Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 15 august 2005
Stirile TVA aici
  • Santamarie Mare - Una dintre cele mai mari sarbatori ale crestinatatii

Manastirea Maria Radna - pelerinaj - Virtual Arad News (c)2005Maica Domnului este cea mai inalta sfintenie omeneasca iar Adormirea Maicii Domnului - celebrata in fiecare an in data de 15 august - este una dintre cele mai mari sarbatori ale Bisericii. Sfanta Scriptura nu spune despre felul in care a murit Fecioara Maria, dar din cantarile si imnele din Vecernia si Utrenia sarbatorii se vesteste adevarata traditie a Bisericii in aceasta privinta.
Fecioarei Maria i s-a vestit, cu trei zile inainte, trecerea la cele vesnice, printr-un inger. 
Traditia spune ca dupa ce a primit aceasta veste, Maica Domnuiui s-a bucurat tare si s-a urcat pe Muntele Maslinilor pentru a se ruga, dupa care a coborat in casa si a asteptat in pace ridicarea la cer. 
Dupa ce sufletul sau a trecut in lumea dreptilor "s-a facut, atunci, tunet mare si au venit de la marginile lumii, ca pe niste nori, toti Apostolii lui Hristos, la casa Maicii Domnului din Ierusalim". 
Si, incepand Petru cantarea cea de ingropare, Apostolii au ridicat patul si au petrecut, pana la mormant, trupul cel primitor de Dumnezeu. 
Mii de credinciosi au luat cu asalt Manastirea de la Radna - Virtual Arad News (c)2005 Si, sosind in satul Ghetsimani si asezand in mormant trupul Maicii Domnului, Apostolii au zabovit, acolo, inca trei zile, asteptand pe Apostolul Toma, care din dumnezeiasca randuiala, lipsea.
Si, sosind, Toma Apostolul era Intristat, ca nu se invrednicise sa vada, si el, chipul adormit al Maicii Domnuiui, ca si ceilalti Apostoli. 
Deci, s-a deschis, cu hotarare de obste, mormantul, pentru el. 
Si, daca s-a deschis, s-au minunat, ca au aflat mormantul fara sfantul ei trup si era numai giulgiul lasat, ca mangaiere si marturie nemincinoasa a mutarii Nascatoarei de Dumnezeu, cu trup cu tot, la ceruri.
Romanii o invoca pe Sfanta Maria in momentele de cumpana ale vietii, pentru nasterea usoara a copiilor, pentru casatoria fetelor, pentru sanatatea membrilor familiei s.a.m.d. 
In satele romanesti, de Santamarie fetele "isi fac de dragoste", adica poarta in san o buruiana numita "navalnic" despre care se zice ca are puterea magica de a aduce petitori. 
Chiar si vrajitoarele sustin ca Invata descantecele de la Maica Domnuiui care le apare, repetat, in vise. 
De altfel, Maica Domnului este invocata intotdeauna in finalul unui descantec -"Descantecul de la mine si leacul de la Maica Domnului".
Slujba la Manastirea Radna a fost tinuta in mai multe limbi - Virtual Arad News (c)2005De personalitatea Fecioarei Maria sunt legate si unele dintre superstitiile populare romanesti, considerandu-se ca daca se intreprind anumite actiuni Maica Domnuiui plange iar dracul rade. 
De aceea, se spune ca nu e bine sa se mearga cu spatele, sa se stea cu fundul pe masa, sa se manance pe drum sau sa se arunce aiurea parul tuns.
Sistemul de credinte legat de Maica Domnului ne trimite spre o zeitate precrestina, o veche Zeita Mama, multe dintre traditiile sarbatorii de Santamarie avand un pronuntat caracter agrar. 
Astfel, in dimineata zilei de Santamarie, femeile merg la biserica, unde inpart "coliva" de struguri, prune si faguri de miere la oamenii saraci; dupa aceea merg la cimitir si tamaiaza mormintele rudelor. 
In aceasta zi se tocmesc pandarii pentru paza culturilor de vita de vie iar in unele regiuni ale tarii azi sunt coborate turmele de oi de la munte. Sarbatoarea din 15 august este considerata si un hotar intre vara si toamna, spunandu-se ca daca trandafirii infloresc in aceasta zi, toamna care vine va fi lunga.

