Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 13 octombrie 2005
Stirile TVA aici
  • "Carte multa nu se cere/ Corigenti-s la putere"

Prefectul Cristian Stragea a luat la cunostinta de doleantele sindicatelor din InvatamantIeri, intre orele 11-12, toate prefecturile din tara au fost pichetate de membrii sindicatelor din invatamantul romanesc
In fata Prefecturii judetului Arad, imediat dupa ora 11, s-au adunat in jur de 150 de educatori, invatatori si profesori, membri ai Sindicatului Democratic Invatamant Arad si ai Sindicatului Liber din Invatamantul Aradean. 
Pichetarea Prefecturii s-a desfasurat pasnic, cadrele didactice purtand lozinci pe care se putea citi: "Unde a disparut 2 la suta?", "Voi faceti reforma, noi cersim de foame", "Tichete de masa", "Anularea OG 63"
Unele pancarte erau mult mai inspirate si starneau atat rasul, cat si comentariile acide ale trecatorilor: "Mai am un singur dor / Sa-l vad pe Tariceanu profesor / Si pe Basescu-nvatator" sau "Carte multa nu se cere / Corigentii-s la putere".
Sindicalistii au intocmit o platforma de revendicari "vitale pentru bunul mers al invatamantului romanesc" care a fost inmanata prefectului Cristian Stragea. 
Acesta a coborat in mijlocul profesorilor, in jurul orei 11,45, si a promis ca va transmite mai departe cererile lor. 
In cadrul discutiilor pe care le-a purtat cu liderii locali ai celor doua sindicate, prefectul Cristian Stragea a subliniat ca o serie dintre revendicari (cum ar fi decontarea abonamentelor de transport pentru elevii si profesorii din mediul rural) nu tin de centru, ci fac parte din atributiile administratiilor locale: "Daca se vorbeste despre autonomie administrativa locala, atunci trebuie ca reprezentantii acesteia sa isi asume toate obligatiile care le revin. De aceea, ei sunt cei obligati ca atunci cand isi impart bugetul sa aloce, de la inceput, si sumele necesare unor astfel de decontari", a precizat prefectul.
Membrii celor doua sindicate din invatamantul aradean sunt total nemultumiti de faptul ca Guvernul Tariceanu intentioneaza sa aloce, pentru anul viitor, un procent din PIB mai mic decat cel alocat pentru anul in curs, in ciuda faptului ca, potrivit celor stabilite de comun acord, acest procent trebuia sa fie de cinci la suta. "Consideram ca nu ar fi posibila o reforma reala in invatamant fara o finantare corespunzatoare, iar cei implicati in actul de educatie, cadrele didactice, elevii si parintii lor vor avea de suferit" – spune liderul SDI Arad, prof. Danut Ienasescu.

Mihaela Cerna - Observator

  • In 2006 Autostrada Bucuresti - Nadlac va fi prioritatea Ministerului Transporturilor

Finantarea autostrazii spre Szeged a fost cuprinsa in bugetul pe 2006Dupa ce ani de zile autostrada Nadlac-Arad-Timisoara-Deva-Sibiu-Bucuresti a fost lasata de izbeliste, in favoarea Autostrazii Transilvania, pentru anul viitor Ministerul Transporturilor a stabilit ca legatura rutiera dintre vestul Romaniei si Capitala reprezinta prioritatea numarul unu in strategia privind lucrarile de infrastructura.
In proiectul bugetului de stat pe 2006, aprobat luni de Guvernul Romaniei, la Ministerul Transporturilor, cel mai important proiect este culoarul IV paneuropean, urmat de refacerea infrastructurii in zonele afectate de inundatii, construirea de centuri de ocolire in orase (unde Aradul sta deficitar si ar putea printr-un lobby puternic sa obtina fonduri pentru a rezolva aceasta problema) si reabilitarea infrastructurii feroviare.
Avand in vedere faptul ca Ungaria se afla intr-o stare avansata la lucrarile legate de prelungirea autostrazii spre Szeged demararea investitiei la partea romaneasca a culoarului IV este prevazuta pentru anul viitor, sperand sa se finalizeze pana in 2010, cel tarziu 2011. 
In urma unor investitii totale de 4,75 de miliarde de euro, fonduri asigurate partial de institutiile europene, vom avea 826 de kilometri noi de autostrada. 
Traseul coridorului a fost negociat cu Uniunea Europeana si se regaseste in anexa Tratatului de aderare asumat atat de UE, cat si de Romania.

