Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 23 iulie 2005       
Stirile TVA aici
  • Lovitura spectaculoasa incasata de Primaria Arad: Deocamdata stadionul ACU nu poate fi demolat!

Soarta Stadionului ACU va fi stabilita in instantaChiar daca se afla in concediu, cu siguranta, primarul Gheorghe Falca a inghtit in sec cand a aflat sentinta Judecatoriei Arad: stadionul ACU nu poate fi demolat! 
Automat, planul urbanistic conceput si aprobat in Consiliul Local trebuie modificat, iar licitatia de marti, 26 iulie, privind vanzarea terenului de pe Banu Maracine, anulata. 
Decizia vine ca o lovitura in moalele capului pentru autoritati, care vedeau cu totul altfel mersul lucrurilor. 
Dintr-o data se deschide perspectiva unui proces lung si istovitor, ce poate compromite ridicarea celor doua hipermarketuri in locul batranei arene "CFR".
Joi, avocatul clubului ACU, Carmen Faur, spunea ca a intrat deja in posesia minutei cu decizia, pentru ca astazi, sau cel tarziu la inceputul saptamanii viitoare, sa se elibereze si sentinta oficiala. 
La mutare va urma Primaria, care are drept de recurs, insa aici intervine o mica problema. 
Instanta este in vacanta si - in mod normal - apelul autoritatilor nu va putea fi judecat pana in luna septembrie. 
"In mod cert, Primaria nu va accepta aceasta decizie si va depune recurs. Acest lucru nu ne sperie si suntem dispusi sa mergem pana in panzele albe pentru ca avem legile de partea noastra" - a spus avocatul Carmen Faur. 
Pe aceeasi lungime de unda se situeaza si Gheorghe Albu, presedintele clubului ACU, care are aerul invingatorului: 
"Nici macar cei de la Putere nu s-au putut opune unei legi precise. Legea sportului spune ca Primaria trebuie sa construiasca o alta baza functionabila si de abia apoi sa incerce sa demoleze un stadion." 
In cealalta tabara, infrangerea a fost cu greu digerata. 
Asa cum am spus, primul edil si-a stricat putin vacanta, insa cei care trebuie sa ia repede atitudine sunt cei doi viceprimari si consilierii locali. 
Intrebat ce are de spus in legatura cu decizia nefavorabila a Judecatoriei Arad, Tiberiu Dekany, loctiitorul lui Falca, a raspuns cu o oarecare urma de frustrare: "Am auzit si eu ceva, dar, pana nu voi tine in mana sentinta oficiala, nu va pot declara nimic." 
Asadar, se anunta un sfarsit de vara incendiar in ceea ce priveste soarta stadionului ACU. 
"Vagonarii" si toti aradenii care au blamat proiectul autoritatilor traiesc satisfactia luptei castigate, insa razboiul e doar la inceput.

Calin Mnerie - Adevarul

  • Caravana muncii in judet

AJOFM a plecat pentru doua luni in turneu prin judetAbia inceputa CARAVANA MUNCII da roade! 
Initiata de Agentia judeteana pentru  ocuparea fortei de munca, a ceasta a demarat la inceputul saptamanii si va dura 2 luni. 
Inspectorii agentiei se intalnesc zilnic cu aradeni, fie someri fie reprezentanti ai firmelor din mediul rural. 
Ei ofera detalii  despre serviciile institutiei, despre riscul somajului, dar si despre facilitatile si creditele pe care le au agentii economici atunci cand angajeaza someri. 
Caravana muncii a pornit la drum pe 18 iulie si pana pe 19 septembrie va vizita peste 180 de localitati din judetul Arad. 
In alta ordine de idei, absolventii din acest an care nu si-au gasit un loc de munca beneficiaza de indemnizatie de somaj.  
Acest ajutor se acorda timp de 6 luni. 
Suma este neimpozabila, se acorda lunar si reprezinta jumatate din salariul de baza minim brut pe tara. 
Nu beneficiaza de indemnizatie absolventii care atunci cand solicita acest drept urmeaza o forma de invatamant.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • A inceput lucrul la planul urbanistic pentru transformarea Pietei Fortuna !

