Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 18 mai 2005

Stirile TVA aici

  • Pentru ca a fost cel mai bun din tara, Seful Politiei aradene - la un curs de trei luni, in Germania

Subcomisarul Ioan Dascalu este plecat la un curs de pregatire in GermaniaSubcomisarul Ioan Dascalu, seful Inspectoratului de Politie Judetean Arad, a primit, in cursul zilei de luni, confirmarea participarii, pentru o perioada de aproape de trei luni (17 mai 2005-12 august 2005) la cursul intitulat "Studii profesionate avansate de securitate - nivel de conducere", de la Institutul "George C. Marshall", din Garmisch-Germania.
La testarea organizata la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor, pentru selectarea titularului locului destinat Romaniei, au participat zeci de sefi de unitati politienesti din tara noastra, respectiv sefi de subunitati si formatiuni - din cadrul structurilor M.A.I.
In pofida concurentei acerbe, subcomisarul Ioan Dascalu (la acea "data - 1 februarie a.c." detinand functia de sef al Serviciului de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog din cadrul I.P.J. Arad) a obtinut punctajul cel mai mare si a fost desemnat, de conducerea M.A.I., sa participe la curs.
Pentru lunile in care va lipsi din tara, subcomisarul Ioan Dascalu l-a desemnat pe comisarul-sef Aurel Moisa, unul dintre adjunctii sai, sa conduca destinele Politiei judetului.

Eugenia Pantea - Adevarul

  • "Nebunia" medicamentelor a cuprins si Laboratorul de Sanatate Mentala

Farmaciile nu sunt multumite de colaborarea cu furnizorii de medicamenteCadrele medicale si asistentele Laboratorului de Sanatate Mentala, cele care, de altfel, se ocupa de tratamentul ambulatoriu al persoanelor care au problema de natura psihiatrica, sunt la capatul puterilor.
Si asta pentru ca mult mediatizata criza a medicamentelor i-a cuprins si pe bolnavii care se prezinta zilnic pentru tratament de lunga durata.
Si nu e un lucru usor, daca tinem cont ca, zilnic, se prezinta 120 de persoane...
Doua farmacii la 120 de pacienti zilnic
Doctorul Maria Vrabie, sefa Laboratorului de Sanatate Mentala, este destul de descumpanita la modul cum decurge colaborarea (la nivel de minister) dintre Sanatate si distribuitorii - furnizorii de medicamente.
"Stam foarte rau la acest capitol. Zilnic ne calca pragul in jur de 120 de pacienti, iar medicamentele atat de necesare lor sunt eliberate de una - doua farmacii. Se plimba cat e ziua de mare doar - doar gasesc medicamentele prescrise de noi. Dar si pretul acestora urmeaza sa se scumpeasca, iar la altele s-a si scumpit deja. Vorbim aici de cazuri extrem de delicate, care au nevoie de un tratament corespunzator, in caz contrar existand sansa de a ajunge la spitalul de psihiatrie. Acolo situatia este mult mai delicata, pentru ca la ei vin persoane cu afectiuni acute. In cazul acestora este nevoie de un tratament de urgenta, iar medicamentele nu pot fi asigurate la toti".
De la medicament la terapie
Criza medicamentelor vine intr-un moment extrem de delicat pentru bolnavi, tinand cont ca, primavara spre vara, afectiunile se manifesta cel mai virulent.
"Persoanele care vin la noi sufera de decompensari specifice perioadei si a fluctuatiilor atmosferice. Stresul, cauzat de problemele sociale, este extrem de mare. Va dati seama ca in aceasta perioada, in loc sa administram tratamentul medicamentos adecvat, care, oricum, este compensat si in unele cazuri gratuit, noi facem mai mult o munca de psihoterapie. Asa ca le prescriem medicamente mai usoare, mai accesibile, financiar, lor" - mai preciza dr. Maria Vrabie.

