Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 11 mai 2005

Stirile TVA aici

  • Unificare pe calea aerului

Aeroportul Timisoara si cel din Arad isi vor imparti traficul aerianAeroporturile din Timisoara si Arad isi vor imparti traficul
Vicepremierul Gheorghe Seculici a declarat ca va sustine un proiect de unificare a aeroporturilor din Timisoara si Arad, care ar urma sa fie complementare. 
Astfel, cel de-al doilea ar trebui sa ramana cu zborurile charter, sa dezvolte transportul cargo, mai ales ca beneficiaza de o investitie europeana intr-un terminal de acest tip, si sa prea in viitor cursele business. 
In paralel, aeroportul timisorean se va axa pe traficul international de calatori si alte proiecte. 
Cei care sustin acest proiect se tem ca ar putea fi impiedicat doar de vesnica rivalitate dintre cele doua orase. 
Pe de alta parte, presa aradeana a scris de mai multe ori de incercarile de rentabilizare a aeroportului din localitate. 
Seculici, care a fost promovat in cabinetul Tariceanu din pozitia de presedinte al Consiliului Judetean Arad, a mai spus ca aeroportul aradean nu se poate dezvolta pentru operarea unor avioane de mare capacitate, care ar fi nevoite sa survoleze municipiul, fapt interzis de normele europene. Directorul Aeroportului International "Traian Vuia" din Timisoara, Dan Idolu, a declarat ca proiectul de unificare presupune o activitate complementara a celor doua porti aeriene si solutii mai bune decat acum.
"Integrarea celor doua aeroporturi inseamna imbunatatirea conditiilor de trafic, ca si infrastructura mai buna. Cat despre aviatia de business, care ar urma sa fie preluata de Arad, ea se va dezolta puternic in anii urmatori"
, a spus Idolu.

Bianca Toma - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Lunca Muresului aproape de finalizare

Italienii si aradenii vor colabora in domeniul Rezervatiei Lunca MuresuluiO delegatie importanta din Regiunea Lombardia Italia s-a aflat la Arad pentru a perfecta o colaborare in domeniul mediului inconjurator.
Italienii s-au aratat foarte interesati de Parcul Natural Lunca Muresului unde vor sa aduca multi turisti.
Si pentru ca mediul este important penrtru tarile uniunii europene, reprezentantii Regiunii Lombardia au donat Consliului Judetean Arad mai multe echipamente de masurare a gradului de poluare a aerului.
Acum, autoritatile romane mai trebuie sa gaseasca locatia in care va fi amplasata aceasta aparatura.
Amenajarea parcului Lunca Muresului trebuie finalizata pana in toamna iar valoarea investitiei se ridica la mai multe milioane de euro.
Dupa amenajare, in aceasta zona va exista un compex pentru organizarea de simpozioane  precum si un centrul de conservare a florei si faunei.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Trei doctori si toti trei...

