Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 16 februarie 2005

  Stirile TVA aici

  • Liderul sindical Marius Gondor la sefia Inspectoratului Scolar

Profesorul Marius Gondor va trece la sefia Inspectoratului ScolarDemisiile asteptate la sfarsitul saptamanii?
Liderul Sindicatului Liber din invatamantului aradean, Marius Gondor, are toate sansele sa devina astazi, sau cel tarziu maine, inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean, adica sa dea scaunul de luptator pentru drepturile profesorilor, pentru fotoliul de sef peste acestia.
Presedintele CJA si al Aliantei "DA", Gheorghe Seculici, ne-a declarat ieri faptul ca numirea noului inspector avea loc marti sau miercuri, iar - anterior acestui moment - faptul ca, pentru fotoliul de sef peste invatamantul preuniversitar aradean, candidatul Aliantei este nimeni altul decat Marius Gondor, membru (cu functie) in PD, de un an. 
Acesta va ocupa locul lasat liber de Zoea Rotaru, care a optat pentru un post de mentor in proiectul de relansare a invatamantului din mediul rural, finantat de Banca Mondiala. 
Actualul lider sindical se va vedea nevoit sa renunte atat la scaunul de lider sindical aradean, cat si la fotoliu de vicepresedinte al Federatiei Nationale a Sindicatelor Libere din Invatamant.
UDMR a ramas cu Cadastrul, Finantele si invatamantul
Gheorghe Seculici a declarat, tot ieri, faptul ca, la sfarsitul saptamanii trecute, a avut o intrevedere cu liderii filialei locale a UDMR, pe tema modului in care vor fi repartizate fotoliile intre fortele politice aflate la putere. 
Daca inaintea acestor negocieri, maghiarii au anuntat ca au pregatiti 20 de specialisti si ca isi doresc un sfert din fotoliile cu greutate din Arad (sau cel putin scaunele de adjuncti de la aceste institutii), dupa intrunire, UDMR-ului ii va reveni, se pare, doar fotoliile (de directori adjunct sau plini) de la Cadastru, Directia Finantelor Publice si Inspectoratul Scolar (fotoliul de inspector adjunct de aici revenindu-i pe mai departe lui Mihaly Matekovits).
PUR nu a negociat inca
O sedinta decisiva, care sa fixeze cine si ce fotolii va ocupa, va avea loc la sfarsitul acestei saptamani (dupa ce intrunirea a fost amanata de cel putin doua ori). 
Ziua a fost programata astfel incat la discutii sa fie prezent atat parlamentarul Titus Ghiorgheof (PNL), cat si deputatul Lia Ardelean (PUR)- Cat priveste posibilele fotolii care le vor reveni politicienilor din PUR, situatia nu este inca certa, dat fiind faptul ca liderii Aliantei nu s-au intrunit inca cu sefii formajiunii politice. 
PUR a inaintat insa o adresa, prin care si-a manifestat disponibilitatea de a nominaliza cateva nume pentru fotoliile de sefi de prin institutiile aradene, la care Alianta poate apela oricand. 
Cateva demisii sunt si ele asteptate tot la finele saptamanii.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Un autocar plin cu femei s-a rasturnat langa Capruta

