Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 23 martie 2005

Stirile TVA aici

  • Cu 20 de luni inainte de integrarea in Uniunea Europeana; Economia aradeana da semne de normalitate

Patronul firmerlor Cotta si Gemi Center - George Cosma nu se teme de integrarea in UEPerspectiva integrarii Romaniei in structurile Uniunii Europene a pus in miscare intregul ansamblu al vietii social-politice, dar mai ales economice din societatea romaneasca. 
Oameni politici, sociologi, analisti politici sau economici isi dau cu parerea, dau sugestii, critica sau lauda, in functie de orientare, interes sau crez, demersul tarii noastre. 
Intrarea in U.E. in 2007, a devenit conform previziunilor o certitudine. 
Fapt ce duce la accelerarea pregatirilor pentru marele PAS. 
Cum sunt pregatite pentru integrare cateva dintre firmele mai cunoscute din Arad am incercat sa aflam in cele ce urmeaza.
"Tot ce producem corespunde standardelor europene "
Gheorghe Cosma, unul dintre cei care au reusit sa razbata cu brio prin hatisurile economiei de piata, patron al unui important grup de firme aradene - COTTA INTERNATIONAL, COTTA COLLECTION si GEMI CENTER - se numara printre milionarii in dolari ai Aradului. Munca asidua, de la noua, la noua seara, l-a propulsat in aceasta postura. Numai daca tinem cont de faptul ca saptamanal iau drumul unor tari din Europa nu mai putin de 50 de vagoane de canapele produse la COTTA INTERNATIONAL, nu gresim daca spunem ca prin aceasta s-a integrat deja in U.E. "Nu mi-e frica de integrare, pentru ca tot ce am facut si fac corespunde standardelor europene", ne-a spus Gheorghe Cosma. 
Referitor la masurile de natura economica si fiscala luate de actualul guvern interlocutorul nostru ne-a spus: „
"Pentru agentii economici platitori de impozite cota unica e benefica. Fata de vechile impuneri de 20 de 24 la suta sau mai mari, noul nivel de impozitare permite firmelor sa investeasca mai mult in tehnica si infrastructura. In consecinta vor fi create mai multe locuri de munca, va creste productivitatea, economia romaneasca, in general, va fi propulsata spre economiile dezvoltate din Europa".
In relatiile pe care le are cu diverse alte firme din tara si strainatate, Cosma se loveste zilnic de fel si fel de probleme. Fiind in "sistem" de 15 ani a perceput economia romaneasca post-revolutionara in dezvoltarea ei. 
O dezvoltare, care in opinia dansului, nu a asezat-o tocmai in normalitate. 
"Daca se mentine actualul nivel al monedei europene, vor fi probleme. Noi producem aproape integral pentru export. Contractele au fost incheiate in euro, astfel ca am inregistrat pierderi insemnate in ultimele luni. E anormal ce se intampla. Timp de 14 ani am adus valuta in tara, iar acum nu mai intereseaza pe nimeni ce se intampla cu investitorii autohtoni. Toti alearga dupa investitori straini, pe investitorul roman nu-l baga nimeni in seama. Din acest punct de vedere economia romaneasca nu se indreapta tocmai spre normalitate. Ar trebui sprijiniti si investitorii care au facut ceva pentru economia romaneasca", crede Cosma. 
Patronul grupului de firme mentionate mai sus, spune, referindu-se la tratativele pentru semnarea Acordului cu FMI, ca nu crede sa ii afecteze in mod direct afacerile. 
Contor Zenner pot fi afectati indirect de integrarea in UE - Virtual Arad News (c)2005"E altceva pentru tara, insa efectele semnarii sau nesemnarii acordului sunt greu de intrevazut".
La intrebarea privind problemele grave cu care se confrunta marii contribuabili, Cosma ne-a raspuns: 
"Noi ne platim la timp toate obligatiile, furnizorii si angajatii. Ce ne ramane ne ramane, dar nu vrem sa avem datorii. Repet insa, mentinerea la actualul nivel al monedei euro e cea mai grava problema cu care ne confruntam. Evident, nici preconizatele majorari la gaz, energie si motorina nu sunt mai putin grave".
