Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 23 februarie 2005

  Stirile TVA aici

  • Fara sport, dar cu spatii comerciale. - Hipermarket pe stadionul ACU!

In locul actualului stadion ACU ar putea aparea un modern hipermarketPrimaria municipiului are de gand sa transforme radical zona din vecinatatea stadionului ACU si, implicit, si darame acest stadion, pe suprafata creata astfel (cu tot cu terenurile din vecinatate) urmand sa se ridice un hipermarket cu produse alimentare si nealimentare, un alt magazin de depozitare si desfacere, o parcare cu 600 de locuri, o statie de carburanti si o statie de autobuze. In memoriul justificativ - ce va sta de acum afisat la intrarea in Primarie (pentru transparenta decizionala) alaturi de planul urbanistic de detaliu al acestei zone si a zonei din Micalaca, unde cei de la Selgros vor ridica propriul hipermarket - sunt indicate motivele acestei viitoare decizii, la care Executivul local mediteaza (in tacere) de mult.
Este vorba in fapt, de o "conversie functionala" a locatiei de pe Banul Maracine (stadionul CFR / Astra Trinity) considerate ca avand potential, si care actualmente e doar "loc de antrenament si desfasurare a meciurilor".
In memoriu se sustine faptul ca amplasarea acestuia si contextul dat "permit restructurarea din punct de vedere urban a sitului studiat, in scopul realizarii unui ansamblu comercial adresat cartierului si orasului".
Vechile variante...abandonate
De asemenea, se mentioneaza faptul ca, in Planul Urbanistic General al Aradului, aici este prevazuta o zona de "utilizari permise" adica aparitia unor functiuni complementare zonei de locuit - spatii comerciale si prestari servicii.
Planul Urbanistic de Detaliu vine si se suprapune peste PUD-ul realizat de aceeasi societate (SC Terra Invest SRL) pentru Complexul Sportiv Banu Maracine in 2004.
In acel studiu, analiza oportunitatilor si masurile urbanistice s-au axat pe doua variante: prima pornea de la pastrarea amplasarii actuate a stadionului si a functiunii sportive pe toata suprafata terenului, iar a doua de la demolarea constructiilor existente si construirea unui hipermarket, alaturi de un stadion nou de fotbal, de dimensiuni reduse fata de cel actual.
Concluzia desprinsa din acel proiect a fost favorabila alaturarii functiunii sportive de cea comerciala.
Sistematizarea zonei stadionului ACU poate aduce beneficii orasuluiEliminare completa a activitatilor sportive
PUD-ul de acum reia subiectul si, propune "eliminarea completa a activitatilor sportive de pe amplasament si implementarea unor functiuni comerciale, considerand ca acest tip de abordare corespunde cerintelor si necesitatilor reale ale locuitorilor din zona".
Tot ca justificare a deciziei de eliminare a stadionului ACU din calcule sunt amintite: "reglementarile in vigoare referitoare la desfasurarea activitatilor sportive care impun dimensionarea stadioanelor in concordanta cu normele FIFA si UEFA, convenabil de respectat pe un amplasament mai mare".
Licitatie pentru zona comerciala
Pentru Primarie si pentru realizatorul PUD-ului pare clar faptul ca zona trebuie restructurata pentru exploatarea eficienta si realista a oportunitatilor de aici si pentru a o pune in valoare.
Proiectul prevede reconsiderarea intregului lot, prin realizarea unui ansamblu ce include construirea a doua cladiri comerciale - un hipermarket (produse alimentare / nealimentare, cu o zona de tip mall cu spatii concesionate pentru tutungerie, farmacie, mezelarie etc.) si a unei centru mixt (pentru electrocasnice, imbracaminte si incaltaminte), ansamblul comercial fiind deservit de o parcare proprie cu 600 de locuri. Adiacent acestei zone sunt prevazute doua functiuni complementare - o statie pentru mijloacele de transport in comun si o statie de alimentare cu combustibil.
Conform planului, CLM va organiza o licitatie pentru adjudecarea proiectului de catre un investitor (coroborata cu clarificarea situatiei juridice a terenului - eliminarea drepturilor de administrare existente), urmand ca, in documentatia de licitatie, sa se includa si obligativitatea investitorului ales, "in situatia in care acesta va fi altul decat initiatorul SC Terra Invest SRL", de a suporta onorariul de proiectare pentru elaborarea prezentului protect.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Intalnire la nivel guvernamental

