Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 13 aprilie 2005

Stirile TVA aici

  • Traficanti pe bancile scolii

Droguri si Mein Kampf descoperite la elevi de liceuO retea de elevi si studenti vindea droguri in liceele din Arad
O retea de traficanti de droguri, din care faceau parte mai multi elevi si studenti, care isi vindeau marfa chiar in scoli, a fost anihilata recent la Arad.
Actiunea a fost organizata de lucratorii Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Arad, impreuna cu un procuror de la Biroul teritorial al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. 
Ancheta a fost declansata la sfarsitul anului trecut, cand au aparut informatii ca la Liceul "Iuliu Maniu" din centrul orasului se vand si se consuma stupefiante. 
Astfel, a fost identificat M.C., de 17 ani, elev la Liceul Forestier, care era atat traficant, cat si consumator. 
Acesta a fost prin in flagrant, pe data de 23 februarie 2005, si s-a stabilit ca drogurile pe care le avea asupra lui proveneau de la alt minor, V.I.F., de 17 ani, elev la Liceul "Iuliu Maniu".
Marijuana si "Mein Kampf"
Politistii sub acoperire au reusit sa se infiltreze in retea si sa faca mai multe cumparaturi. 
Astfel ca, pe 3 martie, cel de-al doilea elev a fost prins si el in flagrant. 
Din declaratia lui a reiesit ca primise drogurile chiar de la un coleg de clasa, G.A., de 17 ani. 
La perchezitia efectuata la domiciliul sau au fost gasite mai multe pagini extrase de pe Internet, in care era descrisa reteta de cultivare si preparare a marijuanei, precum si o traducere din opera lui Hitler, "Mein Kampf"
Pe 7 martie, G.A. a fost surprins in timp ce vindea cantitatea de 1,6 grame de cannabis chiar in incinta scolii. 
In aceeasi zi au mai fost identificati si capturati T.M., de 18 ani, elev la acelasi liceu, si Mircea Alexandru Sas, de 24 de ani, care furnizau drogurile.
250.000 de lei gramul de cannabis
Politistii au continuat filajul si, pe 12 martie, a fost prinsa in flagrant si Deianira Tabita Dulhaz, de 21 de ani, studenta la Facultatea de Informatica din Timisoara, care oferea spre vanzare cantitatea de sapte grame de cannabis. 
Ea le-a declarat anchetatorilor ca a cumparat drogurile, cu 250.000 de lei gramul, de la colega ei, Nora Odetta Alexandrescu, de 28 de ani. 
In urma unei perchezitii la domiciliul sau a mai fost gasita o cantitate de inca 4,8 grame de cannabis. 
Tanara a spus insa ca drogurile apartin fratelui ei, Mihai Alexandrescu, 24 de ani, care este tot student. 
Toti membrii retelei sunt cercetati in stare de libertate sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de stupefiante.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Drumurile judetului, tot cum le stim