Trei titluri de Doctor Honoris Causa au fost conferite de Universitatea "Aurel Vlaicu" din AradNe-am permis ca titlul nostru sa fie parafraza unui celebru vers cosbucian, deoarece ieri Universitatea "Aurel Vlaicu" a gasit ca este in firea lucrurilor sa confere titlul de DOCTOR HONORIS CAUSA unor personalitati din domeniul culturii.
Astfel, aproape de orele amiezii, in Amfiteatrul A al Complexului universitar M, a avut loc festivitatea de decernare a inaltului titlu academic pentru trei intelectuali de elita, Ion Milos (Suedia), Victor V.Grecu (Sibiu) si Helmut Stefan Milletich (Austria), care s-au manifestat cu rezultate deosebite in domeniul promovarii literaturii.
Dar, iata cum a motivat rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu", prof. univ. dr. Lizica Mihut, alegerea celor trei: "Niciodata pana acum nu a fost omagiata scoala umanista, persona-litatile din acest domeniu". Cei trei sarbatoriti avand in comun cultura germana.
"Sibiul, mustind de civilizatie nemteasca si fiind burgul care va deveni peste doi ani capitala culturala a Europei, iata ca face azi legatura intre Suedia si Austria", a tinut sa adauge rectorul UAV.
Dupa intonarea traditionalelor "Gaudeamnus" si "Tatal Nostru", corul Facultatii de Teologie al Universitatii ne-a facut si surpriza placuta de-a mai canta si "Cristos a inviat".
Am fost pusi apoi la curent cu opera de o prolificitate impresionanta a poetului, traducatorului, eseistului si profesorului Ion Milos: Traducator in cinci limbi (romana, franceza, suedeza, sarbo-croata si macedoniana), autor a 23 de volume de poezii si a 100 de carti traduse, I.Milos a primit 23 de premii literare, dintre care 4 din partea statului roman.
Prof. univ. dr. Lizica Mihut s-a dovedit familiarizata cu lirica oaspetelui, descifrand ca "doua sunt liniile de forta ale poetului: lumina si iubirea".
Din LAUDATIO rostit in onoarea scriitorului de catre conf.univ. dr. Anton Ilica, am mai aflat ca acesta "a facut enorm de mult pentru promovarea lui Lucian Blaga in spatiul culturii nordice" si ca "Stapaneste in mod suveran limba suedeza, miscandu-se cu dezinvoltura in spatiul acestei limbi".
Dupa ceremonia decernarii inaltului titlu academic Doctor Honoris Causa si intonarea traditionalului "La multi ani" de catre intreg amfiteatrul, Ion Milos a tinut sa-si exprime gratitudinea in cuvinte alese: "N-am vazut inca o universitate atat de frumoasa, curata si echipata, precum aceasta din Arad. Este, efectiv, o onoare pentru mine sa fiu aici".
A urmat cel de-al doilea sarbatorit, prof. univ. dr. Victor V. Grecu, titular al Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu, conducator stiintific de doctorat si cercetator principal al Academiei Romane.
Cartea sa de vizita este de asemenea impresionanta: 14 carti, 6 cursuri universitare, peste o suta de studii in reviste, coordonator a 35 de volume aparute sub egida Academiei.
Esentialul, in ceea ce-l priveste pe prof. Victor V. Grecu, cred ca l-a surprins cum nu se poate mai bine conf. univ. dr. Florea Lucaci, in al sau LAUDATIO: "Cercetator stiintific riguros, care a avut si o fructuoasa activitate pedagogica, formand nenumarati profesori".
Mai departe ceremonia a continuat dupa tipic.Scriitorul Helmut Stefan Milletich a fost cel de-al treilea sarbatorit, dar nu ultimul, dupa cum a tinut sa ne asigure rectorul Lizica Mihut: "H.S. Milletich reprezinta nu numai societatea civila si scriitorii din Austria, ci el ii reprezinta si pe cei care gandesc ca Europa inseamna, in primul rand, spiritualitate".
Din LAUDATIO a conf. univ. Gheorghe Schwartz am aflat ca prozatorul austriac este totodata si secretarul general al PEN CLUB - ului austriac, ca este preocupat de stabilirea unor punti de legatura cu literaturile tarilor nou venite in Comunitatea Europeana.
Multumind pentru inalta distinctie acordata, scriitorul H.S. Milletich a punctat: "Suntem solidari cu scriitorii si personalitatile care scriu despre lucrurile incomode, care-si risca viata pentru adevar. In acest sens, suntem alaturi de dvs. privind soarta ziaristilor romani".
Festivitatile s-au incheiat cu intonarea cantecelor "Cu noi este Dumnezeu" si "Gaudeamus" dupa ce, in prealabil rectorul UAV, prof. univ. dr. Lizica Mihut, concluzionase: "Sper ca literatura viitorului sa lege mai strans popoarele Europei, fiind liantul de care avem cu totii nevoie".