"Lucrurile se vor aseza pe fagasul normal"
CONTOR ZENNER S.A. este unul dintre cei mai mari producatori de contoare pentru apa si energie din tara. 
In cei peste 10 ani de existenta a ocupat mereu locuri fruntase in TOP-ul firmelor din judet si tara in domeniul masurarii si decontarii consumurilor energetice. 
Produsele sale sunt cunoscute astazi pretutindeni in Romania si in lume. 
Referitor la starea economiei romanesti in prezent, dar si in perspectiva integrarii in Uniunea Europeana am purtat un scurt dialog cu Mihai Androne, director economic la firma aradeana.
- Masurile de natura economica si fiscala luate de actualul Guvern, vor propulsa economia romaneasca spre Europa?
- Desigur, fara indoiala aceste masuri vor propulsa economia romaneasca spre Europa. Suntem optimisti din acest punct de vedere.
- Nesemnarea acordului cu Fondul Monetar International (FMI) va afecteaza in vreun fel afacerile?
- Poate sa ne afecteze indirect, in masura in care afecteaza aderarea la Uniunea Europeana. Masurile impuse de FMI nu ne avantajeaza in mod direct, dar trebuie sa tinem cont de interesul national.
- Cum comentati stadiul negocierilor dintre patronat si sindicate, referitoare la modificarea Codului Muncii?
- Fara indoiala e necesara modificarea Codului Muncii. Cu atat mai mult cu cat a aparut noul Contract Colectiv de Munca la nivel national, care contine unele prevederi in contradictie cu actualul cod. Trebuie insa respectate si unele cerinte ale sindicatelor.
- Se indreapta economia romaneasca spre starea de normalitate sau dimpotriva?
- Da, se indreapta spre normalitate. Masurile luate de guvern si aderarea la U.E. vor atrage mai multi investitori in Romania, iar lucurile se vor aseza in fagasul normal.
- Care sunt problemele grave cu care se confrunta marii contribuabili?
- Ne confruntam, la fel ca alti mari contribuabili cu aceleasi probleme pe care le stiti si dumneavoastra, pe care nu doresc sa le nominalizez aici...
Directorul Feroneria - Ioan Jude nu este multumit de felul in care sunt tratati cei care produc"Nu negociem in genunchi cu FMI"
Cea mai mare problema pentru conducerea altei societati cunoscute in Arad, FERONERIA S.A., o constituie continua crestere a preturilor la materiale si utilitati. 
Dar nu e singura: "Intarirea leului in detrimentul monedei europene a afectat marii nostri clienti - producatori de mobila. Ei au negociat pretul in euro si pierd foarte mult in relatiile contractuale cu partenerii straini. Fapt care, indirect, ne afecteaza si pe noi", spune Ioan Jude, director general al societatii.
In opinia dansului, masurile de natura economica si fiscala adoptate de cabinetul Tariceanu nu vor propulsa economia romaneasca spre Europa. 
"Cota unica de impozitare ajuta un numar foarte mic de contribuabili. Daca omul de rand ar avea bani ar cumpara mai mult. Astfel ar creste productia. Pe de alta parte da posibilitatea firmelor sa investeasca mai mult, dar daca nu-ti cumpara nimeni produsele nu se justifica nici investitiile", crede Jude. 
Cu toate ca domnia sa crede ca economia nationala se indreapta spre normalitate, nu e de acord cu modul in care sunt tratati cei care produc pentru economie. 
"Suntem dezorientati. De la o luna la alta creste pretul energiei, a gazului, a materiilor prime. Automat trebuie sa renormam productia, sa reducem costurile cu manopera. Tot ce intra in costuri ar trebui cel putin o perioada sa fie «inghetat», sa se dea producatorilor o perioada de respiro", este de parere Ioan Jude.
In privinta acordului cu Fondul Monetar International, directorul fabricii aradene este categoric: 
"Eu sunt impotriva semnarii acordului cu FMI. Nu negociem in genunchi cu ei! Noi nu avem nimic de pierdut daca nu-l semnam". 
Mai importante i se par negocierile dintre patronat si sindicate cu privire la modificarea Codului Muncii, care "trebuie aliniat la alte coduri din Europa".

