Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 18 noiembrie 2005
Stirile TVA aici
  • Cadrele didactice, intr-un mars al tacerii

Protestul din Invatamant s-a desfasurat ca un mars al taceriiProtestul cadrelor didactice se muta in strada
Peste 3000 de cadre didactice vor marsalui astazi in centrul Aradului. 
Protestul lor se anunta a fi asemanator cu un cortegiu funerar pentru ca va fi caracterizat prin tacere. 
Mii de profesori, invatatori, educatori si alti salariati din invatamant vor iesi din cancelarii si vor protesta pe Bulevardul Revolutiei. 
Manifestarea este organizata de cele doua sindicate din invatamantul preuniversitar aradean: Sindicatul Liber si Sindicatul Democratic. 
"Protestul de maine (n.r. astazi) va fi un mars la tacerii. Am tot vorbit si nu am fost ascultati. Probabil ca ne vom face auziti prin tacere", a declarat Maria Buruc, liderul Sindicatului Liber din Invatamantul aradean.
Marsul a fost aprobat de autoritati sa se desfasoare intre orele 11:00 si 14:00. 
"Vom porni din fata Inspectoratului Scolar Judetean Arad si ne vom indrepta spre Palatul Administrativ, unde vom stationa, urmand ca mai apoi sa ne intoarcem pe traseul pe care am venit", a mai spus Maria Buruc.
Astazi se implinesc zece zile de cand invatamantul preuniversitar este paralizat. 
Platforma de revendicari a salariatilor din invatamant este cunoscuta, ei cer majorarea de salarii dar si alte drepturi pe care Guvernul le-au intrerupt ori au "omis" sa le acorde. 
Pe parcursul zilei de astazi va avea loc o manifestare de proportii si in Capitala la care va participa si o delegatie de sindicalisti din judetul Arad. 
Tot astazi se va da sentinta cu privire la legalitatea grevei din invatamant.

Simona Valan - Agenda zilei

  • In Top 300: Doi aradeni - printre cei mai bogati romani

Aradeanul Tudor Caracioni este printre cei mai bogati romaniRevista Capital a realizat, si anul acesta, topul celor mai bogati romani, clasamentul incepand de la 7 milioane de dolari, avand in vedere numarul tot mai mare de milionari in dolari. 
Premiera acestui top este depasirea pragului de un miliard de dolari, de catre Ion Tiriac, care a devenit, astfel, cel mai bogat roman.
Aradul nu sta, nici in acest an, prea grozav la capitolul "bogati", doar doi oameni de afaceri reusind sa treaca pragul de 7 milioane de dolari. 
De altfel, Aradul este cam la coada in clasamentul realizat de revista Capital, alaturi de judete ca Alba, Buzau, Hunedoara si Ialomita (cate doi oameni de afaceri) sau Vaslui, Dambovita, Braila, Salaj, Botosani si Calarasi (cate un om de afaceri).
Cei mai bogati aradeni sunt Adrian si Floare Cuc, cu o avere estimata la 18-20 de milioane de dolari, cei doi detinand compania Astral Impex, cea mai mare firma de distributie din zona de vest a tarii, cu peste 3000 de clienti si o cifra de afaceri de 3.754 de miliarde de lei vechi, in 2004.
Proprietarul firmei Contor Zenner Romania Group, Tudor Caracioni, este cel de-al doilea aradean prezent in Top 300 cei mai bogati romani, cu o avere estimata la 15-16 milioane de dolari. In 2004, conform revistei Capital, Contor Zenner, lider de piata in productia de contoare de apa rece, apa calda si energie termica, a realizat o cifra de afaceri de aproape 20 de milioane de dolari.
Tot in Top 300 apare si proprietarul fabricii Indagrara din Arad, Ioan Mihaila, insa, acesta reprezinta judetul Maramures. 
Ioan Mihaila are o avere estimata la 58-60 de milioane de dolari, cu investitii in turism, industrie si imobiliare. 
Conform revistei Capital, in fabrica Indagrara au fost investite, in ultimul an, aproximativ 2,5 milioane de euro. 
Cifra de afaceri a societatii Indagrara s-a ridicat la 200 de miliarde de lei vechi.

