Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 21 aprilie 2005

Stirile TVA aici

  • A venit potopul!

Multe case au fost rupte de inundatiile din acest anCu case care ameninta cu prabusirea si cu apa infestata, autoritatile se gandesc la evacuare
Cresterea debitelor raurilor Cris si Mures si cresterea nivelului in panza freatica (cauzate de ploile din ultimele patru zile), au adus pe capul autoritatilor judetene o serie de probleme imposibil de rezolvat, in conditiile in care statistica arata ca sute de case, gospodarii si anexe sunt inundate, ca mii de hectare de terenuri agricole sunt sub ape, ca locuitorii sunt nevoiti sa bea apa minerala si sa astepte painea statului si ca a venit vremea sa se stabileasca o locatie, in apropierea municipiului, in cazul in care evacuarea populatiei din zonele afectate va deveni o evidenta. Nici circulatia pe drumurile judetului nu mai poate fi catalogata drept sigura, dat fiind faptul ca o serie de tronsoane sunt inundate, iar mai multe poduri si podete au fost deja distruse de furia apelor.
Peste 3% din suprafata municipiului, sub ape
Numai in municipiu au fost afectate 113 locuinte si anexe gospodaresti din cartierele Bujac, Gai, Aradul Nou, Sega si au fost inundate sute de curti si gradini din alte cartiere. 
In fapt, aproximativ 3,5% din suprafata municipiului a fost acoperita de ape, datorate ploilor si cresterii apei in panza freatica, iar actiunile intreprinse pentru limitarea efectelor si evacuarea apei din casele si anexele gospodaresti, realizate de catre forte ale comisiei municipale pentru situatii de urgenta si de Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta, nu au adus mari schimbari in acest peisaj, pentru simplul fapt ca precipitatiile au continuat. 
Nu doar casele si gradinile aradenilor au fost afectate de ape, ci si podul de pontoane ce face legatura intre municipiu si zona de agrement "Trei Insule", pod care s-a rapt, un ponton fiind scufundat. Singura bucurie a celor care gestioneaza siruatia de criza din municipiu o reprezinta faptul ca, pana in prezent, nu s-au inregistrat victime si nu au fost cetateni izolati, circulatia desfasurandu-se in continuare pe podul plutitor.
Inundatiile au cuprins 10 comune si satele apartinatoare
Nici judetul nu a fost ocolit de precipitatii, aici fiind afectate de apa 10 comune si satele apartinatoare acestora. 
Drumurile inundate au facut circulatia greoaie in judet La Lipova au fost inundate 455 de hectare de terenuri, drumul judetean 682, ce face legatura dintre Lipova - Zabalt, a facut si el cunostinta cu apa, datorita scurgerile de pe versanti, aceeasi situatie inregistrandu-se si pe drumurile comunale dintre Zabalt si Bruznic.
In comuna Savarsin, mai exact in satul Caprioara, au fost inundate 15 curti si gradini si mai multe fantani, iar 90 de hectare de teren agricol din satele Capripara si Toe sunt si ele sub ape. 
In satul Halalis au fost inundate 106 curti, gradini si fantani, iar in Valea Mare 3 gospodarii. 
Mai mult, drumul comunal dintre Savarsin si Troas a fost rupt pe aproximativ 1 km.
Ususau - 350 de fantani afectate
Lista cu probleme cauzate de apa in judet e doar la inceput: in comuna Ususau au fost inundate 180 de gradini, 15 podete, 8 poduri, 10 curti, 15 pivnite si au fost afectate 530 fantani (!). 
Cum apa din aceste fantani nu mai este potabila, iar DSP a avertizat deja populatia asupra acestui fapt, localnicii din Ususau se aprovizioneaza cu apa potabila imbuteliata. 
Comuna va avea, chiar si dupa trecerea apelor, probleme cu agricultura, in conditiile in care aici au fost inundate 1.235 hectare de teren agricol. Locuitorii comunei Birchis sunt intr-o situate si mai dificila decat cei din Ususau, dat fiind faptul ca aici toate fantanile care se aprovizioneaza cu apa din freatic sunt infiltrate cu apa tulbure. 
Drumul comunal intre comuna Birchis si satul Tela este partial acoperit cu apa, in timp ce drumul de legatura cu satul Bulci este impracticabil, fiind acoperit de apa. 
Circulatia se face doar cu tractorul. 
Astazi, reprezentantii Consiliului Judetean vor lua drumul satului Bulci pentru a duce locuitorilor izolati apa minerala si paine.
Agriculture judetului -sub ape
In comuna Barzava au fost afectate deja, ca urmare a ploilor, 400 hectare de teren si au fost inundate 5 case, iar in satele Dumbravita, Capruta, Grosii Noi si Lalasant au fost afectate 200 anexe si curti. 
Comuna Conop va face cu greu fata apelor nu doar pentru faptul ca aici sunt afectate deja aproximativ 1200 hectare de teren, 10 podete, 168 fantani, sau pentru faptul ca s-au surpat 300 metri de mal, ci si datorita faptului ca 4 case sunt in pericol de prabusire!
Apele Muresului au crescut amenintator In Archis au fost avariate 3 podete si aproximativ 20 hectare de teren au fost inundate, in comuna Dieci au fost inundate 300 hectare teren, drumul judetean Dieci - Almas a fost inundat cu o lama de apa de 10 cm, iar pe drumul dintre Crocna si Pescari a fost avariat un pod din tuburi. 
In gara din Almas, calea ferata a fost inundata pe o portiune de 200 metri, fara ca circulatia sa fie intrerupta. 
Nu au scapat de ravagiile inundatiilor nici comunele Brazi sau Gurahont.
Solutia luata in calcul -evacuarea gospodariilor
Pentru eliminarea efectelor produse de inundatii a fost alcatuita, inca de luni, o grupa operativa - formata din Prefectura, Primaria Municipiului, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Inspectoratul de Politie, Inspectoratul de Stat in Constructii, Inspectoratul Judetean de Jandarmi - grupa care executa serviciu de permanent (pentru monitorizarea situatiei din teren). 
O echipa mixta s-a deplasat deja pe teren pentru a analiza gradul de afectare a locuintelor si daca se impune evacuare familiilor din acestea.
Institutiile implicate sustin ca sunt pregatite sa intervina prompt in cazul in care se va opta pentru evacuare si ca au fost luate toate masurile pentru pregatirea locatiei, transportului hrainei si pazei bunurilor din zonele afectate.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Azi vedem leul nou la fata