Bani prea putini pentru reparatiile drumurilor judeteneO noua prezentare facuta de Consiliul Judetean pe tema starii drumurilor judetene indica un lucru deja arhicunoscut: ca Aradul, asemenea celorlalte judete, sta extrem de prost la acest capitol si ca interventiile ce vor avea loc in acest an nu vor aduce schimbari substantiale pe aceasta componenta. Din cei 1078 km de drumuri aradene doar 725 sunt cu imbracaminti moderne (asfalt), 288 sunt pietruite, 65 sunt drumuri de pamant si... nici macar un km de drum judetean nu atinge standarde occidentale.
In fapt, din totalul tronsoanelor de drum doar 132 de km sunt intr-o stare buna, 252 de km se prezinta mediocru, in timp ce 628 de km sunt intr-o stare foarte rea (!), ceea ce, din pacate, reprezinta 58% din totalul drumurilor din judet. 
Mai mult, 65 km sunt aproape impracticabili. 
Directorul Administratiei domeniului public si privat al judetului, Gheorghe Campan, a sustinut ieri ca, din cei 725 de km de drumuri asfaltate, 75% au durata de serviciu expirata iar o serie de tronsoane au nevoie de reparatii urgente. 
Este vorba de drumuri precum cel dintre Pancota si Ineu, cel care face legatura intre Sebis si Moneasa, Arad - Curtici, Arad -Lipova, Arad - Felnac, Nadab - Seleus, Pancota - Santana, Julita - Madrigesti, Zimandul Nou - Santana, Sistarovat - Lipova, adica nu mai putin de 234 de km de drumuri judetene.
Un vis de peste doua mii de miliarde
O statistica elaborate la nivelul Aradului arata ca, pentru refacerea tuturor drumurilor judetene  mentionate mai sus, in bugetul CJA ar fi nevoie de 332 de miliarde de lei, in timp ce in acest an sunt prevazute doar 86 de miliarde, o suma chiar mai mica decat anul trecut, cand judetul avea alocate 102 miliarde de lei. 
Cu alte cuvinte, cu o suma care reprezinta doar 26% din necesar, Consiliul Judetean nu poate promite ca va schimba prea mult aspectul drumurilor judetene. 
Totusi, 55,600 mp vor face cunostinta cu asfaltul, 430 de mp cu burdusirile, 6.500 de mp de sosele vor avea parte de pietruiri, se vor face marcaje rutiere pe 180,6 km, vegetatia va fi cosita pe 14.166 mp, la acest lucrari adaugandu-se alte cateva. 
La toate acestea, CJA este obligat sa treaca la efectuarea recensamantului circulatiei, care are loc in intreaga Europa, o data la cinci ani. 
Situatia se prezinta mult mai dramatic daca amintim suma de care judetul ar avea nevoie pentru reabilitarea tuturor tronsoanelor de drum, in conditiile in care in acest caz este vorba de 2.264 miliarde de lei!
Drumurile judetene nu vor beneficia de... avansari in grad
Cat priveste lucrarile ce vor fi executate in acest an de cele patru firme care au castigat licitatia organizata de CJA acestea vor prinde viata cel mai probabil din mai (atunci cand vremea va permite cu siguranta turnarea asfaltului) si vor trebui finalizate in septembrie, ultimele retusuri urmand a fi administrate in octombrie. 
Institutia a stabilit si urgentele de gardul zero in privinta reparatiilor, acestea fiind drumurile Arad-Moneasa, Arad-Curtici si Arad-Ineu (in ultimul dintre cazuri traficul inregistrat fiind de 3500 de masini la 24 de ore.
Subprefectul Levente Horvath s-a aratat ieri interesat de stadiul proiectelor care vizeaza transformarea unor drumuri judetene in drumuri nationale (caz in care banii nu ar mai veni de la bugetul judetului), subliniind ca Prefectura e dispusa se reia interventiile pe la Bucuresti pentru realizarea acestor schimbari. 
Din pacate, vestea primita de subprefect de la reprezentantii CJA indica faptul ca interventiile sunt tardive, intrucat Administratia Nationala de Drumuri a dat deja un raspuns negativ cererilor aradene.
Tronsonul Arad- Curtici, reabilitat din temelii?
Unul dintre tronsoanele de drum pentru care s-a cerut transformarea in drum national, dar care nu a primit aprobare in acest sens este drumul Arad-Curtici. 
Cateva sperante de reabilitare exista totusi pentru aceasta portiune de sosea, care ar putea suferi chiar transformari substantiale. 
Desi nu a vrut sa insiste pe acest subiect, decat la momentul in care planurile se vor concretiza, vicepresedintele Consiliului Judetean, Gavril Popescu a sustinut ieri ca pentru drumul Arad - Curtici si Curtici - Santana exista deja planuri pentru o refacere completa si nicidecum pentru o simpla reparatie.
Pana cand planurile CJA se vor concretiza si vor beneficia de finantarea absolut necesara, drumurile judetene vor avea parte doar de reparatii pe post de peticiri. 
Presedintele CJA crede insa ca acestea vor diferi intrucatva de cele de anul trecut, dat fiind faptul ca in activitate sunt implicate acum mai multe firme. iar termenele de finalizare pot fi in sfarsit respectate.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • O noua zona industriala

O noua zona industriala se infiinteaza si la Zimandu Nou - Virtual Arad News (c)2005O noua zona industriala a luat fiinta in judetul Arad !
Aceasta este situata langa Zimandul Nou, are deja, Planul urbanistic general aprobat, iar demersul este sprijinit de Consiliul Judetean.
Administratia locala din Zimandul nou cauta, acum investitori pentru a concesiona si cumpara terenuri in zona industriala.  
Zona industriala are 30 de ha si este situata langa conducta de gaze naturale, cea de apa potabila si industriala pentru CET.
In zona exista surse de energie electrica, canalizare, ba mai mult functioneaza chiar si o statie de epurare a apelor reziduale.
Primaria din Zimandul nou cauta, acum investitori in conditiile in care forta de munca din localitate este calificata in industria textila, cea a mobilei, masini unelte, electronica si electrotehnica. 
Zona Industriala Zimandul Nou este cea de a 4 a din judet, dupa Ineu, Pecica si Chisineu-Cris.   
 