Cosmin Mihuta - Adevarul

  • Politia aradeana ramane fara sefi

Comandantul Politiei Arad - Ioan Dascalu promite schimbari in PolitiePolitia aradeana va ramane in scurt timp fara sefi. 
Dupa ce in cursul saptamanii trecute au fost destituiti 2 politisti din conducerea Politiei Muncipiului Arad si 6 cadre din cadrul Biroului de Politie Santana, alti doi si-au dat demisia "din motive personale"
In toate cazurile posturile au fost scoase la concurs.
Politisti cazuti la control
Doi politisti, aflati in conducerea Politiei Municipiului Arad si sase cadre din cadul Biroului de Politie Santana au fost destituiti pentru management defectuos si nereguli. 
Un control a fost declansat la Politia orasului Santana, ocazie cu care au fost constatate o serie de nereguli. 
In perioada controlului, seful Politiei Santana, comisar Aurel Andea si-a inaintat raportul pentru pensionare anticipata, raport aprobat de seful I.P.J. Arad si inaintat la I.G.P. – Directia Management si Resurse Umane. 
In urma controlului au fost sanctionate sase cadre de la Politia orasului Santana. "Ioan Dascalu, comandantul Inspectoratului Judetean de Politie Arad a dispus efectuarea unui control tematic pe linie de ordine publica la Politia Municipiului Arad", a declarat Camelia Tuduce Berar, purtator de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Arad. 
Echipa de control a constatat o serie de nereguli care au evidentiat un management defectuos din partea adjunctului sefului Politiei Municipiului Arad, precum si a sefului Biroului de Ordine Publica. 
In urma celor constatate, prin dispozitia sefului I.P.J. Arad, adjunctul sefului Politiei Municipiului Arad, pe linie de ordine publica, comisarul Gheorghe Nica si seful Biroului de Ordine Publica, subcomisar Calin Iercan, au fost eliberati din functie pentru indeplinirea necorespunzatoare a atributiilor de serviciu. 
Deocamdata cercetarile continua. In functie de ceea ce se va constata, vor fi facute si alte destituri. 
Pentru ocuparea tuturor posturilor libere vor avea loc concursuri.
Motive personale pentru a pleca din functie
Comisarul Ioan Puie, adjunctul pe probleme de ordine publica a sefului Inspectoratului Judetean de Politie Arad a inaintat un raport prin care solicita eliberarea sa din functie din motive personale. 
Raportul a fost aprobat de catre subcomisarul Ioan Dascalu, seful Inspectoratului Judetean de Politie Arad care l-a trimis sefului Inspectoratului general al politiei, chestor Dan Valentin Fatuloiu. 
In aceeasi zi, comisarul sef Ioan Cotrau, seful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Arad a solicitat in cadrul unui raport eliberarea sa din functie tot din motive personale. 
"Solicitarea comisarului sef Ioan Cotrau nu are vreo legatura cu scandalul generat in presa de catre exportatoarea de animale vii, Saveta Matis", a declarat Camelia Tuduce Berar, purtator de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Arad. 
Comisarul sef Ioan Cotrau a fost invinuit in presa de catre Saveta Matis, o exportatoare de animale vii, ca ar fi corupt. 
Saveta Matis a provocat un scandal de proportii prin sechestrarea a trei medici veterinari in ferma sa. 
Ambele rapoarte au fost aprobate, cei doi politisti urmand sa ocupe posturi conform pregatirii detinute. si aceste doua posturi ramase vacante vor fi scoase la concurs.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Vot in Senat pentru trecerea Registrului Comertului la Camera de Comert

