Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 23 iunie 2005

Stirile TVA aici

  • Contractul Primarie - BERD a fost semnat

Contractul Primariei cu BERD a fost semnat ieriPrimarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, si Gavin Anderson, director programe infrastructura in cadrul BERD, au semnat, ieri, contractul prin care Primaria va primi un credit extern in valoare de 20 milioane euro. 
Creditul contractat de municipalitate este garantat cu veniturile proprii ale bugetului local si va fi utilizat pentru reabilitarea infrastructurii de tramvaie si intersectiilor, de-a lungul axei Nord - Sud. 
Traseul vizat este Fat Frumos - Piata UTA - Gara CFR - Piata Podgoria - Teatru - Piata Avram Iancu
- Piata Romana - Calea Romanilor - Pod Traian - Calea Timisorii - Bariera CFR. 
Programul prevede reabilitarea carosabilului si troturarelor pe acelasi traseu, precum si implementarea unui management al traficului.
"Contractul de credit extern incheiat astazi marcheaza inceputul unei etape de dezvoltare a Municipiului Arad, pe linia ridicarii infrastructurii la gradul de modernitate impus de standardele europene. Creditul contractat, in valoare de 20 de milioane de Euro este garantat cu veniturile proprii ale bugetului local si va fi utilizat pentru reabilitarea infrastructurii de tramvaie si a intersecjiilor, reabilitarea carosabilului si trotuarelor pe acelasi traseu, precum si implementarea unui management al traficului. Este un credit deosebit de avantajos pentru Municipalitatea Arad, atat din punct de vedere al termenelor de rambursare, avand in vedere termenul de grajie de 3 ani acordat, cat si al dobanzii, cea mai buna obtinuta de vreo municipalitate din Romania intr-un contract cu BERD", a declarat primarul Gheorghe Falca.
La randul sau, Gavin Anderson, Director programe infrastructura BERD s-a aratat increzator in viitorul proiectului si al reusitei sale. 
"Am colaborat mult cu municipalitatile din Romania, pentru a dezvolta, de exemplu, domenii precum furnizarea apei si apele reziduale. Acum ne indreptam atentia spre dezvoltarea transportului din aceasta tara, iar Aradul este primul din multele proiecte de imbunatatire a vietii cetatenilor, care speram ca vor urma", a declarat Anderson. 
BERD este cel mai mare investitor din Romania, care a angajat mai mult de 2,5 miliarde Euro in peste 130 de proiecte.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Autostrada sperantei

Traseul autostrazii prin judetul Arad va ajuta si mai mult la dezvoltarea economicaSe duce o polemica necrutatoare pe tema autostrazii care ar putea lega Romania de Occident si, intr-un fel, de ea insasi. 
Caci, avand la indemana macar o artera de circulatie de acest tip, orase ca Timisoara, Arad sau Resita ar fi mult mai aproape de Bucuresti decat pana  acum. 
Numai ca, de la o guvernare la alta, traseul autostrazii se schimba. Si, odata cu traseul, finantarea. 
Din cate se pot deslusi pana acum din declaratiile catifelate ale premierului Tariceanu, Guvernul a revenit la proiectul coridorului 4 paneuropean, pe care Guvernul Nastase il lasase de izbeliste, preferand varianta Bechtel, care ratacea prin Transilvania, fara a lega vestul tarii de nimic. 
De altfel, intre cele doua proiecte mai exista o diferenta majora. 
Coridorul 4 paneuropean se construieste pe banii Bancii europene de investitii, pe cand Bechtel e suportat, chiar acum, de contribuabilul roman. Pentru omul din vestul tarii, insa, mai importante sunt doua detalii. 
Unu, autostrada trece prin Arad si Timisoara si merge spre Deva, ceea ce inseamna ca Regiunea 5 de dezvoltare europeana are o sansa in plus. 
O sansa in plus au si societatile romanesti si multinationale (majoritatea italiene, germane si franceze) care exista deja in aceasta regiune, dar se impiedica de o retea de drumuri prost gestionata sau, pe alocuri,  chiar impracticabila. 
Doi, banatenii si ardelenii se cam gandesc deja la ce preturi s-ar vinde terenurile traversate de autostrada. 
Asta ar putea deveni una din afacerile serioase ale inceputului de mileniu. 
Spre descurajarea escrocheriei individuale si de grup ( sectiunea cea mai dezvoltata a  inteligentei nationale), traseul exact va ramane secret pana la interzicerea vanzarii terenurilor din zona. 
Una peste alta, insa, este o mobilizare de imaginatie si de sperante care merita cel putin patru benzi de circulatie.

