Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 20 iulie 2005 
Stirile TVA aici
  • Vorbitorii de limba germana au sanse sa munceasca pentru nemti

Bucatarii aradeni isi pot gasi serviciu in GermaniaOficiul pentru Migratia Fortei de Munca organizeaza in lunile iulie si august 2005, la sediul Oficiului din strada Valter Maracineanu, numerele 1-3, sector 1, Bucuresti preselectia solicitantilor de locuri de munca in Germania, atat pentru lucratori oaspeti cat si pentru lucratori sezonieri, fara programare telefonica prealabila. 
Potrivit comunicatului de presa emis de Oficiu, vor fi luate in considerare numai dosarele persoanelor cunoscatoare de limba germana nivel bun si foarte bun (acestea urmand a fi supuse unui test de verificare a nivelului de cunostinte), si care au diploma de calificare in domeniile solicitate de partenerii germani.
La categoria lucratori sezonieri meseriile cerute sunt cele de expozanti (lacatus mecanic, mecanic, electromecanic, electrician - contract pe o perioada de 9 luni). 
In domeniul agricol, gastronomie, vanzator se pot prezenta atat femei, cat si barbati, cu varsta intre 20 si 40 ani cu experienta profesionala, de cel putin 2 ani. 
La categoria lucratori oaspeti contractele sunt pentru o perioada de 12 luni cu posibilitatea prelungirii inca 6 luni. 
Meseriile pentru care se pot prezenta la preselectie sunt specialisti in domeniul restaurantelor (ospatari) - varsta 20 si 40 de ani, cunostinte bune de specialitate, cu o vechime de minim 2 ani in activitate, dovedita prin cartea de munca, imediat anterior anului 2005, bucatari/bucatarese - varsta 20 - 40 de ani, cunostinte bune de specialitate, cu o vechime de minim 2 ani in activitate, ospatari/bucatari care au activat in fast-food-uri - varsta 20-40 de ani, cunostinte bune de specialitate, cu o vechime de minim 2 ani in activitate. 
Documentele necesare sunt copie BI sau CI cu valabilitate de minim sase luni, copie pasaport cu valabilitate de minim 6 luni, fisa personala (tipizat OMFM), CV in limba romana (tipizat OMFM), CV in limba germana, copie legalizata a certificatului de absolvire si/sau calificare, si separat traducerea acesteia in limba germana, efectuata de un traducator autorizat, copie legalizata a cartii de munca (toate paginile scrise) si separat traducerea acesteia in limba germana, efectuata de un traducator autorizat, adeverinta de la medicul de familie care sa ateste ca solicitantul este clinic sanatos, cazierul judiciar in original care sa ateste ca nu are antecedente penale (termen de valabilitate 1 luna), declaratie pe proprie raspundere legalizata notarial din care sa rezulte ca solicitantul nu beneficiaza de pensie de invaliditate, declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte numarul de copii minori aflati in intretinerea acestuia, autentificata la notariat, doua fotografii tip pasaport.