Au inceput lucrarile pentru transformarea Pietei FortunaPrima piata luata la ochi de executivul local si singura programata in acest an pentru modernizare este Piata Fortuna - cea care are cel mai mult de suferit cand vine vorba de modul in care se prezinta si de insuficienta spatiului destinat acesteia. 
Discutiile aprinse pe tema demolarii pietei, care dureaza deja de luni de zile, nu au induplecat Primaria si nu au abatut-o de la drumul ales, primarul declarand nu de mult ca nu va renunta la ideea modernizarii.
Ca executivul local pare hotarat sa actioneze cu orice pret in aceasta zona o demonstreaza faptul ca a organizat deja doua licitatii pentru alegerea firmei de proiectare care urmeaza sa realizeze Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) care va sta la baza modernizarii. 
In proiect se va indica clar (asa cum s-a petrecut in cazul Pietei Mihai Viteazul) cum se doreste sa arate noua structura propusa pentru piata, cum va fi sistematizata circulatia in zona, ce se darama din vecinatati si ce ramane in picioare, cat va costa intreaga afacere etc. 
Daca la prima licitatie organizata de primarie pe subiect nu s-a prezentat nimeni, la cea de a doua s-a desemnat deja castigatorul.
Elaborarea planului va dura cateva saptamani, dupa care proiectul va trebui sa stea la transparent decizionala 30 de zile. 
Daca mai includem aici si faptul ca nu e exclus ca pe tema modernizarii/reabilitarii Pietei Fortuna sa se organizeze o dezbatere publica (dat fiind faptul ca subiectul e unul de interes general) si daca mai punem si faptul ca va trebui supus votului consilierilor locali si unei noi licitatii pentru executie, este putin probabil ca modernizarea pietei va incepe mai repede de octombrie. 

A.B. - Observator

  • De ieri, trei zile de sarbatoare la Buteni

La Buteni se organizeaza o intalnire cu fiii satului - Virtual Arad News (c)2005Comuna Buteni a intrat de ieri in atmosfera de sarbatoare prilejuita de organizarea, dupa o pauza de 19 ani, a intalnirii fiilor satului. 
Primaria si Consiliul Local Buteni au programat pentru zilele de 22, 23 si 24 iulie "Sarbatoarea satului" - intalnire cu oameni, amintiri si locuri de neuitat. 
Din calendarul manifestarilor dedicate celei de-a treia editii a acestui eveniment, fac parte spectacole sustinute de formatii corale, ansambluri folclorice, proiectii video, lansari de carte, mese rotunde si nu in ultimul rand, marsuri ale fanfarelor participante la "Parada Fanfarelor"
Astfel, ieri la ora 18:00 a avut loc deschiderea oficiala a evenimentului, la Caminul Local din Buteni, urmata la ora 19:00 de un program cultural-artistic.
La Casa de cultura din Buteni se vor desfasura programe artistice - Virtual Arad News (c)2005Astazi, activitatile vor debuta la ora 10:00 cu vernisajul expozitiei de pictura a lui Petru Lucaci, gazduita de Caminul Cultural Buteni. 
In aceiasi locatie vor mai avea loc lansarea de carte "De la Bucin la Buteni", a profesorului Ovidiu Somesan, si doua simpozioane: "Buteniul in Mileniul 111" si "670 de ani de atestare documentara a comunitatii noastre"
Urmeaza apoi doua spectacole cultural-artistice la Paulean (ora 15:00) si respectiv Berinda (ora 16:30). 
Tot astazi va avea loc vizita la Muzeul Satului din Buteni (ora 17:00), la ora 18:00 fiind programat startul Festivalului International "Parada Fanfarelor".
Ziua de duminica va debuta cu un eveniment comemorativ Nicolae Balcescu si slujba religioasa, urmand ca de la ora 15:00 sa aiba loc un spectacol in Cuied. 
Ora 16:00 va marca debutul programului de proiectii video, care consta in prezentarea a doua filme: "Un om pentru un sat" si "Dupa 20 de ani".
Seara se va inchide cu Festivalul International al Fanfarelor, manifestare ce va pune punct editiei din acest an a sarbatorii "Fii Satului"

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Inundatiile din anii 70 au ras Bodrogul vechi de pe suprafata pamantului

