Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 17 august 2005
Stirile TVA aici
  • "Se impune o noua structura a guvernului"

Interviu cu Titus GhiorghiofInterviu cu deputatul Titu Ghiorghiof, presedintele PNL Arad
- D-le deputat, parlamentarii aradeni de la toate partidele si-au prezentat raportul de activitate dupa un an de mandat. Dumneavoastra nu ati facut nici un raport in acest sens. De ce?
-Cu tot respectul pentru aradenii care m-au trimis in parlament, nu cred ca ei ar considera un raport de activitate - insiruirea unor cuvinte goale care-vorba poetului, din coada au sa sune. Dar, lasand la o parte speculatiile, ce intelegeti dumneavoastra prin activitate parlamentara?
- Exact ceea ce trebuie sa se inteleaga, adica aportul la eleborarea si promovarea unor legi, unele de interes national, altele, de interes regional, zonal, sau cum vreti sa spuneti. Spre exemplu, toti parlamentarii au spus de cate ori au luat cuvantul in plen si cu ce ocazie. De cate ori ati luat cuvantul in plenul Camerei Deputatilor ?
- Sincer, nu stiu. Ca secretar al Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, raspund de interpelari, intrebari si relatia cu guvernul. De cate ori este nevoie, iau cuvantul pe aceste teme. Ar fi ridicol sa ma pun sa le numar, mai ales ca am si responsabilitati ca purtator de cuvant al Biroului Permanent al Camerei, functie care ma obliga ca de doua ori pe saptamana sa prezint activitatea Biroului si a delegatilor Camerei pentru relatiile externe.
- Cam multe functii aveti...
- Stati, ca nu e gata, mai raspund, ca presedinte, si de Comisia speciala comuna pentru statutul deputatului si senatorului.
- Pe langa aceste indatoriri, in nume personal ati prezentat vreo declaratie politica ?
- Daca vreun parlamentar v-a spus ca a prezentat in nume propriu o declaratie politica, sa stiti ca s-a laudat degeaba. Declarative politice sunt elaborate de catre specialistii grupurilor parlamentare si numai dupa ce capata girul conducerii sunt prezentate, nu se apuca nimeni sa faca declaratii de capul lui.
- Chiar asa fiind, de cate ori ati prezentat declaratii politice ?
- Nu stiu, sunt prea multe. Ultima pe care am prezentat-o se referea la modificarea Regulamentului Camerei Deputatilor si Senatului in ceea ce priveste posibilitatea revocarii presedintilor Camerelor.
- Ati facut vreun proiect de lege, o initiativa legislativa?
- Am pregatit initiativa privind activitatea de lobby in Romania si o voi depune la Camera. Alta initiativa, deja depusa, este proiectul de statut pentru Camera Deputatilor si Senat. Acesta cuprinde drepturile si indatoririle senatorilor si deputatilor, declaratiile de avere, declaratiile de interese, codul de conduita, dreptul la pensie, sanctiuni.
- AJi elaborat-o singur ?
- Sigur ca nu, am construit-o, dati-mi voie sa folosesc acest cuvant, impreuna cu colegii, dar aportul meu, ca sa folosesc un cuvant perimat si deja damnat, a fost substantial. Am insistat in special pe stoparea migratiei politice, care poate sa produca bascularea centrului de greutate a rezultatului alegerilor.
Titus Ghiorghiof este si presedintele PNL Arad- Chiar daca nu este greu de priceput ce vreti sa spuneti, cred ca ar trebui sa explicatii mai babeste ce e cu aceasta basculare.
