Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 12 iulie 2005
Stirile TVA aici
  • Procent de promovabilitate foarte bun, la bacalaureat

inghesuiala mare la aflarea rezultatelor de la BACIeri, in jurul orei 12,00, in Centrele de examen au fost afisate rezultatele obtinute de absolventii clasei a XII-a din judejul Arad, la examenul de bacalaureat. 
Cu ore bune inainte de afisarea listelor, in fata centrelor era inghesuiala si agitatie mare, datorita faptului ca s-a zvonit ca acestea vor fi facute publice in jurul orei 10,00.
Inspectoral scolar general, Marius Gondor, ne-a precizat ca in judetul nostru au functionat 12 centre de examen, 4 subcomisii si doua centre de evaluare. 
Pentru sustinerea examenelor in vederea obtinerii bacalaureatului s-au inscris 3.297 de absolventi, iar prezenti la examene au fost 3.252. 
Procentul de promovabilitate inregistrat in sesiunea iunie - iulie a bacalaureatului 2005 este de 92,95 la suta - un rezultat foarte bun care claseaza Aradul intre primele judete din tara la acest capitol. 
Comparativ cu anul trecut, acest procent este mai mare, "bac-ul" 2004 avand un procent de promovabilitate putin peste 90 la suta. 
Din totalul absolventilor care s-au prezentat la examen, 228 au fost respinsi. 
Dintre acestia, 224 au cazut cu media sub nota 5, iar patru au luat peste 5 la toate probele, dar media generala a iesit sub 6. 
Dintre toti candidatii, unul singur a fost exclus din sala de examinare, la o proba orala, intr-unul din centrele din municipiul Arad. 
In cursul zilei de ieri, intre orele 16,00 si 20,00, cei nemultumiti de nota obtinuta au avut posibilitatea de a depune contestatii. 
Trebuie mentionat ca acestea au fost depuse la centrele de examen, pentru fiecare lucrare scrisa in parte fiind necesara depunerea unei contestatii.
Prof. Marius Gondor a precizat ca, dupa analizarea contestatiei, nota la o proba se va modifica, daca diferenta intre nota acordata de comisia de contestatii si cea initiala este de cel putin 0,5 puncte (plus sau minus). 
Exceptie de la aceasta regula fac lucrarile notate initial cu cel putin 9,50 - aceasta nota modificandu-se indiferent de diferenta.
La "proba de foc", adica la matematica, la nivelul intregului judet notele obtinute de absolventi au fost, in general, intre 6 si 8, subiectele neavand, fata de anii precedenti, un grad foarte ridicat de dificultate.
Mai trebuie spus ca "Bac-ul de toamna" va avea loc intre 22 august si 2 septembrie. 
Inscrierile pentru aceasta sesiune a bacalaureatului vor avea loc intre 18 si 22 iulie, in functie de numarul candidatilor Inspectoratul Scolar Judetean Arad urmand a stabili cate centre de examinare vor fi organizate. 
Potrivit normelor legale, intr-un astfel de centru pot fi examinati maxim 400 de absolventi. 
Primele rezultate ale sesiunii august - septembrie vor fi anuntate in data de 5 septembrie, iar in 8 septembrie, dupa analizarea contestatiilor, vor fi afisate rezultatele finale.

Mihaela Cerna - Observator

  • Mai "batrane" decat multi dintre calatori, 13 tramvaie ies la pensie

Tramvaiele Tatra mai vechi vor fi folosite ca piese de schimbCompania de Transport Public Arad a solicitat primariei aprobarea scoaterii din functiune si casarea unui numar de 13 tramvaie, ele fiind intr-o stare avansata de uzura fizica.
Este vorba despre 10 tramvaie Tatra, cu anii de fabricate cuprinsi in intervalul 1975-1981, doua tramvaie "Timis" din 1984 si 1986, precum si un tramvai tip GT4 fabricat in 1962.
Valoarea de inventar a vagoanelor depaseste 600 de milioane de lei (vechi), dar procesul de casare prevede reciclarea pieselor si subansamblelor care por fi refolosite la repararea si intretinerea parcului existent.
Starea tehnica, a mijloacelor propuse pentru scoaterea din functiune, este la limita utilizarii in siguranta pentru trafic iar mentinerea acestora in circulatie nu este posibila fara efectuarea unor reparatii importante.
Costul estimativ al reparatiilor este de aproximativ 8,6 miliarde lei, costuri de reabilitare nejustificate pentru vagoanele de acest tip.
Casarea lor depinde insa de votul consilierilor, ei fiind in masura sa aprobe sau sa respinga proiectul de hotarare initiat de primar in acest sens.

