Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 16 septembrie 2005
Stirile TVA aici
  • Occidentul atrage asistentele spitalelor aradene

Asistentele medicale sunt tentate de munca in OccidentAngajatii din sistemul sanitar sunt slab platiti. In ultima vreme, o mare parte dintre cadrele medicale medii aradene au gasit, insa, solutia bunastarii: lucreaza in continuare in sistemul sanitar, dar in alte tari.
Majoritatea tarilor din Europa Occidentala se confrunta cu un proces acut de imbatranire si din aceasta cauza au nevoie de forta de munca proaspata, dinamica si, mai ales, profesionista. 
In aceste conditii cei care lucreaza in sistemul sanitar isi pot gasi slujbe bine platite, pe perioade de timp diferite (in functie de perioada in care vor sa ramana "afara"). 
Asistentele care sunt in cautarea unui loc de munca banos in strainatate nu au o treaba deloc grea in ceea ce priveste gasirea de oferte. 
Angajatii de la Spitalul Judetean pot gasi asemenea oferte la afisierul de pe coridorul de la parter. 
Asistentele de la Spitalul Municipal se afla intr-o situatie si mai buna. 
Aici la fiecare etaj gasesti cate un afis care propune locuri de munca in Italia. 
Se pare ca afacerea merge bine, pe moment ce la fiecare etaj este lipit afisul unei alte firme de plasare de forta de munca. 
Astfel, una dintre firmele specializate ofera contracte pe unul sau doi ani, cu salarii cuprinse intre 1560 si 2000 de euro pe luna. 
Cei care pleaca la munca in Italia primesc transport si cazare gratuita timp de un an, precum si drepturi egale cu asistentii italieni, dupa cum se arata pe afis. 
Cei care vor sa plece trebuie sa aiba maxim 55 de ani. 
Dar nici firma nu se poate plange de lipsa de profit: toate actele sunt intocmite de ea, in schimbul sumei totale de 40 de milioane de lei vechi, plus TVA. 
Multe din asistentele medicale plecate isi prelungesc contractele in strainatateAlt etaj, alta firma, aceeasi oferta. 
Singura diferenta e ca in acest caz se ofera intre 1300 si 1600 de euro pe luna, dar pot pleca cei in varsta de pana la 60 de ani. 
Chiar daca procedurile legale dureaza cateva luni si uneori sunt greoaie, se pare ca merita. 
Reprezentantii societatilor care se ocupa cu plasare de forta de munca ne spun ca foarte multi asistenti aleg emigrarea, avand in vedere salariile de acolo. 
"Pot lucra in strainatate chiar si peste doi ani. Multi isi prelungesc contractele si raman acolo o perioada mai lunga" ne spune o angajata a unei firme.
Reprezentanta unei societati din Galati, cu punct de lucru si in Bucuresti si Arad, declara ca zilnic se intereseaza cateva persoane, personal sau telefonic, de aceste oferte. 
Motivele plecarii sunt variate. 
Unii pentru veniturile si conditiile mult mai bune, altii vor sa inceapa o noua viata, dar se gasesc si persoane care vor doar sa incerce cum e afara. "Numarul celor care pleaca este variat. Avem luni cand pleaca 3 -4, dar si cand pleaca 30. Majoritatea sunt tineri, dar se gasesc si de varsta medie. Vreau sa va spun ca din anul 2001, de cand ne-am infiintat, nici unul dintre cei plecati nu s-a intors. Isi prelungesc contractele pe perioada nedeterminata si incep o viata noua", explica reprezentanta firmei.
Cand ii intrebam pe angajatii de la Municipal daca e adevarat ca in ultima perioada au plecat mai multe asistente la munca in strainatate, nu prea primim raspunsuri. Ne trimit la conducerea unitatii. 
Totusi, voci din institutie sustin ca oferte sunt multe, intr-adevar, dar numarul celor plecati nu este chiar atat de mare. 
Am contactat-o pe directoarea spitalului, dr. Teodora Olaru, pentru a ne lamuri asupra fenomenului. 
"Pleaca in permanenta asistente si infirmiere, atat de la noi, cat si de la celelalte spitale din oras. Numarul lor variaza de la luna la luna. Cateodata pleaca si 5, altadata nici una. Depinde cum isi rezolva actele. Unii se casatoresc acolo, altii prind contracte de munca," spune directoarea.