Mihaela Cerna - Observator

  • Vamesi la Nadlac cu banii la ciorap

La Vama Nadlac controlul s-a efectuat si in cusca caineluiLa Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac ploua cu bani. 
Sau cel putin asta este impresia pe care a creat-o ultima actiune anticoruptie desfasurata aici in noaptea de vineri spre sambata. 
Astfel, o suma importanta de bani, nedeclarata, a fost descoperita in biroul sefului de tura, dar si in alte locuri din vama, cum ar fi cosul de gunoi, cusca cainelui sau pur si simplu pe iarba.
Echipa care s-a dus la Nadlac, intr-un control inopinat, a fost formata din ofiteri ai institutiei si ai Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna si avea drept misiune verificarea modului cum sunt respectate reglementarile interne privind contracararea actelor de coruptie de catre lucratorii din subordine.
Cu aceasta ocazie, in biroul in care isi desfasoara activitatea seful de tura si cel de grupa, sub computer, au fost descoperiti 920 de euro, 5.000 de forinti si 7.000.000 de lei vechi, sume a caror provenienta nu a putut fi justificata.
De asemenea, in toneta de serviciu de pe sensul de iesire din tara, in care lucreaza un agent, a fost gasita, aruncata la cos, o bancnota de 50 de euro. Un alt lucrator avea ascunsi, intr-o soseta, 150 de euro. Continuand controalele, membrii echipei au gasit, in cusca cainelui, de care raspundeau doi lucratori, alti 1.210 euro, dar si o bancnota de 10 euro, in iarba, unde erau parcate autoturismele personalului.
Conform normelor interne privind combaterea coruptiei, sumele in lei trebuie declarate la intrarea in serviciu, iar detinerea sumelor in valuta pe perioada executarii serviciului este interzisa. 
Echipa de control considera ca banii respectivi ar fi putut fi primiti nejustificat, de la cei care au trecut frontiera.
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, in prezent sunt cercetati, in regim de urgenta, sefii de tura si lucratorii in cauza. 
Ieri, a fost hotarata destituirea celor responsabili din functia publica si declinarea competentei catre Parchetul National Anticoruptie, sectia Arad.

Alexandra Diaconu - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • "Salonul de vara" s-a deschis la sala Clio

Pictura de la "Salonul de vara" tinut la sala ClioO noua expozitie de pictura poate fi admirata de aradeni timp de mai multe zile. 
"Salonul de vara " al cenaclului Ion Andreescu este deschis la sala Clio a complexului muzeal Arad de pe strada Horia. 
In cadrul cenaclului expun lucrari 15 pictori din generatii diferite. 
Nota predominanta a expozitiei este diversitatea, atat ca maniera de lucru cat si ca mesaj. 
Salonul de vara din acest an include si picturi ale unor membri noi ai cenaclului Ion Andreescu dar si ale unor artisti straini. 
Este vorba despre Antonio Gentile din Italia si Eduard Stoica din Germania. 
Expozitia poate fi vizitata zilnic intre orele 9-17, mai putin lunea.

Nicoleta Belean  - Televiziunea Arad

  • Curtici: La strandul "Aqua Magic", investitii de 10 miliarde de lei

Strandul din Curtici se va moderniza in continuare - Virtual Arad News (c)2005Cedat prin concesionare unei firme private, strandul cu apa termala din Curtici este astazi de nerecunoscut. 
Noul administrator al Aqua Magic, Ovidiu Branzan, a investit circa 10 miliarde de lei, dand locatiei o alta fata. 
El s-a gandit astfel sa fructifice cat mai bine beneficiile apei termale, despre care medicii spun ca are propietati terapeutice de exceptie.
Pe langa bazine, terase, spatii verzi etc, strandul dispune, de curand, inclusiv de spatii de cazare, prin cele noua casute din lemn, proapat instalate. "Numai casutele au costat 2 miliarde de lei, dar, dupa cum arata, eu zic ca merita...", afirma Ovidiu Branzan. 
Nu in ultimul rand ceea ce surprinde la Aqua Magic este ordinea si curatenia, lucruri care dau iti dau senzatia de reconfortrare. 
"Am inceput cu dusurile, sistemul computerizat de la intrare, garderobele, pavelele, cele doua terase etc. Totul in dorinta de a oferi conditii cu adevarat civilizate. Asa se face ca acum, intr-un week-end, pe strand ajung sa vina peste 5000 de persoane...", marturiseste Ovidiu Branzan.
Astazi, strandul din Curtici a ajuns sa fie cunoscut in toate colturile tarii. 
Ca este asa o dovedesc cei sositi din Constanta, Bistrita, Simeria, Hunedoara sau Timis, care au optat pentru Aqua Magic in detrimentul altor locatii cu nume sonore. 
Incurajat de afluenta oamenilor, Ovidiu Branzan spune ca nu vrea sa se opreasca aici: 
"Vreau sa demolez casutele vechi si sa instalez altele noi. Cea mai mare investitie va fi nsa constructia unui motel, dotat cu o baza de tratament moderna, in dorinta de a creste spatiul de cazare. De asemenea, intentionez deschiderea unui restaurant, bar si discoteca, in cladirea de la intrare, care exista, dar trebuie renovata in intregime", declara Ovidiu Branzan.
Visul "secret" al lui Ovidiu Branzan este sa transforme Aqua Magic intr-o ministatiune. 
Deocamdata, au fost facuti primii pasi, urmeaza altii. 
In cele din urma, daca Branzan va avea succes, va castiga toata lumea. 
Administratia locala, orasul, comunitatea...

