Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 12 octombrie 2005
Stirile TVA aici
  • S-a intamplat la Universitatea "Aurel Vlaicu"

Americanul Seth Cropsey este cel mai recent numit Doctor Honoris Causa al UAV"ARADUL – a doua casa pentru mine”
Extrem de mare animatie la Complexul "M" al Universitatii "Aurel Vlaicu" din Arad, unde in Aula "Dimitrie Camenita" s-a decernat titlul academic "Doctor Honoris Causa" lui Seth Cropsey. 
Cine este personalitatea omagiata? 
Din prezentarea, efectuata cu aleasa caldura si eleganta exprimare, de prof. univ. dr. Lizica Mihut, rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu", precum si din Laudatio rostit de conf. univ. dr. Adriana Vizental, cei aproape 300 de auditori au putut retine urmatoarele: 
Originar din New York, beneficiind de o educatie animata de valorile unei societati liberale, Seth Cropsey s-a implinit intr-o cariera politica, ocupand inalte functii administrative in Ministerul Apararii al Statelor Unite ale Americii, simtind atmosfera Casei Albe si considerandu-se un om foarte util pentru administratia prezidentiala americana. 
Universitatea "Aurel Vlaicu" l-a ales ca sa-i omagieze personalitatea deopotriva pentru merite de autoritate cat si pentru virtuti publicistice, promovate prin presa audio-vizuala, ori prin calitatea sa de profesor emerit. 
Comisia de analiza a activitatii omagiatului a fost impresionata de serviciile aduse teoriei si practicii militare americane, in probleme de strategie referitoare la aplanarea sau inlaturarea unor conflicte globale determinate de (i)ratiuni dictatoriale. 
Activand in cadrul Centrului Marshall, Seth Cropsey a initiat studentii in principiile de baza ale democratiei si in proiectarea sistemului de aparare a unei natiuni.
Atmosfera academica, dar nu rigida si foarte umanista, nu l-a impiedicat pe omagiatul Universitatii "Aurel Vlaicu" sa rosteasca o propozitie socanta: "Aradul este a doua casa pentru mine"
Seth Cropsey considera Aradul ca a doua lui casaDomnia-sa se ocupa de finantarea Orfelinatului din Santana (a fost remarcat in Aula primarul Santanei, d-l prof. Enache), cunoaste orasul nostru, pentru ca are sotie in persoana d-nei Mihaela Voineag, profesor de engleza, fost inspector scolar: "O plimbare pe malul Muresului intr-o dupa-amiaza insorita, o masa cu mici pe strand intr-o seara de vara, o intalnire cu prietenii pe strada – acestea sunt placeri la fel de mari ca oricare altele traite in Washington"
Totodata au fost splendide opiniile d-sale despre educatie, unele chiar socante: "oamenii educati nu iau totdeauna decizii corecte"; "o buna educatie nu transforma oamenii in roboti"; "viata oamenilor se imbogateste prin educatie" etc.
In fine, cel mai proaspat Doctor Honoris Causa al UAV rosteste cu sigurata despre patronul spiritual al universitatii de stat: 
"Aurel Vlaicu nu a fost un filosof, ci un om de actiune si mai  mult decat atat un om cu un deosebit curaj. A avut vocatia de pionier caruia i-ar fi placut sa vada schimbarile de aici".
In acordurile intonate de corul Universitatii "Aurel Vlaicu", dirijat de conf. dr. Mircea Buta, prof. dr. Lizica Mihut acorda distinsei personalitati diploma-simbol si-l investeste pe d-l Seth Cropsey sa fie ambasadorul Universitatii in mediul american, bazandu-se pe convingerea acestuia ca "Universitatea "Aurel Vlaicu" repune Aradul in drepturile sale ca centru de importanta regionala si nationala". 
A fost un moment de sobrietate institutionala si de generozitate afectiva.

Anton Ilica- Observator

  • Atac simulat la Hotel President Ostatici si praf de pusca...