Pavel Sinka - Observator

  • S-a terminat sangele aradenilor

Numarul donatorilor de sange scade alarmantCentrul de Transfuzii din Arad se confrunta cu o noua criza, de o gravitate fara precedent. 
De aceasta data, din frigiderele institujiei lipsesc trei categorii de sange pentru transfiizii, apartinand grupelor B pozitiv, O negativ si AB negativ. 
De asemenea, ieri la pranz, existau doar trei doze de sange din grupa B negativ.
Situatia a dat peste cap toate programarile medicilor de la Spitalul Judetean care nu au putut opera in lipsa unui stoc minim de sange. 
Mai mult, apar si situatii neprevazute - in orice moment fiind posibil un accident sau o situatie care sa necesite administrarea lichidului vital. 
A fost cazul unei femei internate la Spitalul Matern care a primit sange tocmai de la Oradea, dupa ce medicii aradeni au apelat disperati la institutia similara din judetul vecin.
Intelegand gravitatea situatiei mai bine decat oricare alt reprezentant al administratiei publice, prefectul Cristian Stragea a cerut ieri primarilordin judet sa organizeze centre de colectare in toate localitatile unde acest lucru este posibil. 
Mai mult, conducerea Centrului de Transfuzii din Arad a decis prelungirea programului de lucru, in speranta ca oamenii vor veni sa doneze.
Criza de sange a intervenit in contextul unei scaderi accentuate a numarului de donatori. 
Saptamana trecuta doar 30 de aradeni au donat sange, ori numarul optim, inregistrat de obicei, este de 50 de donatori zilnic!
Apelul autoritatilor este sustinut si de facilitatile acordate prin lege donatorilor: acestia primesc bonuri valorice pentru achizitionarea de alimente si zile libere de la locul de munca, in schimbul unei doze de sange. 
Avantajele medicale nu lipsesc nici ele. Pe langa faptul ca sangele este supus unor analize complexe, care in alte situatii se executa contra cost, regenerarea sangelui are efecte benefice asupra organismului.
In incinta Centrului de Transfuzii era ieri o liniste nefireasca... doar cand suna vreun telefon - orice telefon fiind o posibila solicitare - emotiile si nelinistea erau evidente pe fetele tuturor.
"Am auzit ca este criza de sange si am venit sa donez si eu, pentru ca oamenii au nevoie de sange !" a spus unul din putinii aradeni care au trecut ieri pragul institutiei cu nobilul scop de a dona sange.

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • SOS pentru apa minerala de Lipova

Administratia locala va accesa un program pentru salvarea apei minerale din zonaAdministratia locala a orasului Lipova va accesa in curand un program de implementare a unui sistem care sa opreasca patrunderea apei pluviale afectata de substante chimice in zonele de unde se extrage apa minerala. 
Proiectul are o valoare de 240.000 de Euro, un procent de 60% fiind suportat de catre Uniunea Europeana, in timp ce acoperirea diferentei revine in sarcina Cosiliului Local.
"Avem siguranta ca putem accesa aceste fonduri. Ne bucuram ca, prin sprijinul domnului prefect care ne-a directionat spre acest program, am gasit calea de a rezolva situatia. Se spune ca din anii 60, calitatea apei minerale din Lipova a scazut de aproximativ trei ori. Asta se datoreaza in cea mai mare parte apei de ploaie care, afectata de substantele chimice folosite in livezi, se scurge de pe versanti si se infiltreaza in straturile de unde se extrage apa minerala. Trebuie sa facem ceva si speram ca prin acest program sa reusim sa salvam mandria si bogatia Lipovei, apa minerala" - a declarat primarul Viorel Popina.