Simona Valan - Agenda zilei

  • Gardienii publici aradeni au scapat de somaj si de bac

Presedintele CJA - Iosif Matula si seful CGP - Sorin Codos au anuntat transformarea institutiei gardienilor publiciCorpul Gardienilor Publici se va transforma in toamna in Directia Publica de Paza Arad, organism care se va autofinanta si ii va prelua in grija pe toti cei peste 400 de gardieni cu state de plata.
Presedintele Consiliului Judetean, Iosif Matula, si seful Corpului Gardienilor Publici Arad (CGP), Sorin Codos, au anuntat ieri faptul ca institutia gardienilor se va transforma in Directia publica de paza Arad, o institutie de interes judetean, care isi va intra cel mai probabil in drepturi la 1 octombrie. 
Solutia anuntata ieri de cei doi a fost cu atat mai importanta pentru angajatii CGP, cu cat institutia in care activeaza isi inceteaza definitiv activitatea in 30 noiembrie iar, pana nu de mult, cu privire la soarta lor nu erau facute publice nici macar variante de compromis.
"Aceasta transformare ar insemna continuarea activitatii, insa va fi vorba de o activitate autofinantata. Ei vor asigura paza obiectivelor de interes judetean. Am rezolvat astfel, prin alegerea acestei solutii, o problema sociala grava, cea a celor peste 400 de angajati ai Corpului Gardienilor Publici", a detaliat Iosif Matula, proiectul pe care l-a pus la punct impreuna cu conducerea CGP. 
Solutia se bazeaza pe legile aparute de curand si pe experienta celor din Bihor, Timis si Iasi care au infiintat astfel de directii judetene, venite in sprijinul gardienilor.
Patrimoniul CGP va fi preluat de Consiliul Judetean, institutie care ii va distribui mai departe spre directia judeteana, asa ca noua institute va avea, din start, o baza materiala cat de cat serioasa.
Sorin Codos, seful Gardienilor Publici, ne-a asigurat ca toate contractele vor fi preluate de noua institutie si ca nici un gardian nu va ramane pe dinafara. 
O alta veste buna pentru gardieni este faptul ca, nefiind functionari publici, nu vor avea nevoie de diploma de bacalaureat pentru a activa in noua structura, asa cum s-a impus in prima faza cand era vorba de reorganizarea institutiei. 
Cu toate acestea, Sorin Codos sustine ca, in ultimul timp, a ridicat stacheta pretentiilor in cadrul institutiilor si ca toti gardienii vor fi pregatiti pentru noua institutie.
Cat priveste sansa pe care o are pe piata o institutie noua, autofinantata, care intra in concurenta cu zeci de firme de protectie si paza din Arad, seful CGP sustine ca nu crede ca vor fi probleme, deoarece tarifele vor fi similare cu cele practicate pe piata. 
In plus, contractele incheiate deja de gardieni vor fi pastrate in continuare, desigur, cu acordul beneficiarului, asa ca noua institutie va avea o baza de plecare. 
Paza bunurilor publice pare garantata, in conditiile in care e greu de crezut ca CJA va refuza sa dea o mana de ajutor institutiei a carei infiintare o sustine. 
Valoarea contractelor pe care CGP le are semnate este de 2,1 miliarde lei pe luna.

Adriana Barbu - Observator

  • Maternitate in pragul falimentului

Spitalul Matern are nevoie de ajutor financiarConducerea Spitalului Matern din Arad a cerut miercurea trecuta autoritatilor sa acorde un sprijin financiar de patru milioane de lei (40 de miliarde de lei vechi), pentru a putea functiona pana la sfarsitul  anului. 
Unitatea a acumulat datorii foarte mari la utilitati, ca si produse farmaceutice si materiale sanitare. 
Subprefectul aradean Levente Hovath a declarat ca spitalul are facturi neplatite din 2003. 
"Banii sunt solicitati pentru achitarea unei parti din datorii, pentru cumpararea de materiale medicale si pentru a se putea plati salariile angajatilor, fondurile alocate prin contractul cu CJAS fiind cu mult sub necesar", a spus Horvath.
Maternitatea aradeana este finantata in functie de numarul de cazuri rezolvate, care a fost estimat la 11.000 pentru anul in curs. 
"Chiar daca acest program este indeplinit, conform contractului, spitalul mai poate primi doar 1,8 miliarde de lei vechi pe 2005, in timp ce necesarul de urgenta este de 40 de miliarde", a explicat subprefectul.
Conducerea spitalului a atras atentia Prefecturii si Consiliului Municipal ca nu s-a mai dotat cu aparatura medicala de nici un fel in ultimii ani, din cauza lipsei fondurilor. 
Astfel ca functioneaza doar cu aparate vechi, majoritatea obtinute din donatii. 
Municipalitatea aradeana ar putea aloca de urgenta fonduri minime pentru ca unitatea sa mai poata functiona, dar mult prea putin fata de solicitari.

Sabin Orcan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Bilant inundatii

Nici judetul Arad nu a scapat de inundatii13 case, 27 de drumuri judetene, 9 km de drumuri comunale, 1 pod, 10 fantani, peste 320 de ha de teren cultivat cu grau, orz, porumb, pasuni si fanete!
In total pagube de 3 miliarde de lei! Acesta este bilantul inundatiilor in judetul Arad!
Ploile de saptamana trecuta ploile au generat nu doar inundatii ci si alunecari de teren.
Autoritatile locale lucreaza acum la refacerea drumului comunal intre Gurahont si Zimbru si a DJ 708.
In urmatoarele doua zile meteorologii anunta din nou ploi si descarcari electrice.
Sunt posibile chiar si precipitatii de pana la 40 de litri pe metru patrat.
Toate judetele din vestul tarii au fost avertizate iar comandamentele pentru situatii de urgenta sunt in alerta si gata sa intervina daca va fi cazul.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • La Dezna - viitorul este al agroturismului

