Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 14 noiembrie 2005
Stirile TVA aici
  • Comunicat de presa

Membrii PSD sustin reampasarea monumentului Sfanta Treime in AradLocuitorii urbei noastre au considerat de cuviinta sa ridice o statuie reprezentand "Sfanta Treime", ca simbol al fagaduintei, in secolul al XVIII-lea, in urma unei epidemii de ciuma care a lovit orasul de pe Mures.
Azi, in 2005, an marcat de inundatii fara precedent, molime si necazuri de tot felul abatute asupra acestei tari, unii concetateni ai nostri se joaca cu ideea de Divinitate si isi permit sa atace o statuie reprezentand Sfanta Treime in numele nationalismului si al politicii.
Credem ca acum chiar este momentul sa ne indreptam gandul catre Dumnezeu si sa amplasam in centrul orasului aceasta statuie care reprezinta credinta si nu are nici o nationalitate, in speranta ca prezenta ei acolo ne va apropia de cel Atotputernic si va fi de bun augur pentru noi toti.
Catastrofele care au lovit Romania anul acesta nu au tinut cont de nationalitate sau de religie, iar pentru multi concetateni ai nostri in aceasta perioada premergatoare sarbatorilor singura mangaiere a ramas apropierea de Dumnezeu.
Ideea reamplasarii acestei statui ar trebui sa ne bucure pe noi toti nu sa genereze dispute si dezbateri sterile, mai mult decat atat nu ar trebui sa creeze unor politicieni oportunitatea de a o folosi ca moneda de schimb pentru implementarea unor proiecte aberante, sa cumpere sustinere sau sa-si spele imaginea de altfel patata.
Trebuie sa fim consecventi, sa analizam valoarea artistica a monumentului ce urmeaza a fi amplasat, semnificatia acestuia si ce va castiga orasul ca imagine pentru un viitor european, speram apropiat.
Primarul Gheorghe Falca spune ca sustine amplasarea statuii, dar absenta sa prelungita la inceputul dezbaterii publice induce o stare de nervozitate, astfel incat spiritele incinse, lipsa de profesionalism a organizatorilor si prezenta catorva personaje care nu au nimic in comun cu civismul si cu elementarul bun simt fac ca evenimentul sa degenereze intr-o asa zisa disputa intre nationalitati.
Au gresit toti cei care au contribuit din calcule politice sau nu la crearea acestei atmosfere total nepotrivite pentru dezbaterea amplasarii unui monument cu caracter religios, fara sa mai punem la socoteala evidenta sa valoare artistica.
In acest context toti cei prezenti aveau obligatia morala sa actioneze, in primul rand ca si crestini, fara sa tina cont de interese politice sau sa se ascunda sub masca unui nationalism prost inteles.
Asa cum se impune amplasarea monumentului Marii Uniri pentru a da respectul cuvenit evenimentului care ne-a unit ca natiune, asa consideram ca este momentul sa amplasam statuia "Sfanta Treime" in speranta ca prezenta ei sa ne faca sa fim cu totii mai buni.

Rodica Borza, Dorel Popa, Duka Iosif Atila, Curta Gheorghe, Edeleni Coloman

  • Ma contesta doar cei rau intentionati! - Interviu cu Gheorghe Falca, primarul Aradului

