Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 19 decembrie 2005
Stirile TVA aici
  • "Fenomenul Solidaritatea" la Arad

Expozitia "Solidaritatea" a atins si AradulAseara, la Sala Clio a Complexului Muzeal, Consiliul Judetean Arad, prin Centrul Cultural Judetean (in complicitate cu Institutul Polonez din Bucuresti) ne-a facut o placuta surpriza - de genul celor cu care ne rasfatase in anul trecut - invitandu-ne la vernisajul expozitiei de fotografii stranse sub titlul "Fenomenul Solidaritatea"
"In aceasta seara de decembrie deschidem o expozitie de fotografii dedicata "Solidaritatii", adica membrilor miscarii care a inceput declinul comunismului in urma cu 25 de ani" - Marius Lazurca
Dupa cum probabil ati intuit, este vorba chiar despre istoricul in imagini a celebrului sindicat polonez de la inceputul anilor 80. 
Invitat de onoare a fost Bogdan Lis, lider fondator al "Solidaritatii" si, cu acest prilej, lui i s-a decernat de catre vicepresedintele CJA, Gavril Buza, "Distinctia de onoare a judetului Arad"
"M-am gandit mult ce inseamna pentru noi romanii "Fenomenul Solidaritatea" si am inteles ca aceasta miscare s-a bazat pe doua principii care si azi, aici, in Romania, ar trebui sa fie vii: SOLIDARITATEA si CREDINTA".

Multumind, liderul polonez Bogdan Lis si-a amintit ca, in calitate de adjunct al lui Lech Walesa, inca din primele zile ale luptei pe Santierul din Gdansk, impreuna cu ceilalti colegi "am facut tot posibilul sa nu ne lasam invinsi iar atunci cind treceam prin experienta dura a inchisorii nu ne inchipuiam ca o sa vina odata si ziua cand voi ajunge in Romania si sa primesc aceasta distinctie."
Publicul este invitat sa admire aceste instantanee ale sublimului curaj polonez, incepand cu 31 august 1980, cand s-a declansat greva in Polonia, trecand prin Legea martiala a generalului Wojciech Jaruzelski (13 decembrie 1981), cand majoritatea liderilor "Solidaritatii" au fost inchisi, poposind la puterea de jertfa dovedita de viteaza Biserica Catolica (v. Papa Ioan Paul al II-lea) si sfarsind cu sfarsitul, adica, asa cum putini mai sperau: caderea comunismului.

Vasile Sarandan - Adevarul

  • Penultima sedinta

Penultima sedinta la Consiliul Judetean AradPenultima sedinta de Consiliu judetean a avut loc in sala festiva a Palatului adminsitrativ. 
Consilierii locali au dezbatut nu mai putin de 27 de puncte. 
Sedinta a debutat cu o sceneta si un miniconcert de colinde al copiilor de la casele de tip familial din Santana. 
Printre problemele discutate si aprobate de consilierii judeteni se numara modificarea tarifelor la transportul in comun de calatori cu autobuzele, finantari pentru centrul de ingrijire Tamand si Lipova, noi redevente pentru bunurile concesionate de societatile subordonate Consiliului judetean, planuri urbanistice generale pentru comunele Conop, Apateu si Tarnova. 
Consilierii judeteni au mai fost de acord ca 24 de eroi martiri ai Revolutiei din decembrie 1989 sa primeasca distinctia de onoare a judetului Arad.
Aceeasi distinctie o va primi si publicistul Emil Simandan. 
Tot consilierii judeteni si-au dat acordul pentru infiintarea unei unitati de implementare a proiect de reabilitare si modenizare a sistemelor de alimentare cu apa a oraselor Curtici, Lipova, Nadlac, Pancota, Pecica si Santana.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Orarul deszapezirii si al sefilor de post, batut in cuie de autoritatile judetene!