Jaf armat la Hotel PresidentIeri, la orele pranzului, ofiterul de serviciu al Inspectoratului de Politie Judetean Arad a fost informat cu privire la faptul ca trei indivizi mascati au patruns in incinta casei de schimb valutar "Integrity Exchange S.R.L." din Arad, de pe strada Andrei Muresanu nr. 6, pe care au jefuit-o, facandu-se apoi nevazuti, intr-un Rover cu numere de Italia. 
Inarmati si periculosi, cei trei au fost opriti de un filtru al Politiei in fata Hotelului President, in timp ce incercau sa paraseasca, in mare viteza, municipiul. 
Intre timp, din ordinul sefului I.P.J. Arad, subcomisarul Ioan Dascalu, au fost alarmati lucratorii Detasamentului de Politie pentru Interventie Rapida, care au ajuns infractorii din urma. 
Acestia insa au inceput sa traga asupra politistilor, au abandonat Roverul in fata hotelului, au intrat in unitate si au luat ostatici toti clientii si angajatii din interior. 
Comisarul-sef Lazar Loghin, seful D.P.I.R. Arad, a incercat sa negocieze cu infractorii conform tuturor normelor, insa acestia s-au aratat prea putin cooperanti. 
Ca atare, au cerut ca parcarea din fata hotelului sa fie eliberata de urgenta si sa li se aduca o valiza cu suma de 100.000 de euro, pentru a elibera ostaticii.
Spre a castiga timp, negociatorul a invocat existenta unui trafic infernal in Arad, accesul spre banca al politistilor trimisi sa obtina suma ceruta fiind mult ingreunat. 
De asemenea, acesta a cerut eliberarea macar a unui ostatic. 
In cateva secunde, pe usa principala a hotelului a fost azvarlit un barbat, care le-a povestit politistilor ca nu este de glumit cu infractorii, ca acestia au tras mai multe focuri de arma prin hotel, ca nu pot fi descrisi, deoarece poarta cagule si ca nu par sa aiba deloc de gand sa cedeze. 
Exercitiul a reusit, infractorii au fost prinsi iar ostaticii eliberati In fine, tracasati de intarzierea sosirii banilor ceruti, unul dintre cei trei infractori a tras cateva focuri de arma intr-un ostatic. 
Momentul a fost edificator pentru lucratorii D.P.I.R. 
Au luat decizia sa intervina in forta, impresurand holul hotelului, unde se desfasurau ostilitatile, din toate partile. 
Au reusit, astfel, sa-i imobilizeze pe cei trei infractori si sa-i transporte cu duba politiei, in arest. 
Barbatul impuscat a fost dus, de urgenta, la spital; criminalistii, la randul lor, au inceput cercetarea locului faptei, punand accent pe masina cu care s-au deplasat cei trei infractori.
Din fericire, cele de mai sus nu s-au intamplat in realitate. 
A fost vorba doar de un exercitiu al specialistilor D.P.I.R., menit sa sublinieze gradul de pregtire al acestora, intr-o situatie similara. 
La terminarea operatiunii, subcomisarul Ioan Dascalu, seful I.P.J. Arad, ne-a declarat: 
"Au avut loc, din pacate, destul de multe atacuri la casele de schimb valutar, astfel incat trebuie sa fim pregatiti pentru orice. Acest exercitiu este dovada vie a faptului ca oamenii nostri pot sa faca fata unei situatii incordate care ar putea aparea."
La exercitiul demonstrativ a participat inclusiv prefectul judetul, Cristian Stragea. 
Nu in ultimul rand, ca de fiecare data in situatii de genul acesta, au fost pe faza si reprezentantii Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta, in frunte cu col. Marcel Lucaciu. 
Desigur, focurile de arma au atras si o multime de trecatori, care n-au putut sa-si infraneze curiozitatea

