Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 21 ianuarie 2005

Stirile TVA aici

  • De fata cu presa Primarul Falca le-a inscenat un "flagrant" sefilor politiei aradene

Primarul Falca i-a inscenat un flagrant comisarului TicaDupa ce doar cu doua zile in urma primarul Gheorghe Falca a acuzat conducerea Inspectoratului Judetean de Politie ca face politie politica, in conferinta de presa de ieri primul edil al municipiului a incercat sa demonstreze pe viu cat este de facil pentru un om politic sa-si subordoneze o astfel de institutie. 
Dar iata cum s-au desfasurat lucrurile, foarte bine puse in scena, o adevarata capcana gandita in amanunt de catre conducerea Primariei.
Luat prin surprindere
Obisnuita conferinta de presa a primarului a iesit din tipare, la momentul anuntarii acesteia, doar prin schimbarea locatiei. 
Ca niciodata, primarul a chemat mass-media locala in sala 63 a Consiliuliui Judetean si nu in propriul birou, cum se intampla de obicei. 
Ajunsi acolo am fost invitati sa ne indreptam, totusi, catre biroul primarului, pentru ca sala cu pricina gazduia o alta intrunire. 
Insa, in birou se afla tocmai comisarul Gheorghe Tica, seful Politiei municipiului, acuzat, doar cu cateva zile inainte, de protejarea fostei clase politice.
Mirarea politistului a depasit-o cu mult pe a noastra, intrucat habar nu avea ca fusese chemat pentru o intalnire cu presa.
Dosar secret - la dispozitia primarului
La solicitarea primarului, Gheorghe Tica a inceput sa prezinte, plin de bunavointa, fisa de cercetare penala a inspectorului scolar general Zoea Rotaru, acuzata ca a dat ordin ca unele calculatoare din scoli sa fie duse la sediul PSD pentru a servi in campania de alegeri din cadrul partidului, fapt sesizat la vremea respectiva (in luna septembrie) de catre Gh. Falca.
Dar, iata ce a spus Gheorghe Tica: "Dosarul l-am prezentat Parchetului de pe langa Judecatoria Arad si a fost intocmit in octombrie anul trecut, in urma unei sesizari. Am luat declaratii de la directorii de scoli, care au semnat un contract, de pe urma caruia au obtinut si sume de bani. Am aici si o declaratie a directorului Daniel Balan, de la Liceul Economic, care contine expresii tendentioase la adresa domnului primar, pe care eu nu-mi permit sa le reproduc."
Acestea fiind zise, primarul l-a poftit afara din birou pe seful politiei municipale, motivand o scurta discutie cu presa.
"Habar nu are ce a facut!"
Acestea au fost cuvintele primarului Gheorghe Falca legate de linistea cu care Gheorghe Tica a dat citire declaratiei din dosar. 
"Nu este permis ca un primar si om politic sa aiba acces la acest dosar. Pentru simplul fapt ca am afirmat ca nu se poate lupta impotriva coruptiei cu politisti aserviti politicului, am primit, fara sa solicit, aceasta fisa de cercetare penala a Zoei Rotaru, ceea ce nu este legal. Va dati seama, atunci, cate astfel de dosare au ajuns pe mana fostei conduceri a Primariei. Asadar, cred ca ambii comandanti - Gheorghe Tica si Nicolae Gudiu - seful Inspectoratului Judetean de Politie, trebuie sa-si depuna demisia de onoare. La modul acesta s-au protejat si alte afaceri, de exemplu Parktronic, tot prin subordonarea fata de clasa politica. Iar acum, ar vrea o astfel de relatie si cu mine. Am spus politie politica - iata dovada evidenta!", a incheiat primarul Falca.
Comisarul sef Nicolae Gudiu a fost chemat de primar pentru ridicarea dosarului"Cred ca a fost o capcana!"
A venit apoi randul comisarului sef Nicolae Gudiu, chemat de primar pentru a ridica dosarul cu pricina. 
La intrarea in primarie, Gudiu a declarat ca nu stie ce se intampla, iar dosarul, despre care se spunea ca este secret, putea fi unul de inmatriculare! Dupa o discutie de 45 de minute cu edilul sef, Nicolae Gudiu si-a reprimit dosarul in schimbul unui proces verbal de predare-primire si si-a schimbat pozitia fata de cele intamplate. 
"Mi s-a aratat un dosar ce nu trebuia sa ajunga la primar si nu trebuia facut public, cu toate ca cel ce a facut asta este tocmai primul edil, prin citirea lui in fata presei. Intr-adevar, dosarul trebuia sa ajunga la Judecatorie, unde va si ajunge. Desi primarul spune ca nu a solicitat dosarul, iar dl. Tica sustine contrariul, lucrurile nu sunt atat de simple. Se pare ca aici a fost vorba de o capcana. Cat despre demisie, mie nu-mi poate cere nimeni acest lucru, pentru ca sunt functionar cu statut special. Pot fi demis de ministru si astept sa vad ce se va intampla."
Seful Inspectoratului nu exclude nici posibilitatea de a-l sanctiona pe Gheorghe Tica, vinovat de a se fi abatut din drumul sau spre Judecatorie, tocmai pe la biroul primarului.
Un incident care da o nota suprinzatoare evenimentelor petrecute ieri in Primarie este masura primarului Falca, legata de comisarul Tica. 
Acesta i-a cerut secretarei sa le ordone gardienilor publici sa nu-i permita sefului politiei municipale sa paraseasca Palatul Administrativ cu dosarul asupra lui!?!
Prefectul nu comenteaza!
Suprinzatoare este si atitudinea prefectului Cristian Stragea, reprezentantul Guvernului in teritoriu, care raspunde de activitatea Politiei. 
La orele 14,00, domnia sa nu cunostea amanunte despre cele intamplate in aceeasi cladire in care se afla si Prefectura. 
Relatarea pe scurt a cazului l-a facut sa afirme urmatoarele. 
"In aceste conditii, nu comentez. Ma voi interesa care trebuie sa fie pozitia prefectului intr-o astfel de situatie, dupa care voi reveni cu o pozitie oficiala".
Pe masa ministrului
Cazul a ajuns, dupa cum sustinea primarul Gheorghe Falca, pe masa ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. 
"Nu am reusit sa vorbesc personal cu domnia sa pentru ca se afla in sedinta de Guvern, dar am trimis o informare la cabinetul dumnealui si astept sa se ia masurile necesare, adica demiterea celor doi comandanti."
Cum Gheorghe Tica si Nicolae Gudiu au refuzat sa-si prezinte demisiile, dorinta arzatoare a actualei puteri de a schimba conducerea Inspectoratului Judetean de Politie va ramane, probabil, la latitudinea ministerului.