Ministrul Integrarii - Ene Dinga crede ca economia romaneasca trebuie sa fie pregatita pentru intrarea in UEOamenii de afaceri din cadrul Partidului Democrat s-au consultat la Arad cu reprezentantii Guvernului.
La sfarsitul saptamanii, peste 200 de patroni si directori din vestul tarii au putut afla direct de la reprezentantii guvernului noile decizii care urmeaza sa fie aplicate in perioada urmatoare.
Printre cei care a explicat masurile economice impuse de guvern s-a numarat si ministrul Integrarii Europene Ene Dinga.
El a declarat ca economia romaneasca trebuie pregatita pentru momentul cand tara noastra va deveni membra a Uniunii Europene.
La intalnirea cu oamenii de afeceri a fost invitata si Anca Boagiu.
Aceasta le-a spus patronilor ca bugetul de stat are de recuperat sume imense, despre care nu se stia in momentul preluarii guvernarii de catre Alianta Dreptate si Adevar PNL-PD.
Reprezentantii Guvernului vor mai organiza intalniri cu oamenii de afaceri si in alte regiuni ale tarii.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Sindicatele aradene s-au intalnit cu patronatele

Directorul executiv CNIPMMR - Mihaela Breaz considera intalnirea deosebit de beneficaDiscutiile - propuneri de modificare a Codului Muncii
Ieri, filiala Arad a Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania a organizat o intalnire intre organizatiile sindicale aradene si cei ai patronatelor din oras, in vederea analizarii si dezbaterii proiectului de modificare a Codului Muncii. 
Alaturi de lideri sindicali de la CNSLR Fratia, Cartel Alfa, CSDR, de reprezentanti ai patronatelor CEDIMAR, CNIPMMR, Asociatia Transportatorilor Rutieri Europa 2002, la discutii au participat si reprezentanti ai Guvernului in teritoriu (Victor Neamtiu, directorul Directiei Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Stefan Pascu, directorul AJOFM si Lucia Opris, inspector sef-adjunct al ITM Arad).
"Aceasta intalnire, tripartita, a fost benefica si apreciata ca fiind un exercitiu de dialog, insa nu vrem sa fie un dialog al surzilor, sa nu se gaseasca solutii la probleme", spune directorul executiv al CNIPMMR Arad, Mihaela Breaz. 
Cei prezenti au convenit, de comun acord, ca fiecare parte sa faca propuneri de modificare a Codului Muncii pe care sa le trimita, pana in data de 2 martie, la DMSSF. 
"Apoi, in data de 16 martie, vom avea o noua intalnire, pentru a vedea rezultatele acestor propuneri", adauga Mihaela Breaz.
Modificarea Codului Muncii a generat o serie de reactii negative din partea sindicatelor, care au inceput deja sa iasa in strada pentru pastrarea Codului Muncii in actuala forma. 
Solutia pentru deblocarea acestei situatii este dialogul si negocierea pe principii de echitabilitate, reciprocitate a drepturilor si obligatiilor angajatilor si angajatorilor.

Gerlinde Knap - Adevarul

  • Transport mai costisitor, de Martisor?

