Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 24 august 2005  
Stirile TVA aici
  • N-a "dansat" decat o vara
Demiterea vicepremierului Gheorghe Seculici nu intra in categoria surprizelor. 
Acum vreo doua luni imi spunea, intr-o discutie particulara, ca a reusit sa-l supere pe premier si pe multe persoane cu pozitii puternice in lumea plutocratiei autohtone. 
Care persoane detin si cea mai mare parte a mass-media din Romania.
Este vorba despre afacerea privind liberalizarea energiei. 
Afacere care a iesit la iveala doar acum doua saptamani. 
Gh. Seculici, ca vicepremier trebuia sa semneze documentul privind liberalizarea energiei. 
Nevrand sa semneze ca primarul, Gh. Seculici i-a spus ministrului Codrut Seres, care a venit personal cu documentul pentru semnatura - era si normal pentru ca avea propriile interese ca documentul sa treaca prin guvern -, ca vrea sa studieze documentul inainte de a-l semna. 
Studiind documentul, vicepremierul constata ca, asa-zisa liberalizare a energiei era, de fapt, parafarea monopolului asupra energiei de catre patru firme. 
Intelegand smecheria cu liberalizarea energiei, Gh. Seculici refuza se semneze documentul. 
Ceea ce nu i-a atras simpatia mai multor ministri si, in primul rand a premierului Tariceanu, dar si a "grupurilor de interese" de care vorbea Traian Basescu. 
Iar pentru ca era vicepremierul care avea in subordine ministerul industriei si al comertului, adica ministerul unde se puteau da tunurile si cum el nu avea de gand sa intre in jocurile murdare ale mafiei, singura solutie era inlaturarea lui din locul cu semnatura.
Cum era posibil acest lucru? Simplu. Prin discreditarea vicepremierului care nu se aliniaza. 
Avand la dispozitie aproape toate mass-media dar mai cu seama posturile TV, "grupurile de interese" au pornit o campanie mass-media impotriva lui Gh. Seculici.
Desi a demonstrat ca nu a facut nici o ilegalitate, Gh. Seculici a fost etichetat de mass-media ca o persoana care a facut afaceri ilegale cu ginerele sau, primarul Gh. Falca. 
Cel mai vehement post a fost Antena 1, pe care Codrut Seres o avea la indemana prin intermediul sefului sau de partid. 
Astfel tara, prin mijlocirea televiziunilor particulare, a putut afla cine patroneaza marea coruptie din Romania: vicepremierul Gh. Seculici!
Grav a fost pentru el ca partidul l-a lasat de izbeliste, desi a demonstrat ca e nevinovat. 
De ce nu l-a ajutat partidul? Dintr-un motiv care tine de sistemul clientelar al partidului. 
Cel care l-a dus pe Seculici la Bucuresti a fost Traian Basescu. 
Dar postul de vicepremier mai era ravnit de Cezar Preda, care in repetate randuri l-a atacat pe urma pe Gh. Seculici, de Gheorghe Pogea, actualul vicepremier si omul de incredere al lui Videanu, dar si de alti doritori de functii inalte aducatoare de putere si ce urmeaza dupa.
Asadar, Gh. Seculici a fost lasat de Basescu la discretia partidului. 
Vina lui Seculici, pentru ca in demitere are si el vinile lui, a fost ca nu a stiut sa-si gestioneze relatiile in partid, dar mai ales nu a stiut sa-si gestioneze functia. 
Gh. Seculici a inteles cam tarziu ca politica de Bucuresti nu se aseamana cu politica de Arad. 
A pierdut prea multa vreme pana a inteles acest lucru si nu a pus piciorul in prag de la bun inceput. 
N-a reusit sa cultive nici relatia cu premierul Tariceanu si comunicarea dintre cei doi a fost ca si inexistenta.
Gh. Seculici imi spunea la un moment dat ca nu stie, practic, care ii este obiectul muncii. 
Si-a dat seama ca functia pe care o detine este mai mult una politica si de decor, dar s-a complacut si el in aceasta situatie. 
Pana a venit povestea cu semnatura. Atunci a vrut sa demonstreze ce inseamna sa fii vicepremier si a fost "lucrat" de sistemul mafiot. 
Gh. Seculici a mai facut o greseala. Nu a divulgat povestea cu semnatura decat prea tarziu si chiar daca Basescu l-a felicitat pentru rezistenta in fata mafiei, nu l-a mai aparat atunci cand s-a pus problema remanierii. 
Basescu isi are jocurile lui politice, iar Seculici n-a mai facut parte din aceste jocuri politice.
Mai mult, asa cum am precizat, Gh. Seculici nu a intrat in sistemul clientelar al partidului. Iar sistemul l-a marginalizat, apoi l-a eliminat. 
Sa ne amintim ca la Conventia Nationala a PD, desi a candidat la functia de vicepresedinte, iar ca vicepremier era obligatoriu sa obtina o functie inalta pe linie de partid, Gh. Seculici a fost eliminat de catre Blaga, Boc si Videanu. 
Si asta pentru ca trebuia sa fie eliminat, pe cale de consecinta, si din functia de vicepremier, pe care Videanu o dorea pentru protejatul sau Gh. Pogea inca de la inceputul guvernarii.
Am aratat aici doar cateva date care demonstreaza ca demiterea lui Gh. Seculici era iminenta. 
Iar pentru aceasta demitere au concurat atat persoane ale mafiei romanesti, cat si propriii colegi de partid. 
Pentru a-ti pastra functiii inalte trebuie sa intri in jocurile sistemului clientelar. Cine nu stie sa intre in aceste jocuri si sa-si gestioneze pozitia, o pierde cu prima ocazie. 
In Bucuresti sistemul clientelar este uns cu toate alifiile si daca nu ai "alifia" personala pentru a unge sistemul, pozitia incepe sa scartaie, scartaitul deranjeaza si esti scos din sistem.
Cunoscand mai indeaproape "entuziasmul" cu care Gh. Seculici a acceptat functia de vicepremier, dar mai ales tribulatiile prin care a trecut acesta de cand a preluat functia, chiar daca a durat doar o vara, imi inchipui ca Gh. Seculici nu e prea afectat de pierderea functiei. 
Decat, eventual, daca nu-si activeaza orgoliile. 
Daca va privi lucrurile intr-o perspectiva mai larga si mai inteligent, Gh. Seculici va intelege curand ca pierderea unei functii oricat ar fi de mare aceasta functie poate insemna o experienta si nimic mai mult. Si, eventual inceputul unui nou drum.
Oricum, ii spun ceea ce i-am spus atat lui, cat si altora: domnii nu au ce cauta in politica. 
Sa mai precizam ca un alt vicepremier, Marko Bela a declarat ca "Gh. Seculici si-a facut treaba, schimbarea lui facandu-se strict pe criterii politice"
Curat politice, sa cante muzica!