Cosmin Mihuta - Adevarul

  • Proiect european

Elevii Scolii "Aurel Vlaicu" invata engleza intr-un mod deosebitElevii unei scoli generale din Arad invata limba engleza intr-un mod inedit! 
Metodele de predare sunt cele europene, strategiile sunt cele de echipa, iar didactica e cea mai moderna! 
Proiectul HIGH TEC de tip Comenius prin care este posibil acest lucru este realizat in parteneriat cu scoli din Italia si Turcia. 
Recent s-a incheiat primul an, iar la finalul proiecutlui experienta acumulata va fi concentrata in paginile unei carti. 
Proiectul de dezvoltare scolara are ca teme mediul, economia si domeniul socio/cultural. 
In primul an de cand invata engleza intr-o maniera neconventionala elevii scolii generale Aurel Vlaicu au facut progrese, pe care le apreciaza chiar si partenerii italieni si turci. 
Coordonatorul proiectului Comenius este profesorul Lavinia Grimalsky. 
La bilantul primului an de activitate au participat si alte scoli din Arad care au proiecte in derulare.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Mediul ne poate integra mai repede in UE

Deponeul ASA intruneste conditiile de ecologie impuse de UEEste foarte important sa se stie faptul ca Uniunea Europeana si-a dezvoltat de-a lungul timpului mai multe sisteme extrem de importante menite sa ajute tarile din partea centrala si de est de pe continent, instrumentele financiare (celebrele programe Phare, ISPA) fiind vitale pentru guvernele tarilor si pentru marile companii, in vederea indeplinirii aquisului comunitar.
Printre aceste investitii, Uniunea Europeana sprijina prin programe si mediul, protectia acestuia fiind mai mult decat importanta in vederea mult mediatizatei integrari.
Administratia fondului de mediu, reglementata de Legea 73/2000 §i OU 86/2003 este un instrument economico-financiar destinat sustinerii si realizarii cu prioritate a proictelor cuprinse in Planul National de Actiune pentru Protectia Mediului, in conformitate cu normele si standardele de mediu in vigoare.
Bugetul de venituri si cheltuieli a fondului pentru mediu este aprobat de catre Guvern, la propunerea autoritatii publice pentru protectia mediului.
Unitatea care raspunde de gestionarea fondului pentru mediu este Administratia Fondului de Mediu, unitate publica cu personalitate juridica, sub autoritatea ministrului mediului si apelor.
Veniturile Fondului pentru Mediu se constituie din cote valorice din veniturile societatilor comerciale poluatoare, producatoare de deseuri, valorificatoare de deseuri feroase si neferoase, comercializarea substantelor chimice periculoase si adjudecarea masei lemnoase cumparate de la RNP si alti proprietari de paduri.
Aceste cote procentuale sunt in diverse valori si cuprind de la 0,5-3% din venituri, valori care trebuie achitate prin depunerea declaratiilor pana la data de 25 ale lunii.
Investitii aradene
Cele mai importante investitii realizate in judetul Arad in anul 2004, la care au contribuit si angajatii Agentiei de Protectia Mediului Arad fac referire la ASA Servicii Ecologice SA (deponeu ecologic), prin demararea executarii a inca unei alveole de depozitare, in valoare de peste 17 miliarde de lei; la
Alvi Serv SRL (incinerator de deseuri spitalicesti), in valoare de peste 3,5 miliarde de lei si la Regia Autonoma de Apa Canel statie de epurare oraseneasca - unde pentru reabilitare si extindere, prin finantare ISPA, s-au investit nu mai putin de 126 de miliarde de lei.
Si in domeniul epurarii apelor uzate Aradul ocupa un loc fruntasProgramul PHARE
Programul Phare este primul instrument financiar nerambursabil conceput de Uniunea Europeana pentru a sprijini Europa Centrala si de Est in evolutia catre o societate democrata si o economie de piata. 
Programul se concentreaza asupra dezvoltarii institutionale si pe investitii, prin sprijinirea tarilor candidate in efortul de a-si alinia activitatile industriale si infrastructura de baza standardelor UE, prin mobilizarea investitiilor solicitate.
Intre 1990-2000, Romania a beneficiat de peste 1,5 miliarde Euro prin programul PHARE. 
Pentru perioada 2000 - 2006, sumele alocate prin PHARE se ridica la aproximativ 250 milioane Euro, Romania fiind cel de-al doilea mare beneficiar, dupa Polonia. 
In prezent, PHARE se concentreaza la noi in tara asupra a trei mari sectoare: dezvoltare regionala, dezvoltare institutionala si sprijinirea investitiilor in vederea implementarii acquis-ului.
Programul ISPA
Unul din instrumentele prin care U.E. sprijina eforturile tarilor candidate in realizarea acestor masuri este ISPA - Instrument for Structural Policies for Pre-Accession (Instrumentul pentru Politici Structurale de Pre-aderare). 
ISPA se ocupa numai de sectoarele mediu si transport si se va derula pe o perioada de 7 ani (2000-2006). 
Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului a elaborat Planul National de Mediu pentru implementarea instrumentului ISPA, document care stabileste strategia Romaniei pentru identificarea si selectarea de proiecte in: domeniul tratarii apelor uzate; surselor de apa potabila; protectiei calitatii aerului; managementului deseurilor. 
Proiectele finantate prin ISPA vor fi proiecte de investitii mari (minimum 5 mil. Euro) in conformitate cu reglementarile si standardele de mediu ale UE.
Principalul obiectiv al proiectelor de investitii in domeniul mediului este protectia sanatatii umane.

