sport. Ieri, sala a fost vazuta de subprefectul Horvat si viceprimarul Bognar si iar au fost elemente de ordin politic aduse in discutie si... In momentul in care un oficial vine la noi in institutie, este absolut firesc sa stiu si eu. Nu era normal sa aud de la portar ca subprefectul si viceprimarul au fost ieri in universitate si au vazut sala de sport, amfiteatrele si nu mai stiu ce" - a spus Lizica Mihut.
Falca vs.Mihut
Imediat dupa ce ministrul si rectorul au plecat sa se aseze la masa discutiilor, primarul Gheorghe Falca a declarat: "Constat si eu astazi aceasta atitudine a doamnei rector. Vreau sa spun ca aceasta sala de sport este a primariei, ea este data in administrare spre universitate, dupa care putem sa o dam spre administrare si spre alte scoli. Exista solicitarea ministerului ca sala sa fie la dispozitia mai multor oameni. Cred ca domnul ministru are dreptate facand aceasta solicitare catre noi. Doamna rector cred ca vrea sa ramana singurul administrator al acestei sali, care este o sala de peste 61 de miliarde de lei investiti de guvernul Romaniei. Universitatea a avut si ea un aport de patru miliarde de lei si de aceea nu a reusit sa indeplineasca toate conditiile pana in acest moment, pentru ca aceasta sala nu functioneaza de cateva luni de zile. Ea nu este exclusivista, asa cum doreste doamna rector." 
Referindu-se la spusele rectorului Lizica Mihut in legatura cu implicatiile politicului in problema salii, primarul a completat: "Acum, stiti ca doamna rector, trecand de la un partid la altul, are tot felul de tendinte politice, dar trebuie sa o luam ca atare, mai ales ca noi trebuie sa respectam Universitatea ĞAurel Vlaicuğ".
Reactia rectorului nu s-a lasat prea mult asteptata. Raspunzand acuzatiei lui Gheorghe Falca, referitoare la parcursul sau politic, Lizica Mihut a declarat: "Sunt de-a dreptul surprinsa sa aud ca primarul Aradului a declarat ca am trecut dintr-un partid in altul. Nu am facut parte din nici un partid. Unicul partid in care m-am regasit este partidul invatamantului. Universitatea noastra nu e implicata politic. Dl. Falca reprezinta o profunda deceptie pentru aradeni; foarte multi au contat pe discursul demagogic din campania electorala, din care nu au ramas decat interese de grup (dupa afacerea Recons s-ar fi impus o demisie, dar dansul spune ca a gresit, iar lucrurile au revenit in starea lor initiala). Primarul Falca este cu totul ostil universitatii noastre, el nu are stima fata de universitate in general, pentru ca a fost unul dintre cei mai slabi studenti de la Politehnica din Timisoara, la Facultatea de Constructii. De la a declara ca respecta si pana la a respecta este o foarte mare distanta. El nu respecta in general universitatea, pentru ca asa cum am mai spus de doua ori, este un impostor. Fara sa aiba o pregatire in domeniu, preda doctrine politice, o disciplina de filosofie pe care foarte putini in Romania indraznesc sa o predea. Or, dl. Falca, fara nici un fel de pregatire in domeniu, nici doctorat, nici volume editate, se considera specialist."
Angajamentul rectorului
La conferinta de presa ce a urmat antrenantului dialog ministru-rector, conferinta organizata ad-hoc la universitate, spiritele pareau a se fi calmat. Ministrul Laszlo Borbley a prezentat un punct de vedere comun - al sau, al rectorului si al oficialitatilor locale. "Discutiile pe care le-am avut au fost foarte relevante, din toate punctele de vedere. Sala arata splendid. N-am fost lamurit de ce dotari mai are nevoie ea pentru a se da in folosinta cat mai repede. Esential pentru noi, ministerul, Comisia Nationala de Investitii, este ca dupa ce s-au alocat 61 de miliarde de lei pentru aceasta sala, ea sa nu stea goala, nefolosita, fara dotarile necesare. Rectorul universitatii si-a luat angajamentul ca pana la 1 ianuarie 2006, sala de sport sa fie data in folosinta, cu toate dotarile necesare. Se doreste o omologare olimpica a salii. Intr-un oras ca Aradul, unde dialogul trebuie sa primeze, sunt convins ca cei care sunt parteneri aici, vor gasi solutia pentru ca aceasta sala de sport sa fie folosita in mod eficient de cei care locuiesc in municipiul Arad" - a punctat Laszlo Borbely. Intrebat daca sala ii va ramane doar universitatii sau va fi accesibila si altor scoli/licee, ministrul a spus: "Eu nu pot interveni in aceasta problema. Problema ministerului este ca aceasta sala sa fie folosita de cat mai multi, intr-un mod cat mai eficient." In ceea ce priveste cauzele care au transformat sala de sport in subiect de scandal, Laszlo Borbely a precizat ca "a fost doar o lipsa de comunicare". "Care putea sa imi aduca decesul" - a completat, caustic, rectorul Lizica Mihut.