Primarul Gheorghe Falca raspunde intrebarilor ziaristilorUn telefon prea putin important
- Inainte de a discuta despre cateva subiecte care "ard" pe mai toti aradenii, asa, de curiozitate, am dori sa comentati intamplarile din ultimele zile petrecute in sanul Aliantei.
- La ce anume va referiti?
- La, de pilda, atat de mediatizatul telefon dat de Tariceanu procurorului general...
- Nu stiu daca este chiar atat de important acel telefon, cat ce a semnificat acea intamplare. Respectiv, punerea in dezbaterea publica a acelui gest, treaba care nu a existat niciodata pe vremea PSD-ului, cand asemenea telefoane se dadeau intr-o veselie. Altfel spus, Alianta si-a dovedit inca o data puterea de a recunoaste deschis orice si de a-si asuma raspunderea pentru faptele sale.
- Frumos spus, daca lucrul acesta n-ar fi pornit de la fosta blonda de la Cotroceni...
- Nu conteaza de unde a pornit ceea ce a pornit, ci, repet, consecintele acelei intamplari, oamenii politici gandindu-se de acum incolo de doua ori inainte de a suna undeva.
- Undeva insemnand la un judecator sau la un procuror?
- Si acolo, dar nu numai!
- Stiti ceva pe plan local ceea ce nu stim noi?
- Stiu doar ca de cand sunt eu primar asa ceva nu s-a intamplat, altceva nu stiu. Sau stiu ceea ce stiti si dv., cum un fost sef de politie obisnuit sa aduca dosare de cercetare la mai marii zilei a incercat sa faca acelasi lucru si cu mine. Cum a reusit si ce a reusit, iarasi se stie...
- Despre greva dascalilor ce spuneti, tinand seama ca si Aradul este afectat de aceasta greva?
- Ce pot sa spun mai mult decat a spus Guvernul, oamenii trebuind insa sa inteleaga ca acestea sunt resursele si posibilitatile momentului. Adica, de unde n-ai, sau ai putin, nu poti sa dai mai mult.
- De acord, dar aici intervine stiinta Guvernului de a ordona prioritatile si de a explica oamenilor argumentat aceasta ordine. La Arad care ar fi aceste prioritati, spre a reveni la ceea ce intereseaza pe mai toti romanii?
- Sunt multe, astept sa le discutam impreuna.
Monumentul Marii Uniri revine pe tapet
- Bun, atunci sa incepem cu Monumentul Marii Uniri despre care aproape nimeni nu mai vorbeste...
- Ba se vorbeste si chiar se face, si in acest sens as aminti eforturile senatorului Iotcu care a reusit sa atraga unele fonduri de la bugetul de stat, eforturi care, corelate cu demersurile intreprinse de noi, inseamna pentru inceput 15 miliarde de lei, bani care vor fi folositi la licitatia pentru gasirea locatiei viitorului Monument al Unirii.
- Cand se va face aceasta licitatie?
- Pana la sfarsitul lunii decembrie 2005.
- Se discuta - sau, ma rog - s-a discutat ca viitoare locatie pentru Monumentul Unirii Piata Avram Iancu...
- Asa este, aceasta fiind si opinia specialistilor in materie si dupa dezbaterea publica a proiectului il vom supune aprobarii Consiliului Local, urmand ca anul viitor Ministerul Culturii sa organizeze un concurs pentru cel mai bun proiect de monument.
- Sa dea Domnul sa vedem acest lucru pentru ca de un an si ceva se bate doar apa in piua, subiectul fiind foarte la moda in timul campaniei electorale pentru ca, dupa, el sa cada in uitare.
- Dupa cum vedeti, acum este altfel.
Imprumutul de 20 de milioane de euro
- O sa vedem si o sa urmarim. Altceva: in ce stadiu se afla modernizarea arterei principale care strabate orasul incepand cu intrarea in Arad dinspre Pecica si terminand cu iesirea spre Timisoara, lucru pentru care s-au imprumutat 20 de milioane de euro?
- In acest moment se liciteaza firma de consultanta care va supraveghea constructorul, iar in primavara se va organiza licitatia pentru desemnarea constructorului lucrarii, pentru ca in vara, daca toate lucrurile vor functiona cum vrem noi, sa incepem lucrarea propriu-zisa.
- Lucrare care va dura 30 de luni...
- Exact si pe care, probabil, ca o vom incepe din centru spre cele doua extremitati ale Aradului. As dori insa sa subliniez ca aceasta investitie este mult depasita de o alta, respectiv rezolvarea canalizarii si a drumurilor in cartierele Bujac, Gai si Sanicolaul Mic, investitie care totalizeaza 68 de milioane de dolari, rod al activitatii actualei administratii in, retineti, doar un an de zile.
- Am retinut. Apropo de modernizarea Caii Aurel Vlaicu: cum va fi carosabilul, el va cuprinde si actualele linii de tramvai?