Radu Ciobotea - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • In memoriam: Milos Cristea

Milos Cristea aparator al valorilor arhitectonice ale AraduluiDomnul Milos, face parte din elita aradeana, din grupul - nemuritorilor - care ne-a lasat nenumarate marturii in beton si piatra, pentru vesnicie, dovada a dragostei pentru Arad, dovada a harului cu care Dumnezeu la inzestrat.
Mi-l amintesc aievea, ii aud vocea ferma, il vad argumentand cu vehementa, aparand viitorul, dar si trecutul arhitecturii Aradului de interesele electorale de moment, in fata planselor desfasurate in maiestuoasa Sala de Festivitati a Primariei. 
Cu infatisare de june-prim, talie si alura sportiva, ochii albastri, frizura de adolescent, prezenta agreabila, astfel si-l reamintesc aradenii. 
Placerea lui declarata, erau plimbarile pe vechile strazi, sa hoinareasca si sa mangaie cu privirea, sa iubeasca casele ce prin frumusetea lor fac din Arad un oras unic.
Aradean, provenind dintr-o familie, cum singur si-o caracteriza drept - multietnica - avand printre inaintasi, romani, sarbi si cehi, din care a rezultat ...un roman.
Amintiri draqi
(...) "Muresul de altadata avea 7 plaje, care astazi, din pacate, nu mai exista din cauza unor fenomene hidrologice. Acolo mi-am petrecut copilaria impreuna cu ceilalti copii din cartier. - Cartierul nostru general  era la podul Decebal de peste Mures, acolo unde cunosc fiecare pietricica. Casa avea o gradina mare, ce se intindea pana aproape de perimetru fabricii Teba, plina cu pomi fructiferi, era, cum s-o asemuiesc, era un fel de paradis pierdut. In fiecare ocazie, cand povestesc despre copilarie, nu pot sa nu-mi amintesc profesorii, ma gandesc ia Arhitectul Cristea Milos a devenit cetatean de onoare al municipiului AradEduard Gavanescu, ilustru istoric, caruia i-am facut si monumentul funerar, si care face parte dintre umbrele sfinte ale tineietilor mele, de profesorul  Anton Dragulescu, care mi-a fost diriginte...
Un gand aparte pentru profesorul de desen, Iulian Toader. 
La el am avut fascinatia sa-i vad laboratorul acela, cu toate antichitatile, pe care, cu durere in suflet, le-am revazut ulterior aruncate in curte, sparte, fapt ce m-a intristat profund. Profesorul Toader avea o tinuta dcosebita si un farmec personal, o eleganta ce impunea"
. (Adaug eu, poate ca i-a servit ca model in viata).
Preocupari
(...) "Am facut inot, vreau sa spun ca am fost inotator de performanta si am participat la foarte multe campionate nationale, am participat si la primul de dupa razboi, in 1945. Varful perfonnantei sportive a fost in 1948 la Bucuresti, locul IV la proba 400 m liber. 
Mostenindu-mi parintii in ale sportului, din copilarie, neintrerupt, dimineata, am program de gimnastica, in Mures inot si astazi ca-n tinerete, singur, desigur cu mai putina vlaga, adoptand un stil...carc s-a perfectionat".
(...) " Desigur, mi-a placut istoria, mai ales istoria Aradului. Despre Arad voi incepe sa spun ca aici s-a creat, incepand cu sec XIX si inceputul secolului XX, ca si in perioada interbelica, o burghezie opulenta, o clasa de mijloc in dezvoltare continua pana la sfarsitul celui de Al Doilea Razboi Mondial. Acesti oameni au creat aceste bulevarde unice, in nici un oras transilvan negasindu-se atatea bulevarde marginite cu o scenografie monumentala si extraordinar de frumoasa, cum este la Arad. Deci, oras cu o efervesccnta unica si o viata culturala unica. Care oras mai avea, ca noi, un Palat Cultural cu sala de concerte? Cu muzeu si teatru, cu o primarie fara pereche si un bulevard la nivelul lui Champs-Elysees cum nu prea mai au alte orase de provincie. In zona Libelula, bulevardul nostru are un prospect unic de 120 m".
