Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 23 mai 2003

Stirile TVA aici

  • Invazie de motociclisti germani in Arad!

Motociclistii germani au poposit si in fata Palatului AdministrativCel de al treilea "Tur European de Prietenie", organizat de Eurobiker e.V. a  ajuns ieri la Arad (dupa ce a trecut vama prin Nadlac), in nu mai putin de trei minute intreg platoul din fata Palatului Administrativ fiind ocupat de 85 de motociclisti germani (fie ei politicieni sau economisti).
Omul din spatele acestei vizite motorizate aradene (motociclistii vor continua traseul cu Sibiul, Clujul si Satu Mare), este nimeni altul decat vicepresedintele Parlamentului German, Susanne Kastner, cea care s-a ocupat si de donatiile facute de participantii la acest tur. 
Dupa o intalnire cu oficialitatile aradene (prefectul, primarul, presedintele Consiliului Judetean, patru parlamentari de Arad si alte autoritati locale), motociclistii au luat drumul Lipovei, pentru a se intalni si a-i plimba pe motocicleta pe copii de la casele de copii din localitate.
Donatia germanilor cuprinde 10 mii de euro, aparatura medicala pentru Spitalul de copii din Timisoara, mobilier si instalatii eoliene pentru casele de copii din Lipova.

Adriana Barbu - Observator

  • La Arad a inflorit turismul medical

Stomatologii aradeni sunt apreciati si de turistii strainiCabinetele oftamologice si stomatologice, luate cu asalt de italieni si nemti
Turismul medical a capatat din ce in ce mai multa amploare.
Turistii straini - in special italieni si nemti -, care viziteaza orasul sau vin la prieteni, dar si cei care au afaceri aici profita din plin de serviciile medicale locale pe care le considera foarte ieftine.
Printre acestea, la loc de frunte, se numara serviciile stomatologice si serviciile oftalmologice.
Asa se face ca foarte multi cetateni straini isi cumpara de la noi ochelari de vedere.
"Daca in strainatate o pereche de ochelari, cu rame de firma si lentile performante poate costa si peste 500 de euro, aici pretul este la jumatate, daca nu chiar mai mic. Asta cu tot cu consultatie si manopera. Sunt multi straini care vin la noi sa isi faca ochelari cu lentile progresive, de exemplu. Este vorba despre acei ochelari cu care poti citi si cu care te poti uita si la televizor sau la calculator. Aceste lentile sunt cu mai multe focare, iar in strainatate sunt foarte scumpe", ne-a declarat medicul specialist,oftalmolog al unuia din multele cabinete de specialitate din oras. Strainii apeleaza la serviciile oftalmologilor si datorita faptului ca majoritatea au cabinetele dotate cu aparatura performanta, la standarde occidentale. In plus de asta, la noi manopera este considerata foarte ieftina. Materialele sunt la preturi cu mult mai mici, iar in ceea ce priveste consultatia, tarifele sunt de-a dreptul ridicole in comparatie cu cele din Occident. Pentru o consultatie, la noi, un pacient trebuie sa scoata intre 150 de mii lei, pentru ochelari normali, si 500 de mii lei (putin peste 14 euro), pentru lentile de contact.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Finul Falca pe urmele nasului Basescu