Florin Trut - Adevarul

  • Vineri democratul va deveni consilier judetean, zi in care se alege si seful CJA

Iosif Matula este favorit in cursa pentru presedintia CJAConducerea Consiliului Judetean a programat pentru data de 25 martie sedinta de validare a mandatului de consilier judetean al fostului viceprimar Iosif Matula. 
In aceeasi sedinta se va trece si la acordarea votului pentru presedintia institutiei, functie pentru care va fi susjinut tot democratul din Chisineu-Cris. 
Initial se vorbea despre o sedinta de investire abia in data de 30 martie insa s-a dorit urgentarea problemei, pentru limitarea timpului de actiune si a eventualelor interventii din zona altor spectre politice.
La nivel de filiala judeteana a PD, s-a cazut de acord ca persoana cea mai patrivita pentru ocuparea acestei functii este consilierul local Iosif Matula, din orasul Ghisineu Cris. 
Odata facuta nominalizarea, s-a pus problema modului in care acesta va accede in Consiliul Judetean, dat fiind faptul ca domnia sa ocupa abia pozijia 23 pe listele de consilieri. 
In momentul de fata, ultimul intrat in Consiliu este Ioan Miculescu, de la Lipova, ocupantul pozitiei numarul 13. 
Astfel, a fost nevoie de consimtamantul scris al tuturor celor zece persoane aflate intre Miculescu si Matula, fiecare dintre acestea putand accede, legal in acest for de conducere. 
Intre cei care au renuntat se afla nume cunoscute ale Partidului Democrat, cum ar fi Petru Gherman, fostul primar al Lipovei, Viorel Enache, actualul primar al orasului Santana, sau Gheorghina Ribiovici, consilier in orasul Pecica.
Desi, in final, au fost obtinute toate confirmarile de renuntare, surse din conducerea partidului ne-au declarat ca procedura nu a fost una lipsita de emotii.
Spre exemplu, a trebuit dusa o munca de lamurire mai mult decat grea in ceea ce-i priveste pe domnii Nicu Selejan, din Cermei,i Emil Dorel Popa din localitatea Sagu. 
Pe rand, celor doi li s-a explicat ca interesul partidului  primeaza interesului personal, acestia fiind in cele din urma de acord sa renunte la ocazia de a deveni, nesperat consilieri judeteni.

Mihaela Ozarchevici - Observator

  • Mihaela Radulescu: "La filmari e ca la armata"