Vasile Sarandan - Adevarul

  • O noua sansa... Bursa generala a locurilor de munca pentru rromi

Bursa locurilor de munca pentru romi ofera posibilitati de angajare pentru doritoriAgentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) organizeaza, pentru a treia oara, Bursa locurilor de munca pentru rromi, la nivel national, vineri, 13 mai 2005.
Pana la data de 10 mai 2005, au fost identificate 4.287 locuri de munca, principalele ocupatii solicitate fund: confectioner textile, zidar, dulgher, zugrav, fierar betonist, salubrizor, viticultor, pomicultor, sofer, lacatus, confectioner imbracaminte.
Bursa va avea loc in 66 de agentii judetene si locale pentru ocuparea fortei de munca, in special acolo unde exista un numar mare de someri sau persoane fara ocupatie de etnie rroma.
Prin organizarea bursei, se incearca sprijinirea persoanelor apartinand unui grup defavorizat pe piata muncii, dar care si-au dovedit, in timp, calitatile.
Principalele ramuri de activitate in care sunt oferite locuri de munca sunt: constructii (1.540), industria confectiilor din textile, blanuri si piele (717), agricultura si servicii auxiliare (243), industria constructiilor metalice si a produselor din metal (178), alte activitati de servicii (144), asanare si indepartarea gunoaielor (109), administrate publica si aparare (100).
Agentii economici interesati sa participe se pot adresa Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca putand, astfel, sa selectioneze persoanele cu o pregatire optima in vederea ocuparii posturilor disponibile.

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Politistii de la tara aplica legea pe biciclete cu girofar

Politistii din localitatile judetului au fost dotati cu biciclete cu girofarInspectoratului de Politie Judetean Arad i-a fost repartizat un numar de 69 de biciclete Mountain Bike, care au fost distribuite, ieri dimineata, politistilor de la posturile de politie din localitatile judetului.
Camelia Tuduce, purtatorul de cuvant al I.P.J. Arad, declara: "O asemenea bicicleta valoreaza circa trei milioane de lei, avand in vedere ca este dotata cu schimbator de viteze Shimano, jante duble, far cu dinam, geanta pentru acte, lant antifurt, pompa pentru cauciucuri, trusa de scule, semnalizator si stop de frana, oglinda retrovizoare, sirena, catadioptrii si girofar. Bicicletele au fost distribuite politistilor de la posturile rurale deoarece acolo s-a ridicat, in repetate randuri, problema mijloacelor de deplasare. Folosirea bicicletelor de catre politisti este un element de noutate in Romania, dar o practica uzuala in alte tari..."
Politistii pe biciclete pot fi intalniti in special in Statele Unite ale Americii, Canada, dar si in tari europene ca Belgia sau Elvetia.
In aceste tari, bicicletele se folosesc mai ales in zone turistice, in parcurile de distractii, arenele de sport, aeroporturi, campusuri universitare, gari, dar si alte activitati de patrulare.
Potrivit unui studiu efectuat la Laussane, Elvetia, politistul reuseste sa acopere, pe bicicleta, o zona de supraveghere de cinci ori mai mare decat daca s-ar deplasa pe jos.
De asemenea, fata de deplasarea cu un autovehicul, bicicleta nu implica cheltuieli de combustibil si este nepoluanta.
Politistii aradeni, nefiind obisnuiti cu ideea de a alerga pe bicicleta dupa infractori, trateaza achizitia de ultima ora a Inspectoratului cu mult umor.
Se roaga sa nu comita infractiuni persoanele mai grele de 50 de kilograme, pentru a le putea tansporta pe portbagajul vehiculului ecologic.
Sau, si mai grav, sa nu li se intample sa alerge dupa hotii care le vor fura bicicletele ultra-dotate din fata posturilor, fiindca nu vor avea, ca la inceput, cu ce s-o faca!
Una peste alta insa, politistii din comunele judetului si-au preluat ieri vehiculele pe doua roti, aliniindu-se, ca la concurs, in fata sediului I.P.J. Arad. Si-au probat bicicletele, s-au declarat multumiti si s-au deplasat in localitatile de domiciliu.
Unde, in zilele care urmeaza, vor fi vazuti pe doua roti.
Cu girofar, cu tot "tacamul".

Eugenia Pantea - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]