Sorina Ambrus - Adevarul 

  • Primari corigenti la aritmetica

Subprefectul Levente Horvath le ofera primarilor formulare de bugetSubprefectul Aradului le ofera formulare de buget
Bugetul local pare sa fie, pentru unii dintre noii primari aradeni si chiar pentru functionarii din subordine, mai greu de rezolvat decat obtinerea unui fotoliu in conducerea partidului. 
Pentru a nu mai avea surprize neplacute, noul subprefect al Aradului a anuntat ca va pune la dispozitie cateva modele pentru intocmirea proiectelor bugetare. 
Economist de profesie, Levente Horvath vrea sa ajute administratiile locale care nu se descurca cu calculele. 
Oficialul a dat exemplul comunei Olari, unde se prevazuse initial un buget de opt miliarde de lei. 
La o verificare simpla, dupa efectuarea corecta a operatiilor de adunare, suma a scazut insa la jumatate. 
In aceste conditii, pentru a nu mai exista astfel de surprize, subprefectul a propus sa le acorde primarilor un ajutor. 
Acestia pot veni oricind la Arad pentru a ridica formulare-model de buget. 
Pentru a-si completa sumele de care aveau nevoie, Primariile unor localitati au venit cu propunerea de a introduce taxe locale pentru anii trecuti.
Aceasta metoda de completare a veniturilor bugetare este insa ilegala, asa ca reprezentantii administratiilor respective s-au lovit de un refuz. Subprefectul Levente Horvath spune ca, pentru o buna functionare a Primariilor, este necesara aprobarea bugetului pe anul viitor pana in decembrie 2005. 
Ramane de vazut cum vor pune in practica primarii solutiile oferite de Prefectura.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • "Fenomenul saraciei se adanceste cu asemenea masuri inacceptabile"