Noi cresteri de preturi la biletele de tramvaiAlesii decid maine scumpirea biletelor de tramvai
Proiectul de hotarare privind majorarea tarifelor practicate de catre CTP la transportul in comun cu tramvaiele va fi discutat, maine, intr-o sedinta extraordinara, de catre consilierii locali. 
Dupa cum va informam de curand, executivul local doreste majorarea pretului la biletele de tramvai cu 22,22%, mai exact de la 9.000 de lei la 11.000 de lei pentru o calatorie.
Primul motiv caruia i se datoreaza scumpirea este ca intr-o viitoare hotarare ce va fi aprobata, primaria va da subventii mai mici transportului public. 
Ei bine, consilierii locali vor impusca mai multi iepuri deodata. 
In primul rand, vor decide diminuarea procentului de subventionare a cheltuielilor materiale de functionare - exploatare a activitatii de transport in comun cu tramvaiele de la 33% la 20%, ceea ce determina un gol de venituri lunar la CTP Arad intre 1 miliard si 1,3 miliarde lei pe luna; apoi, acestia vor scumpi biletele pentru a acoperi golul respectiv! 
E drept, in expunerea de motive pentru scumpire se mai regasesc si inflatia (care a scazut, la fel cum a scazut si valoarea monedei euro...) si scumpirea energiei electrice.

Simona Mazare - Observator

  • Stadionul UTA a fost donat Aradului

La intalnirea Falca - Neuman a fost ratificata trecerea stadionului UTA in favoarea PrimarieiMostenire de peste Ocean
Ieri a fost o zi istorica pentru iubitorii fotbalului aradean. Revendicarea asupra stadionului UTA, construit in urma cu 58 de ani din banii lui Francisc von Neumann, a fost radiata din Cartea Funciara.
Mostenitorul de drept, Alfred von Neumann, a renuntat la orice pretentii in favoarea Primariei Aradului.
"Nu putem decit sa ii multumim pentru gestul sau. Daca pana acum, cand se punea problema stadionului, aveam scuza legata de proprietate, acum avem obligatia sa-l modernizam "
, a declarat primarul Gheorghe Falca.
"Sper ca intr-un an sa facem un stadion modern, multifunctional, acoperit, cu patru vestiare, pista de atletism si centru de presa.
Acest proiect se ridica la trei-patru milioane de euro, dar speram sa fim ajutati cu fonduri de la FRF si FRA",
a spus la randul sau Sandu Ion, presedintele FCM UTA.
Gloria si decaderea baronului
Baronul Francisc von Neumann a creat echipa UTA in anul 1945.
In primul sezon postbelic, '46-'47, titlul de campioana a ramas la Arad.
Stadionul era inca in constructie, astfel ca meciurile de acasa se disputau pe vechea arena Gloria sau chiar in Capitala, cu 30-40.000 de spectatori in tribune.
Peste un an, s-au finalizat lucrarile arenei ridicate dupa modelul celebrului Highbury din Londra.
Infocat suporter al echipei londoneze Arsenal, baronul a imprumutat echipei care tocmai a luat fiinta culorile rosu si alb, ale "tunarilor".
S-au pastrat si astazi cele doua turnuri de la tribuna a doua si tunelul subteran spre vestiare, unic in Romania acelor vremuri.
In 1948, Francisc von Neumann a fost silit sa plece din tara de comunisti ajunsi la putere, care i-au confiscat toate proprietatile, cam o treime din Arad.
Alfred von Neumann a renuntat la pretentii fata de stadionul UTA in favoarea Primariei I s-a luat pana si limuzina Austin, baronul parasind orasul pe bicicleta.
S-a stabilit in SUA si nu s-a mai intors niciodata, lasand in urma campioana provinciei, cu patru titluri si doua cupe castigate in anii '50.
Renunta la un milion de euro
"Sunt onorat sa ma integrez in cultura Aradului, de aceea am hotarat sa ma implic in dezvoltarea echipei UTA si a stadionului. Este o onoare, in memoria tatalui meu, care a pus pasiune in ceea ce a facut, sa renunt la revendicarea arenei", a declarat Alfred von Neumann. Valoarea estimativa a stadionului UTA, cu minihotelul si gradinita, este de un milion de euro.
Remember pentru generatia de aur
Fiul baronului a incercat sa rememoreze cateva nume ale generatiei de aur de la UTA.
"Imi amintesc de Petschovschi si de golgeter, cum il chema, Bonyhadi"
, si-a amintit Alfred von Neumann.
Primul fotbalist are doua statui la Arad, una chiar in incinta stadionului.
Iar cel de-al doilea a detinut recordul celor mai multe goluri (49) marcate in campionatul romanesc.

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]