Bodrogul Vechi - doar cateva case mai amintesc de una din cele mai vechi localitati din judet - Virtual Arad News (c)2005Aradul a fost puternic afectat de inundatii in anul 1970. 
Printre cei mai afectati au fost atunci locuitorii din Bodrogul vechi, care au fost practic stramutati intr-o noua asezare. 
Ranile deschise atunci nu s-au cicatrizat si, cu siguranta, nu se vor inchide niciodata. 
Supravietuitorii tragediei isi amintesc si azi ca au actionat asemanator sinistratilor din Moldova: s-au ascuns in podurile caselor, pentru ca n-au vrut in ruptul capului sa-si abandoneze avutul. 
Oamenii din noua asezare, Bodrogul Nou, spun ca doar ei stiu ce simt acum sinistratii din Banat si Moldova. 
Reconstructia gospodariilor a durat mai multi ani. 
Ca despagubiri, regimul lui Nicolae Ceausescu le-a acordat cate 15.000 lei si posibilitatea de a cumpara materiale de constructii mai ieftine. 
Casele si le-au ridicat singuri...
Supravietuitorii de atunci spun ca doar ei stiu ce simt acum sinistratii din Banat si Moldova. 
Reconstructia gospodariilor a durat mai multi ani
Cand au urmarit la televizor tragedia banatenilor, si apoi pe cea a moldovenilor care au ramas pe drumuri in urma inundatiilor, aradenii si-au amintit cu siguranta revarsarea Muresului de acum 35 de ani. 
Cei mai afectati au fost locuitorii din Bodrogul vechi, care au fost practic stramutati. 
Ei nu au uitat nici astazi clipele prin care au trecut in anul 1970. 
De aceea, acum sunt extrem de emotionati de greutatile prin care trec sinistratii din Moldova.
Peste o suta de oameni au fost atunci nevoiti sa-si mute casele pe celalalt mai al Muresului, la 3 km in sus, intr-o zona mai inalta. 
Rancu Elena avea atunci 45 de ani. Isi aduce aminte ca atunci cand a venit militia sa-i evacueze, s-a ascuns in cocina porcului, pentru a nu fi gasita. 
Doar compul mai uneste locuitorii din Bodrogul Vechi si Bodrogul Nou - Virtual Arad News (c)2005 Nu vroia cu nici un pret sa-si lase in urma gospodaria si animalele. 
Numai ca apa a urcat rapid iar albia raului Mures s-a largit cu 9 km, fata de 100 de metri in mod obisnuit. 
Raul a inghitit pana si padurea din apropiere, asa ca pana la Pecica era o mare imensa. 
Oamenii au fost nevoiti, atunci cand apele s-au retras, sa se mute. 
Asa s-a incropit Bodrogul nou, din sinistratii de pe cealalta parte a Muresului. 
Oamenii au primit 15.000 lei de la stat si posibilitatea de a cumpara materiale de construct mai ieftine. 
Si-au consfruit casele singuri. Dupa trei luni, au apucat sa termine o camera iar dupa aproximativ 5 ani si-au refacut gospodariile in intregime. 
Horja Gherghina isi aminteste: "Cand am vazut inundatiile de la televizor, mi s-a parut ca se intampla din nou catastrofa din 70. 
Numai cei care au luptat cu apa inteleg cata durere e sa-ti ia suvoiul tot. Noi ne-am atasat de locurile acelea si de aceea ne-a fost tare greu sa plecam. 
Eram ca o familie"
Chiar daca acolo unde s-au mutat, Muresul nu mai reprezinta o amenintare, satenii retraiesc toate clipele de cosmar, de fiecare data cand undeva in tara vine apa peste casele oamenilor.
Loc incarcat de istorie
Satul Bodrogul Vechi dateaza din anul 1274, fiind cea mai veche asezare pe malul drept al Muresului de la Zam, dupa care urmeaza Cetatea Soimosului, construita la 1311-1314. 
Manastirea Hodos Bodrog, care se gasea amplasata in aceasta zona apare in documentele vremii la 1177, fiind considerata ca una din cele mai vechi asezari monastice din tara. Aceasta a fost inconjurata de apa, facand parte din manastirile fortificate ale vremii. 
Traditia spune ca localitatea a fost formata prin asezarea unor familii de haiduci din acea vreme.

Dan Cordos - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]