Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 23 august 2005        
Stirile TVA aici
  • Inaugurare nocturna pentru Parcul Reconcilierii

Inaugurarea Parcului Reconcilierii din Arad a fost un eveniment care a stralucit, aseara, printr-o atmosfera de calm, liniste, relaxare, atmosfera in care spiritul european si-a facut simtita din plin prezenta.
In ciuda prezentei masive a fortelor de ordine, doar aproximativ 300 de oameni, marea majoritate localnici, au venit pe platoul din mijlocul parcului, pentru a asista in direct la ceea ce multi dintre cei care au luat cuvantul au consimtit ca este o premiera. 
"Un prim pas in reconcilierea dintre romani si maghiari, un triumf al optimistilor, care au avut incredere in materializarea acestui proiect", dupa cum s-a exprimat vicepremierul Marko Bela.
Desi reprezentant al guvernului Romaniei, Marko Bela a precizat ca se va exprima in limba materna si abia apoi "va incerca sa se exprime si in limba romana", gest considerat a fi nepotrivit pentru calitatea de oficial roman in care acesta era prezent. 
Acelasi Marko Bela a considerat ca reconcilierea nu se realizeaza insa printr-un simplu parc, ci este nevoie de mai multe etape care sa fie parcurse, pentru ca in final, sa se poata vorbi despre un astfel de rezultat.  
"Acest parc este un moment important, pentru ca a reusit sa schimbe o mentalitate care a insotit actiunile noastre mult timp. Totusi, pentru a se realiza reconcilierea dintre romani si maghiari mai sunt multe de indeplinit. Ce mai avem de facut? Foarte multe, pentru a deveni european, pentru a ne integra in UE. Trebuie sa realizam un cadru juridic pentru desfasurarea activitatii, si ma refer aici la legea minoritatilor, lege pe care nu ascund ca ne-o dorim, la crearea de institutii de cultura si de educatie a minoritatilor".
Marko Bela a apreciat ca slaba prezenta la eveniment se datoreaza interesului mai scazut al populatiei si faptului ca nu mai exista tensiuni care sa atraga mii de oameni.
Mai trebuie precizat ca autorul Arcului de Triumf, sculptorul Bolborea nu a fost prezent la festivitate. 
In plus, Parcul a mai beneficiat de o inaugurare in luna aprilie a anului trecut, mult mai apreciata de public, dat fiind faptul ca atunci a fost vorba despre instalarea monumentului Libertatii Maghiare.