-Adica, sa presupunem ca la alegerile parlamentare cetatenii au votat in proportie de 51% pentru stanga si in proportie de 49% pentru dreapta. In momentul in care mai multi parlamentari trec din stanga in dreapta, majoritara devine dreapta, ceea ce deja nu mai corespunde vointei exprimate de catre electoral. Evident, este valabila si reciproca. Tocmai din acest motiv, initiativa vine sa stopeze aceasta migratie. Parlamentarul care pleaca din partidul pe listele caruia a fost ales, isi pierde in mod automat calitatea de parlamentar.
- Sa spunem ca ne-am lamurit cum stati cu activitatea parlamentara la modul general. Pentru cetatenii judetului Arad ce ati facut ?
- Ce ar fi trebuit sa fac ? Aradenii m-au trimis in parlament pentru a-mi face datoria de parlamentar, adica sa particip la elaborarea legilor, lucru pe care l-am si facut.
- Stati un pic, ca nu este chiar asa ! Tocmai ati vorbit despre legea privind lobby-ul, mai pe romaneste, punerea de pile. Aradenii v-au trimis acolo mai ales ca sa le puneti pile. Ce ati facut in acest sens, fata de ceilalti parlamentari aradeni, care au luat cuvantul in plen, cerand bani pentru drumuri, poduri, spitale etc ?
- Recunosc, nu am cerut in plen bani, pentru ca stiu ca una este sa ceri si alta este sa primesti. Toate aceste cereri raman la stadiul de simplu exercitiu de oratorie, pana la momentul unei eventuale rectificari de buget.
- Chiar daca stii ca nu primesti, macar iti faci datoria de a cere, sa vada cetateanul ca te zbati pentru el, pentru ca altfel nu te mai alege. De ce nu ati demonstrat ca va intereseaza?
- Daca nu m-am dus sa ma laud la presa, nu inseamna ca nu m-a interesat. Daca tot ma zgandariti, pot sa va spun ca deja am depus la guvern o adresa prin care se solicita suma de aproximativ 16 miliarde pentru renovarea unor scoli din municipiul Arad si din judet. Am semnale ca in circa doua saptamani se va aproba acordarea banilor, pentru ca scolile din Chisindia, Sagu, Curtici, Gurahont si altele sa fie functionale la inceputul anului scolar.
- Considerand ca am epuizat subiectul activitatii parlamentare, sa ne intoarcem la lucruri mai prozaice, legate de partid. PNL-ul, prin presedintele sau, care este si premier, este cam in corzi. Toata lumea vorbeste de remaniere sau alegeri anticipate. Trebuie remaniat cabinetul Tariceanu ?
- Cu certitudine, o remaniere se impune, dar premierul este cel care trebuie sa hotarasca nivelul pana la care se va face, nu altcineva. Dar, problema nu este remanierea, care trebuie sa se faca acum, ci pregatirea unui program de restructurare a guvemului, care trebuie sa fie gata pana in aprilie 2006, cand se va face adevaratul raport de tara.
- Inseamna ca mai este timp pentru alegeri anticipate. Sunt necesare sau nu?
- Din punct de vedere al stabilitatii pana la aderare, nu . Singurul motiv ar fi asigurarea unei majoritati confortabile fie la Senat, fie la Camera Deputatilor, la votarea unor legi organice.
- De la prozaismul central, la prozaismul local : cand va avea loc conferinta judeteana a PNL Arad ?
- In 17 decembrie 2005.
- Va putea Candida Gavril Popescu, avand in vedere faptul ca a fost sanctionat?
- Nu mi-am pus problema deocamdata. Se pare ca da.
- Dar Dacian Tolea ?
- In privinta lui, lucrurile sunt clare, nu va avea dreptul sa candideze.