Diana Dutu - Adevarul

  • Sindicalistii din invatamant se considera sabotati

Danut Ienasescu este de parere ca actiunele revendicative sunt sabotateAu trecut mai bine de doua saptamani si jumatate de cand cea mai mare parte a profesorilor nu au mai intrat la ore, preferand sa piarda bani de la salariu decat sa munceasca mai departe pentru un castig lunar care nu este nici macar la limita decentei. Biroul Operativ al Sindicatului Democratic Invatamant Arad s-a intrunit ieri intr-o sedinta extraordinara pentru a aduce la cunostinta membrilor de sindicat ca greva din invatamant continua pe termen nelimitat.
"Negociatorii nostri isi exprima disponibilitatea pentru continuarea discutiilor. Revendicarile noaste nu sunt doar de natura salariala, ci vizeaza, in mod special, solicitarea de respectare a legilor organice dupa care functionam. Procentul din PIB de minim sase la suta, pe care-l revendicam este reglementat de Legea 84/1995, completata cu Legea 354/2004, art. 170, iar tichetele de masa cerute vizeaza Legea 142/1998. Ordonanta 63/2005 de anulare a premiilor pentru invatamant contravine Legii 128/177, completata si modificata cu Legea 349/2004, legii in vigoare" - potrivit Sindicatului Democratic Invatamant Arad.
Mai mult, sindicalistii considera ca o crestere salariala in educatie nu ar putea in nici un caz sa produca o crestere a inflatiei pentru anul urmator. "Ne confrantam cu un sir de diversiuni, dezinformari si manipulari, care au ca tinta inducerea in eroare a opiniei publice si sabotarea actiunilor noastre revendicative. Este revoltator si sfidator faptul ca parlamentarii si-au aprobat trei milioane de euro pentru innoirea parcului de masini, mochete, lustre, cadouri de Craciun. Facem apel la toti colegii nostri la solidaritate si fermitate" - sustine liderul Sindicatului Democratic Invatamant Arad, Danut Ienesescu.
Inca din prima zi de greva au existat scoii care nu s-au solidarizat cu sindicalistii din invatamant, ei continuand sa le predea elevilor ca si cand pe usile unitatilor de invatamant nu ar sta scris: "greva generala pe termen nelimitat". Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Arad a analizat datele statistice cu privire la participarea la greva a cadrelor didactice, primite de la unitatile de invatamant si a constatat sa sunt situatii in care procesul didactic
se desfasoara partial sau total "In aceste conditii sfatuim elevii si familiile acestora sa ia legatura cu unitatile de invatamant si sa participe la procesul instructiv educativ, care se desfasoara cu cadrele didactice care, conform propriilor optiuni, nu participa la greva" - a declarat Marius Gondor, inspector scolar general al ISJ Arad.

Simona Valan - Agenda zilei

  • Dupa Germania, se cauta femei pentru agricultura din Spania

Alexandra Lincar anunta organizarea de inscrieri pentru femeile care vor sa lucreze in SpaniaDupa ce au incercat sa gaseasca oameni pentru agricultura din Germania, autoritatile din capitala doresc acum sa selecteze forta de munca pentru spanioli, tot in domeniul agricol. Astfel, Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca aduce la cunostinta celor interesati ca organizeaza in perioada 23-25 noiembrie 2005, la sediul Oficiului, str. Valter Maracineanu, nr.1-3, Bucuresti, actiunea de inscriere in banca de date numai a persoanelor de sex feminin, cu varsta cuprinsa intre 20 si 45 ani, solicitante de locuri de munca in domeniul agricol. Dosarul trebuie sa contina: copie BI sau CI cu valabilitate minim 6 luni; copie pasaport cu valabilitate minim 6 luni; fisa personala (tipizat OMFM); copie legalizata a certificatului de absolvire si/sau calificare; copie legalizata a cartii de munca (toate paginile scrise); adeverinta de la medicul de familie care sa ateste ca solicitanta este clinic sanatoasa; cazierul judiciar in original care sa ateste ca nu are antecedente penale (termen de valabilitate 6 luni); declaratie pe propria raspundere legalizata notarial din care sa rezulte ca nu beneficiaza de pensie de invaliditate; declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte numarul de copii minori aflati in intretinerea acesteia, autentificata notarial; documente care sa ateste experienta in domeniul agricol; doua fotografii tip pasaport. "Vor
fi acceptate numai dosare-le care contin toate docu-mentele specificate mai sus, dosarul constituind primul pas in procesul de recrutare sj plasare a foftei de munca in strainatate"
, ne-a declarat Alexandra Linear, purtator de cuvant al AJOFM. 