Banca Nationala va prezenta astazi noile bancnote si monede ale leului nouBanca Nationala a Romaniei va prezenta, astazi, bancnotele si monedele care vor intra in circulatie de la 1 iulie. 
Denominarea monedei nationale presupune taierea a patru zerouri din actualele cupiuri, astfel ca bancnota de 10.000 de lei va deveni noua unitate monetara, adica un leu nou. 
Structura cupiurilor va fi formata din sase bancnote - 1 leu si cinci multipli - precum si din patru monede. 
Bancnotele in lei noi vor exprima valori de 5 lei (50.000 lei vechi), 10 lei (100.000 lei vechi), 50 lei (500.000 lei vechi), 100 lei (1.000.000 lei vechi) si 500 de lei (5.000.000 lei).
Divizorii leului greu vor fi un ban nou (100 lei vechi), cinci bani (500 lei vechi), 10 bani (1.000 de lei vechi) si 50 de bani (5.000 lei vechi), sub forma de monede. 
Prima etapa a procesului de denominare - afisarea dubla (in moneda noua si veche) a preturilor la comercianti si a cursului de schimb a fost implementata la 1 martie. 
De asemenea, bancile comerciale tiparesc comisioanele si celelalte tarife si in lei noi. 
Banii vechi si banii noi vor circula in paralel pana la sfarsitul anului viitor.
La 22 aprilie 1867 a fost adoptata "Legea pentru infiintarea unui sistem monetar si pentru fabricarea monedei nationale ". 
Leul a devenit moneda nationala, fiind impartit in 100 de bani. 
La inceput s-au emis numai monede de arama, cu valoarea nominala de 1, 2 , 5 si 10 bani. 
La 3 martie 1870, o data cu infiintarea Monetariei Statului, au fost prezentate publicului monedele omagiale de 20 lei din aur si de 1 leu din argint.
Acestea au fost primele monede pe care apare denumirea "leu".
Declansarea razboiului de independenta a condus la o criza de numerar, solutionata prin emiterea de bilete ipotecare. 
Aceste bilete sunt considerate primele bancnote romanesti.