Zona de restrictie pentru circulatia vehicolelor grele prin centrul AraduluiCentrul Aradului, fara masini grele
Invocand numeroasele reclamatii primite de la aradeni, care se plangeau de disconfortul creat de traficul greu, autoritatile locale din Arad au luat decizia de a interzice accesul masinilor de mare tonaj in centrul orasului si de a-l restrange pe anumite zone.
Soferii care nu se vor supune noilor reguli risca sa plateasca amenzi usturatoare.
Masura promovata de primarul Gheorghe Falca este asemanatoare celei initiate de nasul sau, Traian Basescu, pe vremea cand actualul presedinte ocupa scaunul de primar general al Capitalei.
De cateva zile, la Arad au intrat in vigoare noi reguli privind traficul greu prin oras.
Potrivit hotararii nr. 51 din 9 martie 2005, pusa in aplicare incepand de saptamana trecuta, accesul masinilor de mare tonaj a fost restrictionat in anumite zone din oras.
Astfel, camioanele care aprovizioneaza pietele aradene vor putea circula doar pe timp de noapte, intre orele 19,00 – 8,00, iar cele care transporta marfuri pentru agentii economici numai seara, intre orele 18,00 – 22,00.
Totodata, vehiculele mai grele de 3,5 tone nu vor mai putea intra in centrul orasului decat daca aprovizioneaza magazine, dar numai in intervalul orar 20,00 – 22,00.
Hotararea nr. 51 reglementeaza si situatia exceptiilor de la aceste noi reguli.
In aceasta situatie se afla vehiculele apartinand Politiei, Salvarii, Armatei, Pompierilor, Protectiei Civile, Justitiei, Administratiei si Internelor, serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgenta, Companiei de Transport Public, Regiei Autonome de Apa-Canal, CFR, Regiei de Drumuri Municipale, CET, societatilor Electrica si Distrigaz, Postei, sau cele care efectueaza transporturi de carburanti.
De asemenea, nu se supun acestei hotariri masinile destinate transportului de persoane.
Amenzi usturatoare
Pentru a putea intra in Arad, soferii masinilor de marfuri trebuie sa plateasca autorizatii de acces, cu valabilitatea de o zi sau o luna.
Pentru cele pe un an, tariful se reduce cu 25 la suta.
Traficul de tranzit peste 3,5 tone se va desfasura pe trasee ocolitoare si fara nici o obligatie financiara.
Neplata tarifului corespunzator zonelor cu restrictii va fi sanctionata cu amenzi de la 10 la 15 milioane de lei, in timp ce accesul in zonele cu interdictii totale este pedepsit cu amenzi de la 12 la 20 de milioane de lei.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Dupa un inceput furibund: Aradenii nu se mai inghesuie sa-si predea rablele

Aradenii nu se prea inghesuie sa predea masinile vechiInceput in urma cu ceva vreme, in Arad, programul de reinnoire a parcului auto a demarat furibund, ca dupa doar doua, trei saptamani sa fie dat deja uitarii.
In primele zile ale demararii programului guvernamental de improspatare a parcului auto, centrele de colectare a fierului vechi, dar si dealerii de autoturisme au fost luati cu asalt de sutele de aradeni, interesati sa scape de vechiturile pe patru roti.
La un moment dat se vorbea chiar de faptul ca pentru a putea sa faci parte din acest program e nevoie de pile!
La inceput, cei mai multi doreau informatii, insa multi au mers apoi pana la capat.
Potrivit normelor guvernamentale, posesorii unor autovehicule mai vechi de 12 ani, indiferent de marca, primeau, in schimbul predarii masinii, 30 de milioane de lei, bani ce constituiau avansul la noua achizitie.
Pentru a vedea daca poate face acest gheseft, posesorul rablei trebuia sa faca primul pas la un dealer, autorizat in program.
Apoi, cu acceptul acestuia in mana, trebuia sa caute un centru de colectare a fierului vechi, de asemenea agreat sa faca parte din initiativa Guvernului.
Primele zile de reinnoire a parcului auto au fost marcate de solicitarile asiduue ale sutelor de aradeni, doritori sa faca acest schimb.
Cele mai multe cereri au venit din partea posesorilor de Dacii, urmate, la mare distanta de Olcit, Trabant, Dacia 110.
N-au lipsit nici Trabant-urile, BMW-urile sau Ford-urile, chiar daca numarul acestora a fost foarte mic.
Singurul dealer autorizat pentru marca Dacia, SC Verbita a avut, inca de la inceput o "cota" de 178 de autoturisme.
"Practic prin programul guvernamental noi, ca dealer oferim toate tipurile de autoturisme Dacia, mai putin utilitare, si ne adresam numai persoanelor fizice", declara Geogeta Gabor, director de vanzari la SC Verbita.
Daca la demararea achizitiilor, pe holurile concesionarului Dacia la inceputul actiunii era mare aglomeratie, astazi e...liniste.
In ceea ce priveste conditiile solicitantilor, doamna Geogeta Gabor spune ca, clientul trebuie sa vina cu "cartea de identitate a unui autoturism mai vechi de 12 ani, de la data primei inmatriculari".
Mai departe, acesta poate opta pentru achizitionarea autoturismului cu banii jos ori printr-un credit bancar.
In afara de Dacii, aradenii au mai optat pentru achizitionarea de Renault Peugeut ori Daewoo.
Printre cei mai mari colectori de fier vechi din municipiu se numara si SC Metalcomp, societate inclusa in programul guvernamental. Mircea Iovanut, director la Metalcomp, spune ca posesorul trebuie sa se prezinte aici in primul rand cu acceptul de la dealer.
Apoi, se cere ca autoturismul, mai vechi de 12, sa fie in stare de functionare, iar propritarul sa posede CIV-ul si talonul masinii. "Din cele circa 200 de autoturisme primite pana in prezent, aproximativ 80 la suta au fost Dacii, urmate de alte marci ca Renault, Opel, Skoda, Lada etc. In ceea ce priveste numarul acestora, noi nu avem nici o limitare, primim masini in continuare ...Iar daca n-ar exista acest program, noi am primi masini vechi, pe care le platim la pret de fier vechi...", explica domnul Mircea Iovanut.
Reprezentantii Metalcomp ne-au mai spus ca, intr-un clasament al celor mai vechi autoturisme achizitionate, pe primul loc se situeaza Daciile 1100, fabricate in anii 70, urmate de autoturismele Lada.

