Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Mari, 22 februarie 2005

  Stirile TVA aici

  • Puterea aradeana pune piciorul in prag! - Zeci de dregatorii impartite pe criterii politice

Alianta DA doreste sa faca o reimpartire a functiilorLa fiecare patru ani, dupa incheierea alegerilor si castigarea lor de care o noua forta politica sau alianta, asistam la aceeasi tevatura legata de impartirea functiilor de conducere la diverse institutii.
O impartire politica, evident, in ciuda "aversiunii" declarate de mai toae partidele politice, la un moment dat (momentul nu coincide decat cu intrarea in Opozitie) fata de astfel de practici.
Odata ajunse la Putere, lucrurile se schimba radical: aversiunea despre care vorbim se transforma in necesitate, pentru ca cei ce se afla acum pe functii au fost, la randul lor, numiti politic, prin urmare, nu conteaza daca sunt sau nu capabili, ei trebuie sa dispara.
In locul lor vin alti numiti politic, care vor fi schimbati peste patru ani, in cazul in care acuala putere pierde alegerile, si iata un cerc vicios din care cu greu se va putea iesi.
Desi a declarat ca va lua in considerare valoarea oamenilor si nu apartenenta politica, Alianta D.A. PNL - PD, alaturi de UDMR si PUR nu au rezista tentatiei de a-si instala proprii "specialisti" in fruntea instiutiilor descentralizate.
Amanata de mai bine de o luna, negocierea intre partide a institutiilor aradene, a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute.
Asezati la masa traaivelor, liberalii, pedisii, reprezenantii UDMR si PUR au transat, intr-un final, situatia, fara nici un fel de probleme, dupa cum declara ieri Gheorghe Seculici, co-presedintele Aliantei DA la Arad.
Nu mai puin de 33 de institutii au fost analizate si impartite frateste de care cei in cauza.
Exista si persoane gata pregatite sa-si ia biroul in primire dar, deocamdata, numele lor n-au fost facute publice, cu foarte mici exceptii.
Exista, insa, si institutii agreate de acuala Putere si anume Directia de Dialog, Familie si Solidaritate Sociala, condusa de Victor Neamtiu, a carui acivitate este apreciata pozitiv.
Una mie, una tie...
Functiile de director general vor fi detinue doar de pedisi sau penelisi, in timp ce UDMR s-a multumit cu directori adjuncti la Directia Finantelor Publice, Inspectoratul Scolar (Mihai Matekovits) si Directia Agricola.
Vor mai negocia, totusi, cu PD functia de conducere de la Institutul de Cadastru.
PUR a soliciat, cum era de asteptat, Agentia de Ocupare a Fortei de Munca, condusa de un membru al partidului.
Cu toate acestea, sansele sunt infime, pentru ca PNL a solicitat, de asemenea, functia cu pricina.
In ceea ce priveste celelalte institutii, iata cum s-au impartit:
Partidul Democrat: - directori - * Inspectoratul Judetean de Politie; * Agentia Domeniilor Statului; * Institutul pentru Calitatea Semintelor; * Directia Silvica (se asteapta numirea lui Mircea Meches in functia de director); * Inspectoratul de Mediu; * Directia Apelor - Crisuri Oradea; * Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu; Inspectoraul Scolar (se aseapta numirea lui Marius Göndör ca inspector general);
* Garda Financiara; * Directia pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala; * Casa de Pensii; *Directia de Sanatate Publica; * Agentia Nationala penru Persoanele cu Handicap; * Agentia de Autorizare si Control in Turism; * Auoritatea Rutiera; * Directia de Statistica; * functii de directori adjunci la Oficiul Judeean penru Proecia Consumaorului si Direcia Agricola.
Paridul Naional Liberal: directori: * Directia Agricola; * Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera;* Directia Sanitar Veterinara; * Imbunatatiri Funciare (Gheorghe Pele a fost deja numit in functie); Garda de Mediu; * Directia Apelor Targu Mures; * Directia Generala a Finantelor Publice; Inspectoraul pentru Concurenta; * Directia Regionala Vamala; * Inspectoraul Teriorial de Munca; * Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca; * Casa de Asigurari de Sanatate; * Inspectia in Constructii; * Registrul Auto Roman; * Drumurile Nationale; * Oficiul Judetean de Protectie a Consumatorilor.
Lege speciala
Legat de aceste numiri politice, Gheorghe Seculici, presedintele Consiliului Judetean Arad, a precizat, in conferinta de presa de ieri, ca se va inocmi un proiect de lege care sa prevada cu exactitate care sunt institutiile ce pot fi impartite politic.
"Nu ese constructiv sa asistam, odata la patru ani, la asfel de schimbari. Ar trebui sa existe o lege care sa stabileasca clar unde se pot face numiri politice si unde nu. Pe de alta parte, peste tot in lume se procedeaza la fel. Fiecare alianta sau partid politic, odata ajunse la guvernare, isi numesc oamenii in conducerea unor institutii. Este normal sa fie asa. Dar, ca sa nu existe discutii, ar trebui o reglementare legala in acest sens. Precizez ca i-am averizat pe oamenii nosri, care urmeaza sa ocupe functii de conducere, ca vor sta in fruntea institutiilor doar paru ani."
Legat de numirea proaspatului liberal Gheorghe Pele in functia de director la Imbunatatiri Funciare, fara acordul aliantei, Seculici a declarat ca nu agreeaza numirea, dar o tolereaza, intrucat prefectul Cristian Stragea si-a asumat-o.
Presedintele CJA a mai sustinut ca penru unele institutii numirile au fost deja trimise la Bucuresti, iar in cazul unora inca nu au fost identificati oamenii potrivtii.
Asfel ca, procesul de schimbare poate dura de la cateva zile pana la cateva luni.