I. Iercan - Adevarul

  • Trafic suspendat

Vama Nadlac a fost inchisa traficului rutier timp de cinci ore din cauza unor lucrari de racordare a unui generator electric care va deservi zona in caz de avarii. 
La punctul de frontiera Nadlac exista un generator care deservea o parte din vama iar prin punerea in functiune a celui de-al doilea grup s-a rezolvat problema curentului electric in tot punctul de frontiera. 
Investitia a costat 100 de milioane de lei. 
Politistii de frontiera impreuna cu omologii lor maghiari au luat masuri de dirijare a traficului spre vamile Varsand, Turnu si Cenad. 
Oprirea circulatiei i-a nemultumit pe soferii de TIR-uri care transportau marfa perisabila sau trebuiau sa ajunga in Ungaria pentru a fi imbarcati in trenuri ca sa-si continue drumul. 
In schimb traficul prin vamile Varsand, Turnu si Cenad s-a dublat atat pe sensul de iesire cat si pe cel de intrare in tara. 
Aici numarul politistilor de frontiera a fost suplimentat pentru a putea face fata fluxului de masini. 

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Zgarie-Branzan

Dana Razboiu, la prima iesire dupa despartire
In ultimele doua luni, vedeta TVR a primit de la sot, pentru ingrijirea copilului, un milion de lei!
Aflata in prag de divort, prezentatoarea jurnalului principal al TVR s-a aerisit cateva ore la Festivalul Stufstock de la Vama Veche, unde a fost insotita de doua prietene. 
Desi isi propusese sa ramana pana duminica, vedeta TVR s-a intors la Bucuresti sambata seara, revenind langa fiul ei de un an si jumatate. 
Cea care a avut grija de micut in acest rastimp a fost sora vedetei TVR, venita special de la Arad.
Aceasta a fost singura iesire pe care prezentatoarea si-a permis-o in vara aceasta, de cand se ocupa singura de ingrijirea lui Victor, baietelul pe care il are cu deputatul PSD Ovidiu Branzan. 
Surse din anturajul vedetei spun ca, in ultimul timp, aceasta nu a mai iesit in lume, lucru pe care  nu il prea facea nici in timpul convietuirii cu Ovidiu Branzan. 
Din cate se pare, unul dintre factorii care au erodat puternic mariajul dintre Dana Razboiu si Ovidiu Branzan a fost gelozia exagerata a acestuia, actualul deputat PSD de Timis supraveghindu-si indeaproape sotia.
Septembrie cu proces
Aceleasi surse indica faptul ca Dana Razboiu a avut singura grija de Victor in ultimele doua luni, ea beneficiind pentru aceasta de la sotul ei de un "ajutor" financiar de un milion de lei. 
Deputatul PSD soseste in Capitala duminica seara, unde ramane pana marti, cand se inapoiaza la Timisoara. 
"O singura data i-a adus lui Victor o masinuta, dar, in rest, nu a sunat nici macar o data sa intrebe daca fiul lui e bine", declara vedeta postului public.  
Ovidiu Branzan nu a dorit sa comenteze acest din urma aspect, precizand insa ca munca sa e de asa natura incat ii permite sa stea acasa doar doua-trei zile pe saptamana.
Data primei infatisari in procesul de divort dintre Dana Razboiu si Ovidiu Branzan este stabilita pentru 20 septembrie.
Imbrancita pe scari si batuta
Sfarsitul lunii iulie a fost marcat de neintelegeri intre Dana Razboiu si Ovidiu Branzan, care au culminat cu o vizita a cunoscutei prezentatoare la IML. In noaptea de 25 spre 26 iulie, stirista a sunat la 112, spunand ca a fost imbrancita pe scari si batuta de sot. 