Madiana Popescu - Adevarul

  • Casa pentru copii abandonati

Copii abandonati isi pot gasi refugiul la Casa de copii de la SambateniIn satul aradean Sambateni a fost construita recent, din fonduri private, o casa de tip familial destinata copiilor abandonati. 
Investitia depaseste suma de 200.000 de euro si a fost facuta cu sprijinul mai multor organizatii neguvernamentale si persoane fizice, precum si al Misiunii Europa de Est a Cultului Penticostal, unor biserici din Austria, Germania si Elvetia. 
Programul a fost coordonat de catre fundatia Eben-Ezer Moldovan, al carei presedinte este Dorin Moldovan. 
Alaturi de sotia sa, Marion, de origine austriaca, romanul se ocupa impreuna cu personalul specializat de zece copii.
"Iata, e posibil sa fim parteneri sinceri, sa ne bucuram de interculturalitate, sa ne facem cunoscuta vocatia creatoare si capacitatea de a lucra in pace si in deplina egalitate la constructia Europei viitoare", a declarat secretarul general Prefecturii Arad, Carmen Ila, despre aceasta initiativa. 
Prefectul Cristian Stragea a apreciat, la randul sau, modul exemplar in care oameni din diferite tari au reusit sa depaseasca barierele nationalitatii in incercarea de a readuce zambetul pe buzele unor copii din Romania. 
Proiectul a inceput in 2002, cand a fost achizitionat terenul, iar constructia efectiva a durat doi ani. 
Casa botezata "Speranta" a fost vizitata si de reprezentantul Misiunii Europa de Est a Cultului Penticostal. 

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Hotelul Codru Moma din Moneasa, motiv de dispute intre senatorul Ungureanu si Casa de Pensii

Hotelul "Codru Moma" din Moneasa  prilej de dispute intre oficialitati - Virtual Arad News (c)2005Senatorul Vasile Dan Ungureanu a cerut in plenul Senatului ca baza Codru Moma din Moneasa sa fie scoasa la privatizare, pentru a fi obligata sa isi ajusteze standardele de calitate.
Demnitarul a criticat, in interventia sa parlamentara, faptul ca hotelul pastreaza si astazi austeritatea de dinainte de Revolutie, "supravietuirea lui fiind posibila doar prin practici neconcurentiale, de genul celor promovate de Casa de Pensii Arad".
Mai precis, parlamentarul PSD de Arad considera ca, in prezent, statul influenteaza concurenta prin felul cum administreaza programul de acordare a biletelor de tratament subventionate.
"Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale favorizeaza anumite unitati hoteliere, printr-o repartitie exclusiva spre acestea a fondurilor de la buget, in detrimentul altor hoteluri, pe criterii ce nu tin seama de pret, utilitati si amenajari", apreciaza senatorul Ungureanu.
Demnitarul a contestat, in continutul intrebarii adresate ministrilor Gheorghe Barbu si Sebastian Vladescu, tendinta actuala a Casei de Pensii Arad, care "directioneaza toate fondurile de care dispune catre Hotelul Codru Moma din Moneasa, ignorand oferta celorlalte unitati din statiune".
Senatorul Ungureanu este de parere ca in acest fel, interesul consumatorului a fost pierdut din vedere, practica neconcurentiala intrand in conflict cu Legea 21/1996. Ca atare, parlamentarul i-a intrebat pe titularii portofoliilor de la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei precum si de la Ministerul Finantelor Publice de ce mai sunt tolerate asemenea practici neconcurentiale, cerandu-le un punct de vedere asupra situatiei expuse.
Raspunsul a venit prompt din partea directorului Casei de pensii Arad, Mihaela Vasil, care a tinut sa precizeze ca informatiile prezentate de senator nu sunt conforme cu realitatea.
"Casa de pensii Arad nu are posibilitatea sa avantajeze un hotel sau altul, pentru ca noi primim locurile repartizate de la Bucuresti, pe hoteluri si statiuni. Spre exemplu, de la inceputul anului s-au primit 1578 de locuri la Hotel Codru Moma, 807 locuri la Hotel Moneasa, si 335 de locuri la Hotel Parc. Repartizarile se fac si in functie de cerintele oamenilor, astfel ca, de exemplu, pentru seria din 6 octombrie noi am inregistrat si am depus 20 de cereri pentru fiecare din cele trei unitati hoteliere. Prin aceste date doresc sa-l informez pe senator asupra situatiei reale, astfel incat in viitor, cand mai abordeaza astfel de probleme, sa fie in cunostinta de cauza in legatura cu interesul consumatorului si practicile neconcurentiale despre care vorbeste".

Mihaela Ozarchevici - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]