Sorina Ambrus - Adevarul

  • Au aparut primele martisoare!

Au inceput sa apara vanzatorii de martisoareMicute, multicolore, din ceramica, ipsos, sticla, puf, plus, plastic sau chiar din aur si argint, martisoarele au invadat din nou, incepand de ieri, trotuarele Aradului. 
Clientii pot rasufla usurati, fiindca oferta comerciantilor este una care se adreseaza tuturor gusturilor si buzunarelor.
Ieri, pe Bulevardul Revolutiei au aparut primii vanzatori ambulanti de martisoare. 
Ofertele nu difera prea mult de cele din alti ani iar preturile spre bucuria clientilor sunt aceleasi. 
Se pot cumpara martisoare incepand de la 5.000 de lei pana la cateva sute de mii. 
Momentan, aradenii nu s-au inghesuit la tarabele comerciantilor, insa cei din urma spera ca in urmatoarele zile, situatia va fi cu totul alta. 
Pe langa traditionalele martisoare care sunt si cele mai ieftine, dar si cele mai cerute se vand si medalioane din chihlimbar, figurinele de tot felul din ceramica la preturi intre 40.000 si 90.000, martisoarele in forma de potcoava, floare, banut, scoica, inimioare, modele cu initiale, cu semne zodiacale, cutii pentru bijuterii, flori si animalute de plus.
Aceleasi preturi
"M-am pregatit cu o luna inainte. Este o munca destul de grea si migaloasa. Noi vindem cosulete, borcanase si boluri cu flori uscate, preturile variind intre 60.000 si 150.000. Le confectionez singura. De obicei pentru un cosulet am nevoie cam de o ora. O fac in primul rand fiindca imi place si pentru ca avem nevoie de bani. Nu castigam foarte mult, insa decat nimic,  bine si atat. Preturile sunt aceleasi ca si cele de anul trecut. Chiar daca materialele din care le confectionez s-au scumpit, noi nu ne permitem sa crestem preturile din cauza concurentei", declara o vanzatoare. Desi numarul comerciantilor este destul de mare, produsele sunt cam aceleasi. Cele mai deosebite "semne ale primaverii" sunt cele scoase la vanzare de artistii plastici care le ofera clientilor martisoare unicat.
Pana acum, 100 de solicitari
La Primarie s-au primit deja solicitari de la 100 de comercianti si se asteapta ca numarul acestora sa creasca in zilele urmatoare. 
Taxa este de 25.000 lei metrul patrat pe zi pentru zona centrala, 20.000 lei pentru zonele din apropierea centrului, 10.000 pentru cartiere si 7.500 pentru periferia municipiului. Tot acum vor primi autorizatii si cei care vor sa comercializeze flori. Astfel ca pana pe 9 martie, orasul va fi plin de vanzatori ambulanti.

Diana Rotar - Observator

  • Nuntile se muta la... Filarmonica

Casa de casatorii se va muta in cladirea Filarmonicii - Virtual Arad News (c)2005Casa de casatorii se va muta din Palatul Cenad in cladirea care adaposteste Filarmonica si Muzeul.
Primarul Gheorghe Falca a declarat ieri ca a discutat cu directorul Filarmonicii, Dorin Frandes, posibiliaea mutarii si a precizat ca ratiunea care sa la baza acesei decizii este spatiul insuficient oferit de actuala locatie din Palatul Cenad, dar si parcarea mica de langa.
"Am gasit o sala. Este vorba de sala de repetitii pe care dorim s-o amenajam. Este o investitie buna pentru ca acolo s-ar putea desfasura si concerte de camera. Apoi, va fi amenajata o alta sala alaturata", a preciza edilul sef, care a adauga ca intrarea se va face prin parc, iar iesirea se va face pe usa principala.
De menionat ca investitia este cu atat mai importanta cu cat anul trecut, spre exemplu, acuala sala aproape ca nu a facut fata afluxului de nuntasi.
Potrivit statisticilor, lunar au fost peste 200 de asfel de evenimente, iar recordul de 68 de nunti pe zi a fost sabilit tot anul trecut.
In alta ordine de idei, primarul este decis sa intrerupa - printr-o reziliere amiabila a contracului - colaborarea dintre Filarmonica si... clubul de streaptease aflat in cladirea acesetia.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