- Nu, se va pastra actuala formula, cu liniile de tramvai separate si cu modernizarea principalelor intersectii de pe parcurs. Oricum, este de retinut ca lucrarile vor incepe efectiv in primavara-vara viitoare si vor dura cam doi ani si jumatate.
Voi candida din nou ca primar
- Deci, lucrarea va fi gata in 2008 cand dumneavoastra nu veti mai fi primar.
- De ce sa nu mai fiu?
- Pai, vi se termina mandatul. Sau veti candida pentru un nou mandat?
- De ce nu?
- Placerea dv., dar, tot de curiozitate, ce sanse va acordati?
- Bune, fiind convins ca aradenii ma vor vota din nou.
- Dreptul dv. de a crede acest lucru si al aradenilor sa... voteze, atunci cand va fi cazul. Pe ce va bazati insa aceasta incredere mare in viitorul dv.?
Falca explica motivele actualelor schimbari in Arad- Pe ceea ce am inceput si am facut in doar un an de zile, respectiv pe, deocamdata inca proiecte precum modernizarea drumurilor din Arad, despre care am vorbit mai inainte, despre alte proiecte precum Centura Aradului care va lega Aradul Nou de Subcetate, de modernizarea drumurilor din cartierul Alfa, de noua destinatie a Stadionului CFR, de viitorul supermarket din Piata Garii Aradul Nou, de modernizarea - si nu demolarea, cum gresit s-a scris - a Pietei Mihai Viteazul, de moder- nizarea sistemului de distributie a agentului termic, lucrari insumand sute de milioane de euro si care vor schimba radical fata Aradului.
- Ca veni vorba despre Piata Mihai Viteazul, multi va contesta ideea...
- Nu multi, ci doar unii rau intentioanti, cei care vorbesc despre demolarea pietei, lucru total gresit. Piata Mihai Viteazul urmand doar sa fie modernizata si transformata intr-o adevarata piata.
- Piata insa doar agro-alimentara.
- Intocmai si care este problema?
- Problema nu este a mea, ci a celor catorva sute de oameni care vand altceva decat produse agroalimentare, ei fiind cei care va contesta...
- Nu mai sunt atatia. Si apoi le-am oferit o alta locatie, in zona Confectiilor.
Piata Fortuna - intre zvon si realitate
- O alta piata contestata este Piata Fortuna...
- Pentru ce este contestata? A, protesteaza 30 de proprietari de garaje ale caror garaje vor fi demolate pentru a face loc celei mai mari investitii din istoria sistemului de incalzire din Arad. Ce este mai important: inlaturarea a 30 de garaje sau acceptarea unei investitii de 60 de miliarde de lei?
- Evident, ca nu asa trebuie pusa problema, dar trebuie intelesi si cei care s-au trezit cu somatia ca in doua zile sa-si demoleze garajele, treaba care oricat de patriot si aradean ai fii, nu-ti cade bine.
- Cei care au constructii pe domeniul public stiu ca atunci cand construiesti ceva iti asumi un asemenea risc.
- Haideti sa impartim lucrurile in doua. Mai intai, ce inseamna modernizarea sistemului de incalzire din zona Vlaicu-Fortuna?
- Inseamna schimbarea intregului sistem prin renuntarea la punctele termice traditionale si inlocuirea lor cu module termice, in zona montandu-se 36 de asemenea module. Nomal ca pentru realizarea acestor ample lucrari, respectiv pentru amplasarea acestor module ca si pentru conductele care vor pleca de la ele spre a alimenta 56 de scari de blocuri va fi nevoie sa asanam terenul prin demolarea unor garaje.
- De ce ati inceput cu punctul termic de langa Piata Fortuna?
- Pentru ca aici se inregistreaza cele mai mari pierderi din intreaga retea de distributie a agentului termic din Arad.
- Cladirea fostului punct termic mai ramane in picioare?
- Va ramane, dar ea va avea o functiune redusa.
- Celalalt aspect al problemei... Ce se va intampla cu Piata Fortuna propriu-zisa?
- Va fi modernizata in sensul ca va deveni o piata agroalimentara.
- Doar cu parter? Si cu cei care vand produse nealimentare ce se va intampla?
- Piata va avea doar parter. Cat despre cei care vand la ora actuala produse nealimentare deocamdata, lucrul acesta nu ne deranjeaza.
- Deci, nu va fi construit aici un supermagazin? Se vor-beste ca deja un american si-ar fi manifestat interesul pentru a ridica pe locul actualei Piete Fortuna un supermarket?
- Nu, eu nu stiu nimic despre asa ceva.
- Este limpede. Domnule primar, va multumesc pentru discutia purtata care, speram ca a lamurit multe lucruri.