Andrei Ando - Observator

  • La Expo: A venit iepurasul

Primarul Falca a deschis Targul de PasteIeri, la Expo Arad International a inceput Targul de Paste, organizat de Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad
Fiind un targ de bunuri generale cu vanzare, manifestarea este un bun prilej pentru aradeni sa gaseasca cadourile potrivite pentru cei dragi cu ocazia sarbatorilor de Paste. 
Editia din acest an, a patra, reuneste 60 de companii, care expun diferite produse, ce se adreseaza publicului de toate varstele.
Vizitatorii vor putea alege dintre: confectii pentru copii, femei si barbati, incaltaminte sport, marochinarie si articole din piele, ciorapi si sosete, lenjerie intima, costume de baie, perdele, stofe, lenjerii, cuverturi, palarii, sepcute si ochelari de soare, bijuterii din aur si argint, cosmetice, parfumerie, articole pentru nou-nascuti, jucarii, articole sportive, articole pentru evenimente speciale (nunti, botezuri), sticlarie, articole tehnice, decoratiuni si ornamente pentru sarbatorile de Paste, dulciuri, produse de panificatie, vinuri, suveniruri.
Desigur, nu vor lipsi evenimentele conexe, dintre care amintim prezentari de rochii de seara, de imbracaminte pentru copii, demonstratii de coafura, machiaj, tombole si concursuri. 
Pe scena amenajata in hala de expozitie vor avea loc diverse programe artistice si scenete prezentate de copii si tineri. 
Seria concertelor a fost deschisa ieri de trupa LIRA, reprezentand Universitatea Aurel Vlaicu.
Vineri, incepand cu ora 17, Huidu si Gainusa vor fi gazdele unui show de... carcoteli. 
Organizatorii au mai pregatit si alte surprize expozantilor si vizitatorilor.
Biletul de intrare va costa 10.000 de lei pentru elevi, studenti si pensionari si 20.000 de lei pentru celelalte categorii de vizitatori. 
Transportul este gratuit si va fi asigurat de catre organizatori cu autobuze ce vor pleca din statia Podgoria, pe traseul Gara CFR -UTA- Fortuna - Expo Arad. 
Ultima zi de targ este duminica, 24 aprilie.

Gerlinde Knap - Adevarul

  • Bani pentru caldura

CET-ul va accesa noi fonduri pentru modernizare - Virtual Arad News (c)2005Guvernul a alocat 60 de miliarde de lei Primariei Arad, pentru a moderniza doua puncte termice care deservesc un cartier, a declarat, luni, pentru Mediafax, primarul Gheorghe Falca. 
La inceputul anului, municipalitatea a transmis Guvernului o solicitare privind alocarea sumelor necesare pentru modernizarea celor doua puncte termice, aflate in cartierul Aurel Vlaicu si care nu mai dau randament din cauza instalatiilor foarte vechi. 
Responsabilii locali intentioneaza, de asemenea, sa acceseze credite externe pentru modernizarea CET Arad, proiect pentru care ar fi necesare peste 100 de milioane de euro.

Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Politistul Opris, pe lista neagra