Mihaela Ozarchevici - Observator

  • Posibile explicatii ale unei remanieri

Mult trambitata remaniere s-a produs, intr-un moment de relativa acalmie pe scena politica romaneasca. 
Iar remanierea Guvernului a lovit puternic in patriotismul nostru local, pentru ca reprezentantul Aradului, Gheorghe Seculici, a fost impachetat frumos si trimis acasa, metaforic vorbind. Pe cine doare, insa, aceasta decizie?
La nivel macro, pe toti aradeni, putin, pentru ca orgoliul nostru a fost zdruncinat de acest gest politic. 
Apoi, la nivel micro, durerile sunt mult mai mari... 
In PD, spre exemplu, situatia nu poate fi una roza. 
Presedintele vine de la Bucuresti remaniat, si va conduce Alianta de la Arad, fara a mai avea, insa, o functie administrativa care sa ii sustina autoritatea.
Asadar, prima problema: in ce fel va fi reimplicat Seculici in plan administrativ (sau, va mai fi)?!? 
Apoi, in interiorul partidului, situatia sa ar putea sa se complice, pentru ca cine stie cine sta la panda si gaseste acum un moment (de slabiciune) tocmai bun pentru a ataca...
In fine, un alt mediu unde remanierea lui Seculici are efecte devastatoare este mediul de afaceri aradean. 
Sunt, probabil, multi oameni de afaceri care au mizat pe sprijinul vicepremierului, care l-au sprijinit la randul lor si care acum traiesc o dezamagire...
Acum, ca Seculici a plecat din fruntea Guvernului, se va face, probabil, o evaluare a activitatii sale. 
Iar evaluarea, la nivel macro, nu are cum sa fie pozitiva, din moment ce a fost remaniat. 
La nivel micro, adica pentru aradeni, rezultatul unei eventuale evaluari ar putea fi altul. 
Poate ca ex-vicepremierul Seculici a pus umarul la atribuirea cladirii de pe strada Lacului catre Consiliul Judetean Arad, la fel cum este meritul vicepremierului ca banii incasati de Directia Plantelor in vamile aradene vor merge spre reabilitarea drumurilor Aradului. 
Ambele chestiuni sunt, insa, formalitati, importante, dar, totusi, formalitati. 
Alte realizari importante pentru comunitatea din care provine nu au fost facute publice...
Dar, una peste alta, de ce a fost remaniat Seculici? 
In primul rand, pentru ca nu a fost vizibil, nu a reusit sa se impuna printre "mitici"
Si nu a reusit in jungla Capitalei pentru ca a fost prea elegant, prea discret printre ceilalti membrii ai cabinetului. 
Apoi, Seculici a fost implicat, fara voia sa, in acel grav incident de presa, cu afacerea Recons, un scandal care i-a adus o notorietate, dar in sens negativ. 
Iar in acel scandal nu a fost vina sa, aproape deloc, ci doar o conjunctura nefavorabila, dublata de inabilitatea unor apropiati de-ai sai. 
In fine, Seculici nu a reusit sa se impuna ca vicepremier, dar, mai grav. nu a reusit sa se impuna politic, in propriul partid. 
Primele semne clare ca Seculici nu va rezista prea mult in functia de vicepremier au fost la Congresul PD, cand a pierdut pozitia de vicepresedinte al partidului, lucru inadmisibil pentru un membru cu o pozitie administrativa atat de inalta.
In fine, Seculici a fost remaniat. 
Mai departe, este interesant de vazut traseul sau politic si administrativ. 
Din punct de vedere personal, Seculici a cazut de pe cai mari. Ramane de vazut ce efecte are cazatura...

Marius Grada - Agenda zilei

  • Intalnire la Virtual Arad 
Aproape 20 de membri ai forumului virtual Arad din toate colturile lumii s-au intilnit la sfirsitul saptaminii trecute in orasul nostru. 
Cu toate ca vorbesc zilnic si stiau totul unul despre altul, multi dintre membrii forumului s-au vazut acum pentru prima data. 
De mai bine de 8 ani pagina de internet www.virtualarad.net  pune la dispozitia celor din strainatate si nu numai, stiri si informatii despre orasul nostru.
Si asta datorita unui aradean stabilit in Germania care nu a uitat de locurile natale. 
Dupa ce au petrecut cateva ore impreuna, prietenii de la Virtual Arad au promis ca vor organiza astfel de intalniri in fiecare an.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad
  • Programul Sapard - mai accesibil  - Comisia Europeana simplifica procedurile

