Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 14 septembrie 2005
Stirile TVA aici
  • Pompierii aradeni si-au serbat ziua in mijlocul catatenilor

De ziua lor pompierii militari au efectuat demonstratii in fata publiculuiCu prilejul Zilei Pompierilor din Romania, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Judetean Arad a organizat ieri, pe terenul de sport al Colegiului National "Moise Nicoara", cateva exercitii demonstrative cu scopul de a face cunoscute publicului metodele si mijloacele de interventie specifice. Asistati de numerosi invitati, militarii din cadrul Detasamentului de Pompieri Arad au efectuat demonstratii de stingere a unui incendiu, salvari de la inaltime si sarituri de pe autoscara, de la o inaltime de aproximativ 25 de metri. De asemenea, echipajul de descarcerare al pompierilor aradeni a executat procedurile de taiere a unei caroserii avariate si recuperarea victimelor unui presupus accident rutier, folosind cele mai avansate tehnologii, aflate in dotarea autospecialei Mercedes Vito.
Oficialitatile prezente, cadrele in rezerva, colaboratorii Inspectoratului si ceilalti invitati, dar nu in ultimul rand copiii, au putut admira cea mai recenta achizitie a pompierilor - autospeciala Iveco Magirus, intrata in dotarea Detasamentului Arad in luna iunie a acestui an.
Festivitatile s-au incheiat cu receptia oferita de conducerea inspectoratului, in cadrul careia col. Marcel Lucaciu, inspectorul sef al IJSU Arad, a inmanat celor mai apropiati colaboratori ai institutiei diplome de onoare. 
Printre cei recompensati s-au numarat (si) prefectul Cristian Stragea si presedintele CJA Iosif Matula, care au fost alaturi de IJSU inca de la instalarea lor in functii. 

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Cuvinte grele pe scena CLM Arad !