Planul de deszapezire a fost dezbatut la Prefectura AradPrefectul Cristian Stragea i-a chemat la raport pe reprezentantii Consiliului Judetean, pe cei ai Inspectoratului Judetean de Politie si pe sefii de post din tot judetul.
Motivul: stabilirea unui orar clar pentru deszapezire si pentru prezenta agentilor de circulatie pe drumuri, orar care sa vina in intampinarea aradenilor.
Prefectul s-a aratat suparat ca deszapezirea si activitatea agentilor de circulatie se face in functie de programul societatilor si institutiei, adica in timpul zilei si nu la momentul la care ar trebui sa se intervina pentru a remedia situatia din teritoriu.
Cu ocazia intrunirii, reprezentantul Guvernului in teritoriu a indicat faptul ca interventiile pe drumuri ar trebui sa se faca nu cu mult inaintea varfurilor de trafic, adica inainte ca aradenii sa mearga si sa se intoarca de la lucru.
S-a stabilit faptul ca firmele care au castigat licitatiile de deszapezire ar trebui sa intervina dupa un orar batut in cuie: adica intre orele 4.00 si 8.00 (dimineata), ca efectele deszapezirii sa fie simtite cu adevarat de locuitorii judetului, si intre orele 18-22.
"Ni s-a spus ca angajatii firmelor lucreaza opt ore pe zi, pentru ca acesta e contractul. Am stabilit sa intervina dis-de-dimineata si seara si tot opt ore sunt, dar activitatea isi va face simtita, in sfarsit, efectele. Vor avea tot opt ore de munca potrivit contractului, dar la orele stabilite, iar programul trebuie respectat", ne-a declarat Cristian Stragea.
La intrunirea organizata si din cauza accidentelor de circulatie care au avut loc in ultimul timp, s-a stabilit clar ca interventiile principale trebuie facute in varfurile de trafic si in intersectii, punctandu-se, totodata, ca angajatii Politiei trebuie sa fie prezenti si ei tot aici.
Prefectul a cerut de pilda, ca sefii de post din tot judetul sa fie prezenti, cel putin o data pe saptamana, pe sosele, in varfurile de trafic, de dimineata, cand oamenii merg la lucru, si seara, cand se intorc spre casa.
Cat priveste firmele de deszapezire care au castigat licitatia organizata de CJA, contractele din aceasta iarna au suferit modificari care, teoretic, ar trebui sa duca, in cele din urma, la imbunatatirea activitatii.
Consiliul a decis ca activitatea firmelor trebuie platita diferentiat: un tarif ridicat, atunci cand ninge si firmele intra cu masinile pe drumuri, altul mai mic, cand societatile stau cu masinile in parcul auto, fara a interveni.
Pana acum, firmele erau platite cu un singur tarif, iar banii ajungeau in buzunarul societatilor chiar daca afara nu ningea si, ca atare, nu se punea problema deszapezirii.
In pofida tuturor acestor masuri, activitatea de deszapezire a drumurilor judetene va lasa pe mai departe de dorit, pentru ca utilajele sunt putine si neperformante.
Schimbarea orarului de deszapezire si prezenta politistilor in zonele si la orele aglomerate au darul de a elimina parte din probleme, dar in nici un caz pe toate.

Adriana Barbu - Observator

  • Recons ramane fara imobile!

Societatea Recons ramane fara imobilele pe care le administreaza - Virtual Arad News (c)2005Societatea Primariei ramane, pentru a doua oara intr-un an, fara imobilele pe care le administreaza.
De aceasta data, va pierde si parte din imobilul propriu, parte din angajati (obiective transferate CLM), dar va ramane cu procesele din instanta!
Schimbarea a fost anuntata de mult de primar, dar va fi pusa in practica din luna ianuarie.
Incepand cu 2006, Recons va ramane doar cu activitatea in domeniul constructiilor, una cu care nu se poate lauda, concurenta in domeniu fiind prea mare pentru societatea Primariei.
Potrivit Municipalitatii, la baza acestei decizii sta faptul ca Recons poate sa gestioneze mai eficient celelalte activitati care ii compun obiectul de activitate, dupa renuntarea la activitatile concesionate prin contractul incheiat in 1996, adica la administrarea imobilelor apartinand Municipalitatii (mai toate situate pe centrul orasului).
AGA de la Recons a hotarat deja in acest sens (in iulie), asa ca nu mai ramane decat ca alesii municipali sa voteze si ei ca atare.
CLM crede ca, odata ce se va ocupa direct de imobilele in cauza, va putea rezolva operativ si punctual problema locuintelor.
Recons se alege si cu critici legate de activitatea sa pentru ca "instrumentarea dosarelor (activitate ce tine de Municipalitate - n.r.) se face si pe baza informatiilor furnizate de Recons din arhiva proprie, informatii care uneori circula greoi, afectand procedura de restituire".

A.Barbu - Observator

  • Piata Obor dupa controale la sange!