Cosmin Trif & Florin Ghilinta - Adevarul

  • Piata de vechituri – un loc comun al duminicilor multor aradeni

Piata Obor - loc de aprovizionare pentru aradenii cu bani putiniIn fiecare sfarsit de saptamana, Piata Obor din Arad – cunoscuta de zeci de ani sub numele de Ocska – este plina ochi de lume, cu exceptia zilelor ploioase.
Duminicile, vanzoleala din piata dainuie pana pe la ora 15,00, cand comerciantii incep sa-si stranga marfa iar cumparatorii pleaca inspre casa cu plasele pline, mai ales de vechituri.
In Piata Obor se gaseste aproape orice.
De la haine noi – in majoritatea lor turcisme – la incaltaminte, aparate electrocasnice, jucarii, oale, produse cosmetice, carti si alte obiecte vechi s.a.m.d.
Dar, cea mai mare parte a pietei este ocupata de hainele second-hand.
Munti de haine zac pe mesele de beton, dar si pe pamant, vanzatorii fiind, in marea lor majoritate, rromi.
Daca dimineata preturile sunt mai ridicate, dupa ora 12,00, ele scad dramatic, iar vanzatorii incep sa-si faca reclama in gura mare, intr-un vacarm de nedescris. "Zece mii bucata !", "Doua la zece mii!" – sunt sloganurile cele mai sigure: imediat dupa ce se aude chemarea, cumparatorii se imbulzesc si incep sa rascoleasca febril mormanele de haine in cautarea unui chilipir.
Piata Obor este si raiul hotilor de buzunare. Posetele sunt taiate cu lama, cu o dexteritate demna de invidiat.
Nici un buzunar nu este in siguranta, hotii circuland in grupuri.
Daca vreun pagubit incepe sa strige "Prindeti hotul!" nimeni nu reactioneaza: vanzatorilor le este teama de gastile de hoti si prefera sa se uite nepasatori cum oamenii sunt furati sub ochii lor.
Oameni de ordine? Poate pe vreo hartie apar, ca in piata nu gasesti picior de ei atunci cand ai nevoie.
Despre toaletele publice din piata nu va putem da noutati. Ele sunt la fel: mizere, insalubre, focare de infectie.
Cine are curajul sa intre in ele isi asuma riscul.
Iar daca intra singur si nu este atent, risca sa mai si fie jefuit de banii pe care ii are asupra lui.
In ciuda tuturor acestora, Piata Obor este plina ochi, in fiecare duminica.
Aradenii prefera sa isi cumpere haine la mana a doua de aici, preturile din magazine tinandu-i departe de rafturile cu marfa frumos aranjata.

M.C. - Observator

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]