Interviu cu Mihaela Radulescu in timpul filmarilor din AradMihaela Radulescu, una dintre vedetele cu "cea mai neagra presa" - dupa spusele ei, s-a aflat zilele trecute la Arad si Timisoara pentru a juca in filmul "15", al lui Sergiu Nicolaescu. 
Dupa ce si-a facut un nume in televiziune, ea debuteaza in cinematografie. 
Prezentatoarea emisiunii "Geniali" interpreteaza rolul unei muncitoare, Hilda, care este prietena cu eroina principala. 
Mihaela Radulescu a refuzat sa fie dublata la filmari, astfel ca a trebuit sa joace chiar ea in scena in care Trabantul personajului pe care il interpreteaza este implicat intr-un accident de circulatie, la Arad. 
Si, desi este un frig cumplit afara, a mai trebuit sa sara si in apa Canalului Bega. 
Ea n-a fost de acord sa stea separat de restul echipei de filmare, astfel ca a locuit patru zile intr-un hotel fara apa calda, langa Nadlac. 
In plina zi de lucru, am surprins-o pe Mihaela intr-o pauza si i-am solicitat un scurt interviu.
- Mihaela, esti la primul tau rol intr-un film...
-
Oficial da. Neoficial, am mai jucat intr-un film de lungmetraj, dar din pura greseala. Eram la festivalul de film de la Cannes, acum opt ani. Ma plimbam intamplator pe niste stradute si am picat tocmai la o filmare, la filmul "Cannes Man". Regizorul Frederico Queen, fiul celebrului Anthony, m-a vazut si m-a bagat in film. Era un rol de figuranta si tin minte ca am tras trei duble. 
Am mai aparut intr-un scurtmetraj, lucrarea de diploma a lui Radu Munteanu. Asta a fost un film pe care l-a vazut doar comisia de examinare.
Pana la urma, cum ai ajuns sa joci in filmul lui Sergiu Nicolaescu?
Avea nevoie de cineva care sa nu se prefaca, ci sa fie cat mai naturala! Eu nu sunt actrita, asa ca nu stiu cu ce sa ma compar. Joc rolul unei muncitoare care se numeste Hilda. Este o femeie simpla si trebuie jucata ca atare.
Pentru mine e ca la armata tot ce se intampla la filmare. Eu fac ce mi se cere si stau unde sunt pusa. Joc la limita actoriei. Sergiu Nicolaescu cere foarte multa disciplina si nu admite fite de Buftea.
- De ce ai refuzat sa fii dublata de cascadori?
Chestia cu scufundatul e un hobby de-al meu. Ma scufund de foarte mult timp. Stiam ce scena o sa fie si mi-am luat de-acasa costumul de scafandru. Problema este ca nu am sarit niciodata in apa rece si voi vedea acum daca o sa mor sau nu. Dar murdaria din Canalul Bega nu ma opreste sa ma arunc. Mihaela Radulescu asculta cu multa atentie indicatiile date de regizorul Sergiu NicolaescuEu locuiesc langa Lacul Snagov care este o imensa buda. Sunt pregatita pentru tot ce e mai rau. Va spun eu ca nu patesc nimic, chiar daca e murdara. Daca stati sa va ganditi ca apa din Bega curge la robinet...
- Si scena accidentului cu Trabantul?
N-a fost grea. Cred ca sunt prima femeie din Romania care a facut o rasturnare cu masina acum cativa ani. Cand am vazut scena, m-a cuprins din nou senzatia aia de nebunie si am zis ca o sa filmez eu. Nu pot sa va spun nimic despre scena, dar Trabantul s-a busit destul de tare.
- Te-ar tenta o cariera in cinematografie?
-
Nici nu ma gandesc sa ma apuc de filme acum, la 35 de ani. Am o cariera stabila in televiziune si mi-e bine. Stiu foarte bine ce am de facut. Mai mult, am mai avut doua propuneri de la Sergiu Nicolaescu, una chiar pentru "Orient Express", dar atunci eram gravida. Mi-a fost frica si de rolul acesta si am avut o sedinta serioasa ca sa vad daca pot face fata. Noroc ca eu nu am probleme cu camera. Pe de alta parte, nu pot sa fiu libidinoasa si sa ma autopropun, cum se face in sportul asta!
- S-o fi gandit producatorul ca va vinde mai bine filmul daca joaca si Mihaela Radulescu?
-
Sunt convinsa ca si Sergiu Nicolaescu s-a gandit la aspectul comercial. Sigur nu s-a gandit ca zace in mine vreun talent actoricesc nedescoperit! Nu mi-a spus ce idioata am fost ca nu m-am apucat de actorie! Speculam cu totii toate avantajele.
- Mihaela, iti multumim si iti dorim succes.
-
Si eu va multumesc!

Stefan Both - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Birocratia submineaza reabilitarea domeniului regal de la Savarsin