La Dezna se pune tot mai mult accentul pe agroturism - Virtual Arad News (c)2005Prins in labirintul tranzitiei, romanul are o singura mare grija, siguranta zilei de maine.
Din pacate, mediul rural nu mai reprezina o garantie a atingerii acestui deziderat, fapt pentru care satele, in special cele foarte mici, devin nepopulate odata cu disparitia batranilor.
In judetul Arad, cum te departezi e municipiu, astfel de exemple intalnesti la tot pasul, comuna Dezna nefacand rabat de la aceasta regula.
Din 400 de suflete, cat numara acum zece, cinspreceze, ani, satul Laz abia mai gazduieste 60 de gospodari, in majoritatea lor trecuti de 60 de ani.
Procesul de depopulare a cuprins si alte doua asezari apropiate, Zugau si Raschirata, care, intre timp, si-au "castigat" eticheta de catune.
Pe langa acestea, comuna Dezna mai are in administrare satele Slatina, Neagra si Buhani, deopotriva sarace si avand nevoi dintre cele mai stringente.
Pentru un primar e dificil si de la un anumit punct dureros sa constate ca problemele oamenilor se pot rezolva doar in mica masura, de vina fiind bugetul de austeritate.
In acest an, primul edil al Deznei, Gheorghe Neagu, trebuie sa se descurce cu ceva mai mult de trei miliarde de lei.
Aproape inuman pentru cate lipsuri au deznanii.
Si, totusi, din putinul pe care-l au, autoritatile au izbutit sa faca cate ceva.
Mai multe case din Neagra au fost cumparate de oraseni pentru odihna - Virtual Arad News (c)2005Dupa ploile cazute in ultima perioada, drumul comunal Buhani-Neagra avea neaparat nevoie de o reparatie.
Mai ridicat pe margini si adancit pe mijloc, drumul a necesitat cateva tone de piatra concasata si balast.
Pana la urma, lucrarea a fost facuta exclusiv pe banii Primariei.
Tot din aceasta vara, Romtelecomul are noi abonati in zona.
Primaria a "rupt" 40 de milioane de lei din buget pentru stalpii de retea si saparea gropilor, restul cheltuieilor revenindu-i societatii de telecomuniatii.
Aceasta colaborare, in alte parti anevoioasa, a facut posibila introducerea a 50 de posturi telefonice, 30 in Slatina si 20 in Neagra.
De curand au fost finalizate si lucrarile de modernizare a grupului sanitar la scoala din comuna, care a mai fost dotata si cu mobilier nou-nout. Urmatoarea cladire pe lista este chiar Primaria, care va intra in remont in a doua parte a acestui an.
La capitolul atragere de fonduri speciale, comuna Dezna a inaintat un proiect de un milion de euro pentru introducerea canalizarii in localitate si infiintarea unei statii de epurare intre Slatina si Neagra localitate.
Ultima oara, dosarul ocupa locul 16 pe o lista de prioritati intocmita pentru tara noastra, astfel ca deznanii au tot dreptul sa spere ca investitia nu se va lasa prea mult asteptata.
Pana una alta, izvorul de apa plata de la Raschirata este pe cale de a fi exploatat la cei mai inalti parametri.
Debitul de 69 de litri pe secunda a atras un investitor serios, care a cumparat deja terenul si se pregateste sa construiasca o fabrica de imbuteliere.
O alta afacere se "naste" la marginea comunei Dezna.
Efectivul numeros de bivolite existent in zona a incurajat un localnic sa se inhame la constructia unui centru de colectare a laptelui, initiativa foarte binevenita pentru toti crescatorii de animale.
Peste toate acestea, pe mirifica vale a Zugaului va aparea un sat de vacanta, care cu siguranta va atrage si alte investitii.
Vorba primarului Neagu: "Viitorul este al agroturismului, pentru ca niciodata nu o sa ne putem bate cu europenii in tehnologie..."

Calin Mnerie - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]