Eugenia Pantea - Adevarul

  • Conferinta nationala la Arad 

Simpozion national la UAV Arad"Concubinaj, ilegitimitate, moralitate" - a fost tema dezbatuta in cadrul unei conferinte nationale desfasurata la sfarsitul saptamanii in Arad. 
Organizata de Universitatea "Aurel Vlaicu", manifestarea a ajuns la cea de a treia editie. 
Lucrarile conferintei au fost sustinute de profesori si conferentiari universitari din toata tara. 
Prima editie a avut loc in urma cu doi ani, cand s-a discutat despre probleme legate de demografie in general. 
Anul trecut tema propusa era despre casatoriile mixte, iar acum s-a discutat despre concubinaj, ilegitimitate si moralitate in secolele 17-20 in spatiul romanesc. 
Universitatea Aurel Vlaicu va pastra traditia acestor conferinte, iar tema de anul viitor va fi legata de natalitate.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • Dascalii sustinuti in parlament de senatorul Aurel Ardelean

Senatorul Ardelean Aurel sustine cauza dascalilor aradeni in ParlamentSenatorul Aurel Ardelean, presedinte al PRM Arad, a prezentat o declaratie politica in care a sustinut demersurile sindicatelor din invatamant. 
"Am prezentat aceasta declaratie politica in urma intalnirilor pe care le-am avut cu reprezentantii sindicatelor din invatamantul aradean", a declarat senatorul care a apreciat ca reglementarea problemelor actuale este posibila cu indeplinirea urmatoarelor conditii: asigurarea unui buget de 6% din PIB, incepand cu 1 ianuarie 2006; dublarea salariilor personalului din invatamant; acordarea fondului de carte de 200 de euro pentru fiecare cadru didactic din invatamantul preuniversitar si de 400 de euro pentru personalul didactic universitar; acordarea sumei necesare platii unui abonament la Internet, pentru fiecare cadru didactic; deducerea din impozitul pe venit a contravalorii unui calculator; protejarea invatamantului preuniversitar fata de orice ingerinta.
Pe aceasta tema, un grup de parlamentari ai PRM a initiat o motiune privind situatia actuala din sistemul de invatamant romanesc. 
Continutul motiunii a fost conceput pornindu-se de la lipsa cadrelor didactice calificate, criza invatamantului rural si salarizarea degradanta pe care o au dascalii. 
"De ce a inceput anul scolar cu proteste ale profesorilor? Oare acesti oameni nu merita atentia noastra? Am devenit atat de naivi incat sa credem ca nu mai avem nevoie de dascali? Nici nu mai amintesc de faptul ca statutul in societate al profesorului roman este inferior aceluia al unui profesor din statele subdezvoltate cu mult fata de Romania. Cum ne vom integra in Europa cu un invatamant in stare de blocaj major?" - a mai intrebat senatorul Aurel Ardelean.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Ansamblul Camerata Cracovia

Formatia Camerata din Cracovia in concert la Biserica Rosie din AradIn cursul saptamanii trecute, a avut loc la Biserica Evanghelica (Biserica Rosie) un concert al formatiei Camerata Cracovia, fondata de Jacek Wislocki in 1985. 
Actiunea a fost sprijinita de Institutul Polonez din Bucuresti.
Magdalena Tejchma - instrumente vechi de suflat (Blokfloete sopran si tenor, un vechi instrument sopran cu ancie), Ireneusz Trybulec - lauta si voce, Kazimierz Pyzik - viola da gamba sopran, Marek Skrukwa - vioala bas, Marta Trybulec - percutie, au interpretat muzica renascentista si baroca: Cantari I de multumire din Cantionale Chatolicum al Fratilor Polonezi, Dansuri din Tabulatura lui Jan din Lublin, Dans transilvan din Tabulatura lui Schmall, ca si o alta melodie de acum trei veacuri a aceleiasi regiuni, daruita aradenilor, Choreae polinicae din Amoenitatum Musicalium Hortulus, ca si Spagnioleta de F. Caroso, Il Fortunato de G. Gastoldi, Ricercar de V. Capirola, Branles de Village de R. Ballard. 
Cantecele cu text, indiferent de provenienta, au fost cantate in poloneza.
Cei interesati de acest gen de muzica, aflati in cunoscuta si primitoarea Biserica, au putut avea satisfactii estetice deosebite, rasplatindu-i cu aplauze calduroase pe artistii polonezi.

Hugo Haptman - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]