Liga Pensionarilor este nemultumita de cresterea impozitelorPensionarii rup tacerea privind impozitele si taxele locale
Liga pensionarilor a decis ieri sa ia atitudine privind majorarea impozitelor si taxelor locale. 
Cresterile din acest an au fost catalogate drept "inumane" si "aberante", pensionarii subliniind ca "atunci cand au stabilit cotele de impozitare, cei in cauza au avut in vedere resursele si posibilitatile financiare proprii. Nu s-au gandit la cei saraci asa cum au promis in campaniile electorale".
Conducerea Ligii pensionarilor a subliniat ca foarte multi pensionari aradeni au venit la sediul organizatiei pentru a-si manifesta nemultumirea si indignarea privind cuantumul de crestere a impozitelor. 
Chiar si oameni din judet au venit la Arad pentru a cere sprijinul organizatiei, stiindu-se ca aproape peste tot in localitatile judetului urmeaza sa se majoreze impozitele, dupa modelul dat de municipiu.
"Aceasta masura administrativa afecteaza grav zeci de mii de pensionari si persoane varstnice din Arad. Circa 80-85% din pensionari au un cuantum al pensiei lunare de pana la 2 milioane de lei. Cum vor putea acestia sa traiasca decent, bolnavi si saraciti? Fenomenul saraciei, in loc sa fie stopat si eradicat in perspectiva, se adanceste cu asemenea masuri inacceptabile", spune conducerea Ligii pensionarilor.

Simona Mazare - Observator

  • Despre Slavici

Muzeul Memorial a comemorat 151 de ani de la nasterea lui Ioan Slavici - Virtual Arad News (c)2005Lumea literara comemoreaza zilele acestea 151 de ani de la nasterea marelui scriitor Ioan Slavici. 
Elevii scolii generale din Siria, care poarta numele marelui scriitor, au marcat acest moment printr-un simpozion si o prezentare multimedia. 
Initiativa a apartinut muzeului memorial din loclaitate si profesoarei de limba si literatura romana. 
La comemorarea scriitorului ioan Slavici au luat parte elevii de gimnaziu de la scoala generala din Siria. 
Initiativa intilnirii de astazi a apartinut profesoarei de limba si literatura romana, Mariana Baba, in colaborare cu muzeul memorial din localitate.
Scriitorii ardeni Vasile Dan si Horia ungureanu le-au vorbit elevilor despre opera si viata lui Ioan Slavici. 
Muzeul memorial Ioan Slavici a fost reprezentat de Ileana Florea, custode. 
Cei prezenti au putut urmari si un film biografic despre Slavici.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • Cartierul salvat de Revolutie!