A. R. B. - Observator

  • Tramvaiul pensionarilor se va numi de la anul "Dorinta"

Ilie Cerna doreste obtinerea a cat mai multe gratuitati sau reduceri pentru pensionarii din judetul AradAproape jumatate dintre pensionarii aradeni nu vor mai beneficia, incepand cu 1 ianuarie 2006 de transport gratuit pe mijloacele de transport in comun din municipiul Arad (tramvaie si autobuze). Si asta pentru ca, o data cu recorelarea pensiilor, venitul lor va creste suficient de mult pentru a-si putea permite (sic!) abonamente la jumatate de pret. Decizia pare sa-i nemultumeasca pe pensionari, dar, intr-o oarecare masura, sa le si dea speranta ca traiul lor se va imbunatati simtitor odata cu cresterea pensiilor.
Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari de Sanatate a intocmit, anul trecut, o statistica la nivel national, stabilind ca in Romania traiesc peste sase milioane de pensionari. Cea de-a sasea etapa de recorelare, de care vor beneficia aproximativ 2,5 milioane de pensionari din sistemul asigurarilor sociale de stat si peste 300.000 de pensionari din agricultura, va duce la o crestere medie a pensiilor pentru vechime intre 148.000 de lei si 220.000 de lei. Suficient, asa cum spuneam, ca numarul pensionarilor aradeni care beneficiaza de gratuitati pe mijloacele de transport sa se injumatateasca.
Trebuie precizat faptul ca, asa cum releva cele mai recente date fumizate de Directia Judeteana de Statistica Arad, numarul pensionarilor din judet depaseste usor cifra de o suta de mii.
In privinta pensiei, aceasta a crescut, de la inceputul anului, in medie, cu un leu, ajungand la 247 de lei.
Se vor reduce la jumatate
Dar, sa dam cateva file inapoi din istoria recenta aradeana. O initiativa a Rodicai Borza, sustinuta de presedintele Ligii pensionarilor din Arad, Ilie Cerna si de presedintele aceleiasi ligi pe municipiu, Vasile Veghes, aprobata de consilieri, preciza ca pensionarii care au un venit de pana la cinci milioane de lei sa beneficieze de gratuitati pe tramvaie si autobuze in municipiu. "Cei de peste 70 de ani oricum aveau liber. Din 2006, din cate am inteles, acest barem se va reduce de la cinci milioane la 4,1 milioane de lei. In opinia mea, cel putin jumatate dintre pensionari nu vor mai beneficia de gratuitati" - ne declara vicepresedintele organiztiei judetene a Ligii Pensionarilor din Arad, Vasile Lupan.
"Liber" si in judet
Liga Pensionarilor este hotarata, evident, sa lupte pentru ca aceste gratuitati sa se rasfranga asupra unui numar cat mai mare de pensionari, tocmai de aceea urmand sa depuna anumite cereri si pe langa Prefectura sau Consiliul Judetean Arad. Vasile Lupan continua: "Ideea este una cat se poate de simpla: ne zbatem ca acest <<liber>> sa il aiba, de data aceasta la autobuze, si pensionarii din judet. Pentru aceasta trebuie sa purtam discutii cu presedintele CJA Iosif Matula si cu prefectul Cristian Stragea. In consiliile locale ar putea sa se aprobe anumite legi pentru ca pensionarii sa aiba gratuitate pe autobuz, macar pentru acelea apartinand Companiei de Transport Public. Dar ideal ar fi sa se semneze un parteneriat si cu firmele de maxi taxi care fac transporturi in tot judetul."
...si alte gratuitati
Gratuitatile de care beneficiaza, la aceasta ora, pensionarii din Arad nu sunt catusi de putin de neglijat. Pe langa transportul public despre care vorbeam, acestia mai beneficiaza de gratuitati, reduceri (compensari) la strandul termal (Bidi), cablu RCS (pana la 1,5 milioane pensie reducerea este de 10 procente), cimitire, medicamente, economate sau bilete de odihna si tratament (reducere sau gratuitati in functie de afectiunile de care sufera).
Pensionarii recunosc ca, prin aceste reduceri sau gratuitati economisesc din pensie ceva mai bine de 10%, adica undeva pe la 500 de mii de lei. Mult, putin, ramane la latitudinea dumneavoastra.

Dacian Don - Saptamana aradeana

  • Conferinta de educatie interculturala

Conferinta prilejuita de finalizarea proiectului "Curcubeul"Conferinta de educatie interculturala a reunit timp de doua zile reprezentanti de la diferite institutii care se ocupa de problemele copiilor care provin din familii cu probleme. Conferinta a finalizat de fapt un proiect care se deruleaza de aproximativ trei ani de zile. Scopul proiectului denumit Curcubeul a fost recunoasterea importantei educatiei interculturale in educatia grupurilor marginalizate. Finantatorul proiectului a fost o fundatie de specialitate din Elvetia.
Directia de dezvoltare si asistenta comunitara din cadrul Consiliului local al municipiului Arad, Inspectoratul judetean scolar, Casa corpului didactic si Fundatia de copii "Pestalozzi" sunt institutiile care timp de trei ani s-au ocupat de proiectul Curcubeul. Proiectul s-a adresat in special copiilor care provin din familii cu probleme.
Conferinta de educatie interculturala a marcat finalizarea acestui proiect si a reunit specilisti in problemele copiilor dezavantajati. Colaborarea autoritatilor locale cu fundatia din Elvetia nu se incheie aici. Directia de dezvoltare si asistenta comunitara doreste sa extinda acest proiect si in celelalte judete ale tarii.

Camelia Catean - Televiziunea Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]