Mircea Dorgosan - Adevarul

  • Eveniment cu parfum de ciuperci si multe VIP-uri pe metrul patrat

Sambata dimineata oficialitatile si ziaristii au fost invitati la inaugurarea ciupercarieiCele mai importante personalitati locale, secretari de stat din Ministerul Agriculturii, invitati de la Bucuresti, din Arad si din alte judete au participat sambata dimineata la inaugurarea celei mai mari investitii a acestui an, in municipiu: complexul ciupercilor champignon.
Situat pe Calea Bodrogului, acolo unde pana la revolutie (si putin dupa aceea) erau fermele Avicola, complexul este rezultatul unei investitii de aproape cinci milioane de euro. 
Isi propune sa devina lider de piata in Romania, in conditiile in care la scurt timp de la punerea sa in functiune a devenit unul dintre principalii furnizori in zona de vest a tarii.
"Suntem mandri de ce am realizat aici, a punctat presedintele firmei SC Champignons Prod SRL, Zoltán Böszörményi. Am avut curajul sa ne avantam intr-o afacere in agricultura, desi stim ca este riscanta, iar concurenta cu producatorii din alte state, unde cresterea ciupercilor se subventioneaza cu 40%, fata de zero procente in Romania, e neloiala si poate fi paguboasa pentru noi. Planul nostru, marturisit, este sa devenim cei mai buni. Pentru asta am investit aici 3,8 milioane de euro in teren si 1,1 milion euro in tehnologie. Vor urma si alte investitii, la fel de mari, pentru ca in acest domeniu trebuie sa invarti banii, ca sa ai rezultate".
Spre disperarea tehnicianului societatii, care raspunde de productie si incearca sa evite imbolnavirea culturilor de ciuperci, asistentei numeroase i-a fost prezentata si o celula de productie. 
Aici producatorul si-a asumat un mare risc: daca numai unul dintre invitati nu si-a dezinfectat incaltamintea inainte de intrarea in celula, intreaga productie aflata pe rod ar fi putut fi afectata. 
Ciupercile, ni s-a explicat, sunt foarte sensibile si trebuie ingrijite cu mare atentie; e suficienta o mica scapare, eludare a procesului tehnologic si normelor sanitar-veterinare, si in loc de castig iesi in pierdere…
Panglica de inaugurare a investitiei a fost taiata de proprietar, omul de afaceri Zoltán Böszörményi, si primarul Gheorghe Falca.

Andrei Ando - Observator

  • Ciocnire in lant din cauza cetii

Din cauza vitezei excesive s-a produs un grav accident langa SimandUn nou accident a avut loc sambata dimineata intr-un loc cunoscut pentru astfel de evenimente. 
Este vorba de o curba situata la intrarea in localitatea Simand, pe soseaua Arad-Oradea. 
Incidentul a fost provocat de un barbat de 55 de ani, aflat la volanul unui Audi, care a neglijat conditiile de vizibilitate redusa din cauza cetii, precum si marcajele care interzic depasirea in zona. 
El a efectuat o manevra riscanta si a intrat pe contrasens, izbindu-se violent de un TIR cu numere de Turcia. 
Acesta a trecut la randul sau pe contrasens unde a lovit frontal alt autoturism care circula regulamentar. 
In urma ciocnirii, au avut loc coliziuni intre mai multe masini. 
Soferul din Audi, a murit pe loc. 
O tanara din acelasi autoturism, precum si trei pasageri din cel de-al doilea au fost grav raniti, fiind transportati in stare grava la Spitalul Judetean din Arad. 
In timp ce politistii efectuau cercetari la fata locului, alt conducator auto a neglijat semnalizarile luminoase si a intrat cu viteza in TIR-ul turcesc.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • "Minunile" Socodorului

Socodor - comuna fara nici o strada dreapta - Virtual Arad News (c)2005Trenul trece prin cimitir, bufetul este in curtea bisericii si... nici o strada nu este dreapta.
Sunt cele trei minuni care ar putea infrati localnicii din comuna aradeana Socodor cu cei din Caracal.
In comuna te poti rataci oricand din cauza strazilor infundate si poti sa-ti cumperi o bere din curtea bisericii.
Mai mult decat atat, nu exista localnic care sa nu cultive... varza.
Comuna Socodor atrage atentia celor care au ocazia sa-i "calce pragul" prin cateva lucruri, denumite de localnici "cele trei minuni"
Asta deosebeste comuna, unde varza este ca la ea acasa, de celelalte localitati. 
Pentru localnici este deja o traditie. 
Nimeni nu se mai mira ca zilnic trenul trece prin cimitir. 
"Una dintre minunile Socodorului este si aceasta, anume calea ferata care trece prin mijiocul cimitirului. Datorita vechimii satului si a cimitirului - care se presupune ca ar fi din 1460 - nu s-a putut face mare lucru. Cand s-a umplut partea stanga a cimitirului cu decedati, la solicitarea preotilor si a Consiliului Parohial s-a acceptat si partea dreapta, dinspre sosea, sa fie atribuita cimitirului. Din cauza aceasta a ramas calea ferata exact in mijiocul cimitirului", a declarat Viorel Botoc, preotul ortodox din comuna Socodor. 
"A treia «minune» a Socodorului este faptul ca nici o strada nu e dreapta. 
Acest lucru are o explicate logica. Datorita vechimii comunei, care este atestata de prin secolul 12, cand, probabil, ca nici nu erau planuri urbanistice care sa dea o nota de ordine satului, s-a ajuns la aceasta situatie"
, a declarat Dimitrie Jura, primarul comunei Socodor. 
Localnicii comunei Socodor se mandresc cu cele trei minuni care trezesc interesul celor care nu sunt din zona.

F. M. - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]