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Intentia noastra este ca Alianta sa guverneze singura tara

Interviu cu deputatul liberal Mihai CalimenteInterviu cu deputatul Mihai Calimente, vicepresedinte PNL Arad
- Au trecut sase luni de la alegerea d-voastra in Parlamentul Romaniei. Care sunt rezultatele cu care veniti in fata electoratului aradean?
- Ca interventii pentru judetul Arad, pot spune ca am fost principalul promotor al ideii de recuperare a Cetatii Aradului, unde am colaborat cu domnul primar Gheorghe Falca. La ora actuala protocolul prin care este trecuta cetatea in circuitul civil este in faza de redactare. In protocol sunt stipulate data la care se va face efectiv predarea primirea si suma de un milion de dolari pe care ori ne-o dadea guvernul, ori luam noi imprumut, pentru a pune la punct noua locatie unde se va muta armata. Locatia comunicata catre minister este Radna. Al doilea proiect, unde avem nevoie de domnul Seculici, este noua clasificare pentru drumul judetean Arad - Ineu, la cel national, pentru a intra in modernizare in anii urmatori. El este foarte circulat mai ales ca tronsonul de la Varfurile spre Oradea este drum european, iar drumul Deva - Vascau - Oradea, intra in modernizare in 2006. Lasand de o parte activitatile curente, statistic am 15 luari de cuvant in plenul Parlamentului Romaniei, cinci declaratii politice, cinci intrebari pe care le-am adresat guvernului si cinci proiecte de legi pe care le-am initiat impreuna cu un coleg de la Bucuresti.
- La ce se refera proiectele de legi?
- Legea privind adoptarea codului de conduita si integritate politica a alesilor locali. Este un lucru inedit, care stabileste raporturile dintre alesii locali si cetatean, iar pentru comportamente neadecvate are un capitol de sanctiuni. Sigur, sanctiunile nu sunt de ordin penal, ci material sau moral, suspendare de la sedintele consiliului pentru o anumita perioada. Vrem ca in viitoarele alegeri lumea sa stie ca un asemenea politician care a fost sanctionat are probleme si va avea sanse mai mici sa fie ales. Un alt proiect nou care a starnit interes este proiectul de lege privind interzicerea organizatiilor, simbolurilor, doctrinelor si ideologiilor comuniste. Noi am votat in parlament un proiect de lege care interzice organizatiile, siglele, doctrinele si ideologiile naziste si fasciste. La dezbaterile din plen, am intervenit si mi-am exprimat dezamagirea ca acea lege nu cuprindea si doctrina comunista, care a fost tot una totalitara si a facut de doua ori mai multe victime, care pe noi ca romani ne-a afectat mult mai grav. Un alt proiect este zona metropolitana, prin care comunele limitrofe Capitalei vor fi incluse Bucurestiului pentru transformarea acestuia in metropola.
- Sunteti multumit de ce ati facut in cele sase luni cat timp ati reprezentat Aradul in parlament?
- Atat cat se poate face in sase luni, cred ca am facut destule lucruri. Un alt capitol al fost activitatea mea in comisii. Sunt membru al comisiei de aparare si siguranta nationala, unde am avut anumite interventii, iar din punct de vedere al subcomisiilor, particip in comisia de control al MAPN si al Politiei. Mai am o participare in comisia care se ocupa de NATO, unde am avut activitati. Am refuzat doua deplasari in strainatate pentru ca am considerat ca nu erau absolut necesare. Deplasarile din strainatate sunt unele la obiect, dar altele asa, ca sa fie. Pe acestea le-am refuzat.
- Alegerile anticipate bat la usa. Veti mai candida pe listele Aliantei D.A.?
- Din cate am inteles a existat o intelegere la nivelul conducerii Aliantei si listele vor ramane aceleasi. Delegatia Permanenta PNL, care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute a si aprobat acest lucru.
- Daca preferinta populatiei manifestata in sondajele actuale ramane si in timpul alegerilor, inseamna ca Alianta va avea un scor favorabil, ceea ce presupune ca veti avea o majoritate in parlament. Credeti ca va mai fi nevoie si de alte partide pentru a va ajuta in guvernare?
- Daca sondajele de opinie au fost facute corect si respecta adevarul, probabil ca nu vom mai avea nevoie si de alte partide pentru ca un rezultat chiar sub cel aratat de sondaje, in jur de 45%, datorita redistribuirii, ne va acorda numarul de mandate in asa fel incat sa putem alcatui fara altii noul guvern, iar Alianta sa-si puna in practica programul fara a avea alte obigatii fata de diversi aliati.
- Blocarea legilor justitiei de catre Curtea Constitutionala a fost un pretext pentru demisia guvernului sau un motiv serios?
- A fost un motiv serios. Este unul din motivele pentru care au fost declansate alegerile anticipate. Conducerea camerelor este a PSD, care prin cei doi presedinti, pot intarzia o lege sau o pot promova o lege in regim de urgenta. De asemenea, intreg aparatul Camerei este sub ordinea presedintelui, iar secretarul general al camerei este membru PSD. Deci, tot acest mecanism este la dispozitia celor doi presedinti, care nu fac altceva decat sa blocheze legile Aliantei.
- Va trebui sa lamuriti populatia ca aveti motive serioase pentru a declansa alegeri anticipate. Care sunt aceste motive serioase?
- Pe de o parte erau semnalele pe care le primeam de la Uniunea Europeana si anume ca, in Romania nu s-a facut nimic in domeniul reformei justitiei. Chiar in urma cu o luna de zile s-a primit o scrisoare de avertizare, unde erau amintite doua capitole foarte importante: justitia si concurenta. La Consiliul Concurentei sunt tot oamenii PSD-ului care conduc. Despre coruptie ce sa mai vorbim. S-au cerut cazuri clare de oameni importanti politici sau din mediul de afaceri, care sa fie condamnati si se stie ca sunt foarte multi care au incalcat legea, dar la noi apar, in justitie, numai pestii cei mici, iar PNA nu a avut nici un fel de activitate.
- Cine este vinovat pentru acest lucru?
- In primul rand sistemul judecatoresc pentru ca procuratura si politia instrumenteaza prost dosarele care ajung in instanta, iar la cea mai mica chichita de procedura, judecatorii pun in libertate pe cei arestati.
- Ii pun in libertate fiindca sunt ai PSD?
- Nu numai. In toate marile acte de coruptie cand au fost arestati oameni importanti, ei nu au fost pusi in libertate pentru ca ar fi avut dreptate. Procesele continua, dar cu avocati foarte bine documentati care gasesc, in procedura, greseala.
- Cum vor rezolva aceste probleme alegerile anticipate?
- Cu un vot masiv pe care il va acorda populatia Aliantei, ne va da incredere si vom purcede la modificare Constitutiei, in asa fel incat sa putem elimina din sistemul judiciar toti acesti elefanti ai PSD, pentru ca este inadmisibil ca in Curtea Constitutionala sa existe sapte membri din noua, care sunt strans legati de PSD, cinci dintre ei avand carnet de partid.
- Perioada de pana la alegeri anticipate nu va duce la criza de guvernare a Romaniei?
- In mod sigur nu, pentru ca timpul pana la alegeri este foarte scurt. Va exista un guvern interimar care va gestiona problemele tarii, restul aparatului din judete functioneaza, iar prefectii vor fi la posturile lor.
- Atunci, de ce PSD face atat de mare scandal pe tema alegerilor anticipate?
- Este disperarea PSD, care stie ca are probleme atat in sondaje, cat si interne, pentru ca alegerile din interiorul partidului nu au rezolvat absolut nimic. Mai stiu ca multi dintre fostii demnitari ai acestui partid au dosare penale in pregatire pentru gravele abuzuri pe care le-au facut si vor fi trasi la raspundere pentru toata aceasta coruptie pe care Europa a clamat-o, dar ea nu apare la noi.