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Fetita maltratata la Simand, preluata de autoritati

Fetita maltratata de parinti a fost preluata de autoritatiIn ziarul Observator de vineri, ati putut citi drama unei fetite de un an, din comuna Simand, despre care autoritatile si medicii spun ca a fost maltratata, inclusiv arsa cu tigara, de mama sa. 
Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului a dispus o ancheta privind minora, internata in prezent la Spitalul Clinic Judetean. 
Despre mama fetitei se stie ca are cinci copii, dintre care doi se afla integrati in sistemul de protectie publica. 
Autoritatile locale din Simand spun ca pentru femeie alocatia copiilor este o sursa de subzistenta si acestea sunt motivele pentru care doreste sa ii pastreze acasa.
Printr-un comunicat oficial, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului a anuntat ca fetita maltratata va fi preluata de institutie la externare pentru plasament de urgenta, urmand ca in decurs de 48 de ore, conform legii, sa inainteze cazul instantei judecatoresti pentru solutionare.

Flavius Ghender - Observator

  • Brazii - de la Satul Rau, la locul cu oameni buni, de sub munte

Consiliul local din comuna Brazi a fost subiect pentru emisiunea "Din dragoste" - Virtual Arad News (c)2005"Din dragoste", cu Mircea Radu, la Brazii
La una dintre emisiunile recente ale Antenei 1 ("Din dragoste"), cu Mircea Radu, a fost prezentat si cazul unei femei din Brazii, judetul Arad, pe nume Getuta.
Aceasta, asa cum a putut vedea o tara intreaga la televizor, a declarat ca este in mijlocul unei mari iubiri cu vicele comunei, Dorel.
Fireste, nu s-a spus pe post nici numele comunei si nici numele vicelui invocat cu dragoste de Getuta.
Noi insa, prin mijloace specifice, am aflat ca idila se consuma tocmai la Brazii, locul pe care l-am ales si noi pentru o vizita la tara, in vederea realizarii acestei pagini, (chiar) mai inainte de a vedea la televizor interesanta poveste.
Astfel, cand vicele Dorel Catana ne-a chestionat, am stiut sa raspundem prompt: "Deci dumneavoastra sunteti vicele iubit de Getuta!"
Incruntat, omul ne-a raspuns: "Nu, nu sunt eu. Este vorba de vicele de dinaintea mea, pe care-l cheama tot Dorel. Coincidenta, ce mai!
Eu Dorel, el Dorel. Avand insa in vedere faptul ca ACEL vice Dorel a fost multi ani in Primarie, chiar si astazi i se mai spune «vice-primarul». De aia a vorbit Getuta la televizor despre el cu acest apelativ."