Piata Obor - unde poti gasi de toate la preturi de nimicRaiul bolilor in prag de sarbatoare
Daca este duminica este zi de targ in Piata Obor.
Vizitatorii targului de duminica sunt formati de la oameni cu bani, care vin sa caute un chilipir de firma, pana la cei sarmani, care se imbraca doar cu haine de la a...zecea mana.
"Piata de purici" din Pameava este foarte darnica.
Ea iti ofera atat produse noi aduse din "vestita" Piata Europa din Bucuresti cat si asa zisele produse second-hand, care numai la a doua mana nu pot fi.
In cele ce urmeaza incercam sa facem o mica radiografie a ceea ce puteti vedea in Piata Obor.
Marfa ilegala
Nu ajungem inca in incinta pietei ca si dam peste vanzatori, care probabil - ne spunem noi - nu si-au mai gasit loc in incinta.
In coltul strazii, care duce spre locul pierzaniei, adica spre Penitenciarul Arad, langa o masina autohtona, amplasata pe post de tejghea, o doamna vinde, la zece lei bucata, niste lumanari "imbracate" in crengute de brad, pe care le numeste aranjamente pentru Craciun.
Intram pe strada. Pe partea dreapta alti vanzatori, printre care vedem aliniati frumos doi tineri care vindeau... un caine pentru care s-a inventat mult mediatizata Ordonanta 55.
Problema este ca patrupedul corespunde primului alineat al Ordonantei de Urgenta 55 emisa in anul 2002, adica al cainilor cu un grad mare de periculozitate, care nu au voie sa fie comercializati.
Modul de expunere a "marfii" - era asezat intr-o plasa - ne-a facut sa credem ca, totusi, tinerii stiau ca sunt pe cale de a comite o ilegalitate.
Dar cine sa vada ilegalitatea, ca nici urma de picior de autoritate. Inspectorii care, probabil, au avut o zi libera? Politistii? Jandarmii? Oare cine?!
Vanzatori de microbi
Mergem mai departe. Platim taxa de intrare 50 de bani de caciula, dar primim in loc de doua bilete a cate 50 de bani, caci eram doua persoane, taxatorul ne da un bilet de intrare de 1 leu.
"Nu va deranjeaza nu? Ca totalul e acelasi" - ne linisteste omul de la poarta.
Nu ne-a deranjat, dar nu ne-am simtit deloc edificati. Ne-am vazut de drum. Intram.
In fata noastra o mare de oameni, intr-o mare de noroi. Marea de oameni era formata din doua categorii - vanzatori si cumparatori.
Primii cu marfa asezata pe noroi, ceilalti erau umblatori prin noroi.
OJPC va efectua controale la piata de vechituri Acum, pentru cei care nu au fost vreodata in Piata Obor incercam sa le insiram marfa pe care nu au vazut-o, dar nici nu au visat-o: articole de imbracaminte ponosite si folosite, a se citi: lenjerie intima (!), ciorapi vechi (!), pantofi uzati, aparaturi electrice folosite, cosmetice "Made in Germania" de la verisoara ori tusa X, chei ruginite, jucarii de plus uzate, catei cu acte si fara acte si te mai miri ce.
Comerciantii second-hand se inmultesc
In urma cu un an, "Piata de purici" nu era atat de prospera, cu atat de multi comercianti.
Sa fie oare pentru ca periodic era calcata de organele de ordine si de control?
Numarul mare al comerciantilor ne ingrijoreaza pentru ca pun pe tarabe boli!
Ne vand pe bani, chiar daca la preturi derizorii, boli.
Legea spune ca articolele second-hand pot fi comercializate, daca au trecut printr-un proces de dezinfectie.
Tot normele mai spun ca lenjeria intima nu are ce cauta pe taraba.
Ne intrebam, asa de curiozitate, cati din comercianti au vreun document pentru marfa second-hand pe care o scot la vanzare?
Sau cati au vreun act care sa certifice ca marfa a fost dezinfectata?
Sau in piata poti vinde orice?! Faci curatenie prin casa si daca gasesti ceva ce nu iti mai foloseste iti spui: hai la Obor!
Pentru cei care nu stiu ce sa faca cu hainele purtabile pot foarte bine sa se gandeasca la un act umanitar: sa le doneze Centrului de colectare de pe strada Andrei Muresanu.
Pe langa acestia, mai exista o categorie, cei pentru care comercializarea hainelor la a zecea mana este o afacere. Si inca una profitabila, am spune.
Ei nu au un magazin ca sa intre mai usor in vizorul organelor de control, ci au masa in piata, loc in care pot fi gasiti, cu certitudine, in fiecare duminica.
Oficiul pentru Protectia Consumatorilor Arad a promis, cand inca era cald afara, ca va organiza un control, dar cu organele de politie.
E aproape gata anul si la urechile noastre nu s-a auzit de nici o verificare.
Cum spunem, ieri a fost ultima zi de targ al bolilor, pentru ca Sarbatorile de iarna vor cadea exact in urmatoarele doua duminici.
Noi il rugam pe Mosu' sa-i aduca Pietei Obor din 2006 atentie, multa atentie din partea autoritatilor, care - ne permitem sa le aducem aminte - au rolul de a veghea la sanatatea si securitatea populatiei.

Simona Valan - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]