D. Don - Agenda zilei

  • Tratamente gratuite pentru copii cu deficiente de vedere

Specialisti oftamologi din SUA ofera tratamente gratuite pentru copii26 de copii aradeni cu deficiente de vedere au fost consultati si au primit gratuit, ochelari de la un grup de medici oftalmologi  americani.
Actiunea a fost organizata de clubul LIONS din Arad !
Grupul de elevi de la scola de nevazatori a fost transportat la Oradea , acolo unde pana la sfarsitul saptamanii se desfasoara campania oftalmologilor americani.
Initiativa clubului LIONS este o  premiera in Europa.
Clubul LIONS a pus la dispozitia grupului de copii de la scola de nevazatori un autocar, care i-a transportat pana la sala sporturilor din Oradea.
Aglomeratie mare la orele amiezii, in prima zi a campaniei, cand au fost consultati 800 de copii din Oradea,  aradenii fiind singurii din alt judet primiti in campanie.
Cataracta, astigmatism,miopie avansata, strabism – sunt doar cateva dintre problemele oftalmologice ale copiilor aradeni.
Ei au avut prioritate, au fost preluati, imediat, de medicii americani.
Campania oftlamologilor se incheie maine la Oradea .
Peste 30.000 de ochelari s-au impartit, deja copiilor si adultilor cu probleme, iar cei care au necesitat interventie chirurgicala au fost programati in acest sens.
Campania a fost realizata in premiera europeana in tara noastra.  

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Covasant - locul cu case de miliarde, unde doar saracia este la ea acasa!

Palate tiganesti asteapta sa fie terminate si in Covasant - Virtual Arad News (c)2005Paradoxul sare in ochi: pe de o parte veritabile palate, in diferite faze ale constructiei, pe de alta, o multime de cazuri sociale care se plang ca li se injumatateste venitul minim garantat!
Case imense, care ar putea gazdui, linistite, filarmonici cu studiouri de inregistrari cu tot, teatre cu magazii imense de butaforie sau pagode chinezesti cu scoli de arte martiale, sunt ridicate "in rosu" (la nivel de fundatie si pereti din caramida), asteptandu-si stapanii sa se intoarca de la cersit, de prin Franta sau Argentina...
Cele terminate, ofense aduse la adresa arhitecturii, sunt zugravite intr-un alb tipator si decorate exterior cu un prost gust demn de un premiu international, eventual opusul Nobelului...
"Ce vorbesti, dom'le?! Autorizatie?... Nici nu stiu ce-i aia, poti sa-i intrebi, ca se uita la tine ca vitelul la poarta noua! Au construit si construiesc, de 15 ani incoace, cum ii taie capul - fosta administrate nu i-a «deranjat» in nici un fel, primaria nu are nici acum angajat un inginer specialist in disciplina in constructii, de la judet nu am vazut pe nimeni sa vina sa-i controleze. Cei care au casele gata, sunt rromi care se ocupa cu mobila la mana a doua, cumparata de pe aici, de la vechi familii, si vanduta in vest... sau Dumnezeu stie cu ce se mai ocupa. Cei care au casa in rosu, inseamna ca nu si-au facut inca bani destui ca sa se intoarca de la cersit, din Franta si Argentina, unde, cu poza casei, solicita oricui fonduri umanitare aratand ca vor sa-si faca... biserica si ca sunt... persecutati politic!" - ne explica veritabilul fenomen o localnica, din motive usor de decriptat dorind sa ramana anonima.
Primaria din Covasant  se confrunta cu numeroase cazuri sociale - Virtual Arad News (c)2005In centru, la doi pasi de Primaria comunei, o mica armata de femei necajite, trudind sa imprastie o gramada de nisip, sa bucura ca vad pe cineva interesandu-se si de soarta lor si incep pomelnicul de reprosuri:
"M-o dat numa' 500 de mii, din un milion jumate, cat stiu eu ca trebuie sa-mi dea... luati listele, sa vedeti unde se duc banii nostri. Noi vrem sa stim unde ni se duc banii. Viceprimarul Ciceu, care se ocupa de noi, astia de la ajutor social, are ciuda ca nu l-am mai votat, si ne trage din bani. Avem datorii la doamna Codruta, la magazin, ca ii e mila de noi si ne mai da pe cont... Am avut o inmormantare in familie si nu am avut cu ce ne ingropa mortul!..." - se plang, in cor, Monica Lautas, Gherghina Covaci, Maria Novac, Maria Deac etc..., iar proprietarul magazinului de unde se alimenteaza majoritatea napastuitilor inclusi la Legea 416, Dorel Nicola, le confirma durerea.
Administatia Covasantului spune, insa, ca lucrurile nu stau deloc asa, listele putand fi oricand - si public - consultate, din ele reiesind ca acei carora li s-a taiat din venitul minim garantat nu au efectuat decat partial, corespondent cu penalizarea, numarul de ore de munca in folosul comunitatii.
Pentru cititorii nostri mai recenti, vom spune ca pe viceprimarul Dorin Ciceu nu l-am abordat spre a ne lamuri cum stau lucrurile din simplul motiv ca nu credem ca ar fi fost in avantajul sau: ultima oara cand am stat de vorba cu el, acum doi ani, cand era primar si posesor, intre altele, a unui certificat de instabil psihic (suntem tinuti cand zicem doar atat!), a si mai dat declaratii publice, din care s-a ales cu un proces penal, pierdut, si daune morale platite celor pe care i-a calomniat, de altfel colegi si vecini de-ai sai.

