Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 14 mai 2005

Stirile TVA aici

  • 15 ani de existenta a Universitatii de Vest "Vasile Goldis"

Manifestarile cu ocazia a 15 ani de la infiintarea Universitatii de Vest au inceput in fata monumentului lui Vasile GoldisZilele Academice Aradene au marcat 15 ani de istorie institutionala a Universitatii de Vest "Vasile Goldis". 
Manifestarile cuprinse in programul Zilelor Academice, la aceasta editie jubiliara, au inceput ieri dimineata cu un Te Deum si depuneri de coroane la monumentul marelui corifeu al Unirii, Vasile Goldis, patronul spiritual al universitatii. 
Slujba a fost oficiata de un sobor de preoti, in frunte cu PS Timotei Seviciu, episcop al Aradului, Halmagiului, Ienopolei si Hunedoarei, in prezenta conducerii universitatii, a oficialitatilor aradene si a oaspetilor din strainatate, moment insotit de o parada militara, in centrul orasului, la monumentul lui Vasile Goldis.
Activitatile aniversare au continuat in sala mare a Teatrului Ioan Slavici, plina de studenti, profesori, invitati, oficialitati. 
Cuvântul aniversar a apartinut rectorului Universitatii de Vest "Vasile Goldis", prof. univ. dr. Aurel Ardelean, care a punctat reperele evolutiei academice a universitatii in toti acesti 15 ani si a conturat perspectivele universitatii in contextul integrarii in spatiul european al invatamântul superior si cercetarii stiintifice, conform exigentelor stabilite prin Declaratia de la Bologna. 
Rectorul UVVG - Aurel Ardelean a punctat reperele evolutiei academice Pasi importanti in aceasta directie au fost facuti prin cooperarile stiintifice cu peste 50 de institutii academice din intreaga lume, carora ieri i s-a mai adaugat una - Universitatea din Heidelberg - cu care s-a semnat un protocol de colaborare. 
Au adresat cuvinte de salut, la festivitatea de aniversare, PS Timotei Seviciu, prefectul judetului Cristian Stragea, presedintele Consiliului Judetean Arad Iosif Matula, primarul municipiului Arad Gheorghe Falca, vicepresedintele Consiliului Judetean Arad Gavril Buza, inspector scolar general Marius Göndör, presedintele Ligii Studentilor de la UVVG Octavian Potolia si, din partea Ministerului Educatiei si Cercetarii, prof. univ. dr. Vasile Isan, director general al Directiei Generale de Integrare Europeana si Programe Comunitare din cadrul MEC. 
Rectorul Aurel Ardelean s-a referit in acest context si la dialogul pe care l-a avut recent cu ministrul Mircea Miclea si la viitoarea participare a unei echipe ministeriale la conferinta de la Bergen, Norvegia, unde se va discuta si integrarea invatamântului superior privat in structurile europene. 
In cadrul festivitatii de aniversare de ieri, personalitati stiintifice, oficialitati, oameni politici, colaboratori si membri fondatori ai universitatii, decani si directori au fost distinsi cu medalii jubiliare cu brevet, acordându-se de asemenea si diplome de excelenta si diplome de onoare. 
Distinctiile cele mai inalte - Doctor Honoris Causa - au fost oferite pentru doua personalitati din lumea academica internationala: prof. univ. dr. Edouard Jagodnik, presedinte al Federatiei Europene a Scolilor Superioare (FEDE), Franta, si prof. univ. dr. Markus Buchler, de la Universitatea din Heidelberg, Germania. 
Atmosfera distinsa specifica acestor manifestari academice a fost intretinuta de Corul "Emil Montia", dirijat de prof. Gheorghe Flueras. 
Colaj cu principalele momente din viata UVVG Manifestarile dedicate Zilelor Academice Aradene au mai cuprins lansarea monografiei "Universitatea de Vest Vasile Goldis - 15 ani de invatamânt superior" si a lucrarii "Universitatea de Vest Vasile Goldis in presa aradeana", vernisarea expozitiei de fotografii "Alma Mater Aradensis, 15 ani de existenta", a expozitiei de carte a Editurii Vasile Goldis University Press si a expozitiei de carte veche, la Biblioteca Centrala Universitara "Tudor Arghezi". 
Cu acest prilej aniversar, s-a inaugurat Centrul de Informatica si Comunicatii INFOCOM la Complexul Universitar Zarandul, s-a pus piatra de temelie a Centrului Multimedia la Facultatea de Stiinte Juridice, s-a inaugurat Centrul de Cercetare, Istorie si Teorie Literara "Ioan Slavici" la Palatul Românul si s-a lansat volumul "Viata si opera lui Ioan Slavici" (Contributii inedite) semnat de prof. Melente Nica. 
In cursul dupa-amiezii s-au desfasurat comunicarile stiintifice pe 19 sectiuni, la care cadrele didactice au sustinut peste 450 de referate, iar seara s-a incheiat la Complexul Universitar Macea, unde participantilor li s-a oferit un concert folcloric si un spectacol studentesc de dansuri populare, precum si un dineu oficial oferit de Senatul Universitatii. 
Comunicarile stiintifice pe sectiuni, workshopurile, continua si astazi la Castelul de la Macea, alaturi de sesiunea de comunicari si referate a cercurilor stiintifice studentesti, urmate de un program artistic sustinut de echipele artistice studentesti ale universitatii.