Accident de autocar intre Batuta si CaprutaIeri dimineata, la ora 5 si 30 de minute, o tragedie a fost pe punctul de a se produce. Pe Drumul National 7, intre Savarsin si Arad, un autocar in care se aflau 71 de femei s-a rasturnat intr-un sant.
Accidentul s-a petrecut in apropierea localitatii Capruta. Intr-o curba, soferul a pierdut controlul autocarului. 
Mijlocul de transport a parasit soseaua, s-a rasturnat si s-a tarat cativa zeci de metri. 
"Am fost orbit de farurile unui microbuz care circula din fata, am tras de volan insa autocarul a intrat in balans si ne-am rasturnat in sant", declara cel care se afla la volanul autocarului. 
Femeile, care se indreptau spre Spania, unde urmau sa munceasca au tras o sperietura de moarte. 
Cele mai multe dintre ele dormeau cand s-au trezit cu masina rasturnata si cu bagajele in cap. 
"Am crezut ca drumul nostru se va opri aici, n-am stiut ce se intampla, am simtit cum derapeaza autocarul, apoi au inceput sa cada bagajele iar noi ne-am rasturnat unii peste altii", povesteste printre lacrimi una dintre pasagere.
Zece femei au fost ranite
La fata locului s-au deplasat mai multe echipe de la Descarcerare, Politie si sase ambulante din Arad si Lipova. 
Zece dintre pasagerele autocarului au fost transportate la spital, unde li s-a acordat primul ajutor. 
Pentru a face fata situatiei, au fost chemate de acasa mai multe cadre medicale. 
Doar doua dintre victime au ramas internate, una din acestea fiind operata. 
Medicii declara ca cele doua paciente se afla in afara oricarui pericol. 
In prezent, autoritatile aradene au luat legatura cu firma de transport, pasagerele urmand a ajunge la destinatie cu un alt autocar. 
Pana la sosirea acestuia, femeile au fost cazate la un camping din apropiere. 
O autospeciala a sosit la locul producerii accidentului pentru a scoate autocarul distrus aproape in intregime din sant si pentru a incerca repunerea sa pe sosea. 
Politistii spun ca accidentul s-a produs din cauza soferului care nu a adaptat viteza la conditiile de drum, respectiv sosea acoperita cu mazga, zapada si polei.

Diana Rotar - Observator

  • Un jandarm fals pretindea bani sau produse de la comerciantii din pietele aradene!

Un jandarm fals a fost ridicat de politisti in Piata FortunaAcum risca pana la trei ani de inchisoare
Un aradean care se identifica drept jandarm a fost prins ieri de gardienii publici in Piata Fortuna. 
Viorel Morar, in varsta de 39 de ani, din Micalaca, circula prin pietele aradene (Fortuna si Mihai Viteazul) imbracat intr-o uniforma de jandarm. 
Dandu-se drept organ al statului, acesta pretindea comerciantilor sume de bani sau bunuri ca sa-i "ierte" de amenzi pentru ca, dupa cum le spunea acesta, incalca legile. 
Speriati, vanzatorii se dadeau pe brazda, oferindu-i fel si fel de bunuri. 
Numai ca, dupa o vreme, si-au dat seama ca jandarmul este "fals" si au facut sesizari gardienilor publici si jandarmilor de la Comandamentul Judetean.
Organele de ordine l-au urmarit timp de mai multe zile, pana cand, ieri, a fost ridicat de la intrarea in piata Fortuna de catre gardienii publici. 
A fost dus la sediul Corpului si au fost anuntati si jandarmii pentru a prelua cazul. 
La controlul corporal, organele de ordine au gasit asupra lui un ceas marca "Milani", un tub de spuma de ras, un spray - bunuri ce pareau primite de la comercianti... 
Barbatul nu recunoaste acuzele ce i se aduc. 
El spune ca, desi se dadea jandarm, niciodata nu a luat nimic de la comercianti. 
"Li se parea ca arat ca un jandarm. Si, daca ma intrebau daca sunt jandarm, eu le spuneam ca da, dar niciodata nu am cerut ceva", se scuza Viorel Morar.
Jandarmii spun ca vor continua cercetarile. "Vom face verificari pentru a vedea de unde provin bunurile pe care le detinea asupra sa. Daca, intr-adevar, acestea sunt de la comercianti sau nu", ne-a declarat lt. Laurentiu Gheorghe din cadrul Comandamentului Judetean de Jandarmi Arad.
Barbatului i se vor intocmi acte premergatoare pentru uzurpare de calitati oficiale, riscand pedeapsa cu inchisoarea intre 6 luni si 3 ani.