Englezii doresc sa se implice in reabilitarea domeniului regal de la SavarsinEnglezii cer ajutor autoritatilor aradene 
Reprezentantii Writtle College, institutie care se ocupa de implementarea proiectului "Domeniul regal Savarsin" au identiticat o serie de probleme "locale" care pot periclita finalizarea lucrarilor cuprinse in programul de reabilitare si au decis ca a venit momentul sa ceara sprijin autoritatilor locale. Ar trebui mentionat, din start, faptul ca specialistii englezi si-au fixat termen pentru finalizarea proiectului pentru anul 2008, timp in care se urmareste introducerea proprietatilor familiei regale de Romania (inclusiv a castelului regal de la Savarsin) in circuitul turistic, dar si transformarea parcului de la castel dupa modelul gradinii de la Highgrove (Marea Britanie), creatia printului Charles.
Tot reprezentantii Writtle College au declarat ca vor cauta investitori pentru a strange 10 milioane de euro, suma care este necesara investitiilor in relansarea turistica a zonei.
Toate bune si frumoase pana aici, insa planurile expertilor britanici nu s-au concretizat asa cum au fost elaborate, iar acestia s-au vazut nevoiti sa apeleze la ajutorul Prefecturii, pentru a face fata birocratiei din Romania. 
Investitorii si-ar fi dorit ca, pana in iunie, sa fie finalizate patru studii de fezabilitate, insa procesul de elaborare a acestora decurge foarte greu, datorita numarului mare de acte, aprobari si alte documente ce trebuie obtinute. 
Tocmai acest fapt a fost semnalat de britanici prefectului Cristian Stragea, acestia punctand, mai mult, faptul ca avizele necesare sunt blocate prin diferite birouri unde se intarzie eliberarea lor...
In cazul in care nu se vor obtine avizele necesare, proiectul va avea de suferit, in conditiile in care finantatorii au un cuvant greu de spus, iar linia de finantare a Uniunii Europene s-ar putea pierde. Coordonatorul proiectului, David Mulvagh, a cerut, ca atare, sprijin Prefecturii si de aici Consiliului Judetean, Direcriei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National, Centrului Cultural Judetean si Muzeului. 
Britanicul s-a aratat interesat si de ce ar trebui intreprins pentru ca drumurile dinspre vama aradeana sa fie reabilitate si a punctat problemele legate de lipsa retelelor de apa potabila si canalizare in zona, de poluarea masiva, lipsa parcarilor etc.
O mana de ajutor din parte oficialilor locali ar putea duce la concretizarea cat mai rapida a planurilor proiectantilor, care vor sa realizeze si un Sat Regal al Mestesugarilor (prin transformarea uneia dintre cladirile domeniului regal in restaurant, in spatele caruia se va amenaja spatiul pentru mestesugari), sau deschiderea pe data de 3 mai a unui spatiu expozitional. 

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Medalion Beethoven

Medalion Beethoven la Filarmonica din AradParca in continuarea concertului trecut, Cristian George Neagu a sondat lumea muzicii clasice, printr-un asa numit medalion Beethoven. 
O asemenea titulatura presupune abordarea unor esente ale creatiei autorului respectiv, ceea ce s-a si intamplat.
Uvertara "Coriolan", in do minor, este una dintre cele mai interesante lucrari de acest gen ale lui Ludwig van Beethoven, prin programatismul sau (conceputa ca introducere la piesa cu acelasi titlu a lui H.J.von Collin), cu o scriitura ce pregatea terenul poemului simfonic cu rezonante psihologice de mai tarziu. 
Desi unii au mai putut auzi lucrarea in sala de concert, pe inregistrari de tot felul, la radio sau televiziune, ea are bogate resurse expresive in sine, pe care dirijorul si orchestra sa le-au exploatat si de asta data cu eficienta.
Din seria de concerte pentru pian ale lui Beethoven, in numar de cinci, la care se adauga si transcrierea pentru pian a celui de vioara, purtand numarul 6, auditorii au avut ocazia de a asculta asa numitul "Imperial", Concertul nr. 5 in Mi bemol major.
Solista serii a fost Dana Borsan, profesoara a Universitatii Nationale de Muzica, cunoscuta aradenilor din manifestari anterioare, mai ales din integrala concertelor de Mozart, pe care solista intentioneaza sa o implineasca, cunoscuta si in plan european din multe concerte si recitaluri. 
Varietarea discursului, de la cel amplu, acaparator, la sonorita|ile simple, transparente, corespunzand unor trairi diverse, discurs realizat cu maiestrie de catre solista si partenerii sai a cucerit si de aceasta data pe cei prezenti.
Cr. G. Neagu a propus in acest medalion Simfonia I in Do major, care deschidea sirul creatiilor de gen considerate mari. 
Talmacirea aradenilor a vrut si a reusit sa demonstreze ca aceasta simfonie mai putin cantata merita sa fie programata, datorita faptului ca ea contine deja promisiunea unor innoiri, desi aparent Beethoven pastra schema simfoniei predecesorilor sai, Haydn, Mozart si alti maestri ai vremii.
Varianta bine inchegata, expresiva a dat senzatia ca auditorii regrete incheierea unei manifestari muzicale de zile mari.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]