Se prevede ca Registrul Comertului sa treaca la Camera de Comert - Virtual Arad News (c)2005Nevotata inca de deputati, o initiativa legislativa naste controverse
Veste buna pentru Camerele de Comert din intreaga tara si, implicit, pentru cea de la Arad. 
Sursa de venituri reprezentata de Registrul Comertului (RC) se va reintoarce, acest lucru urmand sa fie realizat printr-un act normativ ce a trecut deja de senatori si urmeaza sa fie votat de deputati. 
"Am votat legea Camerelor de Comert prin care am acceptat trecerea Registrului Comertului in subordinea Camerelor din subordinea Ministerului Justitiei. Este exprimarea dorintei oamenilor de afaceri pe care noi am respectat-o", a declarat imediat dupa vot senatorul democrat Nicolae Iotcu.
Abia votata de senatori, legea are deja contestatarii sai. 
Senatorul social democrat, Dan Ungureanu - un aprig sustinator, pe vremea cand era prefect, al trecerii RC la Ministerial Justitiei - a replicat: 
"Este o greseala!" 
Senatorul Ungureanu a apreciat ca Registrul trebuia, pentru o mai stricta supraveghere a activitatii, sa ramana in sistemul strict al Justitiei. 
"O activitate buna a fost pusa in discutie. Interventia justitiei ar fi dat o mai mare certitudine actelor", a declarat Ungureanu adaugand ca acest lucru va aduce mari beneficii Camerei de Comert.
In momentul de fata, la Arad, Camera de Comert, Industrie si Agricultura are circa 500 de membri, dar numarul agentilor economici inregistrad la nivelul judetului trece de 24.000. 
Chiar daca se ia in calcul numarul agentilor care si-au depus bilantul contabil la nivelul anului trecut, tot raman circa 11.000 de firme.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Recviemul de Mozart

Recviemul de Mozart prezentat pe scena filarmonicii din AradIn preziua deschiderii noii stagiuni, orchestra Filarmonicii, in colaborare cu corul si solistii institutiei similare din Debretin, dirijate de dr. Dorin Frandes, a prezentat in sala mare a Palatului Cultural Recviemul lui W.A.Mozart. 
Concertul organizat de UDMR a reusit sa fie unul de zile mari, cu sala plina, peste asteptarile noastre. 
Cu toate ca nu s-au putut afla la timp in nici un fel numele dirijorului dc cor, al celor patru solisti, ceea ce reprezinta o lipsa de respect fata de munca lor, deloc usoara, noi ne-am straduit sa consemnam evenimentul.
Corul maghiar, bine instruit de Peter Erdely, in primul rand din punct de vedere tehnic, a reusit sa aiba o prestatie mai mult decat onorabila, demonstrand ca o formatie cu voci mai modeste decat cele ale Filarmonicii nostre, de exemplu, poate canta expresiv, adecvat genului propus, cu o buna dictie, pe fondul unei discipline exemplare. 
Personal, ma asteptam la o latina accentuat maghiarizata, insa pronuntia a fost acceptabila.
Solistii, la randul lor, s-au incadrat in fluxul muzical cu o daruire ce nu poate fi decat benefica. 
Soprana Kiesnyansyky Tunde a dat vocii sale limpezi un timbru si expresie adecvate genului. 
Mezzosoprana influetata de tendintele moderne de interpretare bachiana (oare cine stie cum se canta mai demult?) a aplicat stilul cu delicatete si bun gust, ceea ce ne duce cu gandul la invechirea vinurilor. 
Tenorul Komodi Kalory, cu timbru aparte, cu un vibrato caracteristic, s-a incadrat corect in lumea sonora mozartiana. 
Basul Socs Ferenc, de fapt un bariton, a reusit sa-si exploateze cu inteligenta resursele vocii sale adaptandu-le cerintelor de moment.
Poate ca asemenea colaborari ar trebui sa se repete, caci sunt cat se poate de instructive si folositoare.

Hugo Hauptman - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]