Politistul Cosmin Opris crede ca este "lucrat" de lumea interlopaPropus sa fie dat afara din Politie, el sustine ca a fost "lucrat" de lumea interlopa
Consiliul de Disciplina al Inspectoratului de Politie al Judetului Arad a decis, saptamana trecuta, demiterea inspectorului principal Cosmin Opris, propunere ce urmeaza a fi validata de ministrul Vasile Blaga. 
Angajat de opt ani, politistul aradean a fost extrem de controversat, dupa ce mai multi reprezentanti ai lumii interlope au depus plangeri impotriva lui. 
Ultima dintre ele a pus, deocamdata, capat carierei sale. 
Opris sustine ca decizia nu face decat sa aduca bucurie in lumea infractorilor si ca el a sesizat serviciul de informatii inca din data de 29 martie ca acestia si-au propus sa-l termine.
Conform deciziei luate saptamana trecuta de Consiliul de Disciplina, inspectorul principal Cosmin Opris trebuie sa predea insigna si pistolul din dotare.
Politistul aradean, care a lucrat opt ani numai la compartimentul Violente, a fost acuzat de comportament necorespunzator in societate, imixtiune ilegala in activitatea altor colegi si depasirea atributiilor de serviciu, precum si de incalcarea prevederilor legale referitoare la interdictiile impuse lucratorilor din sistem.
Verdictul a fost demiterea sa din Politie, propunere validata si de subcomisarul Ioan Dascalu, seful IPJ Arad. 
Acesta s-a ferit sa faca alte comentarii, dar a precizat ca aspectele de natura penala constatate in urma anchetei administrative vor face obiectul unei sesizari adresate Parchetului de pe linga Curtea de Apel Timisoara. 
Daca Opris va mai fi sau nu politist urmeaza sa hotarasca ministrul Vasile Blaga care a primit deja raportul in acest caz.
Sursa transformata in acuzator
Imediat dupa ce sentinta a fost facuta publica, seful IPJ Arad a recunoscut ca ancheta a fost declansata datorita unor articole aparute in presa locala. 
Ziaristii aradeni dezvaluisera faptul ca, la un control de rutina al politistilor de frontiera, a fost descoperit in trafic un student israelian care conducea o masina cu numere de inmatriculare franceze, dar fara acte in regula. 
Othman Alla, care studiaza medicinia la Arad, a declarat ca autoturismul i-a fost dat de prietenul lui, inspectorul principal Opris, in virtutea unei datorii pe care o avea la el. 
Cei doi se cunosc de cativa ani, mai precis de cand politistul aradean a rezolvat un caz de furt, in urma caruia studentul israelian a reintrat in posesia sumei de 4700 de dolari care ii fusesera sustrasi. 
Potrivit cotidianului local "Observator", Opris sustine insa ca Alla a fost colaboratorul sau pe linie informativa, dar "s-a transformat intr-o unealta si a fost folosit de ziaristi"
El recunoaste ca avea o datorie la studentul israelian, dat spune ca termenul de plata, convenit de comun acord, era luna august 2005.
Amenintat ca va fi executat
Opris stia ca urmeaza sa fie scos din Politie si crede ca acest lucru se datoreaza capilor lumii interlope, care i-ar fi pus gand rau. 
Evenimentul Zilei a intrat in posesia unui raport adresat, inca din data de 29 martie, Serviciului Independent de Protectie si Informatii (fosta "Doi si-un sfert"). 
Documentul este insotit de o adresa semnata de subcomisarul Florin Vranita, seful Biroului de Investigatii Criminale, din care rezulta ca inspectorul principal Opris a fost amenintat de mai multi reprezentanti de frunte ai lumii interlope. 
"In 23 si 24 martie 2005, in barul hotelului Continental din Arad, fost Astoria, au avut loc mai multe discutii cu privire la persoana mea, intre membri lumii interlope, respective Dorel Dolga, Ionel Pavel Luca, Emil Sas, Lucian Palancea, Stefan Abucataritei, Dan Ilie, Bogdan Demitrache si avocatul Ovidiu Martin. Acestia au discutat cu privire la activitatea desfasurata de mine privind culegerea de informatii despre grupul infractional condus de Dorel Dolga, precum si incercarea mea de a-i aresta pe numitii Bogdan Demitrache si Napoleon Farhas. Acestia au declarat ca vor incerca sa ma execute, in prima faza prin intermediul primarului Gheorghe Falca si al SIPI Arad, iar daca nu vor reusi sa ma elimine, vor plati trei indivizi de la Bucuresti, angajati ai cunoscutului interlop Nicu Gheara, pentru a ma executa, ori la domiciliul meu din Arad, ori vor incerca sa ma atraga in afara municipiului, intr-o zona retrasa. Cele raportate de mine pot fi confirmate de inspectorul principal Cosmin Popovici, de la SCCOA, care m-a abordat in data de 24 martie si m-a avertizat ca vagabonzii sunt suparati si sa am grija ca vor sa ma execute", scrie in raportul inaintat de Opris.
Scrisoare catre presedintele Basescu
"Se joaca trecerea mea in rezerva", s-a limitat sa ne declare Opris care crede ca interlopii sunt pe cale sa castige meciul cu legea. 
In acest context, merita precizat ca inainte de a fi numit in fruntea IPJ Arad, subcomisarul Dascalu a fost seful Serviciului de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (SCCOA). 
Surse din Politia aradeana ne-au dezvaluit ca nici unul din numele mentionate in "raportul Opris" nu a aparut in ultimii doi ani in vreun dosar care sa fie instrumentat si finalizat de serviciul condus de Dascalu. 
Politistul care acum asteapta verdictul ministrului ne-a mai declarat ca va face o scrisoare deschisa catre presedintele Traian Basescu in care ii va expune cine este corupt in Politia aradeana si pe cine protejeaza, de fapt, SIPI.

Sergiu Miat - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]