Programul european Sapard, destinat dezvoltarii economice si sociale, prin finantari nerambursabile, a lumii rurale, a prins contur in proiecte de investitii si in judetul Arad.
Dar numarul lucrarilor finalizate ramane inca mic, asta si din cauza procedurilor greoaie si a gradului redus de accesibilitate din cauza obligativitatii participarii cu 50 la suta la cofinantare.
Pentru a mari interesul pentru Program si a facilita unui numar mai mare de investitori accederea la fondurile puse la dispozitie, Guvernul Romaniei a propus modificari si completari ale Programului iar Comisia Europeana le-a aprobat.
"Toate modificarile pe care noi le-am solicitat si care au fost aprobate de catre Comisia Europeana, vin in sprijinul celor care doresc sa obtina fonduri nerambursabile prin Programul Sapard. Nu numai ca se va putea face plata mult mai repede si se va simplifica procedura de accesare a Programului, dar vom putea acorda facilitati suplimentare pentru tineri si pentru investitiile in zonele montane"- a declarat directorul general al Agentiei Sapard, Samoila Szabo.
Principalele modificari se refera la cresterea gradului de cofinantare, a valorii maxime eligibile pentru proiecte si la extinderea ariei de potentiali beneficiari.
Astfel pot accede la finantari Sapard si societatile care au pana la 25 la suta capital de stat.
De asemenea vor putea fi cuprinse in program si orasele din zona montana.
Persoanele sub 40 de ani vor beneficia de facilitati suplimentare, respectiv gradul de cofinantare privata va scadea cu 5 procente iar persoanele din zona montana vor beneficia de o scadere a cofinantarii cu 15 la suta.
Reamintim ca nivelul general de cofinantare este de 50 la suta, dar printr-o recenta Hotarare de Guvern pot fi folosite in acest sens si fonduri obtinute prin Programul FIDA.
Modificari importante au fost aduse si procedurilor, simplificandu-se anumite aspecte, reusind sa se reduca termenele de procesare a cererilor de finantare si de plata.
Cea mai importanta modificare se refera la completarea cererii de finantare si manual, nu doar in format electronic.
De asemenea pentru a permite demararea proiectului intr-un timp cat mai scurt solicitantul va depune impreuna cu cererea de finantare si dosarele de achizitii, urmand ca achizitia efectiva si plata sa fie efectuate in cel mai scurt timp.
In fine, asa cum am aratat mai sus a fost ridicata si valoarea eligibila a proiectelor.
Valoarea totala eligibila poate sa ajunga la 2 milioane euro pentru proiecte de investitii in ferme de crestere a animalelor si pasarilor.
Pana acum valoarea totala eligibila era de 500 mii euro.
In acvacultura valoarea totala eligibila poate sa ajunga acum pana la 500 mii euro.
Prin introducerea acestor facilitati se spera ca ritmul de implimentare a Sapard si numarul investitorilor sa creasca, pentru ca timpul pe care Romania il mai are la dispozitie pentru aplicare prevederilor din domeniul agriculturii a Programului de aderare la UE este foarte scurt iar problemele ramase de rezolvat foarte numeroase.