Valentin Voicila a adus acuzatii administratiei localeZoltan Lovasz - noul director interimar al Teatrului "Ioan Slavici" - Consilierul Mihaela Vasil a demisionat
Anuntata cu doar un punct pe ordinea de zi, sedinta extraordinara a CLM de ieri "s-a mai intremat peste noapte", fapt care a facut ca subiectul nou propus sa transforme adunarea intr-una incendiara. 
Dezbaterile au inceput calm, inca de la sedinta pe comisii reunite, care a precedat CLM-ul propriu-zis. 
Viceprimarul Levente Bognar a anuntat consilierii locali ca primarul Gheorghe Falca lipseste de la sedinta deoarece se intalneste cu reprezentanti ai Ambasadei SUA, pentru deblocarea activitatii pe santierul Casarom din Subcetate. 
Apoi a adus la cunostinta consilierilor ca, pe langa indeplinirea unei formalitati, si anume delegarea unui viceprimar ca membru in comisia municipala de fond funciar (a fost ales Levente Bognar), trebuie sa mai aprobe si numirea unui director interimar la Teatrul "Ioan Slavici", in persoana actorului Zoltan Lovasz.
Asta pentru ca la concursul organizat in 29 august a.c., actorul Valentin Voicila a fost declarat respins, iar interimatul directorului Radu Cazan s-a incheiat. 
Prezent in sala, Valentin Voicila, la insistentele consilierului independent Gheorghe Curta, a primit dreptul sa vorbeasca. 
Si amarnic s-au cainat consilierii Puterii pentru ca au fost asa de generosi. 
Pentru ca a urmat unul dintre cele mai dure discursuri din cate s-au auzit vreodata in CLM Arad.
Sedinta furtunoasa la CLMVorbe grele si acuze cu nemiluita 
"Nu se poate sa va bateti joc de un oras intreg, d-le Bognar. Voi merge pana in Parlamentul Europei. Lucrurile sunt foarte grave. Teatrul «Ioan Slavici» se afla de un an in criza. Fosta conducere a teatrului a cheltuit sute de milioane de lei din ban public pe spectacole care nu au mai aparut. Cine era in acea perioada director artistic, nu cumva Zoltan Lovasz?! Si, atunci, cum poate fi director interimar cineva care a contribuit la haosul din Teatru? Cine raspunde pentru banii publici cheltuiti? In 29 august am dat concurs la teatru. Inainte de concurs mi s-a spus ca voi pierde - daca nu imi retrag apelul catre aradeni, in care spuneam ca regret ca l-am sprijinit in campanie pe Gheorghe Falca! Nu l-am retras, iar primarul Falca a hotarat sa ma pice. Totusi, m-am dus la concurs, la mizeria de concurs, desfasurat trei ore, ca la Gestapo: mi s-a dat un pahar de apa, iar Comisia avea cafele! Exista o caseta: vreme de trei ore am raspuns la toate intrebarile care mi s-au pus. Nu a contat. Am fost respins, am contestat rezultatul, iar contestatia mea nu s-a judecat, ca am aflat din presa ca la teatru va fi un alt director interimar. Asta-i concurs, atunci?! Asta-i concurs, cand primarul Falca, presedintele comisiei de examinare, semneaza ca a fost prezent, dar el nici nu s-a aflat in sala. Am fost umilit. S-a dorit sa nu castig, pentru ca l-am suparat pe Falca. Daca aveti un pic de respect pentru Valentin Voicila, pentru ce-a facut la Revolutie si in Teatru, ascultati caseta!"
Opozitia dezlantuita
Viceprimarul Levente Bognar a avut apoi o interventie prin care a reusit sa atenueze pentru moment tensiunea acumulata, sustinand ca il respecta pe Valentin Voicila, ca nu vrea sa manipuleze pe nimeni si ca ... abia s-a intors din concediu, astfel sa nu prea e in tema cu cele petrecute recent. "Oricum, astazi trebuie sa votam un director interimar la teatru, pentru buna functionare a institutiei pana se organizeaza un alt concurs. In ceea ce priveste celelalte chestiuni invocate, ele trebuie verificate temeinic".
Consilierii independenti Edeleni Coloman, Gheorghe Curta si Rodica Borza n-au pierdut insa prilejul sa puncteze si ei, acuzand "mascaradele de concursuri organizate de actuala Putere, la care iese cine trebuie". 
Opozitia dezlantuita, profitand de absenta primarului, a solicitat chiar retragerea proiectului de hotarare privind interimatul de la teatru, insa presedintele de sedinta Gheorghe Hutiu a propus consilierilor sa aleaga intre Valentin Voicila si Zoltan Lovasz. 
Consiliera CLM - Mihaela Vasil si-a inaintat demisiaDe vina sunt americanii!
Pana s-au impartit insa buletinele de vot, Valentin Voicila n-a pierdut prilejul sa nu-si continue atacul: "Primarul Falca fuge de responsabilitati. Stia ca vin astazi la CLM si de aceea se ascunde, ca la concursul meu. Stie ca nu poate raspunde la intrebari. De aceea nu-i aici, nu pentru ca au venit americanii. Nu mai dati vina pe americani, astea-s povesti!"
La votul secret, 12 consilieri au votat pentru Zoltan Lovasz, 6 pentru Valentin Voicila, iar un vot a fost anulat...
Demisia unui consilier
La finalul sedintei, consiliera municipala Mihaela Vasil (PD) a urcat vizibil emotionata la tribuna, anuntandu-si demisia din CLM. 
Dumneaei a devenit incompatibila cu functia de director al Casei Judetene de Pensii, optand pentru locul acesta din urma. 
"Regret ca plec din CLM, dar legea nu permite altfel. Va urez succes in continuare!”
Astazi, Partidul Democrat va desemna care dintre membrii sai, aflati pe lista cu care partidul s-a prezentat la alegeri, ii va lua locul Mihaelei Vasil. 
E vorba despre domnii Ladislau Hevesi, consilierul primarului, care prin functia sa ar fi incompatibil, Traian Vlaicu si Eusebiu Pistru. 
Consilierul György Tokay, viitorul ambasador al Romaniei in Estonia, s-ar putea sa paraseasca in curand si el consiliul, pentru a se prezenta la post.
Asadar, in toamna intram cu un consiliu "remaniat natural" prin jocul democratic al incompatibilitatii de functii.

Nicolae Oprean - Adevarul

  • Razboi cu pietarii

Liderul sindicatului pietarilor anunta continuarea protestelorPrimarul Falca da vina pe o conspiratie
Primarul aradean Gheorghe Falca sustine ca mafia pietelor s-a implicat direct in conflictul existent intre Primarie si comerciantii din Mihai Viteazul.
Acestia au solicitat municipalitatii autorizarea a trei mitinguri, care ar trebui sa aiba loc pe 14, 21 si 28 septembrie, dar nu au cerut nici macar o intalnire cu edilul pentru a gasi o solutie convenabila ambelor parti.
"Nu incearca sa-si rezolve problemele", a spus Falca despre protestatari. 
El i-a acuzat ca sunt manipulati de mafia care a fost mana in mana cu fosta conducere a pietelor. 
"Pietarii sunt sprijiniti sa mentina acest conflict. Nu sunt straine de acest lucru nici PSD si nici PPCD", a afirmat primarul. 
El a mai declarat ca pietarii sunt consiliati chiar de catre presedintele si primvicepresedintele crestin-democratilor aradeni, avocatii Alin Gherga si Cosmin Galu, precum si de catre avocatul Valeriu Rista. 
Acesta din urma a fost concediat de la societatea Top SA, care gestioneaza pietele Aradului si unde avea un salariu de 800 de euro pe luna.
Falca a povestit ca, intr-o emisiune televizata, a intrat intr-un dialog cu o femeie care are un chiosc in Piata Mihai Viteazul si care a fost de acord ca trebuie sa se faca modernizari. 
"Intrebati-o pe doamna cu langoseria ce a patit dupa acel telefon. A fost agresata si alti pietari i s-au adresat intr-un limbaj dur, nicidecum comercial. Nici nu a mai trecut prin piata", a explicat Falca.
Comerciantii nu sunt insa de acord cu pozitia primarului aradean. 
Ei spun ca acesta a autorizat mitingurile lor dupa ora 17,00 ca sa nu-i mai vada nimeni si ca presa sa nu mai poata sa scrie pentru a doua zi. 
Pietarii spun ca nu sunt de acord cu locatiile oferite pentru a se muta. 
"La Obor nu vine aproape nimeni nici macar la sfarsit de saptamana. Daca ne mutam acolo, falimentan", cred aradenii organizati in Asociatia comerciantilor din Piata Mihai Viteazul.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • S-a redeschis finantarea pentru modernizarea Garii Arad