Milos Cristea a redactat planul urbanistic general al Aradului(...) "Am fost repartizat in provincie, la Timisoara, (ca toata promotia anului 1957), la recent infiintatul Institut de Proiectari Banat, primul director fiindu-mi arhitectul Eugen Ujj. Acolo am participat la proiectarea prime lor constructii ce s-au facut dupa razboi. Doua dintre obiectivele realizate de mine au luat premiul Uniunii Arhitectilor: Substatia de redresare Timisioara si sistematizarea Zonei Sportive de la podul Michelangelo, cu stadionul si toate dotarile.Am revenit la Arad si am pus bazele Institutului de Proiectari Arad. Imi amintesc, (povesteste Milos), ca prima lucrare executata a fost fatada Teatrului Arad, cu coloanele de la intrare, cu Sala Studio. A urmat renovarea Teatrului de Marionete. Am renovat si sistematizat cladiri importante din Arad, printre care si Palatul Neuman".
Cea mai vasta lucrare a domnului Milos, ansamblul urban al orasului, PLANUL URBANISTIC GENERAL ARAD 1964, a urmat apoi STUDII LEGATE DE ARHITECTURA SI URBANISTICA ORASULUI ARAD (Cetatea, Zona centrala, Mures). O lucrare reprezentativa, blocul- LIBELULA -. 
A proiectat cladirea Administratie-Sere Arad. De numele lui sunt legate monumente ale Aradului in colaborare cu sculptori. 
Astfel MonumentuI Eroilor de la Paulis, impreuna cu sculptorii Vitroel si I.Munteanu. 
MonumentuI Eroilor Timisoara Tmprcuna cu sculptorul V.Gaga. 
Tot el a executat in colaborare cu G.Covalschi Monumentul Eroilor din Piata Avram Iancu.
(...) "In perioada arhitecturii moderne a disparut, pur si simplu, profesia de stucator si restaurator. Din pacate pana acum n-am reusit sa conving autoritatile sa infiinteze, macar, o clasa de restauratori pe langa Liceul de Constructii existent".
Arhitectul Milos Cristea s-a ocupat si de restaurarea fatatelor unor cladiri importante ale orasuluiDin pacate, n-a apucat sa se ocupe de "Cetatea Aradului" fiind atunci in stapanirea armatei. Vis a ramas si scoaterea in afara orasului a liniei CFR din Micalaca. 
In legatura cu conservarea arhitecturii bulevardelor noastre avea planuri mari....
In final va redau un ultim gand, poate in premiera, pe care regretatul Milos mi la incredintat intr-un moment, cand nu si-a putut retine revolta:
"O adevarata batjocura ca legiuitorii nu cunosc arhitectura, iar daca nu sunt arhitecti, ei cred ca un urbanism si o arhitectura se face ca un tort cu frisca. Pui aici putina frisca, aici o bomboana. Ceea ce pentru noi poate fi de o maxima importanta, pentru unii decizionari poate sa apara fara importanta. Dar, domnilor, arhitectura este o stiinta care se invata la scoala. Daca nu se respecta dogmele si legile arhitecturii, care guverneaza compozitia arhitecturala, rezulta drame"
"De noi si nu de functionarii veniti de la centru, depinde sa cream o populatie trista, care nu va gasi in orasul sau un cadru adecvat, sau o populatie optimista, atasata, cu un puternic sentiment al apartanentci si bucuriei de a trai".