Catalina Latu - Adevarul

  • Aradul a ratat 3000 de locuri de munca si o investitie de 40 de milioane de euro

Nemtii nu se arata interesati de zona industriala oferita de aradeni - Virtual Arad News (c)2005"I-am condus la teren, care, spre ghinionul nostru, era imbibat cu apa pentru ca tocmai se topise zapada si, dupa ce au stat o ora acolo, au plecat sa viziteze orasul. 
Au vazut ca Aradul nu avea o oferta substantiata din punct de vedere medical sau cultural. 
Trebuia sa aiba de unde sa cumpere si unde sa se distreze. Chiar discutau cat e pana la Budapesta, unde urmau sa mearga la cumparaturi. A doua zi, la 7 dimineata au plecat, iar investitia se deruleaza in Polonia" - declara Sorin Vasilescu, consilier in cadrul Agentiei Romane pentru Investitii Straine
Aradul a ratat o investitie de 40 de milioane de euro, fiindca nemtii care ar fi vrut sa isi deschida aici o fabrica nu au putut fi convinsi de autoritatile locale ca orasul nostru nu este plictisitor si... noroios. 
In consecina, s-au orientat catre Polonia, unde isi vor deschide o uzina cu 3000 de angajati. 
Firma in cauza este renumita MAN, specializata in construirea de camioane de mare tonaj.
MAN si-a trimis reprezentantii la Arad. Acestia au vizitat un teren de 150 de hectare, discutand cu un grup restrans al autoritatilor locale. 
Nemtii au fost insotiti de angajati ai Agentiei Romane pentru Investitii Straine. 
S-a optat pentru Arad fiindca aici era disponibil un teren de 150 de hectare, dotat cu toate utilitatile. Nemtii au venit, au vazut si au plecat. 
Cei care cunosc dedesubturile discutiilor spun ca au strambat din nas inca din primul moment, ajungand la Arad cu ideea de a merge mai departe, in Polonia... 
Autoritatile locale nu au reusit sa ii convinga sa ramana in orasul nostru, desi in joc era o investitie de zeci de milioane de euro si crearea a 3000 de locuri de munca!
La Arad, conducerea firrnei MAN a vizitat o clinica si o scoala. 
Nemtii au fost surprinsi sa constate tehnologia depasita care se preda la noi, dar si lipsa de interes a tinerilor. 
Si-au manifestat neincrederea in faptul ca orasul ar putea furniza un numar atat de mare de specialisti care sa fie absorbiti de investitorii straini. 
Apoi au remarcat ca Aradul e deficitar la capitolul institutiilor de cultura si al locurilor de petrecere a timpului liber, iar sotiile lor nu s-ar putea destinde in oras. 
Fiindca nu au gasit nici scoli cu limba de predare engleza, iar autoritatile locale nu au reusit sa ii convinga sa investeasca la Arad, nemtii s-au orientat spre Polonia, acolo unde vor ansambla 15.000 de camioane anual.
Pentru deficienta Aradului legata de scolile englezesti pierdem multi investitori. 
Municipalitatea a contactat si universitatile, le-a rugat sa incerce sa creeze profile de limba straina. 
Investitorii straini cer si informatii legate de forta de munca, de sindicatele din oras. Un element care cu certitudine ca ne scade- cota este partea electrica a utilitatilor, care la noi in tara nu tine de municipalitate, ci de o firma privata.