A consemnat Simion Todoca - Adevarul

  • Gata de finalizare 

Unitatile medico-sociale vor fi reabilitateLucrarile de amenajare a unitatilor medico sociale din judetul Arad sunt in curs de finalizare. 
Aici vor fi tratate persoanele provenite din categorii defavorizate. 
La ora actuala se executa lucrari de reabilitare la unitatile din Gurahont, Ineu si Ghioroc. 
Aici insa sunt probleme cu finantarea. 
Doua treimi din suma necesara sunt asigurate, dar restul banilor trebuie alocati de Consiliul Judetean. 
Conducerea directiei solidaritate si dialog social spera ca pana la sfarsitul lunii septembrie sa finalizeze si lucrarile de la Ghioroc. 
Singura unitate medicosociala finalizata in judet este cea de la Lipova. 
Aici s-a facut receptia finala, costurile ridicandu-se la 1 miliard 291 milioane de lei. 

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • O scrisoare deschisa a decimat sansele comerciantilor de la "Mihai Viteazul"

Primarul Falca a intrerupt dialogul cu pietarii din Piata "Mihai Viteazul"Razboiul pietari - primar s-a incheiat cu victoria administratiei, care nu mai vrea sa negocieze
Comerciantii din piata Mihai Viteazul i-au adresat ieri o scrisoare deschisa primarului Gheorghe Falca in care ii aratau, printre insinuari cu caracter politic si acuze de tot soiul, ca nu sunt de acord cu aplicarea Planului Urbanistic de Detaliu in zona cu pricina. 
Asta pentru ca, dupa cum se stie, aplicarea PUD-ului ar duce la ridicarea unui mall si, implicit, la demolarea pietei si a afacerilor pietarilor. 
Liderii comerciantilor, care au declarat ca reprezinta in jur de 500 de societati comerciale, asociatii familiale si persoane fizice autorizate, precum si circa 2000 de angajati, au explicat ca orice schimbare ar duce la falimentarea lor, ca majoritatea au apelat la credite bancare si ca ar ajunge in imposibilitatea rambursarii creditelo
"Solicitam nedemolarea Pietei "Mihai Vitezul", deoarece in doua mari orase, Timisoara si Sibiu, primarii au gasit solutia convenabila atat pentru desfasurarea unui comert civilizat, cat si pastrarea locurilor de munca a agentilor economici. De ce nu doriti acest lucru? Care va sunt interesele? (...) Nu suntem de acord cu demolarea Pietei Mihai Viteazul, pentru ca in locul acesteia se va construi un asa zis centru comercial, de tip mol, dar unde va functiona un cinematograf, discoteca si pista de aterizare pentru elicopter!!! Poate ca primarul Gheorghe Falca va veni cu elicopterul la piata, dar taranul care isi va aduce produsele de la Ineu sau din alte localitati din judetul Arad, in nici un caz nu va folosi acest mijloc de transport. (...) Cat costa terenul din Piata "Mihai Viteazul"? Doriti sa-l concesionati unei singure persoane. Este membra PD? Este simpatizant PD? Exista vreun comision? Stie vicepremierul Gheorghe Seculici, presedintele PD Arad, ce face Gheorghe Falca? Pe primarul Gheorghe Falca nu-l intereseaza bunastarea orasului...", se arata in scrisoarea deschisa remisa edilului sef. 
Totodata, pietarii (mai exact reprezentantii celor care vand in bazar) au avansat o serie de propuneri, una din ele constituind un soi de contraoferta.
La vederea scrisorii trimise de comercianti, primarul Gheorghe Falca nu a dorit decat sa-si exprime indignarea si sa declare ca acesta a fost punctul culminant al negocierilor dintre administratie si pietari. 
"Sunt surprins de aceasta scrisoare pentra ca am avut doua rande de negocieri cu reprezentantii celor din piata. Trebuie sa facem o delimitare. Cei care au semnat sunt cei care vand in bazar. Comerciantii din piata agroalimentara au constatat ca in noua locate exista 3000 de metri patrati care vor fi destinati celor care vand zarzavaturi si flori. Ceilalti nu doresc insa sa negociem, doresc sa dam cu piciorul unei investitii de 16 milioane de euro, ceea ce este imposibil. Din aceasta scrisoare constat ca nu vor sa negocieze si o sa le respecte doleantele", a declarat primaral Falca, adaugand ca pana in luna septembrie va fi elaborat si votat PUD-ul si caietul de sarcini, iar pana in noiembrie va fi realizata si licitatia.
Pana atunci, insa, in cursul zilei de azi, pietarii de la "Mihai Viteazul" ies in strada pentru un protest care va avea loc printre... florile expuse in fata Palatului Administrativ.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Rugaciune pentru retrocedare

Credinciosii greco-catolicii doresc retrocedarea bisericii din strada Eminescu - Virtual Arad News (c)2005Credinciosii greco-catolici din Arad doresc sa-si recupereze biserica aflata in strada Eminescu, care a apartinut cultului inainte de a fi preluata de catre ortodocsi. 
Greco-catolicii nu s-au resemnat, desi si-au tinut slujbele in ultimii ani intr-o camera a Palatului minoritilor si apoi si-au construit chiar o mica biserica in zona centrala a orasului. 
Intre timp, au apelat la instanta pentru a-si recastiga biserica. 
Avocatul Alin Gherga a declarat ca se astepta ca noile legi ale proprietatii sa-i ajute pe greco-catolici in demersul lor: 
"Nu este prevazut nimic in situatia bisericilor, care va fi reglementata printr-o lege speciala. Nici comunistii nu si-ar fi permis sa lase afara bisericile. Ma mir ca UDMR-ul nu a incercat sa-si impuna un punct de vedere". 
In situatia actuala, Alin Gherga i-a sfatuit pe preotii greco-catolici sa se roage la statuia Sfintei Fecioare de la Fatima si sa faca rugaciuni speciale: "Numai rugaciunile ii mai pot ajuta, pentru ca legea actuala nu ii ajuta sa-si recupereze biserica".

