Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 24 ianuarie 2005

Stirile TVA aici

  • Valentin Voicila: "Generalul Badalan ar trebui sa se retraga de la conducerea armatei"

Revolutionarul Valentin Voicila nu vrea sa uite momentele din Decembrie '89Poate cel mai important interlocutor al generalului Nicolae Spiroiu care a venit la Arad sa lamureasca implicarea generalului Eugen Badalan (maior in l989) in incercarea de reprimare a aradenilor care au iesit in strada pentru inlaturarea dictaturii a fost actorul Valentin Voicila. 
Acesta a sosit in Piata Revolutiei pe la ora 10,30 – 11 in dimineata de 21 decembrie si a stat in strada si apoi in Palatul Administrativ pana in 27 decembrie cand evenimentele s-au linistit. 
El a cunoscut bine ofiterii care comandau dispozitivul format in jurul cladirii in care se gaseau autoritatile acelei vremi, a avut relatii directe cu maiorul la acea vreme Badalan, cunoscandu-i bine atitudinea si reactiile in situatiile tensionate. 
Prin urmare am considerat normal sa stam de vorba cu el despre ceea ce a discutat cu gen. Spiroiu si despre "asezarea" lui Badalan in cea mai inalta functie din armata, aceea de sef al Statului Major General.

- Domnule Valentin Voicila, ati fost la intalnirea cu generalul Nicolae Spiroiu; spuneti-ne si noua ce i-ati povestit despre rolul jucat de maiorul Badalan in Revolutia din decembrie ’89 de la Arad ! Va intreb deoarece concluzia generalului "anchetator" a fost ca "nu a gasit nimic care sa-l incrimineze pe Badalan".
-Am fost sunat de domnul general Spiroiu si m-am dus la intilnirea de la Prefectura unde timp de doua ore am stat de vorba. 
I-am adus si ziarele adunate timp de 15 ani in care am declarat aceleasi lucruri privind atitudinea domnului Badalan in strada, cand a fost gata sa traga in noi si a dat ordin sa fim goniti din Piata. 
Aceste lucruri nu le spun acum conjunctural. I-am dovedit domnului general ca ceea ce am trait si cunosc nu-mi apartine numai mie ci si colegilor care au fost langa mine si militarilor implicati in evenimente. 
Alaturi de mine la discutie a participat si domnul Emil Simandan, care cunoaste bine problematica Revolutiei, fiind autorul celor doua carti de interviuri cu cei implicati in evenimente si pe care le aveam cu noi. 
I-am aratat generalului si concluziile comisiei senatoriale care a investigat evenimentele in 1991. Dar generalul Spiroiu a venit hotarat sa-l apere pe gen. Badalan. 
Deci tot ceea ce i-am spus noi a fost inutil pentru ca hotararea lui era deja luata. Nici macar Badalan nu a avut curajul sa afirme ca eu l-am fortat sa jure pe steagul fara stema. 
- Apropo, explicati-ne cum a fost episodul cu steagul fara stema...
- Va dati seama ca noi eram dupa o zi de demonstratie, nu mancasem aproape nimic, era noaptea tarziu, mai eram 200 de persoane in Piata. Cum ne puteam duce noi, cativa oameni, sa-l fortam pe maiorul Badalan sa jure pe un steag fara stema cand el avea in spate TAB-urile si armata? Este aberant. 
Civilii care au fost alaturi de mine au declarat ca afirmatiile mele potrivit carora am fost amenintat de gen. Badalan sunt adevarate. 
Este vorba de Dima Traian, de Mircea Ardelean si de col(r) Nicolai Diaconescu. 
Episodul steagului este confirmat de acesti oameni. Iar ordinul dat de Badalan armatei de a baga baioneta in oameni este consemnat si in Raportul Comisiei Senatoriale din 1991 care, dupa parerea mea, prezinta situatia in mod obiectiv. 
Revolutia romana s-a inscris si in istoria Aradului Secretarul CC al PCR, Ilie Matei, a dat ordin sa fim scosi din Piata cu baionetele dar maiorul Diaconescu a refuzat sa-l execute. 
Vasile Heredea a refuzat si el sa faca aceasta la fel si Memetea a fost alaturi de noi. Maiorul Aristica Popescu a refuzat si el sa bage baioneta in oameni si ca urmare a fost destituit pe loc de Badalan. 
Toti acestia au facut declaratii publice in ziare in legatura cu acest episod. 
- Cum vi s-a parut atunci maiorul Badalan ca om vizavi de imaginea pe care o aveati despre un ofiter al armatei?
- Vreau sa va spun ca si eu am facut armata si sunt ofiter in rezerva, asa ca sunt in cunostinta de cauza. Din acest punct de vedere am vazut in el un ofiter competent dar excesiv de zelos. Cred ca este capabil si nu-i neg calitatile. 
Dar faptul ca a fost atat de aprig atunci, ne-a aratat ca vrea sa indeplineasca cu prea mult zel ordinele, chiar si pe cele mai aberante. 