Andrei Ando - Observator

  • Bursa pentru rromi, intre pretentii, dezinteres si lipsa de perspective

Bursa locurilor de munca pentru etnia rroma a oferit o sansa pentru cetateniVineri, 13.... 13 rromi si-au gasit loc de munca, la Bursa ce le-a fost dedicata
Bursa locurilor de munca pentru persoanele de etnie rroma, organizata ieri de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca a Judetului Arad, a scos la iveala o serie de probleme cu care se confrunta aceasta categorie sociala. Este vorba, in primul rand, de marginalizarea la care sunt supuse aceste persoane, de lipsa de perspective, de lipsa increderii din partea angajatorilor, dar si de dezinteresul de care au dat dovada multi dintre rromi.
La ora 9,00, ora de incepere a Bursei, in fata Restaurantului Bingo, din Piata Garii, erau cateva zeci de persoane. 
Cu mult mai putin fata de numarul obisnuit de "clienti" care participa la acest gen de evenimente. 
Desi trebuia sa fie o sansa pentru cei mai multi dintre reprezentantii etniei, la Bursa Locurilor de Munca dedicata in exclusivitate rromilor nu s-au prezentat decat cativa. De partea cealalta, la fel. 
Cu alte cuvinte, interesul celor fara loc de munca a fost pe masura interesului aratat de firmele aradene. 
Desi AJOFM Arad a contactat peste 80 de societati comerciale, la evenimentul de ieri au ajuns mai putin de 20. 
Cat despre oferta, aceasta a existat, dar a fost sub masura asteptarilor. 
Atat a lor, a celor ce cautau un loc de munca, cat si a noastra, pentru ca am sesizat ca printre cele 154 de locuri de munca nu exista nici macar unul care sa necesite pregatire liceala. Ce sa mai vorbim de una superioara?!
Per ansamblu, nu putem spune caBursa de ieri nu a fost o reusita. 
In fond, in urma ei, au fost angajate 13 persoane si au fost selectate in vederea incadrarii alte 76 de persoane. 
Ocupatiile pentru care rromi s-au "batut" au fost constructor cai ferate, manipulant, montator aparatura electrica si muncitori necalificati -ocupatii de care cei mai multi dintre cei ce au trecut pragul Bursei s-au declarat nemultumiti. 
"As fi vrut un post pentru care sa primesc macar sase, sapte milioane de lei", ne declara una din reprezentantele etniei. 
Desi studiile pe care le avea se limitau la cateva clase, pretentiile financiare - am adauga noi - erau destul de ridicate! 
Un alt mod de a castiga un ban - "Domnu', nu cumperi un ceas?"
Asa cum spuneam, Bursa de ieri a fost dedicata in exclusivitate unei paturi sociale extrem de defavorizate, numai ca reprezentantii etniei nu prea si-au manifestat disponibilitatea sa participe. 
Ba mai mult, in timp ce unii macar si-au dat interesul sa caute un loc de munca cinstit, altii au apelat la aceleasi metode de castig cu care ne-au obisnuit. 
In timp ce Stefan Pascu, directorul AJOFM Arad, incerca incerca sa explice utilitatea unui astfel de demers, cum este Bursa Locurilor de Munca, in sala in care se desfasura conferinta de presa a intrat val-vartej o piranda, insotita de un tigan (din cei cu palarii mari si geaca de piele) si un puradel, care s-a repezit direct la masa jurnalistilor intreband: "Domnu', nu cumperi un ceas? Hai ca-i da firma! si ti-l dau ieftin... Numa' doua milioane!" Intrebata daca nu cumva ar vrea sa se angajeze, replica pirandei a venit cat se poate de descurajatoare; "Da' ce-s proasta?!" 
Asadar, no comment!

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Arad-capitala culturii

Targul de carte a reunit mai multe edituriAradul se va transforma in urmatoarele doua saptamani intr-o veritabila capitala a culturii. 
Primul eveniment este targul de carte euroregional unde cititorii aradeni vor descoperi edituri prestigioase cu o oferta tentanta. 
Targul va avea loc in acest sfarsit de saptamana. 
Aflat la cea de-a 4-a editie, el va reuni edituri din euroregiunea DKMT precum si cateva edituri cunoscute din afara acesteia. 
Toate editurile care vor fi prezente la targ vor face reduceri de pana la 30 la suta la vanzarile de carte. 
Al de-al doilea eveniment cultural este festivalul de teatru de camera si underground care aduce trupe din tara si strainatate si nume celebre ale teatrului romanesc. 
Festivalul ajuns la cea de-a treia editie se va desfasura in patru locatii: sala studio si sala mare a teatrului Ioan Slavici, sala teatrului vechi si unul dintre cluburile aradene. 
Cele doua evenimente au devenit o traditie pentru aradeni si sunt mult astepatate de iubitorii de carte si de teatru.

Camelia Catean - Televiziunea Arad

  • "Cow Competion"

Timp de o saptamana la Arad s-a desfasurat "Cow Competition" - Virtual Arad News (c)2005La Arad a demarat proiectul numit "Cow Competition" sau Competitia Vacilor, obicei frecvent intalnit in tarile occidentale, dar mult mai putin cunoscut la noi.
In cadrul acestui project sustinut de firma aradeana "Manitoba", un numar de opt vaci pictate in culori vii vor "paste" timp de o saptamana, pe spatiul verde din fata Palatului Administrativ din Arad, spre placuta surpriza a trecatorilor.
Din dorinta de a-i ajuta pe tinerii artisti plastici, cei de la Manitoba s-au gandit sa demareze un astfel de project, inspirat din Expozitia mondiala numita "Cow Parade".
Totul a inceput in noiembrie 2004, atunci cand mai multor tineri artisti plastici aradeni li s-a solicitat sa prezinte idei originate pentru pictarea unei vaci, din cele peste 300 de picturi primite, juriul selectand un numar de opt, care au fost de altfel premiate de catre organizatorii concursului.
Dar aceasta nu a fost totul, cele opt lucrari, sub forma unor vaci in marime naturala realizate din fibra de sticla, sunt prezente pe spatiul verde din fata Palatului administrativ, unde "pasc" spre deliciul aradenilor.

Supliment - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]