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Biserica din secolul XVIII - cu preot cercetator, in curtea Spitalului Judetean

La biserica de lemn din curtea Spitalului se aduna multi credinciosi - Virtual Arad News (c)2005In fiecare duminica, inainte de pranz, curtea celei mai mari unitati spitalicesti din judet rasuna de cantece religioase. Asta pentru ca in mica biserica de lemn aflata in curtea unitatii se tin regulat slujbe religioase la care participa nu doar bolnavii, ci si locuitorii din zona.
Duminica, cu putin inainte de ora 12, era inghesuiala mare la biserica de lemn din curtea Spitalului Judetean, ce poarta hramul Cuvioasa Paraschiva.
Enoriasii stateau la coada chiar si pe scarile din fata lacasului de cult pentru a primi miruire de la preotul Pavel Vesa. 
Inauntru era caldura, pentru ca zeci de oameni se inghesuiau in lacasul de doar cativa metri patrati. 
Dupa slujba a mai urmat un parastas si abia dupa terminarea acestuia am putut sta de vorba cu preotul care slujeste de cinci ani in aceasta biserica. Ceea ce surprinde pe cel care calca pentru prima data pragul acestei bisericute este ca aceasta e construita aproape in intregime din lemn. 
Preotul Pavel Vesa adreseaza cuvinte de invatatura enoriasilor - Virtual Arad News (c)2005 Peretii sunt decorati cu picturi viu colorate, care "tradeaza" faptul ca biserica are o vechime considerabila. 
Preotul Pavel Vesa ne spune ca biserica a fost construita in anul 1724 in satul Groseni de langa Beliu, dar din 2000 se afla in curtea Spitalului Clinic Judetean. 
Tot el ne spune ca biserica, care era monument istoric inainte sa fie demontata, adusa aici si renovata, se afla intr-o stare foarte rea, pentru ca la Groseni nu avea nimeni grija de micul lacas de cult. 
De aceea s-a gandit ca in curtea spitalului ar fi mai bine intretinuta. 
Banii necesari operatiunii de mutare a bisericii au fost asigurati de academicianul Cornelia Bodea, imediat dupa montarea in actualul amplasament lacasul de cult fiind renovat si restaurat. 
"O parte a trebuit sa o reconstruim in intregime, pentru ca a fost distrusa si bagata pe foc la Groseni, localnicii dorind o alta biserica, noua" ne spune preotul. 
Preotul dr. Pavel Vesa isi dedica timpul liber studiului istoriografiei ecleziastice Sfintirea bisericii a avut loc pe 14 octombrie 2001 si de atunci in fiecare sambata, duminica, precum si in zilele de sarbatoare se oficiaza slujbe. 
Pe langa acestea, se fac slujbe si la solicitarea enoriasilor si se asigura asistenta religioasa la patul bolnavilor internati la spital. 
In fiecare duminica biserica este arhiplina, pentru ca, pe langa bolnavi, asistenti si medici, vin aici sa se roage si locuitorii din zona, acesta fiind singurul lacas de cult din apropiere. 
"Cei din zona intretin biserica cu flori si cele necesare. Noi nu primim fonduri de la nimeni, si ne intretinem singuri din donatii"
spune preotul care figureaza in acte ca si angajat al Spitalului Clinic Judetean. 
In micuta biserica, frumos decorata si impodobita, se tin de multe ori si parastase, dupa care rudele celui pentru care s-a facut slujba impart pachete copiilor internati la spital si celor de la Centrul pentru nevazatori, de pe strada Udrea.
Preotul ne spune ca biserica nu are gestiune, nefiind parohie, si el slujeste doar aici, impartindu-si timpul intre slujbele din mica biserica de lemn a celor din zona Spitalului Judetean si Institutul de Istorie Ecleziastica din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, unde este cercetator.

Pavel Sinka - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]