- Principalul argument adus in favoarea lui Badalan a fost faptul ca din 21 pana in 22 dupa amiaza nu a fost inregistrat nici un mort.
- Nu s-a intamplat nimic, e adevarat, dar acest lucru a fost posibil numai pentru ca colegii lui au refuzat sa-i execute ordinele. Norocul nostru a fost ca au existat oameni intelepti: un Heredea, un Diaconescu, un Memetea. 
Daca eu nu as fi schimbat steagul era in stare de orice pentru ca primise ordin de la Ilie Matei sa bage baioneta in noi. Eu pana acum nu am dorit sa subliniez si faptele secundare. Adica ce s-a intamplat cu statia de amplificare. 
Aceasta am primit-o in 21 de la actualul col. Gargari si aceasta m-a ajutat doar cateva minute pentru ca a fost retrasa chiar de Badalan. 
El ne-a redat statia abia in noaptea de 21 pe 22 dupa ce primise informatii de la ofiteri de securitate ca Ceausescu va pica. 
El a jucat la doua capete, cu noi si impotriva noastra. 
Apoi un alt episod. In dimineata de 22, pe la ora 10, cand el coordona intreg efectivul din Piata, soldatii aveau armele fara baioneta si fara incarcator si am apreciat acest lucru. La un moment dat intre soldatii aflati acolo au aparut altii cu arme, baionete, si incarcatoare. Ofiterii care ma cunosteau au venit la mine si mi-au spus: "Domnule Voicila, nu stim cine sunt acesti soldati, nu sunt ai nostri, ne e teama, nu stim ce vor sa faca"
Probabil aveau misiunea de a ne provoca. Am facut apel la armata si au fost retrasi.
- Victimele la Arad au aparut abia in noaptea de 22 pe 23. Cum a fost posibil?
- In dupa amiaza de 22 am intrat in Consiliu si acolo am continuat ceea ce am inceput in strada, adica ne-am organizat. 
Am intrat in Consiliu ca membri ai Frontului Democratic Roman. 
Eu am fost ales presedinte iar Onofrei Danila si Crisan Mircea, vicepresedinti. Mai tirziu,dupa modelul Bucuresti, a fost constituit Consiliul Judetean al Frontului Salvarii Nationale in care am intrat cei din Frontul Democratic iar eu am fost ales din nou presedinte. 
In aplauzele celor prezenti armata se retrage in Cetate In acel timp la Consiliu sunau continuu telefoane de alarmare. Chiar ofiterii prezenti imi transmiteau ca apa a fost otravita, ca vin elicoptere si multe altele. Toate acestea erau stiri false. Sigur privind in urma am putea spune ca eram naivi. In momentele acelea au fost luate de bune pentru ca in toata tara se anuntau aceleasi atacuri teroriste. 
- Cine a coordonat armata dupa 22? Ati avut vreo autoritate asupra ei avand in vedere functia pe care o aveati?
- Fiecare unitate avea comandantul ei. Marcu la Cetate, Diaconescu la Lipova. Ei aveau comanda diferita. Marcu era subordonat generalului Schiopu, comandantul diviziei de la Oradea iar Diaconescu lui Hortopan. Colaborarea dintre noi s-a efectuat pe directii diferite. Marcu s-a dovedit a fi un om dificil.
- Cum apreciati ceea ce a facut armata in acele zile? 
- Marcu a fost arestat, dezarmat, acuzat de inalta tradare si era pe punctul de a fi executat. Daca nu interveneam il impuscau in Consiliu. A fost arestat de maiorul Micu. Sa va spun ce s-a intamplat. Ne-au fost taiate legaturile telefonice. Prin urmare eu nu mai puteam sa controlez orasul si nu aveam nici relatie cu Bucurestiul. Atunci l-am intrebat pe Marcu ce s-a intamplat pentru ca in posta erau soldatii lui si stateau pe intuneric acolo iar noi nu puteam vorbi la telefoane. In acest timp el statea in Cetate si nu voia sa vina la Consiliu desi facea parte din Frontul Democratic. Asa ca am hotarat sa-l arestam. 
- Badalan mai avea vreo atributie in acel timp?
- In afirmatiile lui, Badalan, este foarte generos cu el insusi. Cand este vorba de o situatie buna spune ca el controla. Cand e vorba de o situatie proasta atunci nu mai controla el. Marcu a declarat Comisiei Senatoriale ca nu el controla situatia, ci Badalan.
- Inteleg ca a fost controlat haosul. 
- Intr-adevar a fost haos. Pentru ca asa cum am spus, subordonarea era dubla. Deci la varf au fost niste neintelegeri. 
- Avand in vedere cele intamplate atunci, credeti ca are generalul Eugen Badalan autoritatea morala de a conduce astazi armata?
-Parerea mea este ca poate fi capabil profesional, nu neg acest lucru, pentru ca are calitati indiscutabile. Dar parerea mea este ca generalul Badalan nu-i capabil sa gestioneze situatiile de criza. Despre asta este vorba. Este capabil acum cand totul este bine, dar daca s-ar ivi o situatie de criza, n-as avea incredere in el. Eu cred ca ar trebui sa se retraga din fruntea armatei.