Cosmin Trif - Adevarul

  • Laptele, vinul si apa termala vor atrage turistii straini la Arad

Se doreste ca zona Cetatii Soimos sa se exploateze din punct de vedere turistico-arheologic - Virtual Arad News (c)2005Judetul Arad se pregateste sa patrunda in reteaua europeana de turism rural, alaturi de mai multe regiuni din tari precum Finlanda, Italia, Polonia.
Directia de Dezvoltare si Asistenta Comunitara (DDAC) din cadrul Primariei Arad si Consiliul Judetean Arad reprezinta Romania in cadrul proiectului "Retea de turism in spatiul rural", proiect initiat de Portugalia.
Potrivit directorului DDAC Arad, Etelka Nagy, in cadrul unui seminar care a avut loc in Polonia, judetul Arad si-a prezentat oportunitatile din punct de vedere agroturistic.
Oferta noastra se axeaza pe trei linii/rute tematice: ĞDrumul lapteluiğ care se preconizeaza a fi organizat in zona Halmagiu, ĞDrumul vinuluiğ, care cuprinde localitatile din Podgoria Aradului si ĞDrumul apei termaleğ in care sunt cuprinse localitatile Curtici, Macea, Sofronea si Dorobanti, unde se gasesc stranduri cu bazine cu apa termala.
Au fost alese aceste zone pentru ca ele au cateva puncte de atractie turistica dintre care putem aminti Muzeul Vinului, cetati medievale, lacasuri de cult, castele, parc dendrologic.
Se mai pot oferi si locuri de agrement sau posibilitatea organizarii unor drumetii pe trasee marcate.
Totodata, unul dintre proiectele de anvergura initiat de mai multi pasionati de turism si de conservarea monumentelor de patrimoniu este pe punctul de a face din orasul aradean Lipova una dintre cele mai atractive zone in materie de turism din Arad, dorindu-se exploatarea turistica si reabilitarea istorico-arheologica a cetatii Soimos.
Proiectul prevede ca in zece ani, zona Lipova sa fie transformata dupa modelul unei statiuni elvetiene.
Se doreste amenajarea zonei pentru organizarea de concursuri sportive, pescuit, surfing, schi si alpinism.
De asemenea se gandesc programe cu circuit intre punctele turistice ale zonei (Muzeul din Minis, Muzeul de arta si etnografie Savarsin si Castelul regal, Muzeul "Ioan Slavici" si "Emil Montia", si Cetatea din Siria, Ruinele Cetatii din Varadia, Castelul Huniazilor si Cetatea Devei, pelerinaje in asociere cu Manastirea din Radna.
Un punct atractiv va fi programul terapeutic "hipo", organizarea unor partide de vanatoare, dueluri cu sabii de tip medieval si prezentarea unor lucrari artizanale taranesti.
Proiectul de intentie nu se opreste doar asupra activitatilor de agrement, ci are si o alta componenta, stiintifica, poate, din punct de vedere al conservarii patrimoniului, mult mai importanta.
Se urmareste conservarea mediului inconjurator, fiind vorba de rezervatia de soimi de la Lipova si de Balta Soimos.

Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]