Cartierul Sanicolaul Mic a fost salvat de la desfiintare - Virtual Arad News (c)2005Sanicolaul Mic, cartierul de la marginea orasului in care traiesc in prezent 4.250 de suflete, a fost foarte aproape de a fi ras de pe suprafata pamantului.
Vasile Motocea, o personalitate cunoscuta tuturor locuitorilor din zona si-a dedicat o mare parte din viata documentarii asupra istoriei micii asezari, si este singurul care a publicat deja o monografie de cartier, intitulata "Sanicolaul Mic – Asezarea cu cinci cimitire".
In lucrarea sa, Vasile Motocea mentioneaza ca este o asezare care nu are pe plan local nici un fel de documente care sa-i ateste existenta, iar la Arhivele Statului, in marea lor majoritate, documentele sunt in limbi straine.
In 1820, populatia germana era de 39 de suflete, iar cea romana de circa 1.000.
In anul 1948, s-a ajuns ca etnicii germani sa fie in numar de 1595, iar populatia romana formata din 1203 de persoane.
Cateva zeci de ani mai tarziu, toata aceasta dezvoltare avea sa fie curmata cu buldozere.
Comunismul ar fi avut efecte crunte asupra asezarii, planul realizat in vara anului 1989 cuprinzand ca locul cladirilor vechi de sute de ani sa fie luat de holde.
Plan de dezvoltare a municipiului...
In urma cu putin peste 15 ani, cu cateva luni inainte de Revolutie, pe unul din holurile Primariei municipiului era afisat spre consultare publica un panou pe care scria "Planul de Dezvoltare a Municipiului", pe urmatorii 5 ani.
Dezvoltarea, in viziunea comunista, a insemnat disparitia intregului cartier si mutarea tuturor oamenilor in centrul orasului, in noile blocuri de locuinte ce urmau sa se contruiasca.
Tabloul expus in Planul de dezvoltare era sinistru: aproape intreaga suprafata pe care se intinde cartierul era hasurata cu verde. Adica... hectare de pasune!
In afara de... culoarea verde se mai regaseau doar intreprinderile Libertatea, IMAIA si Moara Muresul din apropierea liniei ferate Arad-Timisoara si nimic altceva.
Demolarea era aproape
Locuitorii din zona subliniaza faptul ca se dorea ca Sanicolaul Mic sa dispara, deoarece la vremea respectiva primaria nu mai elibera nici un fel de autorizatii de constructii, amenajari, nici macar avize de bransament la reteaua de apa potabila!
Acum 15 ani nu conta nici faptul ca Sanicolaul Mic este o asezare atestata documentar inca din anul 1453, care s-a dezvoltat prin efortul celor care au locuit aici.
Desi biserica din Sanicolaul Mic are 200 de ani a fost propusa pentru demolare - Virtual Arad News (c)2005Nu conta nici macar faptul ca scoala nou construita - cu 16 sali de clasa, bisericuta construita cu 200 de ani in urma – una din cele mai vechi biserici de mir din municipiu urmeaza sa fie demolate.
Si pentru cele trei cimitire, dispensare medicale, gradinite si oficiul postal o mana criminala a reusit sa semneze disparitia, printr-o simpla trasare cu creionul colorat.
"Tot ce conta in gandirea megalomanica a dictatorului era ca in locul acestor bunuri facute cu multa truda sa apara holde aurii cum ii placea sa le numeasca. Numai ca paradoxal multe suprafete s-au redat agriculturii si prin asemenea masuri productiile cresteau, iar populatia devenea tot mai saraca si mai infometata", spune Vasile Motocea.
Revolutia
Revolutia din decembrie 1989 a schimbat insa totul.
La doar cateva luni dupa ce sfarsitul cartierului a fost anuntat intr-un mod cat se poate de dureros, printr-un simplu inscris afisat la poarta primariei, prin jertfa, acesta a fost salvat.
Oamenii din Sanicolaul Mic inca mai aprind cate o lumanare in semn de recunostinta.
Planurile diabolice au fost deja date uitarii. Doar cei mai varstnici dintre ei isi mai amintesc prin ceea ce au trecut cand au aflat ca pentru dezvoltarea orasului s-ar fi trecut cu buldozerele peste truda lor de o viata.
File din monografia cartierului Sanicolaul Mic
Vasile Motocea, fost parlamentar – omul care se ocupa si in prezent de soarta localnicilor de aici, ne spune cateva cuvinte despre ce a insemnat actualul cartier de la marginea orasului cu mai multa vreme in urma.
"E interesant, cu cine stai de vorba, mai ales cu tineri sau oameni din afara cartierului, vei constata ca despre aceasta asezare se spune ca ar fi un loc anonim, un spatiu unde parca nu s-a intamplat nimic.
Cotrobaind prin documente istorice si de arhiva am descoperit o inscriere din care reiese ca era una dintre cele mai bine organizate asezari ale vremii. Putini mai stiu, mai ales tinerii, ca in decursul vremii multi localnici s-au ocupat timp indelungat, in afara de munca campului, cu carausitul, indeosebi cu sare si alte materiale, care erau coborate pe Mures cu pluta. Pentru multi altii, moraritul a fost o importanta sursa de castigare a painii de zi cu zi. In apropiere se gaseau, de-a lungul Muresului, nu mai putin de 11 mori care produceau asa numita "faina in flacari", mult cautata mai ales la export.
Documentele consemneaza ca localitatea a fost in repetate randuri distrusa si mai apoi, refacuta cu mare truda. Nu intamplator aici a fost amplasat unul dintre principalele cantonamente ale granicerilor de pe Mures. In paginile monografiei se gasesc acte care atesta documentar asezarea din anul 1453. Tot aici se gaseau cladiri construite odata cu Cetatea Aradului, din materiale de constructie identice, si se spune ca intre aceste cladiri si Cetate exista un tunel subteran.
Batranii povestesc ca pe la inceputul secolului trecut aveai in fiecare gospodarie cate o fata frumoasa de privit si... cai frumosi buni de munca si de agrement.
La vremea respectiva, tinerii care mergeau la incorporare cu calul erau scutiti de jumatate din stagiul militar.
Oamenii erau cu totii mandri de comunitatea lor. Era o buna randuiala si in modul de ingrijire a localitatii. Totul, sau in cea mai mare parte, s-a facut prin contributia localnicilor. Cu bratele lor, oamenii faceau de bunavoie diferite prestatii in folos obstesc."

Observator Plus


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]