Ioan Tuleu - Adevarul

  • Pentru ca nu (prea) are sediu, Consiliul Judetean se alege cu imobilul (in paragina) al SRI

Dupa reabilitare imobilul fostei Banci Agricole si SRI  a fost cedat Consiliului Judetean - Virtual Arad News (c)2005Multi aradeni s-au intrebat ce se mai intampla cu imobilul (cu cupola) de pe strada Lacului (din vecinatatea Casei de Cultura a Sindicatelor), a carui constructie a inceput de mult, a fost abandonata, iar acum e realmente pradata de boschetari (care o folosesc pe post de domiciliu). Daca pana ieri nu va puteam informa decat ca imobilul era destinat celor din SRI, acum va putem spune ca acesta a devenit al Consiliului Judetean si ca institutia l-a primit pe post de sediu, in conditiile in care CJA e (momentan) tolerata in sediul Primariei, care vrea de mult sa se extinda, in toate birourile Palatului Administrativ.
Ieri, consilierii judeteni si-au dat acordul pentru trecerea in administrarea CJA a acestui imobil, iar faptul a fost posibil pentru ca SRI a precizat ca nu mai poate continua lucrarea (nu are banii necesari investitiilor majore care s-ar impune pentru a fi util serviciului).
Finantarea lucrarilor de investitii urma sa se faca din bugetul SRI dar, din 2001 incoace, de cand imobilul a fost transmis serviciului, nu s-au efectuat nici macar lucrari de conservare, cladirea ajungand intr-o stare avansata de degradare.
In loc de gard de peste 2 metri, sedii administrative
Investitiile ce se impuneau realizate de SRI o serie de ateliere, magazii, statie de carburanti etc. - ar fi trebuit imprejmuite cu un gard inalt de 2,2 metri, construit pe stalpi de beton si panouri din tabla, care nu ar fi dat de loc bine pentru imaginea Aradului (in vecinatatea centrului).
In atare conditii, CJA s-a ales cu imobilul pe care il va folosi, dupa ce lucrarile de constructie vor fi gata, pe post de sediu, pentru ca un alt sediu institutia nu are.
Expertii CJA sustin ca locatia e buna, pentru ca, odata realizat acest plan, va crea un ansamblu de institutii cu impact direct asupra populatiei, va duce la mentinerea spatiului verde (care ar fi fost distrus de SRI) si va contribui la planul estetic al Aradului.
Ramane doar ca CJA sa identifice banii necesari reabilitarii (drastice a imobilului, destinat initial Bancii Agricole.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Olimpiada de limba maghiara la Arad

Liceul Csiky Gergely va gazdui Olimpiada nationala de limba maghiara - Virtual Arad News (c)2005Anul acesta faza nationala a olimpiadei de limba si literatura maghiara va avea loc in Arad .
Inspectoratul scolar a inceput deja pregatirile pentru concurs, astfel incat totul sa se desfasoare fara probleme.
Elevii din toata tara care vor veni aici vor avea parte, pe langa concursul propriu zis, de cateva zile recreative, cu excursii si program distractiv. Olimpiada de limba si literatura maghiara, faza nationala, se va desfasura peste 2 luni.
Probele se sustin la liceul Csiki Gergely.
Concursul propriuzis dureaza o zi, dar corectarea lucrarilor ia ceva mai mult timp, drept pentru care elevilor li s-a pregatit un program special pentru perioada in care vor sta la Arad.
Elevii si cadrele didactice insotitoare vor fi cazati in perioada olimpiadei in internatele scolilor aradene.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • Smecherie notariala la vama