PREFECTURA JUDETULUI ARAD - COMUNICAT DE PRESA

Comunicat de presa de la Prefectura AradPrefectul Cristian Stragea s-a intalnit in aceasta dimineata cu domnul David Mulvagh, din partea Writtle College, venit in calitate de director al Proiectului "Domeniul Regal Savarsin". 
- Vizita de astazi se inscrie in seria de intalniri ale domnului Mulvagh cu autoritatile locale, si reprezentantii altor institutii, organizate de catre doamna Mihaela Stanescu (Consiliul Judetean Arad).
- Subprefectul Levente Horvath, Secretarul Cabinetului Prefectului, Cornel Haristiade si consilierul de integrare europeana din cadrul Prefecturii Arad, Radu Balaneanu, au participat astazi la evenimentele organizate de Caravana SAPARD in localitatile Bocsig si Beliu.
-Prefectul judetului Arad a dialogat astazi cu reprezentantii sindicatelor afiliate la CNSLR "Fratia", care au pichetat sediul institutiei Guvernului in teritoriu.
Este vorba despre domnii Toda Daniel (Prim Vicepresedinte Uniunea Judeteana Arad – Filiala CNSLR "Fratia"), Toma Petre (Vicepresedinte Uniunea Judeteana Arad – Filiala CNSLR "Fratia") si Lacsan Stefan (Secretar – Filiala CNSLR "Fratia").
- Miercuri, 23 februarie a.c. Secretarul General al Prefecturii, Carmen ILA, va participa la Bucuresti, la Sedinta de Bilant privind activitatea Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Omului (OADO) in 2004.
- Din cele comunicate noua de catre presedintele OADO, prof.univ.dr. Florentin Scaletchi, institutia prefectului face obiectul unui capitol din Raportul de activitate al OADO pe anul 2004.
- Joi, 24 februarie, la ora 10.00, in Sala 70 a Consiliului Judetean va avea loc sedinta Comisiei Judetene Consultative. 
Ordinea de zi a comisiei precum si materialele aferente pot fi vizualizate pe site-ul Prefecturii Arad, la adresa www.prefecturaarad.ro. 
- Tot joi, la ora 12.00, prefectul judetului Arad va participa la inaugurarea unor noi ateliere pentru reconversie profesionala, realizate la Vladimirescu prin finantarea din partea Landului Renania de Nord-Wesfalia (NRW), in cadrul Fundatiei Romano-Germane de Pregatire si instruire Profesionala din Vladimirescu.
- La eveniment va participa si o delegatie a Institutiei Federale Technisches Hilfswerk (THW) din Landul NRW, condusa de directorul organizatiei, Dr. Hans Ingo Schliwienski.
- Urmatoarea conferinta de presa sustinuta de catre Prefectura Arad se va desfasura joi, 24 februarie, la ora 14.00, in Sala Rotonda a institutiei, avandu-i invitati pe primarii localitatilor Socodor, Hasmas, Sagu si Santana, localitati care au proiecte castigatoare pe Fondul de modernizare al administratiei publice la nivel local. 
Alaturi de domniile lor se vor afla reprezentantii PAEM (care au scris proiectele si care se ocupa de implementare) si ai Consiliului Judetean Arad.
- Prefectul Cristian Stragea va participa vineri, 25 februarie 2005, la seminarul "Concurenta si ajutorul de stat", primul eveniment organizat in cadrul Campaniei de pregatire a mediului de afaceri pentru integrarea in Uniunea Europeana, campanie lansata de Ministerul Integrarii Europene la initiativa Presedintiei Romaniei.
- Scopul seminarului "Concurenta si ajutorul de stat" este de a contribui la pregatirea agentilor economici in perspectiva aderarii Romaniei la UE si este organizat cu sprijinul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti.
- Conform invitatiei primite, in deschiderea evenimentului vor lua cuvantul Presedintele Romaniei - Domnul Traian Basescu, Primul Ministru-Domnul Calin Popescu-Tariceanu, Ministrul Integrarii Europene - Domnul Ene Dinga si Şeful Delegatiei Comisiei Europene - Domnul Jonathan Scheele.
- In cadrul seminarului, specialisti din Ministerul Integrarii Europene si din cadrul Consiliului Concurentei vor prezenta reglementarile actuale privind concurenta si ajutorul de stat si vor dezbate cu participantii modul de aplicare a acestora.