S-a redeschis finantarea pentru Gara AradLucrarile executate, in valoare de 10 miliarde, au fost platite in sfarsit
Primarul Gheorghe Falca a anuntat ieri faptul ca, in urma interventiilor autoritatilor locale si a parlamentarilor DA, problemele legate de finantarea obiectivului de investitii Gara Arad au fost inaturate si ca banii au fost livrati. 
Mai mult, potrivit edilului local, lucrarile de reabilitare a statiei CFR vor fi reluate de luna viitoare si vor viza, de aceasta data, interiorul imobilului. 
"Desi nu este un obicctiv aflat in subordinea CLM, am facut cateva verificari acolo. Este vorba de Gara din Arad, care a intrat in programul de modernizare a unor statii de cale ferata importante din Romania, program in valoare de 60 de milioane de dolari. Noi am emis autorizatii de constructie, exista deja un constructor si s-au facut cateva interventii, dupa care lucrarile au fost sistate timp de cateva luni", a detaliat edilul local. 
Banii nu au fost, livrati de minister si, ca atare, lucrarile vor fi sistate. 
Situatia a fost deblocata insa acum, cand 10 miliarde de lei (valoarea investitiilor realizate deja acolo) de firma ICIM au luat drumul Aradului.
Termenul de finalizare a amplei lucrari de reabilitare a garii - care vizeaza refacerea si modernizarea celor cinci corpuri de cladire, reabilitarea retelei de apa, a peronului de pe linia I si lucrari de rezistenta la arhitectura subsolului - a fost stabilit pentru finele anului 2006. 
Este insa posibil ca lucrarea sa se prelungeasca pana la inceputul lui 2007, in conditiile in care lucrari suplimentare au fost deja anticipate. 
Primarul este increzator ca lucrarile vor merge struna, in conditiile in care, desi va fi iarna, se va interveni in interior si ca la finele proiectului "vom avea un obiectiv modern care sa ne reprezinte in sfarsit"
Investitia din Gara Arad se cifreaza in jurul sumei de 70 de miliarde lei si vizeaza cateva modificari importante in interiorul imobilului, care nu vor afecta imaginea ansamblului arhitectonic.
La finalizarea lucrarii, executivul local este decis sa inceapa negocierile cu Regionala CFR Timisoara pentru platoul din fata garii, care apartine ultimei institutii.

Adriana Barbu - Observator

  • Sindicate nemultumite 


Sindicatele din Invatamant se considera ignorate de catre GuvernCadrele didactice din invatamantul preuniversitar sunt ignorate atunci cand se iau decizii care le priveste in mod direct.
Afirmatia apartine reprezentantilor sindicatului democratic din invatamant. 
Membrii acestuia sunt nemultumiti ca nu au fost consultati in timp util cu privire la doua proiecte de legi. 
Ei spun ca trebuie sa existe un dialog permanent intre sindicate si factorii de decizie, conform reglementarilor nationale si internationale. 
Liderii sindicali si-au exprimat in cadrul unei sedinte a colegiului liderilor nemultumirile fata de ignorarea sindicatelor de catre guvern in luarea deciziilor care privesc salariatii din invatamant. 
Este vorba de doua proiecte de lege, elaborate fara consultarea lor. 
Ei spun ca acestea le-au fost puse in fata, cu un termen de doua zile in care sa formuleze eventuale propuneri. 
Termen mult prea scurt. 
Desi proiectele au si parti pozitive, exista mai multe aspecte care ii nemultumesc pe sindicalisti. 
Sindicalistii mai spun ca proiectul prevede ca jumatate din consiliul de administratie al scolii sa fie alcatuita din parinti si agenti economici, si ei se tem ca acest lucru va stirbi autoritatea institutiei. 
De asemenea, alt aspect negativ il constituie posibilitatea ca elevul sa-si conteste nota data de profesor.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]