Una peste alta, a reiesit, la televizor, ca fostul vice Dorel nu impartaseste sentimentele Getutei, el fiind insurat si cu copii, fiind vorba doar despre o intamplare nefericita caruia acesta i-a cazut victima, Getuta interpretand gresit, pesemne, anumite semnale.
Cat despre Getuta, am aflat de la oamenii locului ca a fost maritata si ea, in trecut, ca are patru copii, de soarta carora nu stie, neaparat, iar faptul ca "s-a dat in stamba" la televiziune nu a mirat pe nimeni, fiindca "este in stare de orice, pentru a obtine niscaiva atentie."
Ca "este o femeie fara serviciu, care umbla de ici, colo, toata ziua si pe care se mira toata lumea cum de a bagat-o Mircea Radu in seama..."
Si cu asta, basta. Viceprimarul Dorel Catana si-a reluat mina serioasa, de administrator secund al locului, trecand la "lucruri mai de soi decat Getuta, cu fanteziile ei periculoase si distructive."
Saracie mare
Brazii, am aflat, este o comuna extrem de saraca. Nici un investitor nu a dat semne ca ar vrea sa produca ceva in zona aceea.
Primarul Vasile Maris se zbate, de o bucata de vreme incoace, pentru infiintarea unui camin de batrani, fara sa fie insa absolut convins ca bruma de locuri de munca ce se vor infiinta vor rezolva problema.
Ne-a spus: "Oamenii nu au, aici, unde sa se angajeze. Unii naveteaza la Gurahont, dar... cam atat. Pe raza comunei nu exista, pur si simplu, locuri de munca."
Prin urmare, nu exista nici venituri catre Primarie, de genul impozitelor dinspre persoanele juridice.
Fapt pentru care "banii Primariei, de la buget, ajung la fix, strict pentru cheltuieli curente si salarii. Nu sunt bani pentru investitii, pentru nimic. Saracie curata."
Bani putini, probleme multe
Ca in mai toate satele Romaniei, populatia este, si la Brazii, imbatranita.
Din 1417 locuitori, 381 sunt intre zero si 18 ani, 369 sunt intre 18 si 40 de ani, iar 667 au peste 40 de ani.
Liliana Blajovan, referentul pe probleme sociale al Primariei, a completat: "Avem, peste toate, 45 de dosare pentru ajutor social, care inghit, lunar, 36 de milioane de lei. Alte zece dosare sunt pentru persoanele cu handicap (cu insotitori), iar 15 pentru persoanele cu handicap fara insotiori. Toate acestea inseamna, luna de luna, bani. Se traieste greu, de azi pe maine. Majoritatea pensionarilor din zona sunt fosti angajati ai unei fabrici de dopuri pentru sticlele de sampanie, care s-a inchis imediat dupa Revolutie. Se traieste in special din cresterea animalelor. Daca acuma avem bani «la fix», adica exact atatia cati ne trebuie pentru a ne acoperi nevoile, ma intreb ce se va intampla daca se va trece la autonomia locala?! Ne vom desfiinta. Nu vom avea din ce sa facem bani."
Locuri incantatoare pentru o posibila zona agro-turistica - Virtual Arad News (c)2005Telefoane, pentru Europa
Spre a puncta, parca, distanta mare care exista intre comuna Brazii si Europa, primarul Vasile Maris ne-a povestit:
"Pana acum, in satele Madrigesti, Buceava si Soimus n-a existat nici un telefon. Noi, Primaria, am cumparat, recent, stalpii necesari, i-am plantat, mai avem circa un kilometru, dupa care vor fi, si acolo, vreo 50 de posturi telefonice..."
Case bune si ieftine
In mod ciudat, la Brazii nimeni nu construieste o casa noua si nimeni nu cumpara vreo casa, dintre cele existente. "Cateva case de vanzare ar fi - ne spune viceprimarul Dorel Catana - dar nu vine nimeni sa investeasca bani aici. Cea mai buna casa din zona a fost vanduta, cu greu, cu suma de aproximativ 16.000 de euro, o suma uriasa. Dar casa avea imbunatatiri, printre singurele... Pe o casa normala, mai buna decat altele, sa zicem, se cere aici maximum 10.000 de euro. Iti iei o casa traznet cu banii astia, la Brazii. Ca pentru ce sa ia lumea o casa aici, ca n-are ce face prin partile locului?!"
Astfel, cate-o casa se mai repara, pe ici, colo, nimeni nu construieste ceva de la «a» la «z», si nimeni nu-si pune geamuri termopan.
"Sunt scumpe - ne-a lamurit primarul Maris - pentru veniturile oamenilor. Cred ca in toata comuna DACA gasesti o singura casa cu geamuri termopan!"
Trei nasteri, in (aproape) jumatate de an
Nimeni nu tine minte, la Brazii, ca in ultimii 15 ani sa se fi intors acasa vreun absolvent de facultate.
"Toata lumea ramane la oras - ne-a spus primarul Maris - ca aici nu ar avea unde sa lucreze. Asa ca populatia, pe langa ca este imbatranita, nici nu da semne ca ar spori. Ba, dimpotriva..."
In anul 2004, la Brazii au avut loc zece nunti si 18 decese.
In 2005, pana in prezent nu a avut loc nici o casatorie. In schimb, au fost, deja, patru decese.
Cat despre nasteri... Anul acesta s-au nascut la Brazii doar trei bebelusi. Atatia figureaza in evidentele doctorului Dan Blajovan, a carui usa este mereu deschisa pentru localnici.
"Oamenii sufera aici in special de boli cardiovasculare - ne-a spus medicul. Sunt batrani foarte multi, hipertensiunea este frecventa. Din pacate, alimentatia este bogata in grasimi, astfel ca...."
***
Dincolo de orice insa, Brazii ramane un loc incantator. Muntii Zarandului il fac unic, special, aerul este curat, oamenii locului buni si primitori, nu asa cum or fi fost pe vremea cand satul resedinta de comuna se numea Satul Rau.
Poate agroturismul sa prinda, pentru dezmortirea economica a zonei. Ca altceva...

Eugenia Pantea - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]