O firma din Roman a incercat o noua metoda de a iesi din tara fara suma necesara impusaLa sfarsitul saptamanii trecute, 16 cetateni romani au fost opriti la vama Varsand. Politistii de frontiera au descoperit ca sumele de bani prezentate la iesirea din tara nu erau de fapt ale acestora.
In urma unei actiuni de infiltrare organizata la sfarsitul saptamanii trecute de reprezentantii Inspectoratului Politiei de Frontiera, printre pasagerii unei agentii de turism din localitatea Roman, oamenii legii au descoperit o noua metoda de a iesi din tara fara suma de bani ce trebuie prezentata la vama: incheierea unui contract de imprumut, autentificat la notar.
Astfel, agentia de turism din Roman a organizat transportul spre Italia a unui grup de 25 de peroane, prin intermediul unei societati din Germania, imprumutand la sediul agentiei 16 dintre pasageri cu suma de 3.100 de euro. 
Contractele de imprumut incheiate si autentificate la notariat trebuia sa le asigure acestora libera trecere la controlul de frontiera, banii imprumutati urmand a fi restituiti dupa trecerea granitei, lasandu-i astfel pe cei in cauza fara sumele necesare intretinerii pe teritoriul tarii in care doreau sa ajunga. Persoana care trebuia sa recupereze banii a sosit in vama Varsand cu un alt autocar. 
Intrebat de politistii de frontiera cu ce scop se afla in vama, acesta a declarat seful agentiei l-a trimis sa preia pasagerii coborati din primul autocar si sa-i urce in cel cu care el a venit pentru a se asigura ca in cazul in care unul dintre cei imprumutati nu va indeplini conditiile pentru iesirea din tara, sa recupereze imprumutul.
Pasagerii au declarat ca inainte de a pleca de la agentia de turism li s-a spus sa restituie sumele imprumutate ghidului ce reprezenta firma in contractele incheiate cu ei. 
Politistii de frontiera au amendat agentia din Roman cu patru milioane de lei pentru nerespectarea traseului si a graficului de circulatie. 
De asemenea, 14 pasageri nu au fost lasati sa iasa din tara fiindca nu aveau sumele necesare. 
Lucratorii vamali de la Varsand au raportat cazul la Autoritatea Rutiera Romana, Autoritatea Nationala de Turism in vederea luarii masurilor legale.

Diana Rotar - Observator

  • Inlocuire centrala telefonica manuala cu centrala telefonica digitala in localitatea Birchis

Si la Birchis centrala telefonica manuala a fost inlocuita cu una automata - Virtual Arad News (c)2005In data de 30.12.2004 ROMTELECOM - D.Tc. Arad a finalizat inlocuirea centralei telefonice manuale din localitatea Birchis cu o centrala telefonica digitala Topex cu o capacitate instalata de 208 linii telefonice.
Odata cu instalarea noilor centrale s-a inlocuit in totalitate vechea retea de distributie din localitate, iar abonatii care au fost conectati in CTA Pentomat local din localitatea Capalnas s-au reorientat in CTA Savarsin si in CTD Topex Birchis, astfel incat CTA Pentomat local din Capalnas a fost scoasa din functiune.
Cu aceasta ocazie s-au preluat din vechea centrala toti cei 131 abonati existenti din Birchis, iar in perioada imediat urmatoare se vor instala noi abonati care au cerere de instalare la D.Tc. Arad.
Astfel abonatii din aceasta CTD vor avea acces la convorbiri automate locale, interurbane si internationale, la serviciile cu valoare adaugata, la factura detaliata si la serviciul Acces Special Internet.
Abonatii care sunt conectati in aceasta CTD vor plati factura telefonica, ca si in prezent la Oficiile Postale din localitate precum si la partenerii autorizati ai ROMTELECOM.
Numerotatia abonatilor din Birchis este: 434400-434699.
Mentionam ca in acest moment in Judetul Arad nu mai exista nici o centrala manuala, toate centralele fiind automate (analogice si digitale).

Dan Cioca - Sef Compartiment Vanzari Directe - ROMTELECOM - D.Tc. Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]