Ulterior, Ovidiu Branzan a lasat sa se inteleaga faptul ca in seara cu pricina si-ar fi gasit sotia acasa cu un admirator. 
Lucru pe care Dana Razboiu il neaga cu inversunare, afirmand ca aceasta acuza e incredibila, tinand seama ca sotul ei era deja acasa cand a sosit de la serviciu. 
Politistii au gasit-o pe Dana Razboiu asteptandu-i in fata casei, dar au refuzat sa intre chiar si dupa solicitarea acesteia, pe motiv ca e vorba de un domiciliu privat, iar sotul vedetei are imunitate parlamentara.

Mihaela Calinoiu - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Clinica de psihiatrie elvetiana pe 10 hectare, la Arad!
O delegatie din Elvetia, formata din personalitati din lumea medicala si politica de acolo, a poposit din nou la Arad, de aceasta data pentru a depune la autoritatile locale si judetene o oferta imposibil de refuzat. Este vorba de intentia elvetienilor de a ridica la Arad o clinica occidentala de psihiatrie.
Singura conditie impusa de oficialii elvetieni, care au ajutat spitalele aradene inca din 1997 incoace (cu aparatura medicala, mobilier si cu refacerea mai multor sectii de spital) a fost ca mediul politic din Arad si cel medical sa se inteleaga astfel incat sa le fie pus la dispozitie un teren in suprafata de 10 hectare, pe care sa ridice clinica de psihiatrie. 
Imediat dupa ce a auzit oferta elvetienilor, conducerea Spitalului Judetean Arad a pornit o campanie de sensibilizare a autoritatilor locale vizavi de conditia impusa de investitori, campanie care are, din cate s-a putut vedea ieri, trecere la oficialii aradeni. 
Oficialii elvetieni au punctat ieri, in cadrul conferintei de presa organizata pe subiect, faptul ca nu se vor implica in proiect pana cand situatia terenului nu va fi rezolvata si pana cand politicul si lumea medicala din oras nu se vor pune de acord.
Elvetienii nu au poposit la Arad nici de aceasta data cu mana goala: dupa zecile de donatii facute pana in prezent, acum investitorii au venit cu o ambulanta Toyota pe care au donat-o Spitalului de Ginecologie si 25 de treilere pentru spitalele locale. 
Atat fostul ministrul al sanatatii din landul Sankgallen, Anton Grumninger, cat si  directorul general al spitalelor din Sengalen, Joseph Fassler, au punctat faptul ca interesul lor este legat de ajutorarea sistemului medical din Arad, in conditiile in care cei mai importanti dintre toti sunt pacientii si atitudinea pe care pe care medicii o au fata de acestia (mai ales cand e vorba de spitalele de psihiatrie).
Autoritatile aradene, in frunte cu Iosif Matula, presedintele Consiliului Judetean, si conducerea spitalelor din Arad au punctat donatiile facute de-a lungul colaborarii de delegatia elvetiana: reprezentantii acestora au renovat o sectie a Spitalului de Ginecologie, au adus o centrala telefonica moderna aici si una de dimensiuni mai mici la Spitalul Judetean (Psihiatrie), au donat incubatoare, paturi, aparatura medicala, au renovat grupurile sanitare, au adus o masina de spalat industriala si au realizat probabil cel mai important lucru pentru Spitalul de Psihiatrie – au pus pe picioare un pavilion de terapie ocupationala.
Cat priveste posibila viitoare clinica de psihiatrie, ce ar urma sa se intinda pe 10 hectare, Josehp Fassler a punctat modalitatea simpla de realizare a acesteia: "Cunosc o serie de oameni care sunt multimilionari si ar putea sa se implice in proiect".