Observator - Bujor Buda - Fragment din vol.1 Five O'Clock la Radio Arad. 

  • Fanfara va canta din nou in Parcul Eminescu

Concetele fanfarei vor fi auzite in curand si in Parcul EminescuDespre Aradul de altadata, parintii si, mai ales, bunicii nostri isi amintesc cu nostalgie. 
Despre acele vretnuri demult apuse, cand o plimbare pe Corso era atent pregatita - pentru ca, normal, nimeni nu isi permitea sa apara in public oricum - sau cand diminetile de duminica erau dedicate unei plimbari prin parc, in acele timpuri, in pare canta o fanfara, spre incantarea si obisnuinta tuturor.
De multa vreme, sunt voci care doresc ca in Parcul Eminescu (situat in spatele Palatului Administrativ) fanfara sa isi recapcte locul, pe promenada ramasa goala de atata vreme. 
Iata ca, dupa o prima incercare cu "Sarbatoarea muzicii", parese ca ne vom bucura din nou de concertelc matinale de duminica din parc. 
Si asta, pentru ca un consilier local, Ionel Costin, a avut initiativa si, gasind intelegere, s-a ajuns la decizia ca duminica de duminica, in Parcul Eminescu fanfara Casei de Cultura a Municipiului Arad sa sustina un concert. 
Astfel, se pare ca in curand aradenii vor putea sa-si programeze o dimineata in parc, acolo unde fanfara va interpreta pasaje celebre, compuse anume de compozitori la fel de celebri, pentru acest gen de orchestra. 

Mihaela Cerna - Observator

  • Prin implicarea autoritatilor vamale si judetene - Cladirea de protocol de la Nadlac va fi reabilitata

Palatul de cristal din Vama Nadlac va fi reabilitatConducerea Consiliului Judetean Arad a efectuat o noua deplasare in Vama Nadlac pentru a analiza modul in care este respectata curatenia in punctul de trecere a frontierei, ca urmare a controalelor venite de la nivel central pe aceasta tema. 
Presedintele CJA, Iosif Matula, a fost insotit de Emil Surdu, directorul Directiei pentru Protectia Plantelor si consilierii judeteni din cadrul comisiei economice. 
Dupa inspectia de rigoare, a fost abordata si situatia imobilului de protocol guvernamental, aflat in administrarea vamii, avand in vedere ca, la fata locului, s-a aflat si Aurel Matiut, directorul Directiei Regionale Vamale Arad. 
Edificiul, foarte modern, de altfel, a fost dat in folosinta in 1997, dar nu a fost utilizat decat o singura data. 
In cei opt ani, cladirea s-a degradat, iar acum se intentioneaza reabilitarea ei, pentru a putea fi folosita in conditii optime. 
Ca o ipotetica sursa de finantare, CJA si Directia Vamala intentioneaza sa propuna Ministerului de Finante alocarea sumei necesare din banii colectati din taxele ecologice, percepute la frontiera.
Pentru ca sala de protocol trebuie sa aiba si utilitate, Consiliul Judetean a propus sa fie folosita pentru diverse evenimente, cum ar fi intalnirile bilaterale, vizite ale unor delegatii straine etc.
Investitia necesara se poate ridica la peste trei miliarde de lei, din care se cere efectuarea de reparatii la acoperis si peretii exteriori si dotarea cu mobilier, nu inainte de a se face o evaluare de catre o comisie speciala.
"Propunerea de alocare de fonduri din taxele ecologice colectate la ghiseul unic va fi analizata si supusa aprobarii intr-o sedinta urmatoare a Consiliului Judetean. Noi speram sa se aprobe si sa primim si avizul favorabil al Ministerului de Finante. E pacat ca asa o constructie sa nu poata fi folosita, iar noi nu am avut, de-a lungul timpului bani pentru investitii. Dupa renovare, cladirea va putea gazdui intalniri guvernamentale, regionale, dar si locale", a explicat Aurel Matiut, directorul DRV Arad.

Sorina Ambrus - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]