Ioan Iercan & Daniel Albu - Adevarul

  • Terminalul Cargo si-a dublat cursele

Compania DHL si-a dublat numarul de curse aeriene de tip CargoCompania DHL si-a dublat numarul de curse aeriene de transport marfa prin intermediul terminalului Cargo de pe Aeroportul Arad. 
Conducerea Consiliului Judetean a anuntat ieri semnarea unui contract suplimentar cu operatorul care facea deja cinci curse pe saptamana. 
Conform contractului, DHL va mai introduce, incepand de miercuri, cinci curse noi pe saptamana, pe relatia Budapesta-Arad-Cluj si retur. 
"Practic, volumul de marfa care va tranzita terminalul va creste cu 50 la suta, dar inca functionam la o capacitate foarte mica fata de posibilitatile acestui obiectiv", a declarat Iosif Matula, presedintele Consiliului Judetean. 
Societatea Cargo SA Arad, aflata sub autoritatea institutiei, a reusit sa aduca un singur operator aerian de marfa la doi ani de la inaugurarea investitiei in valoare de 2,8 milioane de euro, proveniti in cea mai mare parte din fonduri europene. 
Terminalul Cargo a fost inaugurat la mijlocul anului 2003, fiind al doilea din tara, dar activitatea propriu-zisa a fost demarata abia un an mai tarziu.