Adriana Barbu - Observator

  • Comerciantii din piata Mihai Viteazul ataca din nou: " Demolarea pietei este ilegala"

Comerciantii invoca in sprijinul acestei afirmatii un document al Comisiei Regionale 5 a Monumentelor Istorice Timis, pe a carui jurisdictie se afla si judetul Arad, inaintat Primariei Arad in data de 25.07.2005, cu nr. de inregistrare 1379. in adresa se precizeaza faptul ca Directia Timis si Comisia Regionala 5 a Monumentelor Istorice nu a fost informata si nici nu i s-a cerut avizul asa cum prevede legea, privind ininitierea proiectului de "modernizare" a pietei Mihai Viteazul, aflat in acest moment in faza de PUD.
Documentul este semnat de Dan Leopold Ciobotaru, director al Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National al Judetului Timis (DCCPCNJT) si de dr. arhitect Teodor Gheorghiu, fiind parafat de Ministerul Culturii si Cultelor.
"Luand act de acest proiect exclusiv din presa si de la avizierul Primariei, nu intelegem de ce pana in acest moment, nu a fost cerut avizul Comisiei, atat timp, cat o asemenea investitie poate avea consecinte extraordinar de importante asupra intregului centru istoric" - se precizeaza in respectiva adresa, pe care primarul Falca a omis sa o faca publica sau sa aminteasca macar de ea in sedintele de Consiliu Local ori in cadrul dezbaterilor publice.
Conducerea Regionalei 5 evita sa elaboreze orice judecata de valoare, insa precizeaza ca un asemenea proiect trebuie analizat, data fiind amploarea si posibilele efecte: aglomerarea circulatiei carosabile, intr-o zona sufocata deja din acest punct de vedere si susceptibila de a se pietoniza partial in viitor, modificarea radicala a structurii si morfologiei zonale (istorice) prin "umplerea" unui spatiu de tip "piata urbana" cu o construct de tip "mall" - operatiune ce contravine normelor europene, demolarea unei hale recent renovata, cu o arhitactura valoroasa caracteristica pentru perioada interbelica.
"Acest punct de vedere se bazeaza pe o logica urbanistica elementara, dar si pe zeci si sute de studii realizate pentru Arad in Facultatea de Arhitectura din Timisoara." se mai precizeaza in documentul "misterios".
 Conform comisiei Regionale 5 a Monumentelor Istorice, producatorii directi vor fi indepartati din centrul orasului ceea ce va duce la ruperea relatiilor traditionale dintre Arad si zonele agricole invecinate si implicit la promovarea unei alimentatii artificiale.
Procedand astfel, Aradul va face exact acelasi tip de eroare pe care Comunitatea Europeana si diferitele organisme europene incearca acum sa o remedieze, promovand, extrem de costisitor, alimentatia naturala. Intre consecintele imediate ale acestei situatii, va fi degradarea fondului construit traditional si istoric din zonele preurbane, iarasi negativa in contextul regional sau transfrontalier.
Membrii Comisiei precizeaza considera ca "Modul in care a fost realizat proiectul este o problema a proiectantului. In acest sens, ne exprimam consternarea ca un asemenea gest a fost realizat de un arhitect, ignorandu-se cele mai simple si uzuale reguli urbanistice si de protectie a unor arii istorice, dar din pacate, in Arad, doar in ultimii ani, exista numeroase precedente de acest fel, care au dus la demolarea unor arhitecturi istorice importante cum au fost Manejul din timpul Mariei Teresa, Hotelul Stadt Wien sau Cazarma Husarilor din actuala Piata a reconcilierii."
Intr-o scrisoare deschisa adresata de aceasta data Consiliului Local Municipal, comerciantii "amendeaza" initiativa primarului Gheorghe Falca, ca nefiind insotita de un studiu de impact, care sa prezinte, cine, cum si cat va fi afectat, sa evalueze costurile pe termen scurt si mediu asupra zonei.
In urma demersurilor facute pe langa Biroul Permanent Teritorial al PNL, presedinte al PNL Arad - deputatul Titu Gheorghiof, a cerut in cadrul sedintei de vineri a BPT, ca Organizatia Municipala a PNL Arad sa analizeze serios problema situatiei in care se afla agentii economici, care isi desfasoara activitatea in Piata "Mihai Viteazul".
Mai exact, consilierii municipali ai PNL trebuie sa analizeze daca proiectul primarului Falca este in interesul aradenilor si ce se va intampla cu agentii economici, daca se demoleaza piata.
Intre timp, prins cu organizarea "Zilelor Aradului", Falca evita sa abordeze problema pietei, comerciantilor fiindu-le "refuzat" un miting pentru care solicitasera aprobare saptamana trecuta, cererea lor nefiind solutionata inca de municipalitate.

Cristian Videscu - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]