Dacian Don - Saptamana aradeana

  • Primarul din Graniceri si-a prezentat realizarile

Primarul Dan Gabor din Graniceri isi prezinta realizarileAflat la primul sau mandat de primar, neimplicat politic pana in anul 2004, edilul spune ca a incercat, intr-un an si jumatate, sa rezolve prioritatile locuitorilor din Graniceri si satul apartinator, Siclau: repararea cailor de acces, realizarea iluminatului public, renovarea scolilor.
De asemenea, a incercat modernizarea administratiei locale, prin renovarea sediului primariei.
Primarul Dan Gabor considera ca repararea strazilor si cresterea accesibilitatii in comuna reprezinta o prioritatea absoluta.
"Investitiile in acest domeniu sunt o conditie esentiala pentru dezvoltarea localitatii si atragerea unor investitii care sa ridice nivelul de trai al locuitorilor. In total, pana in prezent s-a lucrat la 19 strazi, dintre care 7 au fost pietruite si 4 reparate in Graniceri, 4 strazi pietruite si 4 reparate in satul Siclau. S-a obtinut, de asemenea, repararea DN 709B, Socodor – Siclau – Graniceri, plombat integral si inceperea lucrarilor de modernizarea rutei de la Socodor la Siclau, aflat in executie", spune primarul.
Edilul sef s-a preocupat si de imbunatatirea iluminatului public. Astfel, au fost achizitionate 250 de corpuri de iluminat, cate 125 in Graniceri si Siclau.
S-a optat pentru becuri economice, care reduc simtitor factura achitata de populatie pentru iluminatul public.
Primaria a facut investitii pentru ca scolile din cele doua localitati sa functioneze la standarde normale.
In ultimul an, s-au facut grupurile sanitare noi la Scoala clasele I-VIII din Graniceri, Scoala clasele I-IV din Siclau si Scoala clasele V-VIII din Siclau precum si la primarie.
Primarul a trecut intre prioritati si reconstituirea dreptului de proprietate asupra pamantului, pentru localnici.
In acest sens, au fost retrocedate aproximativ 1000 ha de pasune, fostilor proprietari si pentru crescatorii de animale au fost lasate 1600 ha necesare animalelor existente in comuna.
Pentru dezvoltarea localitatii, s-a dispus alcatuirea Planului Urbanistic General al comunei Graniceri care se va finaliza in luna decembrie 2005.
Dan Gabor isi propune ca, pana la finalul mandatului, sa realizeze alte cateva proiecte importante, care sa duca la modernizarea localitatii: finalizarea reparatiilor la drumurile din cele doua localitati, renovarea in totalitate a scolilor din Graniceri si Siclau, introducerea apei si realizarea retelei de canalizare in cele doua localitati.

M.O.- Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]