Sabin Orcan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Tabacarii din Sebis invata "epurarea fara profesor"!

Statia de epurare de la Sebis inca creaza problemeTraditionala si foarte banoasa activitate a sebisenilor are si reactii adverse: polueaza… intr-o veselie
Activitatea de tabacarie in Sebis este una traditionala, inceputa cu mult timp in urma, initial sub forma unor mici ateliere mestesugaresti si ajunsa, in ultimii ani, la apogeu.
Numai ca apogeul acesta tinde, tot in ultima vreme, sa produca efecte colaterale dintre cele mai daunatoare, in special pentru mediu.
Autoritatile orasenesti si cele judetene au sesizat, in dese randuri, disconfortul… olfactiv in special, dar, mai grav, cel al compromiterii, pe termen lung, al terenurilor din vecinatatea tabacariilor.
Dupa ce activitatea a luat amploare, s-au luat masuri pentru mutarea atelierelor in afara orasului – asa s-a rezolvat o problema (deversarea reziduurilor in apele pluviale), dar a aparut alta (evacuarea apelor uzate)!
La presiunea autoritatilor de mediu, tabacarii au construit si pus in functiune bazine colectoare, unde sa se faca evacuarea si pretratarea chimica a apelor reziduale – in conformitate cu normele de mediu cele mai de… bun simt.
Numai ca a ramas nerezolvata problema locului de evacuare al apelor vidanjate din bazine.
O hotarare a C.L. Sebis din 1998 a dispus mutarea concomitenta a amplasamentului gropii de gunoi a orasului si a locului de depozitare a evacuarilor din tabacarii, in zona Caramidarie Barsa – o groapa de imprumut de argila apartinand CL Sebis.
Nici aceasta masura nu a fost conforma cu cerintele de mediu, amplasamentul nedetinand vreun act de reglementare emis de Autoritatea Judeteana de Protectie a Mediului (AJPM).
CL Sebis a fost, atunci, sanctionat.
Urmatoarea etapa – culmea sau nu! – o reprezinta… dezvoltarea de amploare a tabacaritului in zona, implicit cresterea numarului de reziduuri.
Ca urmare, CL Sebis muta, din nou, groapa de gunoi pe fostul amplasament, evacuand numai tabacarii!
La presiunile AJPM (in perioada 2000 – 2004 s-au aplicat amenzi de 178 milioane de lei vechi (ROL), s-au efectuat zeci de controale si s-au dat sute de avertismente), dar nedorindu-se sa se creeze neajunsuri sociale prin sistare activitatii firmelor, cei 4 mari producatori din zona s-au asociat si au creat o societate – SC Eco Sistem Grup SRL – cu unic obiect de activitate: evacuarea reziduurilor lichide rezultate din activitatea de tabacarie.
S-a investit enorm – oficial, pe facturi si chitante, suma se ridica la 6,5 miliarde ROL, dar, in fapt, vorbim de vreo 40 de miliarde!
Ca urmare, s-au demarat lucrarile la o statie de preepurare a apelor uzate, conform acordului emis de aceeasi autoritate.
Statia s-a pus in functiune in mai 2004. Apele rezultate de pe urma preepurarii sunt evacuate in canalizarea orasului Sebis si de acolo in Crisul Alb.
"Cantitatea apelor evacuate in statia de preepurare nu este corespunzatoare normelor NTPA 002/2002, la nici un parametru analizat: suspensii totale, substante organice exprimate in CBO5 si crom – valorile admise fiind depasite cu de la 1,2 la 5 ori! Sunt aceleasi rezultate necoraespunzatoare obtinute ca in 2004. Cei de acolo au vrut sa faca o treaba buna, si au construit statia cu profesionisti, dar nu au continuat exploatarea si intretinerea la fel.
Exista un singur muncitor necalificat, angajat acolo, care toarna, cu galeata, substanta coagulanta in apa, sa nu se gelatinizeze (complexoni de diferite tipuri) si… asta-i tot!"
declara Dana Danoiu – inspector-sef la Agentia Judeteana de Mediu

Lucian Valeriu - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]