Lucian Valeriu - Observator

  • Acelasi tanar Enescu

Si lucrarile din tinerete ale compozitorului George Enescu sunt apreciate de aradeniAsteptam cu nerabdare sa ascultam o lucrare mai putin cunoscuta a marelui compozitor care a fost si ramane George Enescu, dar din cauze banale (nu a sosit la timp materialul necesar) am ramas la Rapsodia a II-a.
Totdeauna ne vom apleca cu drag asupra acestor lucrari de tinerete, mai ales daca sunt interpretate cu daruire, cum s-a intamplat si saptamana trecuta la Filarmonica, sub directia lui Sabin Pautza, muzician complex si profund.
Enescu insusi era iritat de faptul ca referirile si laudele multora se opreau la rapsodii si Poema romana.
De aceasta din urma ne ferim si azi pentru ca se incheie cu Imnul Romaniei Regale.
Chiar Orchestra Radio, in turneul sau de acum cateva luni, la Paris, Viena s.a. nu a gasit in cele 33 de opusuri enesciene (definitivate) decat Rapsodia I, desi ea nu reprezinta o culme a creatiei muzicianului roman, decat, eventual o emblema a muzicii culte romanesti.
Enescu este putin cunoscut si putin cantat in tara lui natala, pe care a iubit-o si a servit-o in cele mai grele situatii, tara care i-a oferit un loc in Academia sa (1932) la opt ani de la acordarea Legiunii de onoare de catre francezi (1924), si la trei ani de cand devenise deja membru corespondent al Academiei de Arte Frumoase din Paris (1929).
Asadar, nu s-a implinit dorinta lui Sabin Pautza de a oferi aradenilor prelucrarea sa orchestrala a Toccatei din Suita op. 10 de Enescu. Poate pe alta data!
Oricum, „Enescu nu are nevoie de noi, ci noi avem nevoie de Enescu” cum a spus un mare iubitor si fervent propovaduitor al muzicii enesciene, violonistul Serban Lupu, devenit şi el american ca Sabin Pautza.
Clarnetistul Danut Ioan Chis, fagotistul Sandu Moldovan, ambii membri ai orchestrei aradene, impreuna cu formatia condusa de Sabin Pautza, au prezentat Simfonia concertanta de Francois Devienne, la randul sau virtuoz al flautului si excelent fagotist.
Siguranta, dezinvoltura, spiritul de echipa au dat la iveala o varianta interpretativa cuceritoare a unei lucrari ce a împlinit demult doua veacuri si noi nu prea stiam de ea.
In a doua jumatate a concertului, am avut ocazia de a reasculta una dintre cele mai populare simfonii ale lui Beethoven, Simfonia a V-a, supranumita "a Destinului".
Dirijorul american de origine romana, Sabin Pautza, a relevat cu limpezime temele principale, realizand un tot elocvent, care ne putea aminti definirea continutului acestei simfonii: "De la intuneric spre lumina, prin lupta spre victorie".
Insasi manifestarea la care am luat parte poate fi legata de aceasta deviza, caci a fost o victorie a frumosului asupra platitudinii cotidiene, aducandu-ne o raza de lumina, care ne da taria de a razbi in viata.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]