I. Tuleu - Adevarul

  • Pensiune la castel

O noapte in Castelul Regal de la Savarsin costa 25 de euro, cu mic dejun inclus
Retrocedat Familiei Regale, in urma cu patru ani, si dupa ce a fost renovat si remobilat, Castelul Regal de la Savarsin a fost, din 20 august, deschis vizitatorilor.
Mai mult, la castel se vor putea inchiria camere pentru suma de 25 de euro de persoana, cu mic dejun inclus.
Castelul va avea pentru cei cazati si un restaurant.
"Dormitorul cu baie roz" pastreaza, in camera de baie, obiectele sanitare din faianta roz de Florenta, acelasi in care Regina Mama Elena facea baie.
"Camera albastra", este mobilata in stilul Art nouveau, al anilor 20, reconstituind atmosfera regala a acelor ani.
Participantii la scoala de vara de la Lipova – "SOS prin arta – Podisul Lipovei", organizata de Atelierul civic Ariergarda, au fost primiti de Principele Radu Duda.
Vizitatorii au putut vedea si parcul care se intinde pe o suprafata de opt hectare, un parc, potrivit principelului, "englezesc" si vechi de aproape patru secole.
Potrivit unei evaluari facute de arhitectul Serban Sturdza, in urma cu patru ani, suma necesara pentru reparatiile de care Castelul regal de la Savarsin ar avea nevoie se ridica la un milion de euro.
"Noi nu putem face asta, decat sa il tinem in adormire. Intretinerea lui costa, lunar, zeci de milioane, care inseamna salariile oamenilor si mici reparatii care nu fac decat sa scada, luna de luna, din valoarea sa. Exista alte estimari, care nu privesc doar castelul, ci si parcul englezesc care il inconjoara, cu o vechime de aproape patru secole. Acesta ar merita o atentie europeana. Se gasesc in parc copaci de esente rare, care sunt multiseculari", a declarat Principele Duda.
Excelenta Sa a mai spus ca in prezent functioneaza o societate, Domeniul Regal Savarsin, dupa toate standardele legale din Romania si care se ocupa pentru ca parcul si castelul sa fie vizitabile.
In afara domeniul mai larg al castelului, care nu se limiteaza doar la suprafata lui, mai sunt in jur case, mici terenuri, "care au avut rostul lor – administratia, scoala, atelierul de potcovarie, de fierarie, tamplarie, de manufactura, de olarit, un mic muzeu, o mica biblioteca, acestea trebuie refacute si repuse in circuitul economic. Colaboratorii nostii britanici, este vorba despre o Universitate din Marea Britanie, ne-au propus un proiect eco-horti-cultural care sa adune toata stiinta oamenilor din regiune – de la facutul mierii de albina, horticultura, viticultura, pana la zootehnie, care sa incurajeze sa se produca ecologic, pentru a raspunde unor standarde europene, care vor deveni, la un moment dat, obligatorii. Un astfel de proiect este foarte scump", a mai precizat Principele Radu Duda.
Parcul castelului a fost decorat de Regina Mama Elena
Excelenta Sa a povestit cum parcul a fost decorat de Regina Mama Elena, care l-a facut parc englezesc, in sensul ca acest gen imbina salbaticia cu organizarea.
Refacerea acestui parc a fost insa costisitoare.
"Pentru peluza din fata care arata acum foarte bine a fost facut un efort financiar foarte mare. In mijlocul gazonului actual era un bazin, erau plantati niste copaci, total anapoda. Refacerea a costat pana in 10.000 de euro. Asta a insemnat curatarea lui, adus alt pamant, plantata iarba. Aleile din parc, pe care regele nu le-a vrut niciodata sa fie turnate din beton, sunt cu zgura sau cu nisip. Scaritele care coboara la lac sunt din lemn, din nisip. Cele trei poduri sunt facute din lemn de mesteacan, insula din mijlocul lacului este din pamant batut si cu iarba. Cladirea era complet goala in 2001, nu mai existau nici macar intrerupatoarele. Totul a fost luat. Majestatea Sa are si simtul umorului, astfel ceea ce vedeti aici sunt obiecte de mobilier pe care le-a trimis cu un camion de la Versoix", a povestit Principele.
Obiectele care sunt acum in camera de primire au apartinut si Reginei Mame Elena.
Principele a mai povestit cum casa de langa Florenta, in care a locuit Regina Mama, a fost la un moment dat vanduta, cu putin timp inaintea mortii ei, pentru ca familia regala nu mai avea resurse materiale, astfel ca o parte din mobilier a fost impachetat si tinut, vreme de 25 de ani, intr-un pod.
Aceste piese de mobilier au ajuns inapoi la Palatul Elisabeta si la Castelul Savarsin.
Castelele parasite din Romania ar trebui vandute pe un euro
Principele a declarat celor prezenti ca va declansa o campanie de presa prin care va milita pentru ca o serie de castele, cum este cel din Bulci sau conacul de la Odvos, din judetul Arad, dar si in alte zone ale Romaniei, si care sunt parasite, sa fie vandute pe un euro.
"Aceste castele sunt, dupa standarde europene, cladiri de milioane de euro. Pentru acestea ar trebui sa fie date pe un euro, dupa modelul frantuzesc sau belgian, cu obligatia ca noul proprietar sa le restaureze, renoveze, sa le faca functionale si pentru circuitul turistic cultural. Asa s-a intamplat si in Marea Britanie, Spania, Germania. Spre exemplu, Regina Elisabeta a Marii Britanie a hotarat ca Palatul Hamton, unul dintre cele mai mari din Londra, sa fie exploatat comercial, prin intermediul unei firme imobiliare – peste zi este deschis vizitatorilor, seara poate fi inchiriat pentru banchete, congrese, reuniuni, inchiriate camere, iar pe peluza lui se pot face receptii mari pe timpul verii. Preturile sunt mari, exista un set de criterii care trebuie indeplinite", a mai spus principele.
Cat priveste Castelul Regal de la Savarsin, acesta are, incepand din 20 august, parterul si o aripa de la etaj, care pot fi nu doar vizitate, ci si inchiriate, iar spatiile de vizitare si inchiriere se vor extinde pe masura ce va fi pus la punct, iar publicul va avea ce vedea.
"Demisolul este cea mai larga suprafata si cel mai frumos. Aici va functiona un restaurant si vor putea fi inchiriate camere, in regim de pensiune. Astfel incercam sa acoperim cheltuielile de intretinere. Avem o strategie de dezvoltare a lui. Este pacat ca Romania este plina de astfel de castele lasate in paragina, si care sunt o parte a istoriei care ne priveste", a mai spus Principele Radu Duda.

Daniela Ratiu - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]