Purtator de cuvant - Calin Albu

  • Virtuozitate si culoare la Filarmonica

Claude Villaret - prezenta  valoroasa pe scena filarmonicii aradeneActiunea muzicala de saptamana trecuta a avut o complexitate benefica. 
In primul rand, concertul dirijat de elvetianul Claude Villaret, discipol al pianistului P. Badura Skoda si a dirijorului Bernard Haitink, a cuprins o parte dedicata pianisticii lisztiene, dupa care a rasunat muzica de o limpede unicitate a unui alt reprezentant al scolilor nationale, Antonin Dvorak.
Prin tematica, prima lucrare concertanta, ne-a amintit medievalul cantec gregorian Dies Irae, melodie ce pastreaza un echilibru, o seninatate, o detasare uimitoare, desi evoca Judecata din urma. 
Este vorba de o lucrare concertanta, "Dans macabru" (Totentanz) de Franz Liszt, pe care Marouan Benabdaulah (Maroc), tanar pianist a carui cariera este in plina ascensiune, ne-a redat-o cu dezinvoltura. 
Solistul si orchestra dirjata de Claude Villaret au imbinat spectaculosul, virtuozitatea, vigoarea cu expresivitatea elocventa. 
Reliefarea arhitecturilor sonore tumultoase, randuite in cele sase variatiuni ale temei amintite, cu o extraordinara stapanire a mijloacelelor componistice de catre autor au sugerat variatele nuante ale sentimentului de teama generat de avertismentul divin legat de persistenta in pacat.
In contrast cu prima lucrare a romanticului care a fost Franz Liszt si totodata virtuoz al pianului, a fost Concertul nr. 2 in La major pentru pian si orchestra, cu un caracter de confesiune lirica. 
Sonoritatea suava a temei I cantata de instrumentele de suflat din lemn a fost inviorata de pasajele de virtuozitate ale aceluiasi pianist, Marouan Benabdullah, care a dat apoi vigoare celei de-a doua teme, ce devine tot mai dramatica. 
De la expresia eroica imprimata de orchestra lui Cl. Villaret, de la zbucium si incordare , pianistul a pregatit un nou episod in care a insotit melodia plina de caldura a violoncelului cu arpegii expresive, ca apoi sa aduca un aer primavaratic, conferind dupa aceea insufletire impetuosului final.
Orchestra a interpretat Simfonia a IX-a in mi minor "Din lumea noua" de Antonin Dvorak. 
In holul de la Filarminica au fost prezentate exponate de mare valoareC.Villaret a imprimat naturalete muzicii plina de culoare a compozitorului aflat in SUA la vremea compunerii simfoniei, facand-o captivanta. 
Partii a II-a, o muzica unica, inconfundabila, i-a reliefat frumusetea cuceritoare. 
Imbinarea echilibrata a timbrelor suflatorilor cu cele ale cordarilor, alternarea momentelor antrenante cu popasurile lirice, au dat expresivitate discursului orchestral, dand satisfactie unui public avid de frumos.
In pauza concertului, asa cum fusese anuntat, directorul Filarmonicii dr. Dorin Frandes a facut deschiderea expozitiei din holul Palatului Cultural vorbind despre imaginile aradene de epoca, imprumutate de la fostul Hotel "Crucea Alba". 
Directorul Muzeului judetean, dl. Peter Huegel, a evocat vizita la Arad a lui Franz Liszt in 1846, cand muzicianul a primit si titlul de cetatean de onoare al orasului de pe Mures, apoi, istoria pianului pe care a cantat marele virtuoz, pian fabricat la Pecs si daruit ulterior Conservatorului local. 
Dl. Marius Lugojan a prezentat materialul expus in vitrinele Bibliotecii judetene: "Romanta uitata", compozitie mai putin cunocuta a lui Liszt, aflata in tezaurul institutiei, carti din biblioteca Alexandru Mocsonyi (jurist, muzician, parlamentar militant pentru drepturile nationale): compozitii proprii (Sonata dedicata fratelui sau Eugen, Vals, Sonata pentru violoncel), carti despre Wagner. 
Ne-au atras atentia unele compozitii ale lui Emil Montia, Sabin Dragoi, carti referitoare la muzica de orga, vioara, pian, istoria muzicii si estetica, unele daruite de Coriolan Petranu, om de cultura ce face cinste Aradului. 
Ne amintim cu tristete de actiunea "patriotica" a unui fost director de muzeu (Bogdan), care a sortit "reciclarii" un sac plin de exemplare din cartea referitoare la muzeele si palatele culturale ardelene (intre care si Palatul aradean), autorul cartii fiind C. Petranu.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]