Nadia Bodran - Adevarul

  • Regina instrumentelor

Vioara este considerata de melomani regina instrumentelorIn concertul saptamanii trecute, Dominika Falger, sefa de partida in orchestra "Wiener Symphoniker", ne-a oferit un consistent moment W.A.Mozart cu primele doua concerte de vioara (instrument considerat de multi drept "regina instrumentelor muzicale" datorita expresivitatii ei si a marei ei raspandiri)  si un "Rondo in Do major pentru vioara şi orchestra KV 373" al aceluiasi compozitor clasic.
Cele cinci concerte pentru vioara scrise la Salzburg, au fost concepute in cateva luni ale anului 1775. Mai mult, se pare ca ele au fost cantate prima oara de insusi autorul, in calitatea sa de concert-maestru al orchestrei curtii arhiepiscopale a printului Coloredo din Salzburg, ca ulterior sa fie preluate de vilonistul italian Antonio Brunetti, urmasul lui Mozart la conducerea orchestrei.
Credem ca Dominika Falger s-a apropiat mult de conceptia autorului, apropiindu-ne totodata si pe noi prin exloatarea tuturor resurselor muzicale ce i-au stat la indemana.
Interpreta a adaugat melodismului caracteristic mozartian, o frazare si mai ales un joc inteligent al timbrelor, captand odata in plus atentia publicului asupra unor lucrari mai putin cantate, dar care merita atentia noastra. 
Solista, avand alaturi acompaniamentul discret dar eficient al orchestrei dirijate de Christian Schulz, a dat stralucire, eleganţa, gatie, dar şi hotarata energie discursului celor doua prime concerte violonistice mozartiene: cel in Si bemol major, cu nr. 1 si al doilea in Re major.
Nu mai putin atragatoare a fost expresivitatea si exuberanta incorporate in "Rondo-ul pentru vioara si orchestra in Do major KV" 373 al aceluiasi autor.
Dupa popasul mozartian din prima parte a concertului, "Simfonia a V-a in mi minor" de Piotr Ilici Ceaikovski, aducand cu sine necesara variatie, ne-a dat prilejul de a medita asupra relatiei om-destin.
Christian Schulz
, in fruntea orchestrantilor aradeni, a sugerat semnele de intrebare ale omului in raport cu zbuciumul vietii, cu rosturile acesteia.
Framantarile partii I, dramatismul extrem al celei de-a doua, lumina intrevazuta in vartejul dansului din a treia miscare, speranta, insotita mereu de indoieli, speranta  ce-l sustine mereu pe om, iata o lume de idei si sentimente traversata de interpreti, lume cercetata sufleteste si de auditori, care, cu siguranta, nu vor uita curand aceste momente de delectare si benefica introspectie.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad

  • Soferii aradeni si-au platit taxa de drum. - Doua amenzi din 186 de ... incercari

Politia rutiera a verificat rovignetelePolitistii si reprezentantii Sectiei Nationale de Drumuri continua sa verifice daca soferii aradeni si-au achitat sau nu taxa de drum. Pe parcursul saptamanii trecute au fost verificate in judetul nostru 186 de masini.
Controalele efectuate de ofiterii din cadrul Sectiei Nationale de Drumuri impreuna cu politistii aradeni au continuat si in saptamana ce a trecut. 
In aceasta perioada, au fost verificate 186 de masini.
Doar doi soferi au fost amendati fiindca nu si-au platit taxa de drum.
"Am aplicat doua sanctiuni in valoare de sase milioane de lei, pentru un autoturism si o camioneta. Se pare ca cetatenii au raspuns destul de bine la aceasta masura. Oricum controalele vor continua zilnic, pe tot parcursul anului", ne-a declarat unul dintre reprezentantii echipei de control.
Sanctiunile pentru cei care nu respecta legea sunt intre 3 si 70 de milioane, cele de la 4,5 milioane in sus fiind pentru soferii care conduc masini de mare tonaj.
Multi dintre cei depistati in neregula, in special soferii de camioane au afirmat ca nu stiu ce suma trebuie sa achite, intrucat taxa difera in functie de masina.
Pentru toate autovehiculele de transport marfa, cu masa totala maxima autorizata de peste 12 tone inclusiv, taxa de drum se aplica in functie de numarul de osii ale autovehiculului si de emisiile poluante.
In cazul autovehiculelor de transport marfa, cu masa totala maxima sub 12 tone si al masinilor care transporta persoane, indiferent de masa totala maxima autorizata, taxa de utilizare a infrastructurii de transport rutier se aplica in functie de tipul autovehiculului si de emisiile poluante.

Diana Rotar - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]